Sola Scriptura- da li je dovoljno

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Naravno da vam nije dovoljna, kada je vaše ponašanje suprotno njoj i vaša nauka. Onda ste izmislili da imate predanje koje je predanje apostola, pa ispada da su apostoli jedno pisali, a drugo govorili.

Naravno sve sa ciljem umirivanja savjesti (koja je uznemirena) zbog toga što ipak duboko u sebi znate da Biblija drugačije govori od vaše prakse i nauke.

E zato vam nije ni dovoljna. A svako ko je uznemiran mora da uzme antidepresiv, a vi ga uzimate u vidu predanja.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Gle čuda, kralj Artakserks, pišući upravitelju Rehumu i tajniku Šimšaju, nije napisao: "Ne branite im graditi, ja sam izdao dekret i dopustio im graditi Jeruzalem". I ne samo da Artakserks, po tebi Jovane, nije zaštitio svoje kraljevsko dostojanstvo i "kraljevsku riječ" - dekret, nego je čak zabranio gradnju Jeruzalema. Nevjerojatno, kralj izda "dekret" (457.), a onda se samo par godina kasnije "po ... re" po njemu!?!?!?

To moraš pitati Artkasersa zašto je poslušao Reuma starešinu. Tebi je to čudno..ali Reum je uspeo u svojoj nameri obaranja dozvole cara Artakserksa iz 457 p,n.e tj njegove 7-me godine vlade. Evo DartaShone ne veruje da je Artakserks ikada postojao...ti pak vatreno braniš Artakserksa i njegovo carsko dostojanstvo, a Dartha Shone te lajkuje:):)..baš ste nepovezani između sebe. Šta zapravo vi verujete Bog sam zna...

No, hvala Bogu tema je lepo izložena i prezentovana..ako ima još kakva razaumna nedoumica neka slobodno se iznese. Hvala i Marku na lepom izlaganju:).

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle, proročanstvo o 2300 dana i noći odpočinje dekretom cara Artakserksa o zidanju Jerusalima, a ne o povratku Jevreja iz Vavilona.

Laodikeja, najvažnije nam je ovih 490 dana za sada...da ne bi ispalo kako tempiramo za 1844 godinu. To je posebna tema i nije bar meni cilj ta godina. Naravno da je važna i ta godina i 2300 dana i noći..hvala Bogu. Međutim, i bez toga proroštvo je fascinantno pre svega zbog Mesije, našeg Gospoda Isusa..najava njegovog prvog dolaska 5oo i više godina pre. Danilo ovu viziju dobija 535 p.n.e. Dakle najava Mesijinog pomazanja 562 godine unapred..imaju li Muslimani, Budisti, Hinduisti nešto slično? Ne, naravno ali zato imam posredne dokaze da su Buda i Konfučije čitali ovaj Danilov izveštaj..i znali za Mesiju te to i najavali. Pošteniji su od nekih. Torah i Jevanđelje su pravo blago koje je Bog ostavio čovečanstvu..ne Jevrejima samo, ne Grcima samo nego svima.

Blagoslov Gospodnji.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
:) Citiraj taj tekst iz 457. :)

To moraš pitati Artkasersa zašto je poslušao Reuma starešinu. Tebi je to čudno..ali Reum je uspeo u svojoj nameri obaranja dozvole cara Artakserksa iz 457 p,n.e tj njegove 7-me godine vlade.

Kad "SS pismolatri", kao Jovan, bježe od Božje riječi k'o vrag od tamjana ili krsta, ja ću konačno citirati taj "Artakserksov dekret", evo ga:

Ezr 7,8-9: A Ezra je došao u Jeruzalem petoga mjeseca: bilo je to sedme godine kraljeve. Pošao je iz Babilona prvoga dana prvoga mjeseca, a stigao je u Jeruzalem prvoga dana petoga mjeseca: nad njim je bila blaga ruka Boga njegova!

Ezr 7,11-26: Evo prijepisa isprave koju je kralj Artakserkso dao svećeniku Ezri, književniku vještu naredbama i zakonima što ih je Jahve dao Izraelu: "Artakserkso, kralj kraljeva, svećeniku Ezri, pisaru Zakona Boga nebeskoga, potpuni mir. Evo mojih zapovijedi: Tko god u mome kraljevstvu od naroda izraelskog, njegovih svećenika ili od njegovih levita želi poći u Jeruzalem, može ići s tobom. Osim toga, šalje te kralj i njegovih sedam savjetnika da pregledaš Judeju i Jeruzalem prema Zakonu Boga tvoga, koji ti je u ruci, i da odneseš srebro i zlato koje kralj i njegovih sedam savjetnika dragovoljno prinose Bogu Izraelovu, koji prebiva u Jeruzalemu, i sve srebro i zlato koje skupiš po svoj pokrajini babilonskoj s dragovoljnim prinosima koje narod i svećenici prinesu za Dom svoga Boga u Jeruzalemu. I pobrini se da tim novcem kupiš junaca, ovnova i jaganjaca, a tako i darova i naljeva koji uz to idu: to prinesi na žrtvenik Doma Boga vašega u Jeruzalemu. Sa srebrom i zlatom što preostane učinite ti i tvoja braća kako vam se bude najviše svidjelo, vršeći volju Boga vašega. Posuđe koje si primio za službu Domu Boga tvoga ostavi pred Bogom tvojim, u Jeruzalemu. I što bi još trebalo za Dom Boga tvoga i što bi trebalo nabaviti primit ćeš iz kraljevskih riznica. Ja, kralj Artakserkso, još zapovijedam svim rizničarima s one strane Rijeke: sve što od vas zatraži svećenik Ezra, pisar Zakona Boga nebeskoga, podajte odmah najtočnije, do stotinu talenata srebra, stotinu kora pšenice, do stotinu bata vina, do stotinu bata ulja, a soli po želji. Sve što naredi Bog nebeski, neka se odmah izvrši u svoj gorljivosti za Dom Boga nebeskog, da gnjev njegov ne dođe na kraljevstvo kraljevo i na djecu njegovu. I još vam javljamo da se ne smije udariti danak, ni porez, ni carina ni na jednoga od svećenika, levita, pjevača, netinaca i drugih službenika toga Doma Božjega. A ti, Ezra, po mudrosti Boga svoga koju imaš u rukama, postavi činovnike i suce koji će suditi svemu narodu s onu stranu Rijeke, to jest svima koji poznaju Zakon Boga tvoga. Tko ne zna, vi ga poučite. Tko ne bude držao Zakona Boga tvojega - koji je i kraljev zakon - neka se oštro osudi: na smrt, na progonstvo, na novčanu globu ili na tamnicu."
-------------------------------------------------------------------

Evo, dakle, kompletnog "Artakserksova dekreta", kako kažu Adventisti iz 457., pa ga dobro "pročešljajte". Ima li kakvih zidova u Artakserksovu dekretu? Ima li kakvog zidanja u Artakserksovu dekretu?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Naravno da vam nije dovoljna, kada je vaše ponašanje suprotno njoj i vaša nauka. Onda ste izmislili da imate predanje koje je predanje apostola, pa ispada da su apostoli jedno pisali, a drugo govorili.

Naravno sve sa ciljem umirivanja savjesti (koja je uznemirena) zbog toga što ipak duboko u sebi znate da Biblija drugačije govori od vaše prakse i nauke.

E zato vam nije ni dovoljna. A svako ko je uznemiran mora da uzme antidepresiv, a vi ga uzimate u vidu predanja.

U čemu je to suprotno? U tome što ne sabatarimo, ne držimo propise o ishrani, i ne bukvališemo u tumačenju Pisma?

Zašto bi smo mi umirivali savest? Nama nije savest uznemirena, a ponajmanje duboko u sebi znamo to što vi tvrdite za Bibliju. Mi joj prilazimo kao biblioteci Bogom inspirisanih knjiga, ali je ne obožavamo kao Boga.

Antidepresiv? Smešno. Prvo mi nismo u depresiji, barem ja nisam, Drugo, Bibilja je pre nego što je dobila pisani oblik, bila baš to, predanje. Ali, vama se to ne sviđa, jer zamišljate da je Bog lično rukom pisao tekst. Po ko zna koji put Boga predstavljata kao IMAGO HUMANI.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ta sedma godina Artakserksa je 457 p.n.e.

Pa sam zato te pitao odakle sada 475 p.n.e kao početna godina velde Artakerksa kada znamo da je počeo vladu 465 p.n.e.Pozdrav.

Malo vježbe mozga:

465. p.n.e. - prva godina Artakserksova vladanja

464. p.n.e. - druga godina Artakserksova vladanja

463. p.n.e. - treća godina Artakserksova vladanja

462. p.n.e. - četvrta godina Artakserksova vladanja

461. p.n.e. - peta godina Artakserksova vladanja

460. p.n.e. - šesta godina Artakserksova vladanja

459. p.n.e. - sedma godina Artakserksova vladanja
--------------------------------------------------------------
Evo, Jovane, ne valja vam računica! Vidi:

-459 + 2300 +1 (dodatak zbog nepostojanja nulte godine) = 1842 (1842. godina)

Vidi Jovane. Otac i Sin su se vozali na Harli Dejvisonima ( :) ) dvije godine prije nego što su ih čekali Miller, Jelena, James, Bates i ostalo društvo. :)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
U čemu je to suprotno? U tome što ne sabatarimo, ne držimo propise o ishrani,

Ovo je dokaz da vi ne shvatate smisao tih zapov. Pa jel onaj ko je dao to da se napiše subotar?

Pa Isus i prvi hrišćani su sabatarili i držali propise o hrani.

i ne bukvališemo u tumačenju Pisma?

To nije bukvalisanje nego po smislu, ti ne shvataš smisao pa ti je bukvalisanje, a nije nama.

Pa svoju zabludu pripisuješ drugome.

Zašto bi smo mi umirivali savest?

Pa to je potreba onih koji se suočavaju sa istinom, a ne žele da je prihvate.

Gušenje savjesti.

Nama nije savest uznemirena, a ponajmanje duboko u sebi znamo to što vi tvrdite za Bibliju.

Naravno da jeste čim napadate učenja Biblije.

Mi joj prilazimo kao biblioteci Bogom inspirisanih knjiga, ali je ne obožavamo kao Boga.

Pa da obožavate Boga primijenjivali bi ono što piše u njoj. Ko kaže da se obožava knjiga.

Jesu za tebe apostoli obožavali knjigu pošto su držali subotu i nisu jeli nečistu hranu?

Antidepresiv? Smešno.

Smiješno je onome ko nije shvatio smisao tih zapovijesti, pa kroz svoje srce tumači te iste zapovijesti.

Prvo mi nismo u depresiji, barem ja nisam,

Naravno da jeste, ne mislim da medicinsku depresiju, nego u smislu srca i zahtjeva moralnog zakona.

Samo onaj ko je neizmiren sa Bogom pribjegava ritualima, ikonama, brojanicama, kipovima itd.

Drugo, Bibilja je pre nego što je dobila pisani oblik, bila baš to, predanje.

A to nije vaše predanje. Imaš jak arg.

Ali, vama se to ne sviđa,

Hoćeš reći da je Bog jedno dao za knjigu, a drugo za usmenu predaju.

jer zamišljate da je Bog lično rukom pisao tekst.

To lažeš, budi pošten pa dokaži da je neko to rekao.

A šta drugo ti je ostalo nego da izmišljaš i da vrijeđaš zdrav razum sagovornika.

Po ko zna koji put Boga predstavljata kao IMAGO HUMANI.

Vaš bog je lažni bog, despot koji će da muči vječnim mukama ljude koji su činili grijehe 30, 50, 70 , 90 godina nebitno.

Ja gazim vašeg boga i njegovu lažnu nauku. Poruči tom svom bogu da ćemo ga zbaciti i njega i njegovu lažnu nauku.

Ajd ti ovako ako smiješ. Samo pazi neko od nas mora biti u pravu, a neko huli.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Cak i da pise "DA SE VRATE" to ne menja stvari, jer prorocanstvo govori o "DEKRETU CARA ARTAKSERKSA O ZIDANJU JERUSALIMA" a taj tekst sam prilozio, i ne mora u njemu eksplicitno da bude naglasen povratak, jer je jasno da se radi o zidanju pomenutom u 9 poglavlju Danila, i u Nemiji 2 poglavlju.

Jos da napomenem cinjenicu da se Jevreji danas obracaju u Hriscanstvo proucavanjem ovog prorocanstva, jer ono izmedju ostalog govori o tacnom vremenu pojave Mesije.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Cak i da pise "DA SE VRATE" to ne menja stvari, jer prorocanstvo govori o "DEKRETU CARA ARTAKSERKSA O ZIDANJU JERUSALIMA"

Evo ti "Artakserksova dekreta" pa nađi u njemu ZIDANJE JERUZALEMA.

Ezr 7,11-26: Evo prijepisa isprave koju je kralj Artakserkso dao svećeniku Ezri, književniku vještu naredbama i zakonima što ih je Jahve dao Izraelu: "Artakserkso, kralj kraljeva, svećeniku Ezri, pisaru Zakona Boga nebeskoga, potpuni mir. Evo mojih zapovijedi: Tko god u mome kraljevstvu od naroda izraelskog, njegovih svećenika ili od njegovih levita želi poći u Jeruzalem, može ići s tobom. Osim toga, šalje te kralj i njegovih sedam savjetnika da pregledaš Judeju i Jeruzalem prema Zakonu Boga tvoga, koji ti je u ruci, i da odneseš srebro i zlato koje kralj i njegovih sedam savjetnika dragovoljno prinose Bogu Izraelovu, koji prebiva u Jeruzalemu, i sve srebro i zlato koje skupiš po svoj pokrajini babilonskoj s dragovoljnim prinosima koje narod i svećenici prinesu za Dom svoga Boga u Jeruzalemu. I pobrini se da tim novcem kupiš junaca, ovnova i jaganjaca, a tako i darova i naljeva koji uz to idu: to prinesi na žrtvenik Doma Boga vašega u Jeruzalemu. Sa srebrom i zlatom što preostane učinite ti i tvoja braća kako vam se bude najviše svidjelo, vršeći volju Boga vašega. Posuđe koje si primio za službu Domu Boga tvoga ostavi pred Bogom tvojim, u Jeruzalemu. I što bi još trebalo za Dom Boga tvoga i što bi trebalo nabaviti primit ćeš iz kraljevskih riznica. Ja, kralj Artakserkso, još zapovijedam svim rizničarima s one strane Rijeke: sve što od vas zatraži svećenik Ezra, pisar Zakona Boga nebeskoga, podajte odmah najtočnije, do stotinu talenata srebra, stotinu kora pšenice, do stotinu bata vina, do stotinu bata ulja, a soli po želji. Sve što naredi Bog nebeski, neka se odmah izvrši u svoj gorljivosti za Dom Boga nebeskog, da gnjev njegov ne dođe na kraljevstvo kraljevo i na djecu njegovu. I još vam javljamo da se ne smije udariti danak, ni porez, ni carina ni na jednoga od svećenika, levita, pjevača, netinaca i drugih službenika toga Doma Božjega. A ti, Ezra, po mudrosti Boga svoga koju imaš u rukama, postavi činovnike i suce koji će suditi svemu narodu s onu stranu Rijeke, to jest svima koji poznaju Zakon Boga tvoga. Tko ne zna, vi ga poučite. Tko ne bude držao Zakona Boga tvojega - koji je i kraljev zakon - neka se oštro osudi: na smrt, na progonstvo, na novčanu globu ili na tamnicu."

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
  1. "A mjeseca Nisana godine dvadesete Artakserksa cara bijaše vino pred njim, i ja uzev vino dadoh ga caru. A pređe ne bijah neveseo pred njim.
  2. I reče mi car: što si lica nevesela, kad nijesi bolestan? nije drugo nego tuga u srcu. A ja se uplaših vrlo.
  3. I rekoh caru: da je živ car dovijeka! kako ne bih bio lica nevesela, kad je grad gdje su grobovi mojih otaca opustio i vrata mu ognjem spaljena?
  4. A car mi reče: šta hoćeš? Tada se pomolih Bogu nebeskomu,
  5. I rekoh caru: ako je ugodno caru i ako ti je mio sluga tvoj, pošlji me u Judeju u grad gdje su grobovi otaca mojih da ga sagradim.
  6. A car mi reče, a žena njegova sjeđaše do njega: koliko ti vremena treba na put, i kad ćeš se vratiti? I bi ugodno caru, i pusti me kad mu kazah vrijeme.
  7. Potom rekoh caru: ako je ugodno caru, da mi se da knjiga na knezove preko rijeke da me prate dokle ne dođem u Judeju,
  8. I knjiga na Asafa čuvara šume careve da mi da drva za brvna na vrata od dvora uz dom Božji i za zid gradski i za kuću u koju ću ući.
  9. I dade mi car, jer dobra ruka Boga mojega bješe nada mnom.
  10. I tako dođoh ka knezovima preko rijeke, i dadoh im knjige careve. A car posla sa mnom vojvode i konjike.
  11. A kad to ču Sanavalat Oronjanin i Tovija sluga Amonac, bi im vrlo mrsko što dođe čovjek da se postara za dobro sinovima Izrailjevijem.
  12. Potom dođoh u Jerusalim, i bih ondje tri dana.
  13. Pa ustah noću s nekoliko ljudi, a nikomu ne kazah što mi je Bog moj dao u srce da učinim u Jerusalimu; i ne imah kljuseta sa sobom osim onoga na kom jahah.
  14. I izidoh noću na vrata od doline, na izvor zmajevski, i na vrata gnojna, i razgledah zidove Jerusalimske kako bjehu razvaljeni i kako mu vrata bjehu ognjem popaljena.
  15. Otuda prođoh na izvorska vrata i na carsko jezero, a ondje ne bješe mjesta da kljuse poda mnom prijeđe.
  16. Zato jahah uz potok po noći i razgledah zid, pa se vratih na vrata od doline, i tako dođoh natrag.
  17. Ali poglavari ne znadijahu kuda sam išao ni šta sam radio, jer do tada ne bijah ništa rekao ni Judejcima ni sveštenicima ni knezovima ni poglavarima ni drugima koji upravljahu poslom.
  18. Zato im rekoh: vidite u kakvom smo zlu, Jerusalim pust i vrata mu popaljena ognjem; dajte da zidamo zidove Jerusalimske, da više ne budemo rug.
  19. I kazah im kako je dobra ruka Boga mojega nada mnom i riječi careve koje mi je rekao. Tada rekoše: ustanimo i zidajmo. I ukrijepiše im se ruke na dobro.
  20. A kad to ču Sanavalat Oronjanin i Tovija sluga Amonac i Gisem Arapin, potsmijevaše nam se i rugaše nam se govoreći: šta to radite? da se nećete odmetnuti caru?
  21. A ja im odgovorih i rekoh: Bog nebeski daće nam sreću, a mi sluge njegove ustasmo i zidamo; ali vi nemate dijela ni prava ni spomena u Jerusalimu" ( knjiga Nemijina 2. glava )

Natrag