Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Brate Jovane, mora da te pohvali da si veom dobar student Biblije. Mmedjutim, u ovom clucaju ides mnogo brze nego ja, verovatno si i mladji od mene pa mozes bolje da trcis.

NASATVAK:

Za sada bih vas zamolio da dobro obratite paznju na Danila 9, 25. "OTKAD IZADJE REC DA SE JERUSALIM OPET ZAZIDA."

Prvo, u originalu postoje dva glaggola Restaurirati (ili obnoviti) i graditi.

Pokusajmo da ovo dobro zapazimo. Dakle u tom se sastoje DVA razlicita pojma, a ne jedena; obnoviti i zidati.

Mnogi prevodioci su u tome videli isto znacenje, zato su stavili samo zidati.
Medjutim, porva rec, Restaurirati ili obnoviti ima deleko sire znacenje.

Evo ih nekoliko: Ponovo dobviti, Povratiti izgubljeno, Ponovo zauzeti, PONOVO PREUZETI ZAPOVJEDNISTVO, opet uzeti natrag. To mnogo vise znaci nego samo zidati. Zidanje je vazno, ali ima nesto sto je i vaznije od toga.

Nas cjenjeni sagovornik Slape, ce posebno voleti ovo: "Neka se VRATE i neka opet sazidaju Jerusalim." Prevod Stvarnost. Stvarnos restaurirati je preveo sa VRATE. Znaci da su i oni uocili da postoje dva glagola vratiti se i zidati. Medjutim, taj prvi glagol ima siri znacaj.

Da su Jevreji samo sagradili Hram i grad, a da su i dalje ostali robovi i da tim istim gradom upravljaju neprijatelji, sta bi oni imali od toga? Ne tako mnogo!

Veoma vazno puitanje: Sta su Jevreji pored izgradnje dobili, a sto je vrednije od same izgradnje?

Cekm na vas odgovior.

NASTAVICE SE

Naravno, da obnova Jerusalima ima značenje i podizanja Hrama i zidova. Sve to spada u obnovu. Međutim, videlo se da u dekeretima Darija i Kira Velikog nema zaposvesti o zidivima, opkopima i bilo čemu druome osim Hrama a to je neophodno prema Danilu 9,25. Čak i Hram se gradio od 538 do 516 p.n.e. Dug proces. A zidanje zidova je usledilo kasnije tj. u vreme Artakserksa. Zato imamo dva dekreta. Jedan iz 457 p.n.e koji ne pominje direktno zidove ali iz opisa onih koji su se pobunili protiv izgradnje zidova caru Artakserksu jasno je da im je on dozvolio gradnju.To je moglo biti samo po dekretu iz 457 p.n.e. Nakon te obustave Artakserks na molbu Nehemije izdaje opet dekret tj. dozvolu da se zid gradi 445/444 p.n.e . To je drugi dekret.

Pozdarv.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
NASTAVAK:

U pethodnom komentaru postavili smo veoma vazno pitanje:

Sta su Jevreji pored izgradnje dobili, trecom naredbom a sto je vrednije od same izgradnje?

To im je donela naredba cara Artaksersa.

Ajde da zajedno vidimo sta im je ta naredba dala?

“Artaksers car nad carevima, Jezdri svesteniku, knjizevniku vestom u zakonu Boga nebedkoga, svako dobro tada i tada. JA ZAPOVEDAM: Ko god u mom carstvu od naroda Izrailjeva i od svestenike njegovijeh i Leveta hoce od svoje volje da ide s tobom u Jerusalim, neka ide. Jer se saljes od cara i od sedam savjtnika njegovijeh, da nadgelas Judeju i Jerusalim po zakonu Boga svojega koji ti je u ruci. I da odneses srebro i zlato, sto car i svestenici njegovi dragovaollno prinose Bogu Izrailjevu, koje Mu je stan u Jerusalimu. I sve srebro i zlato sto nakupi u zemlji Vabilonskoj, s dragovoljnim darovima koje svestenici i nadod dragovoljno prilazu na dom Boga svojega u Jerusalimu..” (Jezdra 7,12-17)

Car je cak naredio i da se kupi stokas koja ce se prinasati na zrtvu Bogu u Jerusalimu.
Dao je i posudje koje je trebalo hramu.

“I jos zapovedam ja car Artaksers svojim riznicarima s onu stranu reijeke, DA STO GOD ZAISTE OD VAS JEZDRA SVESTENIK... ODMAH DA SE UCINI.... Sto god zapovide Bog nebeski da se odmah ucini...

A ti Jezdra, po mudrosti Boga svojega koja ti je data POSTAVI UPRAVITELJE I SUDIJE DA SUDE SVEMU NARIODU sto je s onu stranu rijeke izmedju svih koji znaju zakon Boga svojega, I ko ne zna, ucite ga.
A ko ne bi izvrsio zakon Boga tvojega i zakona careva, odmah da mu se sudi; bili da se pogubi, ili da se progna ili da se oglobi ili da se baci u tamnicu.
Blagoslovone da je Gospod Bog otaca vasih, koji dade to caru u srce da ukrasi dom Gospodnji u Jerusalimu. ( Jezdra 7, 1-27) Preporucujem vam da paznjivo prucit ovo poglavlje.

Ova je zapovest izdata 457 godine p.n.e.

Ovio je najvaznije:
Ovom naredbom car je dao Izrailju nezavisnost. Cak je naredio Jezdri da uspostavi sudstvo i da postavi ljude koji ce vladati u Judeji.
Zbog toga ova naredba je daleko vredinaj za Izrilja nego da su sazidali zidove i hram, kojim bi i dalje uopravljali mnogobosci.

A to je ono na sto se odnosi rec: Restaurirati ili obnoviti.
To znaci: Ponovo dobviti, Povratiti izgubljeno, Ponovo zauzeti, PONOVO PREUZETI ZAPOVJEDNISTVO.

Prema tome Andjeo nije Danilu objasnio da je znacajno samo zidanje hrama i zidova, iako i to je vazno, on mu je saopstio da dolazi vreme kada ce IZARILJ POVRATITI IZGUBLJENU VLAST I DOBITI NEZAVISNIOST. To je mnoge vrednije od zidova. A Izrilj je to dobio samo Arteksersovom naredbom.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
NASTAVAK:

U pethodnom komentaru postavili smo veoma vazno pitanje:

Sta su Jevreji pored izgradnje dobili, trecom naredbom a sto je vrednije od same izgradnje?

To im je donela naredba cara Artaksersa.

Ajde da zajedno vidimo sta im je ta naredba dala?

“Artaksers car nad carevima, Jezdri svesteniku, knjizevniku vestom u zakonu Boga nebedkoga, svako dobro tada i tada. JA ZAPOVEDAM: Ko god u mom carstvu od naroda Izrailjeva i od svestenike njegovijeh i Leveta hoce od svoje volje da ide s tobom u Jerusalim, neka ide. Jer se saljes od cara i od sedam savjtnika njegovijeh, da nadgelas Judeju i Jerusalim po zakonu Boga svojega koji ti je u ruci. I da odneses srebro i zlato, sto car i svestenici njegovi dragovaollno prinose Bogu Izrailjevu, koje Mu je stan u Jerusalimu. I sve srebro i zlato sto nakupi u zemlji Vabilonskoj, s dragovoljnim darovima koje svestenici i nadod dragovoljno prilazu na dom Boga svojega u Jerusalimu..” (Jezdra 7,12-17)

Car je cak naredio i da se kupi stokas koja ce se prinasati na zrtvu Bogu u Jerusalimu.
Dao je i posudje koje je trebalo hramu.

“I jos zapovedam ja car Artaksers svojim riznicarima s onu stranu reijeke, DA STO GOD ZAISTE OD VAS JEZDRA SVESTENIK... ODMAH DA SE UCINI.... Sto god zapovide Bog nebeski da se odmah ucini...

A ti Jezdra, po mudrosti Boga svojega koja ti je data POSTAVI UPRAVITELJE I SUDIJE DA SUDE SVEMU NARIODU sto je s onu stranu rijeke izmedju svih koji znaju zakon Boga svojega, I ko ne zna, ucite ga.
A ko ne bi izvrsio zakon Boga tvojega i zakona careva, odmah da mu se sudi; bili da se pogubi, ili da se progna ili da se oglobi ili da se baci u tamnicu.
Blagoslovone da je Gospod Bog otaca vasih, koji dade to caru u srce da ukrasi dom Gospodnji u Jerusalimu. ( Jezdra 7, 1-27) Preporucujem vam da paznjivo prucit ovo poglavlje.

Ovio je najvaznije:
Ovom naredbom car je dao Izrailju nezavisnost. Cak je naredio Jezdri da uspostavi sudstvo i da postavi ljude koji ce vladati u udeji.
Zbog toga ova naredba je daleko vredinaj za Izrilja nego da su sazidali zidove i hram, kojim bi i dalje uopravljali mnogobosci.

A to je ono na sto se odnosi rec: Restaurirati ili obnoviti.
To znaci: Ponovo dobviti, Povratiti izgubljeno, Ponovo zauzeti, PONOVO PREUZETI ZAPOVJEDNISTVO.

Prema tome Andjeo nije Danilu objasnio da je znacajno samo zidanje hrama i zidova, iako i to je vazno, on mu je saopstio da dolazi vreme kada ce IZARILJ POVRATITI IZGUBLJENU VLAST I DOBITI NEZAVISNIOST. To je mnoge vrednije od zidova. A Izrilj je to dobio samo Arteksersovom naredbom.

Zanimljivo. Volim čuti nešto novo i argumentovano.

Znači restaurirati i obnoviti bi bilo sticaje nezavisnosti.

Mada opet je ta nazavisnost bila na krhkim nogama s obzirom da su neprijatelji Judeja lako mogli nagovoriti cara da zabrani zidanje zida. Ona je mogla biti data u nekom vidu i to si lepo naveo s tim da nije bila potpuna. Bar ja tako mislim.

Ali zaista lepo i nešto novo za mene. Bogu hvala.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Vidiš kako se zna kada treba ko je izdao dekret o izgradnji Jeurusalima. Nas ovde neko ubeđuje da je dekret o izgradnji Jerusalima izdao Kir i Darije ali tebi kaže istinu. Tako je...Artakserks Longin je to izdao dekret.

A tvoje pitanje kako dva dekreta pa to sam naveo ovde..jedan je iz 457 p.n.e a drugi je iz 444 p.n.e. Ako si rad pogledaj nekoliko stranica prethodnih o dva dekreta.

No, da ostavnimo one koji nemaju nikakavo tumačenje tj. beže od tumačenja Danila, hteo sam Laodikeja tebe pitati odakle ti računica da je Artakserks počeo vladati 475 p.n.e. Znam da ti miliš da je onaj dekret iz Nehemije dekret pomenut u Danilu 9,25 međutim nije. On je drugi dekret...naveo sam tamo ko se buni protiv gradnje Jerusalima Artakserksu pre ovog dekreta iz 20-te godine vlade Artakserksa(Jezdra 4). Dakle, to se desilo prilikom prvog dekreta kada je Artakserks dozvolio Jevrejima da uspostave službu u Hramu i očigledno da podižu zidove(Jezdra 7). To je bilo sedme godine Artakserksa. Dakle, računica je jasna. Ta sedma godina Artakserksa je 457 p.n.e.

Pa sam zato te pitao odakle sada 475 p.n.e kao početna godina velde Artakerksa kada znamo da je počeo vladu 465 p.n.e.

Pozdrav.

I? Da li je postojanje tih dekreta (što je upitno, jer nikada nije postojao Artakserkses Longinus) važno za Hrišćanstvo? Nije, jer na njemu Adventisti Sabata zasnivaju svoju iskrivljenu teologiju.

Po kojoj je -457+2300+1=1844 ili godina kada su Isus i Otac mu kupili Harli Dejvison i vozikali se po nebu po učenju Adventista Sabata. Ili je to bila parna lokomotiva. No ni to nije bitno.

Inače, Hram koji se pominje u vezi Kira (Kirov edikt za koji mnogi arheolozi sumnjaju da je falsifikat nastao u kasnijem periodu) završen je i bio u funkciji 516 godine pne u vreme Darija I. Ako bi smo se na način Adventista Sabata i njihovog produkta Raselovih Džehovista igrali, to bi bilo ovako: -516+2300+1=1785 ili negde uoči izbijanja Francuske revolucije. A možemo i ovako: -30+2300+1=2271 kao godina u kojoj će se, ako za početnu godinu uzmemo vreme kompletne restauracije Hrama pod Herodom Velikim, Isus i Otac mu vozikati X Wingom ili Enterprajzom po nebesima i tako najaviti drugi dolazak.

Zaboravih da dodam i jednačinu velike piramide ili Akhet Hufua u datum izračunavanja Drugog Dolaska...

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
NNASTAVAK

U proslim komentarim saznai smo da su Kir i Darija I iskljucivo imali za cilj da sagrade Hram i to su i ucinili.
Molim vas da sada dobro obratite paznju ako zelite da razumete ovo prorocanstvo.

Hram je zvarsen i posvecen za vreme cara Darija:
"I svrsi se taj dom do trecega dna mjeseca Adara. seste godine carovanja cara Darija." Jezdra 6,15.

Najvaznije pitanje. Da li su Kir i Darije zidsali i Jerusalim? NISU!

Kako to znamo? Citajte: Tek za vreme cartovanja cara Artaksersa, Nemija razgovara sa carem. Car ga pita zasto si neveseo. Nemaju opisuje u kom stanju se nalazi Jerusalim:

"KAKO NE BIH BIO LICA NEVESELA KADA JE GRAD GDE SU GROBOVI OTACA MOJIH OPUSTIO I VRATA MU OGNJEM SPALJENA... " Nemija 2, 1-7. Car je Nemiju pustuio samo za jedno vreme.

Medjutim, Car Artarksers salje Jezdru zakonika da nstavi rad. Jezdra 7 1-14.
Car poziva svestenike i levite da se vrate, jer treba da se vrsi sluzba u Hramu.

Tako ZIDANJE ZIDOVA JEURUSALIMSKIH I IZGRADNJA KAPIJA POCEINJE SA CARE ARTAKSERSOM.

Tacno onako kako je adjeo objasnio proroku Danilu.
Zidanje Jerusalima pocelo je u vreme cara Artsaksersa 457. godine p. n.e..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
? Da li je postojanje tih dekreta (što je upitno, jer nikada nije postojao Artakserkses Longinus) važno za Hrišćanstvo? Nije, jer na njemu Adventisti Sabata zasnivaju svoju iskrivljenu teologiju.

Itekako su važni baš za Hrišćanstvo. Jer se ovde ispunjava proroštvo o dolasku Mesije i daje vremenske okvire Njegovog dolaska. I Luka takođe govori o godinama...slučajno? Ne. Sve se pokalapa. Drugo, važno svedoćanstvo nadahnuća Pisma kada na 600 godina ranije najavljuje događaje. To ne mogu da poreknu protivnici hrišćanstva i Biblije. Važno svedočanstvo istinitosti Pisma i za muslimane i za ateiste i za agnostike i gnostike i koga hoćeš.

Zaista nije bitno zbog adventista...nego zaslepelo je one koji mrze adventiste da ne vide Mesiju. Što kaže poslovica "od šume ne vide drveće". Ovo nije stvar Adventista ni Pravoslavnih ni Katolika već dokaz za Mesiju i Hrišćanstvo. Zaista greota što ovakvo važno svedočanstvo za Mesiju ne vide mnogi koji se izdaju za hrićane i koji tobože ne mogu jesti zelenu salatu zato što ih podseća na nešto...

A ne znam šta je upitno za Artakserksa...znači i to je neka biblijska metafora izgleda. Ovo je već duboko nepoverenje u Božiju Reč

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tako ZIDANJE ZIDOVA JEURUSALIMSKIH I IZGRADNJA KAPIJA POCEINJE SA CARE ARTAKSERSOM.

Tacno onako kako je adjeo objasnio proroku Danilu.
Zidanje Jerusalima pocelo je u vreme cara Artsaksersa 457. godine p. n.e..

Tako je. U prvom izdatom dekretu Artakserksovom 457 p.n.e. Oni što su se bunili u Juzdri 4 i pisali caru Artakserksu Longanimu su to učinili kao reakcija na dozvolu Artkaskerksa da se gradi Jerusalim:

"Da je na znanje caru da Judejci koji pođođe od tebe k nama, dođoše u Jerusalim, i grad odmetnički i opaki zidaju, zidove opravljaju i iz temelja podižu", Jezdra 4,12.

Jasno je da oni "od cara pođoše" kako je naglašeno znači njegovom zapovešću i dozvolom oni zidaju. Međutim, njima je zabranjeno na kraju da zidaju:"A kad se prepis od knjige cara Artakserksa pročita pred Reumom i Simsajem pisarem i drugovima njihovim, oni brže otidoše u Jerusalim k Judejcima, te im zabraniše oružanom silom", Jezdra 4,23.

Carev dekret i dozvola da se grade zidovi je obustavljen. S obzirom da car kasnije u svojoj 20-toj godini vlade tj. 444 p.n.e Nehemiji dozvoljava da gradi i da više nije obustavljana gradnja te zid završen jasno je da je reakcija Reuma starešine mogla biti samo na prvi dekret 457 p.n.e kada je on ubedio cara da povuče svoju prvobitnu zapovest o gradnji zida.

Dakle početak ispunjavanja proroštva iz Danila 9,25:"...od kad izide reč da se Jerusalim opet sagradi..." je u 457 p.n.e.

Isus u 69-toj sedmici biva "pomazan" kako kaže proroštvo tj. 483 dana/godine od ove 457 p.n.e i dolazi se u 27.n.e. Tada je Jovan Krstitelj počeo misiju prema Luki 3 te Isus uskoro kršten te se ispunilo proroštvo. Isusova misija je trajala tri ipo godine nakon čega je razapet te se tu ispunilo proroštvo:" a posle te šesdeset dve nedelje(7+62) pogubljen će biti pomazanik....a u polovinu nedelje ukinuće žrtvu i prinos..", Danilo 9,26.27.

Zaista moćno svedočanstvo Reči Božije.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tako je. U prvom izdatom dekretu Artakserksovom 457 p.n.e. Oni što su se bunili u Juzdri 4 i pisali caru Artakserksu Longanimu su to učinili kao reakcija na dozvolu Artkaskerksa da se gradi Jerusalim:

"Da je na znanje caru da Judejci koji pođođe od tebe k nama, dođoše u Jerusalim, i grad odmetnički i opaki zidaju, zidove opravljaju i iz temelja podižu", Jezdra 4,12.

Jasno je da oni "od cara pođoše" kako je naglašeno znači njegovom zapovešću i dozvolom oni zidaju. Međutim, njima je zabranjeno na kraju da zidaju:"A kad se prepis od knjige cara Artakserksa pročita pred Reumom i Simsajem pisarem i drugovima njihovim, oni brže otidoše u Jerusalim k Judejcima, te im zabraniše oružanom silom", Jezdra 4,23.

Jovane, ja zaista ne znam je li ova tvoja "apologija adventističkog besmisla" za smijanje ili za plakanje. Vidi što se nalazi u tvojim gornjim naklapanjima:

457. godine Artakserks "izdaje dekret" kojim Židovima dopušta da se gradi Jeruzalem.

Samo nekoliko godina nakon toga, protivnici gradnje Jeruzalema optužuju Židove - "Kralju Artakserksu, tvoje sluge, ljudi s onu stranu Rijeke. Sada, dakle, neka zna kralj da su Judejci stigli k nama od tebe; došavši u Jeruzalem, žele ponovo sagraditi odmetnički i opaki grad; podižu zidine, a temelje su već postavili." (Ezr 4,11-12)

Gle čuda, kralj Artakserks, pišući upravitelju Rehumu i tajniku Šimšaju, nije napisao: "Ne branite im graditi, ja sam izdao dekret i dopustio im graditi Jeruzalem". I ne samo da Artakserks, po tebi Jovane, nije zaštitio svoje kraljevsko dostojanstvo i "kraljevsku riječ" - dekret, nego je čak zabranio gradnju Jeruzalema. Nevjerojatno, kralj izda "dekret" (457.), a onda se samo par godina kasnije "po ... re" po njemu!?!?!?

Je li Artakserks zaista bio ovakav šljam kakvim ga Jovan prikazuje? Ne, nije. Nije sigurno što se tiče pitanja dozvole gradnje Jeruzalema, jer Artakserks takvu dozvolu (dekret) nije nikada ni izdao, pa se nije mogao ni "po ... ti" po njoj.

Dakle početak ispunjavanja proroštva iz Danila 9,25:"...od kad izide reč da se Jerusalim opet sagradi..." je u 457 p.n.e.

:) Citiraj taj tekst iz 457. :) Ako nemaš citata (biblijskog ili povijesnog), molim te, nemoj maltretirati onim hrpetinama teksta koje "dokazuju nepostojeće".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I gdje ti u gornjem tekstu piše: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’ ...? (Dn 9,25)

Ja ne znam da li se to neko namerno šali, ali odgovor je dat.

U Danilu ne piše "NEKA SE VRATE" mada to Artakserks zapoveda u predhodnom tekstu koji sam postavio, već piše "OD KAD IZIĐE REČ DA SE JERUSALIM PONOVO SAZIDA"

Dakle, proročanstvo o 2300 dana i noći odpočinje dekretom cara Artakserksa o zidanju Jerusalima, a ne o povratku Jevreja iz Vavilona.

DEKRET O ZIDANJU JERUSALIMA:
  1. "A mjeseca Nisana godine dvadesete Artakserksa cara bijaše vino pred njim, i ja uzev vino dadoh ga caru. A pređe ne bijah neveseo pred njim.
  2. I reče mi car: što si lica nevesela, kad nijesi bolestan? nije drugo nego tuga u srcu. A ja se uplaših vrlo.
  3. I rekoh caru: da je živ car dovijeka! kako ne bih bio lica nevesela, kad je grad gdje su grobovi mojih otaca opustio i vrata mu ognjem spaljena?
  4. A car mi reče: šta hoćeš? Tada se pomolih Bogu nebeskomu,
  5. I rekoh caru: ako je ugodno caru i ako ti je mio sluga tvoj, pošlji me u Judeju u grad gdje su grobovi otaca mojih da ga sagradim.
  6. A car mi reče, a žena njegova sjeđaše do njega: koliko ti vremena treba na put, i kad ćeš se vratiti? I bi ugodno caru, i pusti me kad mu kazah vrijeme.
  7. Potom rekoh caru: ako je ugodno caru, da mi se da knjiga na knezove preko rijeke da me prate dokle ne dođem u Judeju,
  8. I knjiga na Asafa čuvara šume careve da mi da drva za brvna na vrata od dvora uz dom Božji i za zid gradski i za kuću u koju ću ući.
  9. I dade mi car, jer dobra ruka Boga mojega bješe nada mnom.
  10. I tako dođoh ka knezovima preko rijeke, i dadoh im knjige careve. A car posla sa mnom vojvode i konjike.
  11. A kad to ču Sanavalat Oronjanin i Tovija sluga Amonac, bi im vrlo mrsko što dođe čovjek da se postara za dobro sinovima Izrailjevijem.
  12. Potom dođoh u Jerusalim, i bih ondje tri dana.
  13. Pa ustah noću s nekoliko ljudi, a nikomu ne kazah što mi je Bog moj dao u srce da učinim u Jerusalimu; i ne imah kljuseta sa sobom osim onoga na kom jahah.
  14. I izidoh noću na vrata od doline, na izvor zmajevski, i na vrata gnojna, i razgledah zidove Jerusalimske kako bjehu razvaljeni i kako mu vrata bjehu ognjem popaljena.
  15. Otuda prođoh na izvorska vrata i na carsko jezero, a ondje ne bješe mjesta da kljuse poda mnom prijeđe.
  16. Zato jahah uz potok po noći i razgledah zid, pa se vratih na vrata od doline, i tako dođoh natrag.
  17. Ali poglavari ne znadijahu kuda sam išao ni šta sam radio, jer do tada ne bijah ništa rekao ni Judejcima ni sveštenicima ni knezovima ni poglavarima ni drugima koji upravljahu poslom.
  18. Zato im rekoh: vidite u kakvom smo zlu, Jerusalim pust i vrata mu popaljena ognjem; dajte da zidamo zidove Jerusalimske, da više ne budemo rug.
  19. I kazah im kako je dobra ruka Boga mojega nada mnom i riječi careve koje mi je rekao. Tada rekoše: ustanimo i zidajmo. I ukrijepiše im se ruke na dobro.
  20. A kad to ču Sanavalat Oronjanin i Tovija sluga Amonac i Gisem Arapin, potsmijevaše nam se i rugaše nam se govoreći: šta to radite? da se nećete odmetnuti caru?
  21. A ja im odgovorih i rekoh: Bog nebeski daće nam sreću, a mi sluge njegove ustasmo i zidamo; ali vi nemate dijela ni prava ni spomena u Jerusalimu" ( knjiga Nemijina 2. glava )
PREDHODNA ZAPOVEST O POVRATKU U JERUSALIM

Taj Jezdra vrati se iz Vavilonske, a bijaše književnik vješt zakonu Mojsijevu, koji dade Gospod Bog Izrailjev, i car mu dade sve što zaiska, jer ruka Gospoda Boga njegova bijaše nad njim,
I vratiše se u Jerusalim neki sinovi Izrailjevi i sveštenici i Leviti i pjevači i vratari i Netineji sedme godine cara Artakserksa.
A dođe u Jerusalim petoga mjeseca sedme godine toga cara."
( knjiga Jezdrina 7. 1 - 7 )

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I gdje ti u gornjem tekstu piše: Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem’ ...? (Dn 9,25)

Ja ne znam da li se to neko namerno šali, ali odgovor je dat.

U Danilu ne piše "NEKA SE VRATE" mada to Artakserks zapoveda u predhodnom tekstu koji sam postavio, već piše "OD KAD IZIĐE REČ DA SE JERUSALIM PONOVO SAZIDA"

upload_2018-10-5_12-41-1.png

Dakle, u hebrejskom tekstu Danijela imamo riječ: לְהָשִׁיב֙ - koja znači vratiti se. Pogledajmo u STRONG’S HEBREW DICTIONARY, na str 701, značenje markirane hebrejske riječi pod brojem 7725.

upload_2018-10-5_12-48-59.png

A sada pogledajmo značenje sintagme "to turn back":

upload_2018-10-5_12-52-50.png

Dakle, u Danijelu piše: "NEKA SE VRATE".

Dakle, proročanstvo o 2300 dana i noći odpočinje dekretom cara Artakserksa o zidanju Jerusalima, a ne o povratku Jevreja iz Vavilona.

Dakle, ne počinje ni sa kakvim "Artakserksovim dekretom". Riječ je o jednom drugom dekretu, koji ipak kaže "neka se vrate", koji je posve sukladan onome što piše Danijel, pogledajmo:

Dn 9,2: prve dakle godine njegova kraljevanja, ja, Daniel, istraživah u Pismima broj godina koje se - prema riječi koju Jahve uputi proroku Jeremiji - imaju ispuniti nad ruševinama Jeruzalema: sedamdeset godina.

Ezr 1,1-3: Prve godine perzijskoga kralja Kira, da bi se ispunila riječ Jahvina objavljena na Jeremijina usta, nadahnu Jahve perzijskoga kralja Kira te on objavi po svemu svojem kraljevstvu, usmeno i pismeno: "Ovako veli perzijski kralj Kir: 'Sva zemaljska kraljevstva dade mi Jahve, Bog nebeski. On mi naloži da mu sagradim Dom u Jeruzalemu, u Judeji. Tko je god među vama od svega njegova naroda, Bog njegov bio s njim! Neka ide u Jeruzalem u Judeji i neka gradi Dom Jahvi, Bogu Izraelovu, Bogu koji stoluje u Jeruzalemu.

Sve je jasno. Ne brane adventisti ni Bibliju, ni biblijske pisce, ni Božju riječ u Bibliji, nego oni brane svoju notornu glupost. Kako reče Dart ( :) ), brane svoje naučavanje kako su se 22.10.1844. Otac i Sin na Nebu provozali na Harli Dejvisonima.

Poslednja izmena:
Natrag