- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Znam.....to sam ja još pre tvog pisanja pomenuo..naravno da nisu
Tako je. Bosanski Krstjani niti dualisti niti bogumili.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Znam.....to sam ja još pre tvog pisanja pomenuo..naravno da nisu
Tako je.
Pa vidiš jeste.Konrad je bio papski legat pa treba detaljnije video o njemu..no nije jedino slučaj gde se Albigenzi pozivaju na starešine sa Balkana...on samo sporadično pominje u svom pismu šta neki Albigenzi smatraju za ovog sa Balkana.
Rustudije, je samo jedan od djedova a kao što znaš na Bilinom Polju nije bilo odricanja od manihejstva...sad to verovatno isput mu spočitavaju neki izvori..kao što i inače čine za sve koji su van domašaja crkve. Hajde pogledaću detaljnije za njega inače..tebi je verovatno izvor ta osuda iz Žiče ali kažem još jednom u samom izvoru iz 1203 nema manihejstva..ono je prosto pripisano.
ps. Evo spiska bosanskih djedova prema Batalovoj listi u ovom periodu:
Dragic (o.1182-1205); Lubin (o.1205-1215); Drazeta (o. 1215-1220); Tomisa (o. 1220-1223); Rastudije (o. 1228-1230);
Kao što vidiš Rustudije nije bio djed u vreme Kulina Bana već Dragić.
Pa vidiš jeste.
Tako bar tvrdi ne samo odluka iz Žiče no i do sada najpouzdaniji izvor i savremenik tih dogadjaja Toma Arhidjakon (1200-1268).
Pogledaj i proveri
Historia salonitanorum pontificum - Thomas Archidiaconus
Monumenta slavorum meridionalium, t. XVI, 1894
Za Batalovu listu djedova, ustvari stranice iz tkz. Batalovog jevandjelja koje je ispisao Stanko Kromirjanin, znamo da je nastalo nekih 200 god. nakon zbivanja koja smo spomenuli i bez bilo kakve odgovarajuće vremenske oznake pored imena. Pominje se postojanje tri liste i različiti načini kako listu treba čitati i sl. Uglavnom uzima se kao nepouzdana pa se zbog toga retko ko i poziva na nju . Ali zanimljiv je njen pun naziv a ti otkrij kako on glasi pa ćemo nekad možda i pričati o njoj. Pogotovu treba uzeti u obzir to što je navodni djed Dragič, inače potpisnik Izjave o odricanju s Bilinog polja sa još sedam poglavara Crkve Bosanske, očigledno poslan od Rastudija da unese zabunu kod Ivana de Kazamarisa i Marina što je i uspeo usprkos upozorenjima koja im je papa Inoćetije dao.
Što se tiče papskog legata reći ću ti njegovo ime pa istražuj.
Zvao se svetovno Konrad von Urach ili pod punom titulom Konrad - Kuno von Zahringen. U crkvenim spisima karndinal Konrad od Porta.
Pismo koje je uputio francuskom kleru o bosanskom jeretičkom antipapi iz Bosne je napisano 23 jula 1223 god. i imaš ga prevedenog na engleski u
CHRISTIAN DUALIST HERESIES IN THE BYZANTINE WORLD c. 650– c. 1450 str. 264.
U tom delu, izvrsnoj kolekciji svih tebi znanih i neznanih spominjanja bogumilske jeresi, nalaze se i pisma Vukanova, Bernardova, Inoćetijeva, Honorijeva, Gregorijeva itd.
Toliko od mene o ovoj temi.
PS
Torkemada je bio u pravu naravno.
Pozdrav.
Ako dakle upotrebimo istu logiku kao za Krstijane oslobodićemo optužbe i Katare i Bogumile. I tu ćemo se složiti.
idi, polaziš od kod nas što zbog Jugoslovenskog, što zbog Bosanskog nacionalizma ili da kažem lokal patriotizma uvreženog stava da su eto Katolička Crkva i pape bili željni da porobe jadne samostalne Bosanske "hrišćane", a to su naravno po tako postavljenoj istoriji želeli i Nemanjići.
Ali Torkmenada kaže da su dualisti...šta da radimo...
Djeco, što mislite zašto u Bugarskoj i Makedoniji, gdje je bogumila bilo najviše, uopće nema stećaka, a "Krstjanska Bosna" ih je prepuna?