Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Nisi pažljivo čitao moj komentar.

Na prvom veru biblija.
Na drugom Duh Sveti koji je tu veru uspostavio u crkvi.
Na trećem kroz proroštvo.

Pomaže Bog! Milostiv je On!

Izvini. Nisam pažljivo pročitao.

Sada razumem da ti je na prvom mestu Sveto Pismo.
Na drugom mestu ti je Bog, Duh Sveti.
Na trećem mestu su ti oni koje si prihvatio kao proroke.

Mada, bojim se da su ti "proroci" tako rekli da veruješ a ti si im poverovao.

Jer mi, u Crkvi Pravoslavnoj, ispovedamo Boga - Oca, i Sina i Duha Svetoga, na Prvom "mestu".

Dostojan je!

brat Toma

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Jer mi, u Crkvi Pravoslavnoj, ispovedamo Boga - Oca, i Sina i Duha Svetoga, na Prvom "mestu".

Dostojan je!

brat Toma

Dostojno je i pravedno, pravo i spasonosno.

Svet, Svet, Svet, Gospod Bog Sabaot, puna su nebesa i zemlja Njegove Slave. Hosana u visini!

Pravilno kažeš brate, jer samo Bogu se treba klanjati, samo Njega Presvetog slaviti. Pismo je samo sredstvo po kome trebamo da ga Duhom i molitvom spoznamo, a ne da nam ono bude Bog, da pismo stavljamo na prvo mesto, Boga na drugo, a nedokazane proroke na treće.

Na svakoj Svetoj Litugiji - Misi, svi mi ispovedamo veru u Jednoga Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga, U Njegovo se ime krštavamo, Njemu se molimo i NJega zazivamo.

Pismo naravno čitamo, i to ono što je Bogougodno i na korist ljudima. A oni dostojni među nama se i pričešćuju Vinom i Hlebom - Kruhom, koji osveštani parusijom postaju Telo i Krv Gospoda Isusa, baš onako kako je On rekao na Poslednjoj Večeri, kada je i ustanovio Euharistiju-Evharistiju.

Krst primamo, pod krstzom se rađamo, i sa krstom u rukama odlazimo pred Onoga čije se ime ne uzima uzalud.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Evo zašto je Biblija dovoljna.

Da li je bitno koji prevod citamo? Da li su najstariji prevodi i najbolji? Reći će vam da su savremeni prevodi najbolji,zaista gramatika tih prevoda je poboljšana i tekstovi su lakše razumljivi, ali da li to nužno znači i da je smisao ostao isti? Izvrsno predavanje.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Zato što ima najbolji tumač - 100 000 stranica Jeleninih spisa.
Ili spisa Charlesa T. Russela...

Da ne idem u offtopik, danas se ne vodi bitka ya Bibliju, nego ya veru, ya samo Evanđelje, kome pored razvodnjavanja i relativizacije, ponajmanje treba i krivo tumačenje onih koji Boga spuštaju na drugo mesto, i klanjaju se svom tumačenju pisma koje je on Duhom nadahnuo i istim Duhom ovlastio svoje Mistično Telo da tumači i prenosi poruku.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Dostojan je!

brat Toma

Ove tri stavke koje sam naveo su usko povezane, i jedna drugu potvdjuju i nadopunjuju, i sve su bitne po vaznosti i jedna frugu ne iskljucuju, a mogu se formulisati na sledeci nacin:

Bog je izvor istine i on je tu istinu otkrio u svojoj reci, koju Bog Duhom Svetim ustanovljava u crkvi, i kroz dar prorostva vodi crkvu na putu ka vecnosti.

Ja nisam poverovao a da me predhodno sam Bog nije u to osvedocio svojim Duhom.
Cak sta vise, licno me je pozvao na prorocku sluzbu u njegovoj crkvi ostatka.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mnogo je pozvanih, ali je malo odabranih. I ni jedan od odabranih nije sam od sebe tvrdio da je odabran.

Apostol Pavle kaze "JA KOJI SAM APOSTOL ISUSA HRISTA"

Dakle, svedocanstvo da je neko pozvan na sluzbu nije greh, vec ukazivanje na odredjenu istinu.

Ali po prirodi stvari,l zli ljudi lovci na reci, uvek nadju razlog za napade.

Natrag