nema žalosnije stvari
ili možda veče sramote
kada čovjek sebe naziva kršćaninom - vjernikom u Boga
a nezna kako se zove Bog, nepoznaje Ime Božje
meni u Bibliji u Novom zavjetu jasno i glasno piše JA JESAM- Evanđelje Ivan 8:58
isto tako i kod tebe
ali ti ne želiš to prihvatiti
sinovi neposlušnosti bježe od Velikog JA JESAM
Bog se zove (JHVH-JAhve, Adonaj,Elohim,Savaof itd) no nigde nikad stvarno nije napisano u bibliji Jehova!!!"
10 Da se u ime Isusovo pokloni svako koleno onih koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom;
11 I svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hristos na slavu Boga Oca.
I onaj glavni stih koji pobija sva druga imena:jer nema drugog imena pod nebom, i pod zemjom, i pod vodom, i na nebu pod kojem se vi mozete spasiti, osim imena, isus hrist. Pa mi reci zasto bih ja verovao u bilo koje drugo ime, ajde objasni mi ako mozes. No ja mislim, da su svaka objasnjenja beskorisna, ja sve jedno necu priznati drugo ime osim gospoda Isusa Hrista.
A sto se tice imena,naucnici tvrde, da je JHVH samo jedna trecina od celog imena u starom zavetu koja znaci "ja sam".
A ime jehova ste vi uzaeli (1931g) svesno ili nesvesno, ja to neznam, ali znam, da ime nije tacno, sto cu i dokazati ovih dana, to ime je falsifikat.
Božije ime - izraz i objava njegovog bića
Razna Božija imena, onako kako ih nalazimo u Bibliji, nisu imena kao Kovačević i Mlinarčić, nego su izraz i objava Njegovog božanskog bića. Izraz "Ime Božije" zato često znači isto što i Bog lično (vidi 1. Car. 8,43; 5. Moj. 12,11). Da bi objasnili da su ova razna Božija imena u Starom i Novom zavetu trebala da služe za objašnjenje i objavu Njegovog bića, moramo ih navesti po mogućnosti kompleksno. S tim u vezi, koristićemo listu Božijih imena u predgovoru drugom izdanju "Elberfeldske Biblije" (1891), koju "Društvo Kule stražare" (u nemačkom govornom području) često citira. Na objašnjenje prevodioca iz 1891. godine (kad se radi o reči "Jehova"), nažalost, "Jehovini svedoci" nimalo ne obraćaju pažnju - ovo ime su sebi nadenuli tek 1931. U protivnom, uz korišćenje ove Biblije, ne bi mogli da dođu do pogrešnih zaključaka i tumačenja.
Božija imena u Starom zavetu
1. El - Bog silni (naročito kod Jova i u Psalmima).
2. Eloah - Moćan, neograničen, takođe onaj od koga dolazi strah (naročito kod Jova).
3. Elohim - Množina od Eloah - Bog, Stvoritelj i održavalac sveta (najčešće korišteno ime. Samo u Prvoj Mojsijevoj je korišteno 200 puta.).
4. Adon ili Adonaj - Gospodar ili Moj Gospodar/Gospod (Ps. 2,4; Sud. 6,15 itd.).
5. Cur - Stena - (5. Moj. 32,4; 5. Moj. 32,15; 5. Moj. 32,18.).
6. Kadoš - Sveti (Isaija je ovo ime upotrebio 32 puta).
7. Šaddaj - Svemogući (često upotrebljavano od strane patriarha i Jova, 2. Moj. 6,4).
8. Jahve - "On jeste" (značenje imena Jahve nam je poznato iz Druge Mojsijeve 3,14 gde se Bog predstavlja Mojsiju u gorućem grmu rečima: "Ja sam onaj koji jesam" i dalje: "Kaži dakle deci Izraela: "Ja jesam" me je poslao vama, tj. "onaj koji je aktivan, koji se objavljuje kao živ i koji pomaže, On me je poslao vama" - vidi Real-naučni rečnik 8. tom, str. 534). "Jahve" je ova reč u trećem licu, dakle: "On je" (ja sam, ti si, on je). Kako su ovu reč koristili Jevreji, Isus i njegovi apostoli, navešćemo kasnije.).
Božija imena u Novom zavetu
Mnoštvo imena Božijih kako ih nalazimo u Starom zavetu je u Novom zavetu znatno redukovano. Novi zavet se ograničava posebno na dva imena:
1. Theos - Bog: Ova reč je upotrebljena više od hiljadu puta i odgovara starozavetnom El, Elohim...
2. Kirios - Gospodar (Gospod): Ova reč je upotrebljena u vezi s Bogom više od 600 puta i odgovara reči Jahve ili Adonaj u Starom zavetu. Osim ova dva imena nalazimo još i imena koja Božije biće bliže opisuju, kao na primer: "Svevišnji" ili "Bog na visini" (Lk. 1,32; Lk. 1,35; Lk. 1,76; Lk. 2,14 itd.). "Svemogući (ili Svedržitelj)" (2. Kor. 6,18; Otk. 1,8), "Otac" (Mt. 6,9; Mt. 11,25; Jn. 17,25; 2. Kor. 6,17 itd.), "Kralj" i "Kralj kraljeva" (1. Tim. 1,17; 1. Tim. 6,15 itd).
Dali je isus izgovarao ime jahve?
Smisao Isusove misije je bilo da otkrije i propoveda ljudima Božije ime (Jn. 17,6; Jn. 17,12; Jn. 17,26). zato moramo pretpostaviti da bi se Isus suprotstavio svakoj novotariji koja bi bila protivna volji njegovog Oca i časti Njegovog imena. Isto kao što je u svom svetom gnevu isterao trgovce iz hrama svog Oca, suprotstavio bi se i odbacivanju ili obeščašćivanju Božijeg imena. Iznova i iznova nas fascinira kako Hrist uspeva da upotrebi Stari zavet kao mač u svakoj situaciji protiv svih iskušitelja, neprijatelja i za pouku svojim učenicima. Poznavao je Pismo kao niko drugi na Zemlji.
Pogledajmo dakle, u evanđeljima, koja nam posredstvom Duhom inspirisanih očevidaca, oslikavaju život Božijeg Sina, kako je on nazivao Boga, kako se obraćao svome Ocu. Otrežnjujuća činjenica koja bi trebala da prodrma svakog istinoljubivog "svedoka": U svim evanđeljima - to znači u izvornom grčkom tekstu nedostaje reč Jahve, ne pojavljuje se ni jednom. Isus, tokom iskušenja u pustinji (Mt. 4,4-10), suprotstavlja se satani citirajući tri mesta iz Starog zaveta u kojima je, u originalnom hebrejskom tekstu napisana reč Jahve. Novi zavet ipak govori da je Božiji Sin upotrebio reč Bog (gr. Theos) ili Gospod (gr. Kirios), upravo tako kako je to bio običaj među Jevrejima. Time bi trebalo da je ovo pitanje jednom za svagda rešeno, za svakog onog kome je Isus Gospod i primer!
Kad je Isus čitao u sinagogi svog rodnog grada spis proroka Isaije, po Luki 4,18 je čitao: "Duh Gospoda" a ne, kako je stajalo u originalnom hebrejskom tekstu "Duh Jahve"... dalje je čitao "godinu milosti Gospodnje" a ne "godinu milosti Jahvine". Ako bi ovde upotrebili logiku i nauku Društva kule stražare, morali bi da optužimo Isusa da je "izbacio" lično Božije ime iz originalnog teksta proroka Isaije. Da, morali bi da zaključimo da je Isus svojim primerom i ponašanjem porekao ono što je bio: svedok boga "Jehove".
Bozanska imena:
JAHVE (JHVH)-«Ja jesam «Ja sam koji jesam- 6823 puta ustarom zavjetu
ABBA-« Otac» na Aramejskom, Rim 8,15 Gal4,6 Mt, 6,9
ADONAI- «Moj gospodin»(gospodar ) vlasnik, post, 15,2 izl 4, 10, 13 još7,7 2 Sam7, 18 ,20
ELOHIM-Bog stvoritelj, moćan, snažan, nadmoćan.» 2500 puta ustarom zavjetu
ELŠADAJ svemogući Bog u svemu dovoljan ,više nego dovoljan za mene. 48 puta ustarom zavjetu
EL ELION –Najviši Bog, Višnji ili svevišnji Ps91,1 7,18 47,3 97.9
EL ROI-Svevid Bog. Bog,koji sve vidi, Post.16, 13
EL OLAM–Bog vječni post.21,33- pnz23 ,37
JAHVE CIDKENU- Gospodin naša pavednost Jer.23, 6
JAHVE MEKADEŠ – Gospodin koji nas posvećuje Izl 31, 13 Lev 20 . 7,8 21, 8 2, 9,32
JAHVEŠALOM – Gospodin naš mir Suci 6. 24
JAHVE ŠAMA – Gospodin je uvijek prisutan,Gospodin je blizu EZ 48. 35
JAHVE RAFA –Gospodin koji iscjeljuje, gospodin naš iscjelitelj. Izl. 15,25
JAHVE JIRA—Gospodin koji proviđa, Gospodin koji me opsrbljuje, brine seza mene, Gospodin Će se pobrinuti za to .Izl 17. 15
JAHVE NISI-Gospodin stijeg naše pobjede, naša pobjednička Zastava.Izl.17.15
JAHVE ELOHENU- Gospodin Bog naš Ps.99, 8,9
JAHVE ROI- Gospodin moj pastir-ili blizak prijatelj s kojim dijeliš sve. Ps.23,1 izl. 33,11
JAHVE CEVAOT (SEBAOT). Gospodin nad vojskama, zapovjednik vojskovođa .Ps.24.101Sam.1,3
ADONAI KANA-Bog ljubomorni(želizaštititi) Izl.33. 14
ATIK-pradavni 7,9.13
KADOŠ-sveti Iz 57, 15
U knjizi proroka i Novom Zavjetu spominju se mnoga imena inazivi za Isusa.
ISUSOVA IMENA
ISUS (Ješua)- spasitelj-Jahve je spasenje
KRIST-(grč,) pomazanik
MESIJA-(heb) pomazanik
EMANUEL- Bog je s nama Mt. 1.23 Iz 7. 14
BOG- Iv, 1.1
GOSPODAR-Flp, 2.11
GOSPODIN-Iv.4,15
GOSPODIN SLAVE- 1Kor,2,8
RIJEČ BOŽJA- Otk.19,13
RIJEČ-Iv.1.1.14
RIJEČŽIVOTA- 1.Iv.1, 1
ŽIVOT- 1 Iv.1,1
ŽIVOT VJEČNI-1.Iv 1,2
.JA JESAM-Iv.8.58
SIN BOGA ŽIVOGA- Mt.16,16
SIN BOŽJI, Iv,11.27
BOŽJI JEDINOROĐENI SIN- Iv.3,16
SIN PREVIŠNJEGA -Lk.1, 32
SIN ČOVJEČJI-Lk.9,22
SINDAVIDOV-Mt. 9, 27
SPASITELJ SVIJETA- Iv .4, 42
OTKUPITELJ- Iz. 59,20
KRALJ KRALJEVA- otk. 17, 14 - 19, 16
JAGANJAC BOŽJI- Iv. 1,29
JANJE-Otk, 17, 14
LAV IZ JUDINA PLEMENA-otk. 5,5
DAVIDOV IZDANAK -otk. 5,5
ISUS NAZAREĆANIN-Dj. 2,22
POČETAK BOŽJEG STVORENJA – Otk.3.13
ISTINITI SVJEDOK-Otk. 3,14
SVETAC I PRAVEDNIK- Dj. 3.14
SAVJETNIK DIVNI BOG SILNI OTAC VJEČNI KNEZ MIRONOSNI -Iz 9,5 ,
VJERNI I ISTINITI- Otk.19.,11
VJERNI - Otk.3,14
AMEN- Otk, 3, 14
UČITELJ I GOSPODIN- Iv.13.13
ALFA I OMEGA-Otk.22,13
PRVI I POSLJEDNJI-22,13
POČETAK I SVRŠETAK- Otk..22,13
SVEMOGUĆI-Otk.1,8
SUNCE S VISINE-LK. 1.78
OSLOBODITELJ-Rim 11,26
SLUGA OČEV-Iz. 42,1
SLAVA JAHVINA- Iz.40,5
SVETAC IZRAELOV—Iz.41,14
ISUSOVI NAZIVI
Besmrtni, nevidljivi, jedini Bog- tim1,17
Odsjev Božjeg sjaja i otisak njegove biti- Heb.1,3
Božja sila Božja mudrost- Kor.1,24
SlikaBožja-2.kor. 4,4
Dar Božji- Iv.4,10
Pastir dobri- Iv . 10,11
Pastir naroda božjeg Izraela-Mt. 2,6
Vrhovni pastir- 1 Pet.5. 4
Vođa- Mt.2,6
Silan prorok riječju i djelom- Lk. 2,2
Kralj Židovski-Mt 2,2
Kralj vjekova-1, Tim.1,17
Posrednik između Boga i ljudi-1. Tim.2,5
Posrednik novoga saveza- Heb. 4,14
Veliki svećenik sličan Melkisedeku- Heb.5,10
Učitelj – Iv. 3,2
Glava crkve- Ef. 5, 23
Zaručnik- Mt .25,1
.Kruh života-Iv,6,35 , 48
Trs- Iv. 15,5 Vrata -Iv. 10 ,7
Vrata ovcama- Iv10, 7
Sunce pravde- Mat. 3, 20
Put istina i život- Iv. 11, 20
Svijetlo svijeta -Iv 8, 12
Izdanak Jahvin- Iz 4,2
Začetak života- Dj.3, 15
Začetnik i završitelj vjere –Heb. 12, 2
Vjerni svjedok- otk.1, 5
Prvorođenac od mrtvih- otk1, 5
Vladar zemaljskih kraljeva- otk.1,5
Baštinik svega- Heb1,
Vođa našeg spasenja-Heb2, 10
Sjajna zvijezda Danica-otk22, 16
Cvijet Šaronski- pj. 2,1
Ljiljan u dolu- pj. 2,1
Kamen spoticanja- Iz.8, 14
Stijena posrtanja- Iz. 8, 14
Kamen zaglavni- Ps. 118, 22
Novi Adam- 1Kor. 15, 45
Zagovornik- 1 Iv.2,1
Pravednik- 1Iv. 2,1
Blaženi i jedini vrhovnik- 1 Tim. 6, 5
Utjeha Izraelova- Lk. 2, 25
Preteča- Heb. 6,20
Čovjek boli- Iz. 53, 3
Naše pashalno janje- 1Kor. 5, 7
Duhovna stijena- 1. Kor. 10 , 4
!
IMENA DUHA SVETOGA U STAROM I NOVOM ZAVJETU
DUH SVETI-Lk. 11,13 PARAKLETOS-grč.
DUHBOŽJI- Post. 1,2 - Branitelj, pomoćnik, tješitelj , zastupnik,
DUH JAHVIN- Suci. 3,10 6.34 - jačatelj, savjetnik, onaj koji stoji uz tebe
DUH ISUSA KRISTA-Flp. 1,19 -Iv.!4,16,26 15,26 16, 7
DUH BOGA ŽIVOGA- 2Kor 3,3
DUH ISTINE-Iv14,17 16, 13
DUH MILOSTI- Heb.10,29
DUH SLAVE-Pet.4,14
DUH DOBRI- Neh 9. 20
DUH SVETI OBEĆANI- Ef. 1, 13
NAZIVI DUHA SVETOGA
Duh života- Rim 8,2
Duhposinjenja- Rim 8,15
Duh vjere-2 Kor 4,13
vječni Duh-Heb 9,14
Duh mudrosti iotkrivenja-Ef 1, 17
Duh mudrosti- Pnz.34, 9
Duh mudrosti iumnosti(Razumjevanja)-11,2
Duh znanja i straha Gospodnjeg-Iz 11,2
Duh milosni i molitveni- Zah. 12,10
Duh spremni- Ps 51,14
Duh savjeta ijakosti-Iz 11, 2
Izvanredan Duh (odličan Duh) – Dan. 5,12 6,4
Duh blagosti- Gal. 6, 1
Proročki Duh- otk. 19, 10
Duh spasenja –Iz. 26, 18
Ulje radosti- Heb . 1, 9
I kao sto vidis sarlatanu jedan nigde u bibliji ne pise Jehova Jahve da ali ne i Jehova n eces ga naci ni u najstarijem monuskriptima,spisama.
I ti ce nam kazes da mi neznamo kako nam se Gospod zove!
(isaija 40:3)
Biblioja "Novi Svet" JS-ka cak i ona ne laze o dolasku Jahve na zemlju!?
3 Слушајте! Неко виче у пустињи: „Рашчистите пут Јехови! Поравнајте кроз пусту земљу стазу нашем Богу! 4 Нека се подигне свака долина, нека се спусти свака гора и свако брдо! Брежуљкаст крај нека постане раван, нераван крај нека се претвори у равницу! 5 Тада ће се открити слава Јеховина и сви ће је људи видети, јер су то речи из Јеховиних уста.“
(matvej 3:3)
3 То је онај о коме говори пророк Исаија кад каже: „Слушајте! Неко виче у пустињи: ’Припремите пут Јехови! Поравнајте му стазе!‘“
A evo sta pise u ostalim biblijama :
(isaija 40:3)
3 Glas je nekoga koji viče: Pripravite u pustinji put Gospodnji, poravnite u pustoši stazu Bogu našem.
(matvej 3:3)
3 Jer je to onaj za koga je govorio prorok Isaija gde kaže: Glas onog što viče u pustinji: Pripravite put Gospodu, i poravnite staze Njegove.
( isaija 40:3)kumranski pr.
3 Слушајте! Неко виче у пустињи: ‘Раш чис -
ти те пут Господу! Порав најте кроз пусту зем -
ИСАИЈА 37,37 - 40,3 322
љу стазу нашем Богу!
(matvej 3:1-3)Kumranski PR.
3 У те дане дође Јован Крститељ,* тумач
Све тог писма, у Јудејску пустињу, 2 и рече:
„Вратите се вери, јер царство небеско само
што није дошло.” 3 Да се испуне речи про -
ро ка Исаије: „Глас се чу у пустињи који ка -
же: ‘Окрените се Господу. Раскрчите у пус -
ти њи стазу Богу нашем’.”*
Mal. 3:1, Mt. 3:3, Mk. 1:3, Lk. 1:76, Lk. 3:4, Lk. 7:27, Jn. 1:23
A mi svi znamo ko je nama dosao, za koga koga i kome je cistio stazu! nas krstitelj jovan, nasemu gospodu, i Bogu Isusu Hristu (JHVH)
I jovan je taj koji donosi vest o isusu hristu, TJ JHVH TAJ isti koji bese kod avraama u poseti, da, da, dragi moji citajte (1 mojsija ) celu glavu pa cete videti.(jovan 1:6-14,15,23,27)
6 Posla Bog čoveka po imenu Jovana.
Mal. 3:1
7 Ovaj dođe za svedočanstvo da svedoči za Videlo da svi veruju kroza nj.
14 I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.
Isa. 40:5, Mt. 1:20, Mt. 17:2, Jn. 2:11, Rim. 1:3, Kol. 2:3, 1 Tim. 3:16, Jev. 2:14
15 Jovan svedoči za Njega i viče govoreći: Ovaj beše za koga rekoh: Koji za mnom ide preda mnom postade, jer pre mene beše.
23 Reče: Ja sam glas onog što viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji; kao što kaza Isaija prorok.
27 On je Onaj što će doći za mnom, koji beše preda mnom; kome ja nisam dostojan odrešiti remen na obući Njegovoj.
3 I svi jedno jelo duhovno jedoše;
4 I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stene koja iđaše za njima: a stena beše Hristos.
samo antihrist ovo ne priznaje."Уздајте се у Господа до вијека јер је Господ Господ вјечна стијена" (Исаија 26,4)
(kolosanima 1:14-19)14 U kome imamo izbavljenje krvlju Njegovom i oproštenje greha; 15 Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen pre svake tvari.
16 Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prestoli ili gospodstva ili poglavarstva, ili vlasti: sve se kroza Nj i za Nj sazda.
17 I On je pre svega, i sve je u Njemu.
18 I On je glava telu crkve, koji je početak i prvorođeni iz mrtvih, da bude On u svemu prvi;
19 Jer bi volja Očeva da se u Nj useli sva punina
(kolosanima 2:5-10)(5 Jer ako telom i nisam kod vas, ali sam duhom s vama, radujući se i videći vaš red i tvrđu vaše vere u Hrista.
6 Kako dakle primiste Hrista Isusa Gospoda onako živite u Njemu,
7 Ukorenjeni i nazidani u Njemu i utvrđeni verom kao što naučiste, izobilujući u njoj zahvalnošću.
8 Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.(A ti si Spedy prevarant jos gori od JS-ka,adventista jer si spojio dve dogme u jednu Subotarstvo i kulu strazare)
9 Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno.
10 I da budete ispunjeni u Njemu koji je glava svakom poglavarstvu i vlasti;
A ovo ti je isto fakt!!!!
(1KORINCANIMA 12:4-6)
4 Различити су дарови, али је исти Дух. 5
И различите су службе, али је исти Господ. 6
И различита су деловања, али је исти Бог ко -
ји на различите начине делује у свима. 7 А
Дух се испољава у свакоме за корисну сврху.
Pa ako i ovo nerazumes forum neka nas rasudi.
Pozdrav.
P.S
Nisi ti dorasto nama po bibliji sinko!