Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Apostol Pavle kaze "JA KOJI SAM APOSTOL ISUSA HRISTA"

Dakle, svedocanstvo da je neko pozvan na sluzbu nije greh, vec ukazivanje na odredjenu istinu.

Ali po prirodi stvari,l zli ljudi lovci na reci, uvek nadju razlog za napade.

Niti sam zao, niti koga napadam. Ujedno, ne bih se tako lako usudio da u usta uzmem Svetog Apostola Pavla, koga je proslavljeni Isus, pozvao za apostola narodima. Svako od nas je pozvan da bude onaj koji donosi Evanđelje, ali je pitanje koje Evanđelje. Ono Otelotvorenog Boga, ili Farizejsko-Sadukejsko, samoproklamovano evanđelje. Hrišćanin nije dakle pozvan da sebe uzdiže tvrdeći da je ovo ili ono, nego da životom svedoči veru, da donosi nadu. A ne da se drži senke, koja ni one kojima je data spasila nije, jer od preteranog gledanja u nju ne videše Svetlost koja im je pred očima bila. Zaslepljeni svojom "pravednošću" i poznavanjem Tanakha ne videše Boga pred sobom. Videše ga Samarijanci, Rimljani čak, Grci, i manjina koja ga prepozna.

Čitav stari zavet o Njemu govori. Ne o Mihaelu, ne o ovome ili onome, nego o onome koji je Emmanuel (Bog sa nama, tačnije među nama), koji je u Ocu i Otac u Njemu jer jedno su. Njegov Duh je govorio po prorocima. (Starozavetnim, ne onima iz Revivala). Novi je zavet ON sam. Svwe ovo nije mi Pismo samo reklo, nego ona koja je Duhom vođena još od 33 godine našeg računanja vremena.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
DarthShone.

Bog I danas poziva ljude u službu po darovima koji su im dati, a jedan od njih je dar proroštva.

Stvarnoslap I dalje izvrće tuđe reči.

Smatram da Jovan nikako nije odbacio spise Ellen White kada je napisao "Za mene svakako važi princip Sola Scriptura. Pismo Starog i Novog Zaveta svakako jeste i treba da bude osnova naše vere"

Naravno, biblija je osnov Hrišćanske vere, a dar proroštva koji je dat novozavetnoj crkvi - ne pobija ovu istinu, jer sve što Bog da kroz proroštvo u novom zavetu, u skladu je sa pismom.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Stvarnoslap I dalje izvrće tuđe reči.

Smatram da Jovan nikako nije odbacio spise Ellen White kada je napisao "Za mene svakako važi princip Sola Scriptura. Pismo Starog i Novog Zaveta svakako jeste i treba da bude osnova naše vere"

Ako je sam deklarirao da za njega važi princip "Sola Scriptura", a Sola Scriptura = Samo Pismo (Biblija), onda je "Samo Pismo", ništa uz Pismo. A ako je ništa uz Pismo, onda otpadaju i Jelenini spisi.

Naravno, biblija je osnov Hrišćanske vere, a dar proroštva koji je dat novozavetnoj crkvi - ne pobija ovu istinu, jer sve što Bog da kroz proroštvo u novom zavetu, u skladu je sa pismom.

:):):) Sola Scriptura ne znači još nešto uz Pismo. :):) Sola Scriptura znači Samo Pismo (Biblija). :)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Postoji proročki dar u novom zavetu, što znači da Bog otkriva ljudima svoju volju kroz proroštvo, a on nije u sukobu sa pismom.

Dakle, u SOLASCRIPTURA je uključen i proročki dar i otkrivenja data kroz njega, jer i ona su od Boga i deo pisma, ne formalno u vidu knjige, već suštinski.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da li u novom zavetu Stvarnoslap postoji proročki dar?

Naravno da postoji, jer o tome govori ceo novi zavet, o daru proroštva unutar novozavetne crkve.

To znači, da Bog govori kroz proroke u novom zavetu, i to predstavlja njegovu reč takođe, i deo SOLASCRIPTURE, ne formakno u sklopu knjige biblije, već suštinski kao reč Božja.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije. "Sola Scriptura" ne znači "Pismo i Jelena", nego znači "Samo Pismo". :)

Naravno da postoji, jer o tome govori ceo novi zavet, o daru proroštva unutar novozavetne crkve.

To znači, da Bog govori kroz proroke u novom zavetu, i to predstavlja njegovu reč takođe, i deo SOLASCRIPTURE, ne formakno u sklopu knjige biblije, već suštinski kao reč Božja.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja napisah, pa neko dobro ne vidi.

Molim odgovor.

Natrag