Vaš utemeljitelj je William Miller, rođen 1782. u SAD-u. Po rođenju baptist, puno čita Bibliju. Radi nedostatka obrazovanja i poznavanja Biblije, dolazi do fantastičnih zaključaka.Nitko drugi.
Još kao baptist prorekao je Sudnji dan za 1844. godinu i to u dva navrata. (usporedo: "Jehovci su u nekoliko navrata neuspjelo izračunavali godinu Sudnjeg dana i time pokazali koliko poštuju Božju riječ samo onda kad to njima odgovara jer Isus je izričito rekao da taj dan nitko ne zna osim Oca (Mt 24,36; Mt 24,42-44)"). Radi tog svog pretjeranog naglašavanja Sudnjeg dana tj. Kristovog ponovnog dolaska (adventus - lat. dolazak) nazvani su "adventisti". Nakon neuspjeha, ostavilo ga je dosta pristaša. Tada se pojavljuje Ellen White, vrlo nadarena 19-godišnja baptistkinja. Ona je preuzela Millerovu nauku, no u središte pažnje stavila je subotu kao Dan Gospodnji umjesto nedjelje. Napustila je Baptističku Crkvu i tako su 1860. nastali "Adventisti sedmoga dana". I ona je, slično Jehovinim svjedocima, ustvrdila da 1844. godina nije greška, nego da je tada Krist ušao u "nebesko svetište", a ne sišao na zemlju i da je u tome bila sva pogreška. Nevjerojatno, ali ljudi su i u to povjerovali!
Lep tekst, ja vec sve to znam napamet. I nije on "moj utemeljitelj" ja nisam adventista, a nije ni Laodikejin. Već je to EGW i pioniri.
Zanimljivo Viljem Miler je bio baptista, i eto baš otuda dolazi datum, tako i subota kojoj se ti ismejavas.
Što me nagoni da pomislim da ti uopšte nisi baptista, jer ovde optužujes sam svoju crkvu, jer je sve ovo od vas ..
Ovo sto si boldovao gore nema nikakvog smisla, jer EGW nigde nije rekla da to nije bila " greška."
Ona tvrdi "datum je Božanski, ali je tumačenje pogrešno" i naziva to "veliki promašaj" to su njene reči.
Ona je samo verovala da je Miler tačno izračunao datum, ali da je promašio značenje događaja.
Ovo gore napisano, je samo pokušaj pripisivanja adventistickoj crkvi nekih "datuma" koje ona u svojoj istoriji nikada nije imala, za razliku od Jehovinih svedoka, koji su nebrojeno puta "prognozirali " "kraj sveta" adventisticka crkva nikada nije.
Viljem Miler "baptista" je jedno, a drugo je "adventisticka crkva."
Miler tu crkvu nije osnovao.
Stvarno mi nije jasno, dodju ljudi kao ti, ne poznavajuci materiju, i onda kažu adventistima: "Viljem Miler je vas utemeljitelj", stvarno je smešno.
I to da je EGW bila "baptistkinja" a ona bila "metodista".
Odakle ti uopšte ovakve nakaradne informacije?