Smrt i reinkarnacija

Član
Učlanjen(a)
27.01.2010
Poruka
41
E, vidiš, meni je tvoje pisanje interesantno zato što je tvoje. Da si ovdje nalijepila svete citate, to mi ne bi bilo interesantno.:) I jedna opaska. Ne podcjenjij naš razum. U ono što taj razum ne može da pojmi i da složi u logičnu jednačinu, treba ozbiljno sumnjati.
Hvala ti što nalaziš moje pisanje interesantnim.yes3
Mislim da ne potcenjujem razum kao apstraktnu funkciju duše, jer on jeste "stvoren" kao dobar i savršen "aparat" koji koristi logiku kao sistem za merenje vrednosti i saznanja. Ali, može se reći da sagledavamo taj razum sa različitih razina.
Po onome kako ga ja sagledavam, a po uzoru na svete oce, iako je razum stvoren kao dobar,( u smislu da bi trebalo pravilno da vrši selekciju i sistematizaciju pojava), postao je ne savršen, onda kada je izgubivši vizuru sagledavanja Mudrosti koja je u Bogu i koja ga je upravo i činila savršenim, postao od svetlog - taman, pognjurivši se u materiju ili stvoreni svet kao svrhu samu po sebi.
Kada je ovaj "pali" ili potamneli razum ostao bez ovog krucijalnog izvora Istinitog shvatanja i viđenja, onda se on pretvorio u ovo što danas imamo: a to je razum koji opravdava i sagledava sebe samog na osnovu sopstvenih predstava ili kako bi to nazvali još i mnjenja(umišljanja) nemajući čvrsto "tle" o koje bi mogao da se "ukotvi". Tada je on primoran da kalkuliše na osnovu jedinog elementa koji je u njemu preostao kao odraz ili "sećanje" na nekadašnju Mudrost koja ga je ispunjavala, a to je logika, koja bez Mudrosti jedino što može da postigne je "čitanje" ili "tumačenje" ili "razumevanje" kauzaliteta ili relacija unutar spoljašnjeg (u svetu projavnog) i unutrašnjeg (modalitet na osnovu koga su i sam razum i duša ustrojeni) Zakona koji je ostao kao "trag u pesku" svega stvorenog. Taj Zakon, kao zapis Tvorca, razum pokušava da rastumači pokušavajući da uspostavi smislenu vezu između sebe i sveta, i unutar samoga sebe, tražeći tako smisao od kojeg je "otpao" onda kada je izgubivši bitnu osnovu svoga poznanja (Božiju Mudrost) pao u Bogozaborav, a samim tim i u samozaborav.
I kako mi to u svetu i imamo prilike da vidimo, razum sa svojim logičkim postavkama, kao opšta univerzalno jednaka kategorija za sve, u stvari i ne postoji: jer, jedan genijalac i jedan neandertalac imaju daleko različita poimanja i rezonovanja o svetu oko sebe, kao i o sebi samima. I kako je to lepo i Njegoš rekao, da onaj ko stoji na brdu vidi dalje i mnogo više od onog ko stoji u podnožju, tako je i sa razumom. Jer što je razum bliži visini duhovnih objava i duhu, koji kada se "omije" i uzraste na nekadašnje (pre pada) sagledavanje i ispunjavanje Istinom koja je "tvrdi" temelj savršenog Bića Božijeg, onda i Mudrost Božija, koju je razum nekada posedovao kao unutarnju svrsishodnost svoga procesa razmišljanja, ponovo postaje dostupna, a sa NJom i jasano i istinito sagledavanje svega stvorenog. I takav obrazac ili logična koncepcija sveta onda postaje sveobuhvatna i celovita, budući da joj izvorište više nije u samom razumu,* već u Savršenom Biću Božijem koje je iznad svega i sve ispunjava. Tada logika, koja se dotle bavila "senkom" stvarnosti i posledicama, poprima ponovo punotu sagledavanja kojom se ranije služila: a to je princip ili obrazac kojim je Bog Svojom Mudrošću svemu dao smisao postojanja u svetu koji je stvorio, osmislivši Zakone unutar svega stvorenog. I taj sam smisao opet jeste u NJemu Samom, jer je On sam taj Život koji ispunjava sve i sve uobličava dovodeći ga iz nebića u biće.
"Sve živi zato što Ja živim, i sve je živo zato što sam Ja Život i svemu dajem život." Dok je princip ili obrazac koji je razum sagledavao pre svoga Bogozaborava i samozaborava, zapravo domostroj Božijeg spasenja, kojim se i vodio ispunjavajući Volju Božiju u spasenju (oboženju) vlastite duše.
Interesantno je još pomenuti da je u starim Vedama, recimo, sam pojam viđenja ili gledanja, označen kao pojam znanja. Znati nešto znači videti to ili sagledati ga takvo kakvo jeste.
Ovde se mistički učitelji (rišiji) sa Himalaja pravilno izjašnjavaju zbog činjenice da je duh, o kome sam prethodno pisala, još opisan i kao sam "organ" viđenja Boga i opisuje se još kao "ogledalo" u kome se sagledava Božansko Biće kao projavna Svetlost Triipostasnog Boga. Zato Gospod i kaže Apostolu Filipu, kada ga on pita:
8. Рече му Филип: Господе, покажи нам Оца, и биће нам доста.
9. Исус му рече: Толико сам времена с вама и ниси ме познао, Филипе? Ко је видио мене, видио је Оца; па како ти говориш:Покажи нам Оца?

Sveti koji su videli Božansku Svetlost i prebivali u sagledavanju Boga, oni su i "znali" Boga. Njihova vera više nije bila vera, nego je bila znanje. Ali i to znanje, Božijeg Bića, uvek je ograničeno za onoga koji gleda, budući da je sama Suština Božijeg Bića, Živonačalne Trojice, apsolutno neshvatljiva ljudskom umu, pa čak i bilo kom umu bilo kog stvorenog bića, jer je Božije Biće apsolutno nepojmljivo i transcedentno svemu stvorenom, i samim tim On ostaje Tajna za sve što je stvorio. Zato Gospod kaže: "Бога нико није видио никад: Јединородни Син који је у наручју Оца, он га објави." Ono kako se Božanska Suština objavljuje svetu i kako Ga sagledavaju i anđelske sile, je Nestvorena Svetlost Njegovih Energija kojima On stvara svet, a u kojima su sadržani svi NJegovi atributi, kao što su Sveprisutnst, Dobrota, Mudrost, Ljubav, Istina, Večnost, Lepota, a koji su svi izvorišta dobara koje On daje svojoj tvorevini, sve privlačeći Sebi i istovremeno dajući postojanje svemu oko Sebe.
*jer iako funkcioniše kao svojevrsni "kalkulator", težeći nepristrasnosti, razum je u sadejstvovanju sa drugim delovima čovečije duše, koji ga u mnogome sprečavaju da jasno sagleda realnost kako unutar sebe tako i izvana. On je večito doveden u situaciju rastrzanosti između suprotnih principa, tako da se već sama činjenica da je subjekat koji ne može da se postavi izvan samoga sebe, dovoljna da se posumnja u njegovu objektivnost.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
ne bih da zakljucim pa da pogresim, zato i pitam. U koga verujes?

• [font=&quot]верујем у једнога бога, оца, сведржитеља, творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог;[/font]
  • [font=&quot]и у једнога господа исуса христа, сина божјег, јединородног, од оца рођеног пре свих векова. светлост од светлости, бога истинитог од бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са оцем, кроз кога је све постало;[/font]
  • [font=&quot]који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од духа светога и марије дјеве и постао човек;[/font]
  • [font=&quot]и који је распет за нас у време понтија пилата, и страдао и погребен;[/font]
  • [font=&quot]и који је васкрсао у трећи дан по писму;[/font]
  • [font=&quot]и који се узнео на небеса и седи с десне стране оца;[/font]
  • [font=&quot]и који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, чијем царству неће бити краја;[/font]
  • [font=&quot]и у духа светога, господа животворног, који од оца исходи, коме се са оцем и сином заједно клања, и заједно се слави, који је говорио кроз пророке.[/font]
  • [font=&quot]у једну, свету, васељенску и апостолску цркву.[/font]
  • [font=&quot]исповедам једно крштење за опроштење грехова.[/font]
  • [font=&quot]чекам васкрсење мртвих.[/font]
  • [font=&quot]и живот будућег века. амин.[/font]
:)

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
  • [FONT=&quot]верујем у једнога бога, оца, сведржитеља, творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и у једнога господа исуса христа, сина божјег, јединородног, од оца рођеног пре свих векова. светлост од светлости, бога истинитог од бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са оцем, кроз кога је све постало;[/FONT]
  • [FONT=&quot]који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од духа светога и марије дјеве и постао човек;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и који је распет за нас у време понтија пилата, и страдао и погребен;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и који је васкрсао у трећи дан по писму;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и који се узнео на небеса и седи с десне стране оца;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, чијем царству неће бити краја;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и у духа светога, господа животворног, који од оца исходи, коме се са оцем и сином заједно клања, и заједно се слави, који је говорио кроз пророке.[/FONT]
  • [FONT=&quot]у једну, свету, васељенску и апостолску цркву.[/FONT]
  • [FONT=&quot]исповедам једно крштење за опроштење грехова.[/FONT]
  • [FONT=&quot]чекам васкрсење мртвих.[/FONT]
  • [FONT=&quot]и живот будућег века. амин.[/FONT]

AMIN!
Nikada mi nije bilo jasno kako to ljudi, koje je stvorio Bog (po svom liku i obličju) ubiše Božijeg sina, koga im je ovaj poslao radi spasenja? Još manje mi je jasno kako je to Božiji sin spasio ljudski rod, kada ga je taj rod razapeo na krstu? Šta bi se iz ovoga moglo zakljkučiti? Isus ljude nije spasio, nego ih je uvalio u još veći grijeh, jer ga ubiše.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
  • [FONT=&quot]верујем у једнога бога, оца, сведржитеља, творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и у једнога господа исуса христа, сина божјег, јединородног, од оца рођеног пре свих векова. светлост од светлости, бога истинитог од бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са оцем, кроз кога је све постало;[/FONT]
  • [FONT=&quot]који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од духа светога и марије дјеве и постао човек;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и који је распет за нас у време понтија пилата, и страдао и погребен;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и који је васкрсао у трећи дан по писму;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и који се узнео на небеса и седи с десне стране оца;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, чијем царству неће бити краја;[/FONT]
  • [FONT=&quot]и у духа светога, господа животворног, који од оца исходи, коме се са оцем и сином заједно клања, и заједно се слави, који је говорио кроз пророке.[/FONT]
  • [FONT=&quot]у једну, свету, васељенску и апостолску цркву.[/FONT]
  • [FONT=&quot]исповедам једно крштење за опроштење грехова.[/FONT]
  • [FONT=&quot]чекам васкрсење мртвих.[/FONT]
  • [FONT=&quot]и живот будућег века. амин.[/FONT]

Ne bih da budem dosadan i navalentan ali mi se prosto namece pitanje, odakle ti sve ovo? U postu u kom sam te prvi put citirao i pitao u sta verujes, tii si napisala da tvoja vera ne dolazi iz uma, vec sa nekog drugog mesta. Evo, prekopiracu tvoj post:

"Upravo o tome je ovde i rec!Niko na ovoom svetu, od njegovog postanka do prestanka, nije niti ce nedokucivo moci da spozna.Jer da je ono "dokucivo", ne bi bilo nedokucivo...
Upravo zato nam je data vera, kao poseban, od uma razlicit nacin spoznaje -nedokucivog, nepojmivog.Zato verujuci veruju da putem vere ne kuze, vec spoznaju ono sto je na svaki drugi nacin nepojmivo, nesaznatljivo, nekuzivo...
:smile:"

Ovo sto si nabrojala u sta ti verujes, je sve informacija koja dolazi iz uma. Sve ovo nisi spoznala, vec si morala da procitas ili cujes da bi ga ovako formulisala. Ovo nisu tvoji apostolati, vec hriscanska dogma. Um stvara lucenja koja pokrecu osecaj u telu zbog kog imamo utisak "da nasa vera dolazi iz dubine". Takodje, sve sto si napisala, spada u grupu dokucivog a ne nedokucivog jer si ga ti jasno definisala. U ovim tvojim recima uopste nema dvosmislenosti. Bog (svemoguc koji je sve napravio), Hrist (zrtvovan, sedi sa desne strane oca Boga), krstenje, ispovedanje, spasenje, vaskrsenje. Sve jasno definisano. Sta tu ima nedokucivog? Ovde je samo pitanje, da li ono sto um cuje ili procita (ti si do svoje vere dosla citanjem i slusanjem drugih ljudi), da li ce se svest nalepiti na to ili ce ostati neutralna i posmatrati sve ovo kako bi bila i dalje "objektivna" i "slobodna"? Kod tebe je slucaj da si se ti "uhvatila za granu", svest se nalepila na um i eto vere. Nemam nista protiv tvoje vere samo ti objasnjavam odakle dolazi tvoja vera. Ne dolazi spoznajom, jer se to spoznat ne moze sem ako um ne posalje informacije. Tvoja vera dolazi iz uma.
Posto govorim o veri iz uma, mogao bih da probam da recima objasnim sta je vera koja ne dolazi iz uma....naravno, to nije lako, pa cak i ovo sto napisem nece biti tooo ali evo: "Verujem u nesto. Postoji nesto sto sve pokrece...daje mu zivot. Daje ljubav ako mu se prepustis. Sve nastaje odatle i sve se zavrsava u tome........itd". Ovo bi mogla da bude vera koja dolazi iz "duse". Poenta je da je vera licna i da ne moze biti tek tako formulisana u recenicu ako dolazi stvarno iz dubine.

Kazes da nikada niko nije dokucio nedokucivo?! Reci mi onda zasto Buda u svojim govorima kaze da je sve spoznao, da sve zna, da mu je ceo sistem funkcionisanja kosmosa poznat i da vise nista nema na svetu sto se moze upoznati????

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
AMIN!
Nikada mi nije bilo jasno kako to ljudi, koje je stvorio Bog (po svom liku i obličju) ubiše Božijeg sina, koga im je ovaj poslao radi spasenja? Još manje mi je jasno kako je to Božiji sin spasio ljudski rod, kada ga je taj rod razapeo na krstu? Šta bi se iz ovoga moglo zakljkučiti? Isus ljude nije spasio, nego ih je uvalio u još veći grijeh, jer ga ubiše.

Jurivaka, prijatelju!U tome se i ogleda velicina i nepojmivost Bozije ljubavi prema covecanstvu.Drugo, nisu ga svi ljudi ubili, tj.osudili, tj.odbacili nego neki.Mi, hriscani, ga smatramo zivim i beskrajno smo mu zahvalni za ljubav koju je pokazao prema nama.Isus nije uvalio ljude u greh, nego im je pruzio prilik da iz njega izadju -oni koji zele.koji ne zele, prosto im bilo!

Mindfulness, uopste nisi ni dosadan ni navalentan:)Na protiv, vrlo si ljubopitljiv i kulturan.
Simvol vere koji sam ti poslala kao odgovor na pitanje u sta/koga verujem je upravo to-tacan odgovor u PREDMET MOG VEROVANJA I NJEGOV NACIN.Dakle, u Boga, Trojedinog verujem.Naravno da sam dovoljno svesna da prihvatam, umom, dogmatiku svoje vere.Medjutim, sustina vere nije samo umno prihvatanje odredjenih dogmata, vera ima i svoju jedinstvenu, subjektivnu i prakticnu dimenziju, jer vera nije samo ispovedanje, umom i recima i osecanjima, dakle psihom, prihvatanje odredjenog ucenja, Jevandjelja.Verujuci imaju uz to i poseban odnos sa Bogom kao Licnoscu.Trojedini Bog nije kip kome se hriscani klanjaju, kumir, idol...vec je to ziv Bog koji sa onima koji ga slede ima posebnu dimenziju odnosa.Vera ne dolazi iz uma, jer bi onda bila nadanje, ocekivanje, prekognicija...vera je ono sto dolaz..i posle nadanja.
A sad za Budu.Magdallina ce ti o njemu sigurno moci preciznije da objasni od mene.Ipak, ono sto mogu da kazem, s punim postovanjem tvojih uverenja je ovo:hriscani veruju da postoji sotona.To ti je poznato, jel tako?On nije imaginarno bice, projekcija itd, mi verujemo da je on zaista bice, samo drugacije strukture od ljudi, on je duhovno bice.Superioran je u odnosu na coveka u mnogo cemu - u stanju je da cini cuda, da ne jede, ne spava, da vidi stvari koje se desavaju u daljini, da zakljucuje bolje nego ljudi, da ima moci koje mi nemamo_On je bio svedok stvaranja sveta, sve sto se desavalo u istoriji Zemlje i ljudi njemu nije nepoznato.Sveto Pismo u Poslanici Filipljanima kaze da i djavo veruje u Boga i drhti!Njemu je, vise nego Budi, ceo kosmos poznat...pa sta?On je dokucio sve sto je dokucivo!I vise nego i jedan covek od postanka sveta!Vise nego Buda.Ali nije mu od Boga datao da dokuci ono sto predstavlja TAJNU VERE.Tajna vere nije porcija koja se sruci u usta verniku, ona je proces spoznaje prirode Boga, koja je tajna.Dakle, hriscani ne teze da gomilaju znanja, ma koliko ona bila ocaravajuca, vec imaju samo jedan cilj - da spoznaju licnost Boga.
Oprosti na opsirnosti, zaista zelim, ako ikako mogu, da ti prenesem svoju iskrenu uverenost u stvarnost vere.Dakle, Bog je ziv!Bog se javlja onima koji ga traze, koji ne zude za gomilanjem znanja i spoznaja sveta, nego bogopoznanju.I nema lepse vere od hriscanske - ziv ti meni bio!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
"Sve ti babo vjerovat možemo,
Može biti i mjedeno guvno,
Jahati se može na vratilo,
No za lađu i vesla srebrna,
To ti niko vjerovati neće,
Er je sasma preništava lađa."

Šta kažeš, đavo nije imaginarno biće? Naravno, moraš tako da kažeš, jer kada bi rekla drukčije, to bi značilo da je i Bog imaginarno biće.
Postoji realni i imaginarni svijet. Realni je ovaj u kome svakodnevno živimo, a imaginarni se nalazi u knjigama, filmovima, slikama..., jednom riječju u umjetnosti. Nerazumno je poistovjećivati te svjetove, a čak može biti i opasno imaginarnom davati svojstva realnog. Takav postupak dovodi ljude u tešku zabludu.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Ne bih rekao da nema niceg lepseg od hriscanske vere. Ja mislim da ima. I sta bi to moglo biti? To bi mogla biti osoba koja je puna ljubavi, puna saosecanja, puna razumevanja, puna strpljenja. Osoba koja prati svoju prirodu i koja istinski traga za duhovnoscu. Osoba koja ne deli ljude na ove i na one, osoba koja ne vidi razliku izmedju hriscanina i muslimana vec vidi samo zivo bice kome je potrebna ljubav. Takodje, takva osoba je skromna, puna vrlina i uvek spremna da tu pozitivnost i ljubav prenese i na druge kako bi se to stanje duha prenosilo sa jednog do drugog i sve u cilju sirenja ljubavi medju svim bicima. I da ne nabrajam dalje, mislim da shvatas sta zelim reci. Takva osoba prevazilazi hriscansku dogmu ali u njoj boravi Hrist. Takva osoba prevazilazi budisticku dogmu ali ona boravi u Buda prirodi. Takva osoba prevazilazi svaku dogmu i boravi u savrsenom stanju.
Ziva ti meni bila i primi sve moje blagoslove da sto pre spoznas Hrista i njegovu prirodu u sebi. Bilo da koristis hriscanstvo, bilo da koristis islam, bilo da koristi budizam, treba da znas jedno: Ovo su samo alati a Bog nije u njima. Pratis li dogmu bilo koje vere ili religije, Boga nikada neces upoznati. Pustis li svoje srce da prevazidje dogmu, ovi alati ce posluziti svojoj svrsi i spoznaces Boga. Kada zelis preci reku, ti koristis splav ali kada predjes reku ti vise ne nosis splav sa sobom. On je posluzio svojoj svrsi i ostaje na obali. Spoznaj put duhovnosti a ostavi se dogmi.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
I nema lepse vere od hriscanske - ziv ti meni bio!

Za mene je lepša, mnogo lepša dobrota i čisto srce od bilo kakve vere=religije. Znamo šta su nam donele religije kad ih (zlo)upotrebi nečisto srce, pa makar i hrišćansko. A dobrota do sada još nikom nije naškodila.

Glavni cilj svakog bića jeste da bude srećno, a ne da veruje u ovo ili ono, da slavi ovog ili onog boga. To su tek "pomoćne tehnike" onih koji ne znaju kako da drugačije olakšaju svoj bol. I čika s bradom im ništa ne olakšava što kaže: Ako ne veruješ u mene, večno ćeš patiti. "O tempora o mores!" (Muhamed)

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Ne bih rekao da nema niceg lepseg od hriscanske vere. Ja mislim da ima. I sta bi to moglo biti? To bi mogla biti osoba koja je puna ljubavi, puna saosecanja, puna razumevanja, puna strpljenja. Osoba koja prati svoju prirodu i koja istinski traga za duhovnoscu. Osoba koja ne deli ljude na ove i na one, osoba koja ne vidi razliku izmedju hriscanina i muslimana vec vidi samo zivo bice kome je potrebna ljubav. Takodje, takva osoba je skromna, puna vrlina i uvek spremna da tu pozitivnost i ljubav prenese i na druge kako bi se to stanje duha prenosilo sa jednog do drugog i sve u cilju sirenja ljubavi medju svim bicima. I da ne nabrajam dalje, mislim da shvatas sta zelim reci. Takva osoba prevazilazi hriscansku dogmu ali u njoj boravi Hrist. Takva osoba prevazilazi budisticku dogmu ali ona boravi u Buda prirodi. Takva osoba prevazilazi svaku dogmu i boravi u savrsenom stanju.
Ziva ti meni bila i primi sve moje blagoslove da sto pre spoznas Hrista i njegovu prirodu u sebi. Bilo da koristis hriscanstvo, bilo da koristis islam, bilo da koristi budizam, treba da znas jedno: Ovo su samo alati a Bog nije u njima. Pratis li dogmu bilo koje vere ili religije, Boga nikada neces upoznati. Pustis li svoje srce da prevazidje dogmu, ovi alati ce posluziti svojoj svrsi i spoznaces Boga. Kada zelis preci reku, ti koristis splav ali kada predjes reku ti vise ne nosis splav sa sobom. On je posluzio svojoj svrsi i ostaje na obali. Spoznaj put duhovnosti a ostavi se dogmi.
Lepo...nadahnuto...medjutim,gde si ti u mom pisanju procitao da ja sledim dogmu a ne Hrista?Gde sam napisala da ja sledim religiju?!Upravo u svakom svom postu naglasavam da je vera ziva stvar, da ona predstavlja nesto sto se ni nakoji nacin neulapa ni ukakvo umovanje, vec je ona nesto sto prevazlazi spoznaju.
Medjutim ,da se pozabavimo ovim sto pokusavas da mi imputiras, naravno, slucajno, ali ja ipak volim da se ogradim, jer se ipak radi o meni, slazes se?
1.Ja ne delim ljude po veroispovesti, u stvari, uopste ih i ne delim.
2.Osoba koja sledi Hrista ne moze da prati svoju prirodu, na protiv, osoba koja sledi Boga svoju prirodu transformise po obrazu Hristovom.Iako je Lik Njegov u njoj, ipak taj proces predstavlja uzrastanje, a ne sledjenje.
3.Hriscanska dogma ne prevazilazi Hrista, ona je put do Njega a ne puka tehnika, alatka, kao sto je to npr.tehnika meditacije.Ako si meditant onda znas da nije svejedno koju mantru koristis...Molitva nije meditacija, prema tome, ne moze ni ona biti uporediva sa tehnikom.Ona je razgovor nase duse sa Bogom, a ne pokusaj dostizanja odredjenog stanja duha.
4.Hvala za lepe zelje i blagoslove:)
5.Put duhovnosti hriscani ne mogu da spoznaju.Jer on i nije put kao takav u smislu sledenja odredjenog ucenja, pa onda dobijes odredjeni nivo prosvetljenja, moci, spoznaja, otvara ti se dimenzija koju nisi znao...put duhovnosti Hriscanja je proces obozenja.Jedini u istoriji sveta koji je za sebe rekao ove reci bio je Hristos:Ja sam Put, Istina i Zivot.
6.Dozvolices mi slobodu da ja ipak ostanem u svojoj "zaljubljenosti" u Boga koga sledim, u svojoj ushicenosti Njime, u svojoj dubokoj, istinskoj, ispunjenosti i dovoljnosti koju mi On pruza.:)
Verujem da time ne povredjujem tvoje pravo na opredeljenje, izbor i pripadnost.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Lepo...nadahnuto...medjutim,gde si ti u mom pisanju procitao da ja sledim dogmu a ne Hrista?Gde sam napisala da ja sledim religiju?!Upravo u svakom svom postu naglasavam da je vera ziva stvar, da ona predstavlja nesto sto se ni nakoji nacin neulapa ni ukakvo umovanje, vec je ona nesto sto prevazlazi spoznaju.
Medjutim ,da se pozabavimo ovim sto pokusavas da mi imputiras, naravno, slucajno, ali ja ipak volim da se ogradim, jer se ipak radi o meni, slazes se?
1.Ja ne delim ljude po veroispovesti, u stvari, uopste ih i ne delim.
2.Osoba koja sledi Hrista ne moze da prati svoju prirodu, na protiv, osoba koja sledi Boga svoju prirodu transformise po obrazu Hristovom.Iako je Lik Njegov u njoj, ipak taj proces predstavlja uzrastanje, a ne sledjenje.
3.Hriscanska dogma ne prevazilazi Hrista, ona je put do Njega a ne puka tehnika, alatka, kao sto je to npr.tehnika meditacije.Ako si meditant onda znas da nije svejedno koju mantru koristis...Molitva nije meditacija, prema tome, ne moze ni ona biti uporediva sa tehnikom.Ona je razgovor nase duse sa Bogom, a ne pokusaj dostizanja odredjenog stanja duha.
4.Hvala za lepe zelje i blagoslove:)
5.Put duhovnosti hriscani ne mogu da spoznaju.Jer on i nije put kao takav u smislu sledenja odredjenog ucenja, pa onda dobijes odredjeni nivo prosvetljenja, moci, spoznaja, otvara ti se dimenzija koju nisi znao...put duhovnosti Hriscanja je proces obozenja.Jedini u istoriji sveta koji je za sebe rekao ove reci bio je Hristos:Ja sam Put, Istina i Zivot.
6.Dozvolices mi slobodu da ja ipak ostanem u svojoj "zaljubljenosti" u Boga koga sledim, u svojoj ushicenosti Njime, u svojoj dubokoj, istinskoj, ispunjenosti i dovoljnosti koju mi On pruza.:)
Verujem da time ne povredjujem tvoje pravo na opredeljenje, izbor i pripadnost.

Ni malo nisi shvatila moje reci. Nije ni bitno. Nemam nista protiv da ostanes u "svojoj veri" :)
Zaboravio sam da napisem odmah pa cu da dodam: ne cini li ti se da ovo sto je boldovano pokazuje kako jacas ego kroz "svoju veru"? Ti branis sebe a ne shvatas da nisi napadnuta.

Poslednja izmena:
Natrag