- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Justin Mučenik (150. god) o Euharistiji
Jer mi ih ne primamo kao običan kruh i obično piće; nego kao što je Isus Krist, naš spasitelj, postavši tijelom po Riječi Božjoj, imao i tijelo i krv za naše spasenje, tako smo i mi naučeni da hrana koja je blagoslovljena molitvom Njegove riječi, i kojom se naše tijelo i krv pretvorbom (transmutacijom) hrani, jest tijelo i krv onog Isusa koji je postao tijelom.
Evo preciznijeg prevoda ovog stiha iz Justina Martira:
"Mi smo naučeni da hrana koja je blagoslovljena molitvom njegove reči i kojom je naše telo i krv asimilacijom hranjeno, je telo i krv Isusa Hrista", I Apologija Justina Martira poglavlje 65
Kao što vidiš koristi se izraz "asimilacija" ali ne i trensupstancijacija. Asimlicija, ili usvojenje, primanje u svest nekog događaja. Dakle, Justin Martir ne govori o pretvaranju već o našoj svesti koja je usvojila ili primila k znanju da se ovde radi o telu Hristovom i krvi Hristovoj. Upravo ono što sam i kazao gore..verom mi prihvatamo da je to simbol tela i krvi našeg Gospoda. Ali izraz transupstancijacija se koristi znatno kasnije. Rani apologeti nisu imali takvu predstavu o kruhu i vinu. Oni su to upravo shvatali kao simbol.
Evo još jedan recimo:
"Bog...nazvao je njegovo telo hleb i on je dao svoje telo kao simbol hleba čije telo simbolično po proročanstvu(Jeremija 11,19) postaje hleb" Tertulijan, Protiv Markiona III, 19-22
Tertulijan crkve pisac iz III veka poziva se na proročanstvo iz Jeremije 11,19 da ukaže na Hrista. On dalje ukazuje da je hleb samo simbol tela Hristovog prema proročanstvima. Nigde se ne ukazuje na transupstancijaciju ili istovetnost već simboliku. Opet dakle verom i u našim mislima to treba da predstavlja Hrista. Ako to prihvatimo verom onda je ono doista pravi simbol tela i krvi Hristove i mi tako ispunjavamo zapvest našeg Gospoda da tu hranu i to piće primamo kao spomen na Njega.
Poslednja izmena: