U čemu je onda problem, zašto onda propagirate kšenje zapovesti i subote u novom zavetu?
Zato jer mi odrzavamo tu zapovest o suboti duhom, tako sto ulazimo u "mir Hristov".
Isus je rekao "hodite k meni, svi umorni i natovareni i ja cu vas odmoriti".
Mi smo u Hristu, i on je nasa subota i mir, on je oslobodjenje od "ropstva grehu", dok je jevrejima bila subota "simbol"(slika) oslobodjenja od "fizickog ropstva".
To kaze Pavle.
Ono sto je fizicko, fizicki se odrzava, ono sto je duhovno duhom se odrzava.
Hristos nije nista ukinuo, vec je ispunio, tip je nasao antitip, i sve slike su se na njemu ispunile. A to ukljucuje kompletnu Toru, jer se ona posmatra u celosti, i Apostol Pavle kompletnu Toru sagledava tipski, recimo u prici o agari i sari, on vidi pagane i Bozji narod, i nalazi sliku(senku), i njemu je to "tip".
Dakle i u onim delovima za koje vi tvrdite da "ne ukazuju ni na sta".
Svo pismo ukazuje na Hrista, svo se na njemu i ispunjava! Jer je sam Hristos kazao: "Pregledajte i vidite pisma, ona o meni svedoce" i "Zakon i Proroci su do Jovana, otsele se carstvo Bozje propoveda evandjeljem"
- Dakle i Zakon i proroci i cela biblija Starog Zaveta se na njemu ispunila, a ne samo "nekakav obredni zakon"!
A kad se ispunio, - "nije ukinuto", vec nas to vise ne obavezuje, SZ nas ne obavezuje, zato Hristos donosi nove zapovesti, duhom preobrazavajuci stare, tako nema nikakvog krsenja..
Tvoj problem je sto ti "delis Toru", na dekalog i ostale zapovesti, a to Hristos ne radi!
"ZAKON i proroci su do Jovana" kaze on, pa ako tumacis po vasem, gde je zakon dekalog, ni zakon dekaloga vise ne vazi.
Ali Hristos ovde govori o SZ!
Hoces li shvatiti, da je u Hristu SZ ISPUNJEN???
HRISTOS JE SVRSETAK ZAKONA!
Vidi sta kazu adventisti: "termin „Zakon” odnosi se prvenstveno na pet Mojsijevih knjiga (Postanje, Izlazak, Levitska, Brojevi, Ponovljeni Zakoni), on može da obuhvata i ostatak Starog Zaveta"
"ZAKON I PROROCI SU DO JOVANA, A OTSELE SE CARSTVO BOZJE PROPOVEDA EVANDJELJEM".
Hristos ovde misli na kompletni SZ, i kaze da je on VAZIO DO JOVANA.
Nakon toga, se propoveda Hristovo evandjelje, u kojem imamo Hristove zapovesti, i uputstva za pravedan i moralan zivot.