Ovi termini su vrlo diskutabilni i često se pogrešno definišu i/ili tumače. Neki kažu da je termin ateizam nepotreban. Zašto imenovati skupinu ljudi koji ne veruju u utvare? Onda bi to toj logici trebalo imenovati i one koji nisu vegetarijanci npr. "avegetarijanci", "avegani", "amaratonci", "aatletičari", ...
Ja sam stekao utisak, čitajući tvoje postove (ispravi me ako griješim), da ti spadaš u antiteiste i apriori misliš da je svim vjernicima imanentan manji koeficijent inteligencije od onoga koji imaju ateisti.
Nisam to rekao. Rekao sam samo da ja znam osobe koje po svojoj profesiji propagiraju religiju jer od tog žive (takvih je jako puno) ali smatram da oni nisu vernici, uglavnom su to manipulatori zatucanim masama (sveštena lica i ostali personal).
Naravno, ima ludaka (jedan je pre neki dan prošao pored moje kuće vičići - Ja sam Isus Hrist) i kojekakvih "proroka" i sl. Ne kaže naš narod džabe za ludake "božji ljudi" i sl.
Druga kategorija "vernika" su oni koji su pretrčali iz komunističkog šinjela jer je postalo "in" biti "vernik". Često se ožderavaju i oblokavaju o verskim praznicima, izazivaju međuversku i međunacionalnu netrpeljivost itd. Oni nisu vernici već povremeni "vernici".
Postoje i tradicionalisti. U njih spadam i ja. Uglavnom su "vernici". Ja obeležavam tradicionalne praznike bez ikakve verske konotacije (okitim jelku za Božić, našaram par jaja za Uskrs i sl.). Ima onih koji samo o takvim prilikama odu i u crkvu. Ja ponekad odem i na groblje za Svisvete jer je takav običaj,...
Na kraju, jesam rekao, da ja ne poznajem osobu koja je normalna u mentalnom smislu i koja veruje da je "jevrejska namiguša" (
Dejvid Hjum) zaista beskontaktno začela i da je sinak posle ustao iz mrtvih nakon što je pretvarao vodu u vino, da je neka utvara LIČNO RUKOVODILA pisanjem Biblije i slične gluposti. Da ne spominjemo Deda Mraza, Harija Potera ili druge književne ili likove iz mašte.
Iz mog iskustva, istinski vernici su osobe koje imaju neki problem (intelektualni deficit, bolest, starost, probleme u porodici sa alkoholom, drogama i sl.). Tu religija daje dobar terapijski efekat. "Daće bog da bude dobro" ili bar "bolje" i sl.
Rekao sam da ima mesta raspravi na filozofske i srodne teme. Inteligentni tvorac, pre i posle Velikog praska, dokazi i druge logičke kategorije, ... Naravno, osoba koja je u stanju argumentovano raspravljati o inteligentnom tvorcu ne veruje u "namigušine" nadrealne avanture.