Religija - rasprave o nedoumicama

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
??? Ništa ja ovo ne razumem. Kakvo ponavljanje???

Jedan za drugim....ono sto si htio objasniti u dva posta jedan za drugim trebas sve staviti u jedan....ako hocemo dvojici odgovoriti znaci ne mozemo napisati dva posta citirati jednog i odgovoriti i onda citirati drugog i odgovoriti...a sto ako ne znamo kako citirati obojicu u jednom postu kako ide onaj multiple qoting?

Učlanjen(a)
05.01.2011
Poruka
214
Jedan za drugim....ono sto si htio objasniti u dva posta jedan za drugim trebas sve staviti u jedan....ako hocemo dvojici odgovoriti znaci ne mozemo napisati dva posta citirati jednog i odgovoriti i onda citirati drugog i odgovoriti...a sto ako ne znamo kako citirati obojicu u jednom postu kako ide onaj multiple qoting?

Znam ja to sve ali nisam primetio da je bio takav slučaj.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Znam ja to sve ali nisam primetio da je bio takav slučaj.
Nisi primjetio? Pogledaj svoj post No.58 na ovoj temi! Juče si bio postavio tri uzastopna posta koja sam ja spojio (nisam htio da ih brišem). Bilo bi uputno da nađete vremena i pročitate Pravilnik Foruma!

Učlanjen(a)
05.01.2011
Poruka
214
Nisi primjetio? Pogledaj svoj post No.58 na ovoj temi! Juče si bio postavio tri uzastopna posta koja sam ja spojio (nisam htio da ih brišem). Bilo bi uputno da nađete vremena i pročitate Pravilnik Foruma!

Bili su uzastopni? Nije bilo između postova drugih članova?

Nema veze. Ionako vidim da niko ne zna odgovore na moja pitanja i niko nije spreman za normalnu diskusiju. Vraćam se na forum "biblioteka".

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Bili su uzastopni? Nije bilo između postova drugih članova?

Nema veze. Ionako vidim da niko ne zna odgovore na moja pitanja i niko nije spreman za normalnu diskusiju. Vraćam se na forum "biblioteka".
Ne bih rekao da niko nije ovdje spreman za normalnu diskusiju. Prije će biti da si ti postavio "previsoku letvicu", gubeći iz vida da ovo nije nikakv stručni, već javni forum, na kome je pristup dozvoljen svakome i na kome svako ima pravo iznositi svoje mišljenje o bilo kojoj temi. S druge strane, ocjena nečijeg znanja ili neznanja je uvijek vrlo upitna i uglavnom subjektivna, pogotovu ako je motivisana predrasudama.

Učlanjen(a)
05.01.2011
Poruka
214
Ne bih rekao da niko nije ovdje spreman za normalnu diskusiju. Prije će biti da si ti postavio "previsoku letvicu", gubeći iz vida da ovo nije nikakv stručni, već javni forum, na kome je pristup dozvoljen svakome i na kome svako ima pravo iznositi svoje mišljenje o bilo kojoj temi. S druge strane, ocjena nečijeg znanja ili neznanja je uvijek vrlo upitna i uglavnom subjektivna, pogotovu ako je motivisana predrasudama.

OK. Ja sam za sve kriv.

Nisam ja upao u teme tipa JHWH vs. non-JHWH ili slično i prosipao neku pamet. Sam sam, kao bibliofil (ljubitelj i kolekcionar knjiga), postavio par tema vezanih za biblijske kanone i prevode, jer u bibliografijama i drugoj literaturi nisam naišao na odgovre na neka pitanja. Mislio sam da ljudi, koji se nadjebavaju biblijskim citatima 24/7, znaju nešto o tome. Grdno sam se prevario. Većina o tome ama baš ništa ne zna a oni koji možda znaju prećutkuju jer se boje ba bi ugrozili svoje frakcionaško-sektaške pozicije u diskusijama.

Elem, uvukoše me u diskusiju na temu koja mi nije bliska. Jesam ateista ali nisam aktivan i borbeni ateista. Imam samo elementarno poznavanje radova Harisa, Dokinsa, Hičensa, Onfrea i sl. S druge strane, kršten sam i odgajan u veoma konzervativnoj sredini. Odlazak u crkvu, veronauka i sl. Dakle, nisam baš potpuni diletant u religijskim sma(t)ranjima. Drago mi je da nisam kao Erman potrošio silne godine da mi dođe iz dupeta u glavu. Još kao dete sam sve shvatio, ili bar naslutio u kom grmu leži zec.

Nadalje, stvarnoslap (čije znanje cenim) me je juče počeo uvlačiti u klerofašističku priču pseudokatoličkih fanatika Željke Markić i sličnih političkih manipulanata zatucanom masom. Sve je to daleko od teme.

Cenim ja tuđe mišljenje (ne "mišljenje") ali sve ima svoje granice. U intelektualnim krugovima se veoma poštuje kada je neko u stanju proceniti da li je dovoljno kompetentan da se uključi u neku raspravu. Taj obično više zna (znam da ne znam) od onih koji misle da znaju.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
OK. Ja sam za sve kriv.
Ne, nije riječ o tvojoj ili nečijoj drugoj krivici, nego prosto o tome šta očekujemo na jednom ovakvom mediju kao što je forum religije? Ovdje se mogu sresti i pravi vjernici i "vjernici" i ateisti i antiteisti. Neki od ovih prvih su dobri poznavaoci Svetog pisma i istorije religije, a kod nekih je to znanje vrlo površno i uglavnom pokupljeno sa interneta. Sa tim moramo računati.

Jesam ateista ali nisam aktivan i borbeni ateista.
Ja sam stekao utisak, čitajući tvoje postove (ispravi me ako griješim), da ti spadaš u antiteiste i apriori misliš da je svim vjernicima imanentan manji koeficijent inteligencije od onoga koji imaju ateisti.

Nadalje, stvarnoslap (čije znanje cenim) me je juče počeo uvlačiti u klerofašističku priču pseudokatoličkih fanatika Željke Markić i sličnih političkih manipulanata zatucanom masom. Sve je to daleko od teme.
Politika na SerbianForumu nije dozvoljena. Dijelom zbog toga, a dijelom i izbog ignorisanja upozorenja da se piše o temi, pobrisani su zadnji postovi na ovoj temi.

Učlanjen(a)
05.01.2011
Poruka
214
ateisti i antiteisti

Ovi termini su vrlo diskutabilni i često se pogrešno definišu i/ili tumače. Neki kažu da je termin ateizam nepotreban. Zašto imenovati skupinu ljudi koji ne veruju u utvare? Onda bi to toj logici trebalo imenovati i one koji nisu vegetarijanci npr. "avegetarijanci", "avegani", "amaratonci", "aatletičari", ...

Ja sam stekao utisak, čitajući tvoje postove (ispravi me ako griješim), da ti spadaš u antiteiste i apriori misliš da je svim vjernicima imanentan manji koeficijent inteligencije od onoga koji imaju ateisti.

Nisam to rekao. Rekao sam samo da ja znam osobe koje po svojoj profesiji propagiraju religiju jer od tog žive (takvih je jako puno) ali smatram da oni nisu vernici, uglavnom su to manipulatori zatucanim masama (sveštena lica i ostali personal).

Naravno, ima ludaka (jedan je pre neki dan prošao pored moje kuće vičići - Ja sam Isus Hrist) i kojekakvih "proroka" i sl. Ne kaže naš narod džabe za ludake "božji ljudi" i sl.

Druga kategorija "vernika" su oni koji su pretrčali iz komunističkog šinjela jer je postalo "in" biti "vernik". Često se ožderavaju i oblokavaju o verskim praznicima, izazivaju međuversku i međunacionalnu netrpeljivost itd. Oni nisu vernici već povremeni "vernici".

Postoje i tradicionalisti. U njih spadam i ja. Uglavnom su "vernici". Ja obeležavam tradicionalne praznike bez ikakve verske konotacije (okitim jelku za Božić, našaram par jaja za Uskrs i sl.). Ima onih koji samo o takvim prilikama odu i u crkvu. Ja ponekad odem i na groblje za Svisvete jer je takav običaj,...

Na kraju, jesam rekao, da ja ne poznajem osobu koja je normalna u mentalnom smislu i koja veruje da je "jevrejska namiguša" (Dejvid Hjum) zaista beskontaktno začela i da je sinak posle ustao iz mrtvih nakon što je pretvarao vodu u vino, da je neka utvara LIČNO RUKOVODILA pisanjem Biblije i slične gluposti. Da ne spominjemo Deda Mraza, Harija Potera ili druge književne ili likove iz mašte.

Iz mog iskustva, istinski vernici su osobe koje imaju neki problem (intelektualni deficit, bolest, starost, probleme u porodici sa alkoholom, drogama i sl.). Tu religija daje dobar terapijski efekat. "Daće bog da bude dobro" ili bar "bolje" i sl.

Rekao sam da ima mesta raspravi na filozofske i srodne teme. Inteligentni tvorac, pre i posle Velikog praska, dokazi i druge logičke kategorije, ... Naravno, osoba koja je u stanju argumentovano raspravljati o inteligentnom tvorcu ne veruje u "namigušine" nadrealne avanture.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Urednik je već upozoravao zbog postova koji nemaju veze s temom. Kako očito postoji interes za ovu diskusiju, predlažem uredniku da postove od broja 42 premjesti u novu temi i da joj prikladno ime.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nije ovo tema za ovakve rasprave, ali da malo skrenemo od teme - može biti korisno.

Ovi termini su vrlo diskutabilni i često se pogrešno definišu i/ili
tumače. Neki kažu da je termin ateizam nepotreban. Zašto imenovati skupinu ljudi koji ne veruju u utvare? Onda bi to toj logici trebalo imenovati i one koji nisu vegetarijanci npr. "avegetarijanci", "avegani", "amaratonci", "aatletičari", ...
Rekao bih da termini ateizam i antiteizam nisu ni malo diskutabilni i da precizno označavaju (pored vjerovanja) dvije vrste odnosa prema ideji o Bogu i njegovom postojanju. Ateizam znači bezbožništvo, odnosno, nevjerovanje u Boga, ali ne negira izričito teizam, dakle, vrjedonosno je neutralan. Antiteizam je, međutim, protuboštvo. To je svjetonazor koji se aktivno suprostavlja bilo kakvoj vjeri u Boga i izričito odboja mogućnost njegovog postojanja.

Iz mog iskustva, istinski vernici su osobe koje imaju neki problem (intelektualni deficit, bolest, starost, probleme u porodici sa alkoholom, drogama i sl.). Tu religija daje dobar terapijski efekat. "Daće bog da bude dobro" ili bar "bolje" i sl.
Teško se složiti sa ovakvom konstatacijom. Istinski vjernici mogu biti (i jesu) i oni koji nemaju nikakav mentalni ili zdravstveni problem.
Po meni, glavni razlog vjerovanja u Boga, drugi svijet i "Carstvo Božije", te i razlog zašto se religija uopše, kao istorijska pojava, toliko dugo odupire definiciji toga pojma - istorijske pojave i opstaje kroz vjekove ljudske istorije, je spoznaja o ljudskoj konačnosti i strahu od te konačnosti.

Urednik je već upozoravao zbog postova koji nemaju veze s temom. Kako očito postoji interes za ovu diskusiju, predlažem uredniku da postove od broja 42 premjesti u novu temi i da joj prikladno ime.

Dobar predlog. Postovi koji se ne odnose na ovu temu, biće premješteni na postojeću temu: Religija - rasprave o nedoumicama.

Poslednja izmena:
Natrag