Pravi vernik nikada nije u nedoumici u odnosu na istinu.
Da bi se ovo pobliže objasnilo - može se navesti da postoje dve vrste vere.
1. Formalna ili površna vera - gde je čovek primio određene informacije o Bogu - čitajući ili slušajući o njemu, bez da je tražio lično iskustvo otkrivenja Boga u ličnom životu.
Takav čovek ima određenu vrstu vere, ali je ona zasnovana samo na ljudskom subjektivnom zaključivanju da Bog postoji i ako on za to nema nikakve dokaze kojima bi sebi i drugima to dokazao.
2. Živa vera - koja se zasniva na ličnom iskustvu Božjeg otkrivenja čoveku i čovekovog ličnog osvedočenja u njegovo postojanje, gde on doživljava Boga u ličnom životu Božjim natprirodnim delovanjem u čoveku i promenom koju on u njemu čini i koju vide oni sa kojima dolazi u dodir.
Problem ateizma je upravo taj - što se on zasniva na čovekovom subjektivnom pokušaju da se objasni da li Bog postoji ili ne, bez da se on potraži i da se čovek sam uveri u ispravnost svojih mišljenja.
To se može uporediti sa čovekom koji stoji ispred česme i umirući od žeđi konstatuje da tu nema vode - umesto da odvrne slavinu i sam se uveri da li je u pravu ili ne.
Ili čovek koji stoji ispred frižidera umirući od gladi konstatuje da u njemu nema hrane umesto da otvori i da se sam uveri u to da li je njegovo mišljenje ispravno
Može se dati bilo koji drugi primer, kojim se objašnjava ograničenost ateističke logike, jer suštinski problem nije u tome da li Bog postoji, već da li je čovek želi da ga otkrije tražeći od njega da mu se on lično otkrije.
Ako ove želje nema - tada je za ateistu ateizam neminovnost.