Lazar ,nas prijatelj zaspa ,nego idem da ga probudim. Jov.11.11.
Pravoslavan hriscanin veruje da Sveto Trojstvo Oca ,Sina i Svetog Duha, daju zivot posle smrti.Veru u svetlost na kraju puta,smirenje. Takvo smirenje ko hoce da dobije cuje Bozji glas u svakoj nevolji,bolesti,ali i u radosti.Verujemo da ce nas taj glas probuditi , kada budemo telesno mrtvi,a oni koji u to sumnjaju ostaju mrtvi za ceo zivot.Istcnjacka religija ,ako sam dobro razumela dozvoljava dusi da predahne na onom svetu i da se vrati u nekom drugom obliku...Pitanje je kako... p.s.Ako verujemo u vecni zivot sta je za nas da nekad udarimo glavom,ja bih rekla padnemo,kada znamo da se dizemo uz pomoc Boziju ponovo?
Postoje mnoge istocnjacke religije i nemaju bas sve isto misljenje o tome o cemu govoris. Ne mozes uopstavati istocnjacke religije u jednu religiju jer nisu iste.
Kazes dozvoljavaju dusi da predahne na onom svetu? Ne bih znao o kom to drugom svetu govoris? Mozda mislis na Brahma, utapanje u njega? Ako na to mislis, onda je kod njih poenta da se utopis u Brahma i da se vise ne vracas u zivot u fizickom obliku u kakvom smo mi sada. Ali, kazem ti, nemaju svi isto misljenje. Konkretno u budizam se dosta razumem pa mogu da ti kazem da budizam cak nema ni pojam duse, ni utapanja u bilo sta.
Siroka je ovo tema ali za sada nisam primetio da na ovom forumu postoji neko ko se razume u istocnjacke religije.
Jedno jeste zajednicko za sve te religije a to je da moras mnogo na sebi da radis da bi nesto zasluzio nakon zivota kakvog sada vidimo. To sta nas ceka posle, razlikuje se u istocnjackim religijama. Doduse, razlikuje se i put koji se sledi.
Ne postoji laksi ili tezi duhovni put jer su svi podjednaki. Svako bira put koji njemu najvise odgovara.
Dodato posle 9 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
Nemas uverenja ni stavove?!Ovo prvi put cuje...citam.Ne bih se bavila psihijatrijom, nije mi struka, nego samo tacnoscu tvoje izjave.Jesi li bas...ono...siguran u to sto kazes ili da krenem u nabrajenje netacnosti tvoje samoopservacije?
U ostalom i avatari nam se razlikuju...:blum3:
Ovo ni kvantna fizika ne podrzava.Kako mislis da ne vidis granicu gde se ti zavrsavas, a pocinjem ja?Pocinjes da me plasis ovom izjavom...wacko2 Ili zelis da kazes da duh koji je u nama, Boziji, bezgranican i vecan, predstavlja ono sto nas, Njegova stvorenja, spaja medjusobno i sa Njim?
Ides iz greske u sve vecu gresku. Avatar je avatar. On nije "ja". A ni "ja" nisam ja. Stvari vidis svojim uslovljenim umom ali je stvarnost drugacija. Ne moras me analizirati jer neces biti ni blizu istine.
Ne shvatas poentu ne-stalnosti. Stav i misljenje su stvari koje te ogranicavaju na duhovnom napretku ako ih vidis kao stavove i kao misljenje. Naravno da tvojim umom prolaze razliciti stavovi i razlicita misljenja ali ako se vezes za bilo koji stav i bilo koje misljenje i poistovetis se sa njim, tu ostajes. Nema puta dalje.
Neces se naljutiti ako ti kazem da ne poznajes cak ni fiziku? Fizika upravo govori o ovome o cemu ja pisem. Fizika je nauka koja maksimalno podrzava ovo o cemu ja govorim. Ti govoris na osnovu jedne knjige i komentara svetih otaca a ja govirim sa naucne strane i strane posmatranja realnosti.
Ja se ne bavim verovanjem u nesto sto drugi ne vide, vec se bavim trazenjem onoga sto jeste a za sada ne znam sta to stvarno jeste. Mozda cak i nadjem Boga u koga ti verujes ali nacicu ga sam a ne zato sto tamo negde je neko napisao da On jeste gore.
Ti se bavis dogmama a ja se bavim duhovnoscu. Napravicu ti jedno poredjenje. Nemoj ga shvatiti bukvalno. Ti si kao istoricar koji proucava Drugi Svetski rat a ja sam onaj koji zivi taj rat. Vidis li razliku?