Hrist je na raspeću rekao: ‚‚Oče u tvoje ruke duh svoj predajem". Nije predao svoje suze, svoju bol, svoju tugu, već je predao svoju suštinu. Predao je sebe van svih zemaljskih zakona/emocija.
To je meni više nego dovljno!
Duh= Svest/Biće nije emocija. Duh ne može da voli, da pati, da bude srećen, da bude tužan. Duša je ta koja je protkana ovozemaljskim emocijama/stimulusima. Duša je veza između tela i duha. Materija-raskršće-nematerija. Telo-Duša-Duh. Telo kao totalna instanca materije-duh kao totalna instanca nematerije. Duša kao raskršće, mesto gde se spajaju telo i duh i gde nepripadaju ni jedno ni drugo u celosti. Kao što rekoh (sada već po ko zna koji put) duša reaguje (recimo na ljubav) a telo manifestuje (vi skačete od sreće, osećate leptiriće u stomaku, prolaze vam trnci...). Kada umre telo, umire ‚‚veliki receptor" koji je duši prenosio informacije. Duša je ogoljena jer više nema kroz šta da manifestuje. Umire i duša. Ovde dodajem da je veza telo-duša obostrana. Telo upija stimulus iz okoline (bilo oko sebe ili u sebi) prenosi duši, duša reaguje i prenosi telu. Veza između Duše i Duha je takođe obostrana stim što valja napomenuti značaj koji imaju ta dva pravca.
1. Duša ka Duhu (u mnogim zemljama je poznato kao Nesvesnost). Svetovni život.
2. Duh ka Duši (u mnogim zemljama poznato kao Svest- svest o sopstvu, svest o Biću). Duhovni život. Valja naglisiti da su sveti spisi nastali iz Svesti, sa Izvora- iz Bića (iz ISTINE- ne zasnovanoj na umu već kroz Biće), to je ono što se naziva ‚‚mudra misao", nadahnuće, inspiracija...
Stoga proizilazi da je Duh večito konačište ‚‚informacija" koja je duša skupila i prenela Duhu. ‚‚Životna energija" (gde pritom ne mislim na život u telu) jeste Duh.
Primera radi, ja ljude ne pamtim kako su tužno plakali (manifestacija duše-tuga/tužno i rekacija tela-plač) niti ih pamtim koliko su srećni za šivota bili (i opet manifestacija duše-sreća i reakcija tela-osmeh/veselo skakanje). Ja pamtim koliko su bili aktivni (ne telesno), pasivni (-||-), zainteresovani, beživotni, kako su mislili a kako pričali...
Ovo je isključivo moje mišljenje bazirano na istraživanju i upoređivanju mnogih stvari, istina, religija itd. Samo nedostaje jedna ključna stvar. SPOZNAJA. Mala caka je u tome da to jedino smrt može odgovoriti. U zen priči, car je pitao učitelja gde idu prosvetljeni ljudi kada umru, učitelj je odgovorio da ne zna. Na pitanje cara kako ne zna, učitelj je odgovorio: ‚‚Kada budem umro, ZNAĆU" (Znati, Spoznati=Duh. Duša je ta koja će ‚‚samo" preneti Duhu). Pozz
Dodato posle 7 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
P.S.
Veliki je problem što se duh umom pojmi kao silueta ljudske forme. Duh nema veze sa ‚‚belim čaršavom". Kada kažem Duh ne mislim na gosthbusters filmove. I ovde se javlja problem predpostaviki uma za one stvari što su njemu nedokučive pa stoga projektuje mentalne slike da bi mogao da opravda ili razume nešto.