Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jamac su mi Pavlove reči da je Jevanđelje dovršeno u njegovo vreme i shvodno tome ono što je zapisano u Novom Zavetu je ono o čemu Pavle priča.

A tko ti jamči da je Pavao zaista rekao i napisao ono što ti smatraš Pavlovim riječima? Tripo? Jamči li ti on?

Dakle, opet Pismo mi govori preko apostola Pavla da je jevanđelje "isropovedano" i da su prokleti oni koji drugačije veruju i uče. A to je i propovedano i poslanicama već utvrđeno u Pavlovo vreme.

Ja te opet moram pitati: Tko ti jamči da je to Pavao uopće rekao i napisao? Jesi li možda sreo nekog nazarena iz 1. stoljeća?

Zato mogu biti siguran da je Bog doista preko apostola objavio upravo onu vest koju čitamo u poslanicama i jevanđeljima.

A tko ti jamči da je ono što čitaš u poslanicama i evanđeljima od Boga?

A Bog čuva svoju reč veruješ li to?

Vjerujem, i imam jamca za to. Crkva mi jamči da su spisi koje je ona kanonizirala koncem 4. stoljeća autentični i od Boga nadahnuti. A tko tebi jamči da je tako? Miroljub? Simović? Ellen White?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A tko ti jamči da je Pavao zaista rekao i napisao ono što ti smatraš Pavlovim riječima? Tripo? Jamči li ti on?

Mi možemo tako otići u potpuno negiranje svega ali nije to poenta. Hajde da vidimo šta je logično i šta to Pavle uči. Šta uče apostoli i šta uče proroci. Ne uče li oni da je Reč Božija i ono što Bog podeli sa ljudima za večnost i da je sačuvano. Hajde da se vratimo u I vek.

Prvo bih te pitao da li veruješ da su sve poslanice napisane do kraja I veka zaključno sa Otkrivenjem. Jesu li postojale ili ne?

Drugo pitanje je da li veruješ da su apostoli isto usmeno naučavali ono što su u poslanicama pisali?

Ovo su dva ključna pitanja pa ako si iskren verujući(ne gledaj sada na Katolicizam, Adventizam, Pravoslavlje... već na hrišćanstvo uopšteno) nadam se da ćeš odgovoriti na njih.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Dobro jutro

Jedna mala digresija. Bog je jedan, Bog je Istina, nema više ISTINA. Dakle, ne postoje BIBLIJSKE ISTINE. Ili postoji jedna istina, ili ISTINE NEMA.

Darth, slazem se sa tobom. Bog jeste jedan i istina jeste jedna, ali ta istina se temelji na Bozijoj Reci. Sve sto se suproti Bibliji, nije istina nego zabljuda, bez obzira sta mi mislimo o tome. Neko moze i zabludu da smatra i da objabvljuje za istinu, ali zabluda ce uvek ostati zabluda bez obzira sta neko misli.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pošto im Biblije nije dovoljna onda imaju raskole, ali o raskolima na toj temi.

RKC nema raskol, od njih nam takve vijesti ne dolaze.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Točno. Zato vam današnje protestantske "kršćanske"sekte nemaju veze s Kristom i kršćanstvom.

A tko ti je jamac da su koncem 4. stoljeća, pri određivanju novozavjetnog kanona, uvršteni baš oni spisi za koje Pavao kaže "da ih treba čuvati i paziti"?
Tko ti je jamac da su te spise uopće pisali apostoli kojima se pripisuju?
Tko ti je jamac da u tekst tih spisa nije nitko intervenirao i izmjenio ih? Dakle, tko ti jamči da su ti spisi autentični?
I na koncu, tko ti jamči da su ti spisi Bogonadahnuti? Jamče li ti Arije, Marcion, Sibelije i slični njima?

A onda vas milijun čita, i razumijete na milijun načina? U čemu je nedostatak? U vama ili u Pismu?

Znači: Sola Scriptura + 100 000 EGWstr = Sola Scriptura.

Sola Scriptura znači - "Samo Pismo", a ne Pismo na prvom mjestu + ....... +

Već te pitao Darth, svejedno, koja od desetina tisuća "protestantskih istina" je istina?

Slape, ti ne bi bio Slap kad ne bi nesto izvrnuo, jer si izabrao da bezis od istine.

Posto si tu da napadas proterstante, a ni ja se ne slazem sa svim sto oni uce, zasto nam ne reces o vasem raspadanju i delnjenju i onda nam kazi koja grupa ima istinu????

Mislis da smo mi zaboravili, da su protestanti vas proizvod. To su rodovi i zasluge Katolicke crkve, koja je onako "leopo" postupala sa onima koji nisu moglu da slede njene zabljude. Kazi nam nesto o vesalima, lomacama i dozivotnim zatvorim itd. Uporedi to sa Hristovim ucenjem i ucenjem apostola pa nadji nam, makar jedan primer po kome ste tako surovo i neposteno postupali sa ljudima.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mi možemo tako otići u potpuno negiranje svega ali nije to poenta.

Parafrazirat ću svetog Pavla - Ako nemaš jamca za autentičnost i nadahnutost novozavjetnih spisa, uzalud je sva tvoja vjera.

Hajde da vidimo šta je logično i šta to Pavle uči.

Pusti logiku, imaš li jamca?

Prvo bih te pitao da li veruješ da su sve poslanice napisane do kraja I veka zaključno sa Otkrivenjem. Jesu li postojale ili ne?

Ne bih vjerovao da mi to Crkva ne jamči.

Drugo pitanje je da li veruješ da su apostoli isto usmeno naučavali ono što su u poslanicama pisali?

Isto. Ne bih vjerovao da mi to Crkva ne jamči.

Ovo su dva ključna pitanja pa ako si iskren verujući(ne gledaj sada na Katolicizam, Adventizam, Pravoslavlje... već na hrišćanstvo uopšteno) nadam se da ćeš odgovoriti na njih.

Evo odgovorih.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kazi nam nesto o vesalima, lomacama i dozivotnim zatvorim itd. Uporedi to sa Hristovim ucenjem i ucenjem apostola pa nadji nam, makar jedan primer po kome ste tako surovo i neposteno postupali sa ljudima.

Pitaj svoje protestante. Oni ti o ovome mogu puno više govoriti.

Protestantski teolog Meyfart opisao je protestantske torture koje je osobno na svoje oči vidio, ovako:

"Lukavi Španjolac i prepredeni Talijan prestravili bi se od tih bestijalnosti i brutalnosti, i u Rimu nije običaj podjarmiti ubojicu … rodoskvrnitelja, ili preljubnika mučenju na više od sat vremena; ali u Njemačkoj … tortura bi trajala cjeli dan, danju i noću, dva dana, čak po četiri dana nakon čega je ponovno počinjala. Postoje takvi izvještaji tako strašni i odbojni da ih ni jedan pošten čovjek ne može čuti bez da protrne od jeze."

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Parafrazirat ću svetog Pavla - Ako nemaš jamca za autentičnost i nadahnutost novozavjetnih spisa, uzalud je sva tvoja vjera.

Pusti logiku, imaš li jamca?

Ne bih vjerovao da mi to Crkva ne jamči.

Isto. Ne bih vjerovao da mi to Crkva ne jamči.

Evo odgovorih.

Slape, mnogo se trudis da od Jovana dobijes njegovo mislenjenje i Jmstvu, a to cinis samo zato da bi dokazao da je Autor Novoga zaveta tvoja crkve. Uzalud se toliko trudis. Bog je Autor svoje reci. Bozji duh je inspirisao pisce Svetog pisma, to su jasno objasnili i Petar i Pavle. Prem tome, Bog je vlasnik svoje reci, a ne ljudi. Bog je vodio i one koji su sakupljali, cuvali i kopirali spise proroka i apostola.
Zan Zak Ruso je zapitao jednog skeptika koji se ismejavao sa izvestajima Biblije ovim recima: " Mislis li ti da su Jevadjerlja izmisljena za zavavu? Prijatelju, ovako se nesta ne izmislja."

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape, mnogo se trudis da od Jovana dobijes njegovo mislenjenje i Jmstvu, a to cinis samo zato da bi dokazao da je Autor Novoga zaveta tvoja crkve.

Eto, tvoja je autor Novog zavjeta. Ellen White je napisala novozavjetne spise.

Uzalud se toliko trudis. Bog je Autor svoje reci. Bozji duh je inspirisao pisce Svetog pisma, to su jasno objasnili i Petar i Pavle. Prem tome, Bog je vlasnik svoje reci, a ne ljudi. Bog je vodio i one koji su sakupljali, cuvali i kopirali spise proroka i apostola.

A pisci Svetog pisma, zatim oni koji su sakupljali, čuvali i kopirali spise (i oni koji su te spise kanonizirali koncem 4. stoljeća) upravo su Crkva - jedna sveta katolička i apostolska Crkva. Dakle, Duh Sveti i Crkva su koautori novozavjetnih spisa.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Eto, tvoja je autor Novog zavjeta. Ellen White je napisala novozavjetne spise.

A pisci Svetog pisma, zatim oni koji su sakupljali, čuvali i kopirali spise (i oni koji su te spise kanonizirali koncem 4. stoljeća) upravo su Crkva - jedna sveta katolička i apostolska Crkva. Dakle, Duh Sveti i Crkva su koautori novozavjetnih spisa.

Slape, znamo mi da vi zelite da plagirate spise Biblije. Pre svega cuvari, sakupljaci i prepisivaci starozavetnih spisa bili su JEVREJI, a nikakvi katolici. Oni i danas imaju kanon Staroga zaveta. Zato sve ono sto je proizvoljno doadala Kaotolicka crkva je gret.

Cuvari Nopvozavetnih spisa bili su APOSTOLI, kioji nisu imali nikave veze sa Katolickom crkvom. Kao sto su Jevreji dobro ucinili sto su sakupili spise Satarog zaveta, tako je isto dobro sto su sakupili i spise Novog zaveta, bez obzira ko je to ucinio.
Ali Biblijaa je Bozja, a ne ljudaka Rec. Njen Autor je Bog.
Kada bi Kaotolicka crkva bila autor Biblije, zabranila bi da je iko stampa i izdaje bez njihovog odovbrena, kao sto su je bili zabranili svopjim vernicima da je citaju. Ali hvala Bogu on nije Autor Biblije.
Inostrano Biblijsko drustvo vodi brugu o njenom izdanju i prevodjenju.

Natrag