U mir Bozji se ulazi poslusnoscu zapovestima i postovanjem Subote, ne kao Jevreji koji su bili neposlusni i krsili su zapovesti i Subotu i iz tog razloga nisu mogli uci u obecanu zemlju, vec po primeru Boga koji je pocinuo u sedmi dan - Subotu nakon stvaranja, kako bi mogli uci u mir Bozji danas, i na kraju istorije u samo nebo kada pocinje vecna Subota, koju ce verni slaviti od Subote do Subote.
SLAVLJENJE SUBOTE NA NOVOJ ZEMLJI:
"Jer kao što će nova nebesa i nova zemlja, što ću ja načiniti, stajati preda mnom, veli Gospod, tako će stajati seme vaše i ime vaše.
I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako telo da se pokloni preda mnom, veli Gospod" ( Isaija 66. 22 - 23 )
DA UDJEMO U POKOJ BOZJI SVAKOG SUBOTNJEG DANA I PRIMIMO OBECANE BLAGOSLOVE, NE PO PRIMERU JEVREJA KOJI SU KRSILI ZAPOVESTI I SUBOTU:
"Да се бојимо, дакле, да како док је још остављено обећање да се улази у покој Његов, не закасни који од вас.
Јер је нама објављено као и онима; али онима не помаже чувена реч, јер не вероваше они који чуше" ( Jevrejima poslanica 4. 1 - 2 )
BOG JE IZVEO IZRAILJ IZ ZENLJE MISIRSKE U PUSTINJU I DAO IM SVOJ ZAKON I SUBOTU KAO ZNAK POSVECENJA:
"I izvedoh ih iz zemlje misirske, i dovedoh ih u pustinju. I dadoh im uredbe svoje, i objavih im zakone svoje, koje ko vrši, živ će biti kroz njih.
I subote svoje dadoh im da su znak između mene i njih da bi znali da sam ja Gospod koji ih posvećujem
IZRAILJ JE U PUSTINJI ODBACIO BOGA, NJEGOVE ZAPOVESTI I ZAPOVEST O SUBOTI I KRSIO IH:
Ali se odvrže od mene dom Izrailjev u pustinji; ne hodiše po mojim uredbama, i zakone moje odbaciše, koje ko vrši živi kroz njih,i subote moje grdno oskvrniše;
IZ TOG RAZLOGA BOG JE HTEO DA IZLIJE SVOJ GNEV NA NJIH DA IH ISTREBI:
zato rekoh da ću izliti gnev svoj na njih u pustinji da ih istrebim.
Ali učinih, imena svog radi, da se ne oskvrni pred narodima pred kojima ih izvedoh.
TAKODJE, ZAKLEO SE DA IH NECE ODVESTI U OBECANU ZEMLJU UPRAVO IZ RAZLOGA JER SU KRSILI BOZJE ZAKONE I SUBOTU, I KLANJALI SE LAZNIM BOGOVIMA:
I ja im još podigoh ruku svoju u pustinji da ih neću odvesti u zemlju koju im dadoh,gde teče mleko i med, koja je dika svim zemljama;
Jer odbaciše moje zakone i po uredbama mojim ne hodiše, i subote moje oskvrniše, jer srce njihovo iđaše za gadnim bogovima njihovim" ( Jezekilj 20. 10 - 16 )
BOG STVARAO ZEMLJU SEST DANA I POCINUO U SEDMI DAN NAKON STVARANJA:
"Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро бјеше веома. И би вече и би јутро, дан шести" ( 1 knjiga Mojsijeva 1. 31 )
"Тако се доврши небо и земља и сва војска њихова.
И сврши Бог до седмога дана дјела своја, која учини; и почину у седми дан од свијех дјела својих, која учини.И благослови Бог седми дан, и посвети га, јер у тај дан почину од свијех дјела својих, која учини;То је постање неба и земље, кад посташе, кад Господ Бог створи земљу и небо" ( 1 Mojsijeva 2. 1 - 4 )
PO TOM PRIMERU BOZJEM NARODU JE OSTAVLJENO POCIVANJE U DAN SUBOTNI:
"Дакле је остављено још почивање народу Божијем.
Јер који уђе у покој Његов, и он почива од дела својих, као и Бог од својих.
Да се постарамо, дакле, ући у тај покој, да не упадне ко у ону исту гатку неверства.
Јер је жива реч Божија, и јака, и оштрија од сваког мача оштрог с обе стране, и пролази тја до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди мислима и помислима срца" ( Jevrejima poslanica 4. 9 - 12 )`
Pocivanje: SABATISMOS - subotni mir, odmor.