Član
- Učlanjen(a)
- 03.06.2010
- Poruka
- 14.303
Biblija sama po sebi nije dovoljna. Posebno ne ona skraćenog kanona.
Nije dovoljna onima koji je i ne prihvataju.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Biblija sama po sebi nije dovoljna. Posebno ne ona skraćenog kanona.
Nije dovoljna onima koji je i ne prihvataju.
Pa ne ispovedamo mi veru u Bibliju, nego u Boga.
Svođenjem knjige na božanstvo, na vrhovni autoritet, vodi tumačenjima koja veze sa Istinom nemaju, i iskrivljavanju poruke. Istina moe biti i jeste samo jedna. Ali ona nije u pismu odvojenom od Crkve.
bez Sakramenata...nikada biti u Istini.
Vidiš, Darth, upravo zato je potrebna Biblija. Jer u Bibliji ne stoji da postoje "sveti sakramenti" niti da se hleb i vino "pretvaraju" u telo i krv Hristovu već su oni to simbolično i bez "bukvalnog pratvaranja". E vidiš, sada crkveni oci do IV veka veruju baš tako kako Biblija kaže a od IV počinju da spajaju ovo sa grčkim misterijama te uvode "pretvaranje" tj. euharistiju. I to je dokaz da je Biblija bila vodič i usmerenje ranoj Crkvi u pogledu ovog (a samim tim i drugih stvari) a ne obrnuto.
Dakle, Pismo je bilo autoritet a kada je Crkva želela da uvede neke nebiblijske doktrine i spoji ih sa hrišćanstvom onda se javaila potreba da Crkva bude autoritet a ne Pismo. Prosto i jednostavno, povesno-istorijsko sagledavanje stvari..
Crkva je stup i uporište istine, tvrdi sveti Pavao.
Ali ona nazarenska.
Ovaj tvoj skup uči ono što Pismo ne odobrava a to da postoji euharistija prilikom pričesti. Vidiš, to rana Crkva nije verovala dok je Pismo bilo vodič u veri![]()
Pa vidimo mi da vam nije dovoljna. Vjerujemo vam.
Mi ni ne tvrdimo da je dovoljno samo Pismo. Nego, zašto vi koji tvrdite da vam je Pismo dovoljno, potežete "Ellen Scriptura" i pendrek na Bibliju? Zašto bezočno lažete?