- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
a su postojale raspre pa i sami apostoli međusobno nisu uvek išli zajedno u svemu. Pavle je zamerio Petru za neke stvari, od Pavla se odvojio Sila i otišao nasvoj misionski put. Dakle, cepidlačenje dovodi do raskola a ja ne aboliram ni Protestante što su pocepani ali ne mislim da nas to sme obeshrabiti da tražimo istinu u Reči Božijoj.Jovane, niko ovde nije rekao da Bibliji bilo šta nedostaje. Pitanje je bilo da ako joj ništa ne nedostaje, zašto toliki broj zajednica koja svoju teologiju zasnivaju na Sola Scriptura, posebeno onih koje svoju teologiju zasnivaju na Danielu i Apokalipsi.
Ja sam sada naveo samo jedan primer gde je Reč Božija sama po sebi dovoljna za razumevanje. Meutim Koloanima 2,16.17. Video si da Pavle objašnjava da postoji "sen" u Zakonu datom Mojsiju. Međutim, nama nije na prvo čitanje jasno šta je tačno sen. Pomisili li bi da su to subota, praznici i mladine. Onda vidimo orginal na grčkom i vidimo da postoji izraz "merei" koji znači "delovi" pa taj izraz ispred "subota mladina i praznika" jasno se prevodi sa "delovi tih praznika". Onda nam opet nije potpuno jasno šta je Pavle podrazumevao pod "delovima praznika" koji su sen a onda nam Pavle u stihu 17 pojašnjava da su to oni delovi koji predstavljaju "telo Hristovo". Pošto znamo da telo Hristovo predstavljaju žrtve i prinosi sad možemo bolje razumeti Pavla. Mađutim, ako i dalje imamo sumnju odemo na Jevrejima 10, 1 i dalje i vidimo da Pavle pod "sen" sada jasno ukazuje na žrtvu i prinos. Potpuno jasno i čisto možemo sagledati šta je Pavle želeo reći. Samo jedan primer dakle malo težeg teksta.
Zato je Biblija dovoljna jer nam tekstovi Pisma mogu biti jasni kroz tumačnje drugih tekstova Pisma. I sve ostalo istom metodom.
Poslednja izmena: