Upravo Mire brate Biblija sadrži sve što trebamo da znamo i u vezi dogmatike i u vezi praktičnog življenja. Ovo brate možemo dokazati upravo rečima apostola. Pogledaj reči Pavlove: "Ali ako i mi, ili anđeo sa neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam mi objavismo, proklet da bude. Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude", Galatima 1,8.9
I kako im je Pavle javio evandjelje?
Jel im poslao pismo pa su citali, ili im je govorio "licno"? Ignorises cinjenicno stanje, a to je da njegove poslanice nisu pisane kao neko "sveto pismo" , vec je razlog pisanja bio taj da resi probleme u njihovom shvatanju evandjelja!
Dakle, on ne pise neku knjigu, neki "pravilnik" koji bi se nazvao "dogmatski prirucnik" koji bi ti onda mogao da uzmes i da tvrdis da je tamo sve zapisano i da je to pismo "samodovoljno"!
Da li si zapazio da je u vreme kada je apsotol Pavle ovo pisao(krajem 50-tih i početkom 60-tih n.e) "evanđelje" već objavljeno. Dakle, Pavle govori u prošlom vremenu u kome je jevanđelje objavljeno i jasno prezentovano.
Objavljeno je "usmenim putem"!
Ti ignorises cinjenicu da oni nisu evandjelje objavljivali "pisanim putem" vec "usnenim putem"! I nisu imali nameru pisati neko "sveto pismo", vec sve tekstove ,bilo da su to poslanice ili evandjelja ukljucujuci tu i otkrivenje pisu da bi resili "crkvene probleme"!
To ti je slicno kao kad nas Patrijarh napise poslanicu i u njoj se dotice dogmatike, ali ona nije "dogmatski prirucnik"!
Pavle kaže da se može desiti da neko objavi drugačije evanđelje pa s toga upozorava da Galati budu operzni.
Drugacije nego sto je "objavljeno" a ne "zapisano"!
Dakle ako je tako 0nda je jasno na osnovu reči Pavlovih da su sve stvari hrišćanima bila poznate.
Jesu im bile poznate, slusali su o tome sa propovedaonice i licno od Pavla!
To podrazumeva i "doktrinu" o krštenju i dotktrinu o Hristu i njegovom Mesijanstvu i sve ostalo što je trebalo da se zna.
Naravno, te stvari su primili "usmenim putem", a ne "preko teksta"!
I bas zato, Novi Zavet se ne moze razumeti bez "dogmatskog predznanja"!
Uzimajuci "samo pismo"(mislim na Novi Zavet) ako covek nije prethodno naucen dogmatici crkve, ne moze razumeti sta tamo pise.
Dakle,potrebno mu je "dogmatsko predznanje"! I to ne ukljucuje samo Stari Zavet, da bi ti rekao "dovoljno je znanje Starog Zaveta" jer vecina Novozavetne dogme ne postoji u SZ, na primer krstenje, euharistija...
To ti mogu i dokazati, ako uzmes samo Novi i Stari Zavet a nemas prethodno predznanje o teologiji ne mozes ni razumeti termine i sta su oni verovali! Mozes jedino da 'pendrecis' da analiziras istoriju, analiziras tekst, bavis se lingvistikom i zalazis u istoriju. Drugim recima moras da "proucavas", a DOGMA SE NE PROUCAVA ONA JE JASNO IZRAZENA!
A sve ono što su oni znali je obrađeno u poslanicama i Jevanđeljima.
Nije sve obradjeno, vec sam ti objasnio da oni pisu ta pisma da bi resili nastale probleme u crkvi, i bave se pojedinim problemima, a ne iznose nikakvu dogmatiku, i ne pisu neki "pravilnik dogme i vere"!
Zato mi možemo sa Pavlom konstatovati da je rana nazarenska zajednica hrišćana i njen ogranak sastavljen od nejevrejskih hrišćana i van Judeje svakako poznavao sve najbitnije dokrtrine.
Oni su znali o time usmeno, nikakav pisani tekst koji bi sadrzao sve odredbe , pravila i doktrinu vere nije postojao, niti su apostoli takav dogmatski prirucnik pisali!
Evandjelje se prenosilo usmeno, a biblija ili Sveto Pismo Hriscana bio je Stari Zavet. A on se "tumacio usmeno" od strane apostola i crkve!
Tako da u suštini nije postojala potreba da se recimo u II i III veku pojašnjavaju stvari i kasnije razvijaju.
Bilo je potrebno, upravo iz razloga koje sam naveo gore!
Sv je bilo poznato u I veku jer Pavle ne bi svečano objavio prokletstvo nad onima koji "drugačije" uče.
Bilo je poznato, ali nije bilo zapisano!
Pa nije Pavle rekao - "proklet da je svako ko vam
NAPISE evandjelje drugacije nego sto vam mi napisasmo" - nego ko vam
OBJAVI evandjelje drugacije!
To znaci da su oni to "usmeno primili"!
Nije ni Hristos poslao ucenike i rekao im "idite i delite knjige" vec "idite i propovedajte evandjelje"!
To onda znači da ne postoji mogućnost za prihvatanje teze o nekakvoj "labilnoj" ili "sirovoj" doktrini u I veku koju će crkva kasnije u II, II ili IV veku razviti u svojoj punoći.
Sta ti znaci "sirova doktrina"?
Sve sto je crkva kasnije proglasila, bila je potvrda ranijeg ucenja i u skladu sa Novozavetnim Pismom (njim se potvrdjuje), i nista nije u sukobu sa njime!
Zašto bi Pavle tako oštro osudio moguća skratanja ako sama doktrina nije tada bila dobro utemeljena i utvrđena.
Naravno da je doktrina bila utemeljena, ali se zasnivala na tumacenju Starog Zaveta, a to se tumacilo usmeno. Nije bilo potrebno pisati neki posebni prirucnik "veruju crkve" (i apostoli nisu to ni pisali)! Jevreji su dobro znali Pismo, i bilo je dovoljno da znaju usmeno o zivotu Hrusta, pa da nadju dokaze u SZ da se ono sto je on cinio ispunilo tekstom!
Samo nešto što je jasno mora biti ovako branjeno sa "anatemomom" jer u suprotnom Pavle ne bi smeo izreći prokletstvo kada ni hrišanima samim doktrina nije bila tako jasna.
Ti ne razumes uopste sta sam ja rekao.
Ko je rekao da im nije bilo jasno, ili da je doktrina bila neodredjena???
Procitaj ponovo!
Zato Mire ja sad ovde samo koristim logiku Pavlovu i apostola tj. Pisma po pitanju ovih stvari. Ako koristimo tu logiku Pisma i apostola Pavla dolazimo da zaključka da je Jevanđelje objavljeno u Novom Zavetu po rečima apostola Pavla bilo u potupunosti poznato i jasno.
Bilo je poznato i potpuno jasno, ali je "objavljeno usmeno" a ne "zapisano" kako ti kazes!
Cak i Jovan u svom evandjelju kaze da "nije sve zapisano", vec su pisali nesto od toga, ali nije zapisana sva dogmatika! Dogmatika se ucila usmeno!
Zato je Pismo dovoljno jer se tamo mora naći sve što je potrebno i što su prvi vernici znali. To je logika stvari.
Ma koje Pismo Jovane kad ga oni nisu ni imali?
Jesi ti svestan sta pricas?
Ko je u 1. veku imao sve poslanice apostola ili sva evandjelja? A jedino ako ih uzmemo BAS SVE, onda nekako jos i mozemo "naslutiti" sta su verovali. Medjutim ako ih uzimemo odvojeno, kao sto su ih oni tada imali, mi ne nozemo znati dogmu NIKAKO!
Shvatas li to?
Dakle, ne stoji ti ova prica nikako!
"Samo Pismo" ne opstaje pred jasnim cinjenicama, a to su:
1) NZ nije pisan da bi posluzio kao dogmatski prirucnik, vec se pisci se u tim tekstovima bave resavanjem crkvenih problema i to jasno kazu. Dakle, oni ne pisu "pravilnik" "sveto pismo" ili neko "veruju crkve", vec resavaju probleme!
2) Crkva prvog veka nije ni imala NZ, vec su Svetim Pismom smatrali Stari Zavet, a usmenom su predajom (tj. predajom o Hristu) , analizirajuci njegov zivot, nalazili potvrdu o ispunjenju tih prorocanstva! I to je bilo dovoljno!
3) NZ nigde ne tvrdi da je Pismo "samodovoljno" da "tumaci samo sebe" i da ne treba 'coveka' - tumaca. Upravo je suprotno, tekst NZ bas dokazuje da je tumac neophodan, i da je tumac crkva!
4) Uzimajuci u obzir "samo pismo" odnosno jedino tekst NZ i nista drugo, prisiljeni smo da ga "pendrecimo" da analiziramo, da se bavimo lingvistikom, da sagledavamo istorijske okolnosti, da bismo "koliko - toliko" makar priblizno razumeli sta su to pisci verovali? Ali cak ni tada nam nije jasno! To je dokaz da tekst uopste nije pisan kao "dogmatski prirucnik", vec je za njegovo razumevanje potrebno predznanje!