E, ovo nije tačno. Evo šta si napisao: "Netačno, nije verovao u statistički pristup, a ne da nije verovao u kvantnu fiziku... Zato sam i naveo citat u kome kaže da je ubeđen da Bog ne baca kocku..."
Ti ovdje eksplicitno tvrdiš da: "...a ne da nije verovao u kvantnu fiziku...".
Objasni narodu, meni ne moraš, kako je ovo jednako onome što sam ja rekao?
Zar i u ovome tvome citatu ne stoji ono što sam rekao - da Ajštajn nije vjerovao u kvantnu fiziku? Za slučaj da ne vidiš, boldovao sam to i još pride, obojio u crveno.
E, pa sad..., baš toliko!
Ti stvarno čitaš i tumačiš kako ti odgovara:
1. Ajnštajn je postavio temelj kvantne mehanike uvodeći pojam KVANT
2. Nije prihvatio do kraja teoriju kvantne mehanike, smatrajući je nedorečenom i protivio se statističkom pristupu i verovatnoći koja dominira u njoj i koja još nije razrešena (crveno u mom prethodnom postu označen deo iz citata vikipedije, što naravno preskačeš i ne komentarišeš u svom odgovoru)
3. Smatrao je da je kosmos delo Boga i da Bog ne donosi odluke bacajući kocku već zna šta radi i zašto radi
I sve to je u skladu sa mojom tvrdnjom iznetom u navedenom postu...
Pominjanje naučnika u celom kontekstu ove teme, je iz razloga tvoje glorifikacije uma kao savršenstva, gde ti naravno ne možeš ni da sporiš njihove umne sposobnosti, ali zato namerno i svesno prenebregavaš činjenicu da je većina verovala u Boga. Kako sad da kažeš da su zatucani, zaostali i neobrazovani, jedno sa drugim ne ide nikako, gubiš jedan argument...
Problem tvog pristupa pitanjima vezanim za Boga nije racionalističke prirode nego nažalost ideološke...