Član
- Učlanjen(a)
- 03.06.2010
- Poruka
- 14.301
Субота је слика оног што је требало да се јави,
Netačno subota je slika stvaranja. Upravo kada god se subota spominje vraćamo se na stvaranje.
Pogledajmo još jednom kraj 4.zapovesti:
"Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju,more i što god je u njima,a sedmi dan počinu;zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i osvetio ga."2.Mojsijeva 20,11.
Dakle,subota upućuje naš pogled unazad,na stvaranje.
Crkva uči da je subota upućivala na Hrista.A da li je Hristos negde to potvrdio?
Da li je rekao:"Subota je načinjena mene radi."?Ne!Hristos jasno kaže:"Subota je načinjena čoveka radi."Marko2,27. A to znači:čovekovog dobra radi.Za njegov odmor.Za njegov blagoslov.Za njegovo posvećenje.
I sam Pavle kaže da subota upućuje na stvaranje.
Jevrejima 4,4Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.
Dakle opet upućuje na STVARANJE.
Који је то други дан, а није субота недељна?
Pa što onda govoriš da je nedelja? Vi kažete da je nedelja. Gdje ovdje subota ukinuta?
Данас је у преносном смислу САДА. Ако данас (сада) прихватимо Христа, ми улазимо у (с)покој (Мир Божији).
Čim neko kaže da je subota ukinuta znači da treba da se drži 9 zapov. od 10.
Pa ko ima vjeru u Isusa drži svih 10 zapov.
Jovan 14,15Ako imate ljubav k meni, zapovijesti moje držite.
Не односи се на физички починак и нерад што су и фарисеји мислили,
Pa subota i jeste odmor od fizičkog posla. Nije Isus to kritikovao kod fariseja nego izopačenje subote, a to je da čovjek nije usmjerio srce ka Bogu i da nije smio ništa da drži u rukama.
Pa čovjeku jeste potreban fizički odmor.
Христ рекао да Отац стално ради остадоше згрожени,
A nisi rekao šta. Pa dobra djela, to nije zabranjeno subotom. To je Isus naveo sa primjerima liječenja ili kada čovjeku upadne krava u bunar. To ne ukida subotu.
Суботарењем се не улази у Мир.
To što je za tebe subotarenje je za nekog zajednica sa Bogom u službi.
Спољашњи је једном недељно (суботом),
Nije nedelja subota nego prvi dan i to je obični radni dan. Na tvoju žalost Pavle je radio nedeljom pravio šatore i rekao je da se ugledamo na njega kao on na Hrista.
Ti Adrijane nisi dao vjeru Jevrejima, nego oni tebi. Dakle to si zaboravio. Tako da ti trebaš da mijenjaš ono što si mislio, a ne oni.
Зато суботари мисле да Бог суботом "лешкари" и сви анђели Небески такође не раде.
Ovo govoriš ti jer ti tako shvataš subotu, jer bi ti tako držao subotu. Pa tu zabludu pripisuješ drugima.
Почивање је духовна категорија, не телесна као у старозаветној најави.
I duhovna i fizička. U zdravom tijelu je zdrav duh.