Smrt i reinkarnacija

Član
Učlanjen(a)
27.01.2010
Poruka
41
Mnogo je bolje kada ovdje iznosiš svoje mišljenje i svoje stavove o životu i svijetu u kome živimo, nego kada kopiraš i lijepiš tuđa mišljenja, pa makar to bili i citati svetih otaca. Svako od nas, ako ga to interesuje, može lako i sam naći to što govore svete knjige. Meni su ovdje, a pretpostavljam i drugima, mnogo zanimljivija lična mišljenja.
U svakom slučaju, hvala ti što si se potrudila da nađeš odgovor na moju primjedbu.
:)
Nema na čemu, nadam se da sam uspela bar donekle da prenesem rečima ono što je u suštini neizrecivo i što je ljudskom umu neshvatljivo, samim tim što se nalazi van svake kategorije uma. Zapravo, jedini način pravog poimanja ovih istina je putem iskustvene spoznaje, dok je svaka druga priča o duhu i Prirodi kako Božanskog, tako i ljudskog bića, zapravo još jedna umna konstrukcija. Zato se bogoslovlje i prihvata u jednoj svojoj dimenziji kao apofatično (tj. neiskazivo), dok je sa druge strane moguće iskazati ga kao neku formu iskustvenog obrasca, tj.katafatički.
Što se tiče citiranja svetih otaca, oni se kao nosioci Svetoga Duha i istinski bogopoznavaoci, nalaze kao autoriteti i reperi određenog kriterijuma ili merila istinitosti nekih iskaza, pa ih kao takve i treba navoditi. Jer, ukoliko se naše iskustvo ili lično mišljenje bazira samo na nama samima i našem subjektivnom iskustvu stvarnosti ili sveta oko nas, onda ono ni u kom slučaju ne može biti merilo samo po sebi ničega što pretenduje na kategoriju univerzalnosti i prihvatljive tačnosti. Ono što povezuje sve svete od Apostola na ovamo, je upravo ta dimenzija istovetnosti univerzalnog i suštinski povezanog iskustvenog opita realnosti koja je u Bogu, i kao takvo, može se tretirati kao merilo više vrednosti; a sa druge strane, njegova istinitost se pokazuje i direktnim putem dejstvovanja samih duhovnih principa i energija Božijih u realnom svetu oko nas(a tu svrstavam celokupno svedočanstvo Crkve, i projave Duha Svetog u NJoj).

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
E, vidiš, meni je tvoje pisanje interesantno zato što je tvoje. Da si ovdje nalijepila svete citate, to mi ne bi bilo interesantno.:) I jedna opaska. Ne podcjenjij naš razum. U ono što taj razum ne može da pojmi i da složi u logičnu jednačinu, treba ozbiljno sumnjati.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Ne podcjenjij naš razum. U ono što taj razum ne može da pojmi i da složi u logičnu jednačinu, treba ozbiljno sumnjati.
Znam da ce me skupo kostati ovaj moj jezik,al moram da kazem, puci cu!
Samo ponovo procitaj boldovane reci, pa mi kazi u sta treba sumnjati:u razum ili u ono sto on pokusava da shvati?
Ali polaaako...razmisli....:)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Znam da ce me skupo kostati ovaj moj jezik,al moram da kazem, puci cu!
Samo ponovo procitaj boldovane reci, pa mi kazi u sta treba sumnjati:u razum ili u ono sto on pokusava da shvati?
Ali polaaako...razmisli....:)

Treba ozbiljno sumnjati u ono što razum ne može da pojmi. ...I evo, polako razmišljam da ti to pojasnim, odnosno, da pojasnim šta sam mislio. Nisam rekao, što pretpostavljam da si shvatila, da sve ono što razum ne može pojmiti, treba odbaciti. Ne. Rekao sam treba sumnjati. A to znači treba nastojati to dokučiti i pojmiti, a ne apriori prihvatiti kao datost, kao istinu. Recimo, razum ne može da pojmi (izuzimam slijepu vjeru) da je čovjek nastao o blata, da je neki mesija hodao po vodi i oživljavao mrtve, da je vodu pretvarao u vino... eto, dok se to ne dokaže, niko nije nevin!!!:)

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Tako je braco moj, kolega i prijatelju!ili obrnutim redom, kako hoces :)
Upravo o tome je ovde i rec!Niko na ovoom svetu, od njegovog postanka do prestanka, nije niti ce nedokucivo moci da spozna.Jer da je ono "dokucivo", ne bi bilo nedokucivo...
Upravo zato nam je data vera, kao poseban, od uma razlicit nacin spoznaje -nedokucivog, nepojmivog.Zato verujuci veruju da putem vere ne kuze, vec spoznaju ono sto je na svaki drugi nacin nepojmivo, nesaznatljivo, nekuzivo...
aj sad ti...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Upravo o tome je ovde i rec!Niko na ovoom svetu, od njegovog postanka do prestanka, nije niti ce nedokucivo moci da spozna.Jer da je ono "dokucivo", ne bi bilo nedokucivo...
Upravo zato nam je data vera, kao poseban, od uma razlicit nacin spoznaje -nedokucivog, nepojmivog.Zato verujuci veruju da putem vere ne kuze, vec spoznaju ono sto je na svaki drugi nacin nepojmivo, nesaznatljivo, nekuzivo...
aj sad ti...

Dakle, ti misliš da ono što nam je nedokučivo, nepojmljivo, kompenziramo vjerom? - "...od uma različit način spoznaje". Kakva je to spoznaja ako je um isključen iz nje? Moželi se tu uopšte govoriti o spoznaji, ili je riječ o nečemu drugom? To drugo je puka vjera i ništa drugo. Ne može se tu raditi ni o kakvoj spoznaji, nego samo o uvjerenju u pretpostavku da je to tako. Spoznaja je definitivna istina! Istina u koju ne može biti sumnje. Pitam te, može li se ovako definisati "spoznaja" do koje dolaziš pomoću vjere? E, sad, i ja tebi poručujem: razmisli dobro i polako, pa odgovori.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
aj sad ti...

Kalista, u sta ti verujes?

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Dakle, ti misliš da ono što nam je nedokučivo, nepojmljivo, kompenziramo vjerom? - "...od uma različit način spoznaje".
Da.Ali ne sve, naravno -tablicu mnozenja, yakone fizike i gramatike moras nauciti iako ti se u odredjenom trenutku ucenja to cinilo "nepojmivo".Vera se odnosi na spoynaju Boga.

Kakva je to spoznaja ako je um isključen iz nje? Moželi se tu uopšte govoriti o spoznaji, ili je riječ o nečemu drugom? To drugo je puka vjera i ništa drugo.Ne može se tu raditi ni o kakvoj spoznaji, nego samo o uvjerenju u pretpostavku da je to tako.

Jeste, to je vera.Vera je razlicit pojam od spoznaje umom.Spoznaja se stice misaonim procesima, a vera duhom.Totalno 2 razlicite stvari.Ti insistiras na spoznaji kao jedinom mogucem, a ja na veri kao jos jednom obliku komuniciranja sa onim sto nas okruzuje.

Spoznaja je definitivna istina! Istina u koju ne može biti sumnje. Pitam te, može li se ovako definisati "spoznaja" do koje dolaziš pomoću vjere? E, sad, i ja tebi poručujem: razmisli dobro i polako, pa odgovori.

E, sad mi ovaj tvoj logicki zaokret nije jasan.Ko kaze da spoznaja nije istina?!Jos kako jeste!Ali ne i jedina,dakle A+B, ne samo A...Kapiras?
ti kazes da postoji dimenzija koja se zove duzina.A ja ti govorim da postoji i visina.Da li postojanje jedne i druge njih ugrozava ili negira ili dovodi u sumnju?Ne bajo!One su nezavisne u svom postojanju.Samo ti teisti govore da...podignes glavu svoju...ka zvezdama...iako mozes i dalje da ostanes cvrsto nogama na zemljismile3

Kalista, u sta ti verujes?
Pobogu, zar to nije ocigledno?!
Ili je mozda bolje da si pitao:"U KOGA ti verujes?":)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da.Ali ne sve, naravno -tablicu mnozenja, yakone fizike i gramatike moras nauciti iako ti se u odredjenom trenutku ucenja to cinilo "nepojmivo".Vera se odnosi na spoynaju Boga.

Čekaj, kakve su sad to egzibicije. Rekla si: "Upravo zato nam je data vera, kao poseban, od uma razlicit nacin spoznaje". Nema nikakvih ograda, tipa, osim tablice množenja. Uostalom, u ovom narednom citatu protivrječiš sama sebi. Ovdje kažeš, vjera se odnosi na spoznaju Boga, a potom da je ona još jedan oblik komunikacije sa onim što nas okružuje.

Jeste, to je vera.Vera je razlicit pojam od spoznaje umom.Spoznaja se stice misaonim procesima, a vera duhom.Totalno 2 razlicite stvari.Ti insistiras na spoznaji kao jedinom mogucem, a ja na veri kao jos jednom obliku komuniciranja sa onim sto nas okruzuje.

Samo spoznaja stečena misaonim procesom, može se zvati spoznajom. Spoznajom se ne može zvati nešto u što se samo vjeruje, bez egzaktnog dokaza da to stvarno i potoji.
"Spoznaja se stice misaonim procesima, a vera duhom.Totalno 2 razlicite stvari." Ma šta mi reče! Pa o tome stalno i govorim. Spoznaja stečena misaonim procesom, i "spoznaja" stečena vjerom, ili kako ti kažeš duhom, jesu dvije totalno različite stvari.

E, sad mi ovaj tvoj logicki zaokret nije jasan.Ko kaze da spoznaja nije istina?!Jos kako jeste!Ali ne i jedina,dakle A+B, ne samo A...Kapiras?
ti kazes da postoji dimenzija koja se zove duzina.A ja ti govorim da postoji i visina.Da li postojanje jedne i druge njih ugrozava ili negira ili dovodi u sumnju?Ne bajo!One su nezavisne u svom postojanju.Samo ti teisti govore da...podignes glavu svoju...ka zvezdama...iako mozes i dalje da ostanes cvrsto nogama na zemljismile3

E, sad me ti prosvijetli i kaži mi kakva to druga istina postoji osim one koju identifikuje naša spoznaja? Kažeš: "dakle A+B, ne samo A...Kapiras?"
Ne kapiram. Kakvo A+B? Ako ti je A spoznaja stečena misaonim procesom, a B spoznaja stečena duhom, onda to nije A+B, nego babe + žabe!
E, sad dolazi ono najsmješnije. Da bi tvoja vratolomija sa dužinom i visinom bila validna, ja sam odista trebao reći da postoji samo dužina. Ali nisam. To si ti izmislila da bi mogla raditi gimnastiku. U spoznaji o kojoj ja govorim, postoji i dužina i visina i širina!

Natrag