Smrt i reinkarnacija

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Propovednik 9:5 i 10 kaze ovako:

Živi su svjesni toga da će umrijeti, a mrtvi nisu svjesni ničega, niti više imaju plaće, jer se spomen na njih zaboravio.
Sve što ti dođe pod ruku da činiš, čini to svom snagom svojom, jer nema rada ni razmišljanja ni znanja ni mudrosti u grobu, u koji ideš
.

Ako Kreator svega vidljivog i nevidljivog kaze da nema nicega posle smrti onda je normalno da on najbolje zna i nema potrebe filozofirati ili slusati ljude kako nagađaju i predpostavljaju!

smile3

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Stvarno ne mogu da odolim a da se ne nešto ne lupim po pitanju broja duša... Malo ranije bilo je kako to da ako postoji reinkarnacija, broj ljudi se uvećava a ne ostaje isti. Borislav Pekić u svom romanu "Atlantida" piše kako u stvari postoji vrlo malo pravih ljudi, tačnije, bića koja su stvarni ljudi. Svi oni koji postoje na zemlji većinom su samo bića bez duše, oblikom liče na čoveka a pravi ljudi (pravi čovek) smešten je u ludnicu, jer je takvog senzibiliteta da postane posle izvesnog vremena šizofrenik. Naravno, reč je metafori. Postoji, dalje, jedna sekta koja tvrdi da na planeti u svakom trenutku postoji samo 33 čoveka, koji ne znaju jedni za druge. Svi ostali su samo tvorevine, slično kao kod Pekića, koji je izgleda imao taj mit u vidu kad je pisao roman. Po tom mitu, učenju, šta li, kada bi se ta 33-ica našla zajedno, svet bi se iz korena mogao promeniti. najgore, i najlepše u priči, što samo pojedini od njih su svesni činjenice da su oni ljudi a ostali prazne ljušture.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Propovednik 9:5 i 10 kaze ovako:

Živi su svjesni toga da će umrijeti, a mrtvi nisu svjesni ničega, niti više imaju plaće, jer se spomen na njih zaboravio.
Sve što ti dođe pod ruku da činiš, čini to svom snagom svojom, jer nema rada ni razmišljanja ni znanja ni mudrosti u grobu, u koji ideš
.

Ako Kreator svega vidljivog i nevidljivog kaze da nema nicega posle smrti onda je normalno da on najbolje zna i nema potrebe filozofirati ili slusati ljude kako nagađaju i predpostavljaju!

smile3

Hrist je razapet rekao: ‚‚Oče Duh svoj u Tvoje ruke predajem". Tako da je meni ovo istinitije u odnosu na bilo šta drugo. Više neću polemisati oko toga.
pozz

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
U religijskim knjigama (mislim na sve religije) postoji mnoštvo svakojakih izmišljotina, koje se graniče sa glupošću, a nije ni čudo, sobzirom na vrijeme u kome su te knjige pisane, i, manje više, ostale nepromijenjene do današnjih dana. Jedna od takvikh izmišljotina je i reinkarnacija. Kada su ljudi počeli slobodno da misle, odnosno, kada su slobodno mogli da iskažu svoje mišljenje o svemu pa i božanskim knjigama, i kada su najprostijom matematikom dokazali da takvo što nije moguće, pojavljuju se grupe fanatika koje nastoje da "stvar poprave" koliko se može popraviti u datoj situaciji, pa izmišljaju priču o 33 prava čovjeka. Naravno, sad reinkarnacija ima logičan smisao? Na sličan način se "popravljaju" i druge svete "istine" koje su vrijeme i nauka demantovali.

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Niko od zagovornika reinkarnacije mi još uvek nije odgovorio na pitanje... I dalje čekam.smile3

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Malko da pojasnim: nisam zagovornik reinkarnacije, niti mi je cilj da objašnjavam bilo šta na tu temu. lepo sam rekao kako imam potrebu da nešto "lupim", te sam, čisto informativno dao reference o 33-ici i Pekićevom radu. Ako ćemo ozbiljno, reinkarnacija postoji, samo se zove drugačije. to je prelazak energije, i to zaista energije iz jednog oblika u drugi. Fizika lepo kaže kako se energija ne može uništiti. Kad se lepo umre, onda se lepo razgradimo i sve dalje imate u udžbenicima za osnovnu školu. U tom smislu ništa se u prirodi ne gubi, vaš matrijal od kog ste sazdani postaje zemlja, od njega biljka, to jede životinja a životinj vi, ukoliko niste vegearijanac, pa jedete biljku, što daje isti rezultat: pojeli ste deo svog dede i on se, naneki način, reinkarniarao u vama, kroz digestivni trakt. Smisao starih učenja i jeste da na neki način objasne intuitivno ono što se primećuje. Kao što Hamlet priča o kralju i crvima, gde kralj postaje crv i obratno, što je samo drugi način da se ispriča pričica o transferu materije i energije. Mada, naravno, nije Šekspir imao to na umu kad je šiljio pero.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Malko da pojasnim: nisam zagovornik reinkarnacije, niti mi je cilj da objašnjavam bilo šta na tu temu. lepo sam rekao kako imam potrebu da nešto "lupim", te sam, čisto informativno dao reference o 33-ici i Pekićevom radu. Ako ćemo ozbiljno, reinkarnacija postoji, samo se zove drugačije. to je prelazak energije, i to zaista energije iz jednog oblika u drugi. Fizika lepo kaže kako se energija ne može uništiti.

Da, ali to nije reinkarnacija u onom smislu što se pod tim pojmom podrazumijeva i o čemu ovdje govorimo. Ovo o čemu ti govoriš je samo prelazak materije, odnosno, energije, iz jednog oblika u drugi.

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Znam to. Naprosto, to je prelazak duše u novo telo. Tako ga shvataju oni koji prihvataju taj pojam. Uz dušu, po pravilu, prelazi i stečeno znanje, koje se sakriva od novog nosioca, a samo prosvetljeni, izabrani šta ja znam, kao tibetanske dalaj lame, mogu da se sete ranijeg života. Reinkarnacija, ako neko hoće odgovor na pitanje uvećanja ljudi a ne stalnosti broja, može biti ojašnjena i tako što se možeš reinkarnirati u bubašvabu a bubašvaba u čoveka. dakle, kad se smanji broj lala u holandiji, njihove duše prelaze u bubašvabe ili u ljude, ili se pravilno raspodele na buduća novorođena stvorenja. Eto, nek to bude odgovor.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Znam to. Naprosto, to je prelazak duše u novo telo. Tako ga shvataju oni koji prihvataju taj pojam. Uz dušu, po pravilu, prelazi i stečeno znanje, koje se sakriva od novog nosioca, a samo prosvetljeni, izabrani šta ja znam, kao tibetanske dalaj lame, mogu da se sete ranijeg života. Reinkarnacija, ako neko hoće odgovor na pitanje uvećanja ljudi a ne stalnosti broja, može biti ojašnjena i tako što se možeš reinkarnirati u bubašvabu a bubašvaba u čoveka. dakle, kad se smanji broj lala u holandiji, njihove duše prelaze u bubašvabe ili u ljude, ili se pravilno raspodele na buduća novorođena stvorenja. Eto, nek to bude odgovor.

Znači, ja bih mogao biti holandska lala?:)
Ni u snu ne mogu prihvatiti tako nešto. To je, ustvari ono što sam rekao u nekom prethodnom postu. Kada logika i razum dovedu pred zid neku dogmu, ona prođe kroz zid kao da ga nije ni bilo!? Drugim riječima, kada logika dokaže da je reinkarnacija ljudi nemoguća, dogma pobjegne ček i u bube i cvijeće.

Natrag