T - 84
NEKE OLAKŠICE I PREČICE KOJI ĆE VAM OLAKŠATI
RAD U PHOTOSHOPU
Skoro svaka operacija u Photoshopu, može se izvesti na više načina. Važno je poznavati te mogućnosti, ne samo radi toga što se neke operacije na mogu primjeniti u određinim okolnostima - mora se ići na njihovu alternativu, nego i zbog toga što se tako znatno može racionalizovati sam rad u Photoshopu, korišćenjem lakših i bržih postupaka prilikom rada. Ovdje ćemo pokazati nekoliko takvih postupaka, čija primjena će vam olakšati rad u Photoshopu.
Spajanje fotografija:
Postoji nekoliko načina na koje možemo spojiti fotografije na radnoj površini Photoshopa. Najčešće se primjenjuju oni načini kada otvorimo fotografije koje želimo spajati, selektujemo onu koju želimo prenijeti na drugu fotografiju i onda idemo na meni traku:
Edit > Copy, pa otvaramo drugu fotografiju i opet idemo na meni traku:
Edit > Paste. Na malo kraći način ovo možemo uraditi kada, umjesto na meni traku (posle selekcije), Pritisnemo
Ctrl + C, otvaramo fotografiju na koju prenosimo selektovanu i pritisnemo
Ctrl + V. Ovo isto možemo uraditi kada sa radne meni trake prevučemo fotografiju na radnu površinu, a potom je, pomoću alatke
Move Tool, prevučemo na drugu sliku.
Međutim, od svih ovih navedenih načina spajanja fotografija, postoji jedan najbrži, pa samim tim i najlakši, a za koji, uvjeran sam, mnogi i ne znaju. Otvorite fotografiju na koji želite prenijeti neku drugu. Idite potom na meni traku:
File > Place. Kada kliknete na opciju
Place otvoriće vam se prozor za izbor vaših datoteka, isto kao što vam se otvara prozor za taj izbor kada klinete na
File > Open. Pronađite odgovarajuću datoteku i kliknite na fotografiju koju želite prenijeti na već otvorenu. I to je sve. Fotografija će biti prenijeta i imaćete dva sloja u
Layers kartici kao i kod svakog drugog načina spajanja fotografija.
Ako otvorite dvije ili više fotografija u Photoshopu, pa iz bilo kog razloga, a najčešće radi njihovog poređenja, poželite da ih imate istovremeno na radnoj površini, idite na meni traku:
Window > Arrange > Vertical, i imaćete fotografije na radnoj površini. Ako ste otvorili dvije fotografije, ići ćete na
2-up Vertical, za tri otvorene fotografije, ići ćete na
3-up Vertical i td. Isto važi i za opciju
Horizontal, samo što će u tom slučaju fotografije biti drugačije poređane. Svaka od otvorenih fotografija imaće svoj poseban sloj u
Layers kartici, i na svakoj od njih možete normalno raditi, ako prethodno kliknete na nju.
Manipulacije sa slojevima:
Kao što znate, slojevi u
Layers kartici mogu biti različiti - sa slikama, tekstom, obojeni, providni... Oni se ponašaju kao i svi drugi slojevi konzistentne strukture. Zamislimo te slojeve kao aluminjske folije. Ako jednom folijom prekrijete drugu, onda ćete vidjeti samo gornju foliju, prekrivena se neće vidjeti. Ako više takvih folija složite jednu na drugu, opet ćete vidjeti samo onu gornju. Slična je situacija i sa slojevima u
Layers kartici, s tim što u
Layers kartici možete na razne načine manipulisati slojevima. Možete ih, recimo, činiti privremeno nevidljivim - "oslepljivanjem" oka na početku sloja. Ako oslijepite najgornji sloj, vidjeće se onaj koji je bio ispod njega, ako neki sloj iz sredine prevučete na vrh, onda će taj sloj prekriti prethodne i vidjećete samo njega. Naravno, ovo sve važi ako su slojevi, odnosno dokumenti iste veličine ili veći od prethodnih. Ako je najgonji sloj manji po veličini od prethodnog, onda ćete vidjeti taj sloj i dio sloja ispod njega koji on ne prekriva. Već je rečeno da slojeve u
Layers kartici možete premještati po želji (ili potrebi). Ovo važi za sve slojeve, izuzev
Background sloja (prvog sloja). Njega ne možete pomjerati, niti možete neki postojeći sloj prebaciti ispod njega. Međutim, u toku rada u Photoshopu, naročito na složenijim projektima, nekada se ukaže potreba da se i taj sloj pomjeri, ili da se ispod njega prebaci neki drugi sloj. Ovo ćete moći uraditi ako prethodno ikonicu katanca na
Background sloju eliminišete - poništite. Slika 1 pokazuje kako to trebate uraditi.
Dakle, stavite kursor miša na ikonicu katanca, pritisnite lijevi taster miša, i prevucite katanac u korpu za otpatke. Time ste "otključali"
Background sloj i sada i njega možete pomjerati po želji, a takođe možete i ispod njega postavljati druge slojeve.
Manipulacije sa Layer Stylom:
Može se raditi mnogo manipulacija sa
Layer Stylom. U ovom slučaju, pokazaćemo jednu vrlo važnu manipulaciju, koja vam može u mnogome olakšati rad sa ovom funkcijom.
Na slici 2 vidite napis "RUMENA JABUKA". Kao što možete primjetiti, riječ "rumena" je obrađena
Layer Stylom, dok riječ "jabuka" nije. Naravno, lako je zaključiti da ove riječi nisu napisane istovremeno. Prvo je napisana riječ "rumena" i obrađena
Layer Stylom. Posle toga je napisana riječ "jabuka" drugom bojom, kao što možete i sami vidjeti. Ako želite da vam i druga riječ bude obrađena
Layer Stylom na isti način kao i prva, a da pri tome zadrži svoju boju, ne morate ponovo otvarati radni prozor
Layer Style i nagđati kako ste postavili opcije za prvu riječ, nego sve to možete uraditi manipulišući slojevima u
Layers kartici, koja sada ima izgled kao na slici 3. Prvo kliknite na trokutastu ikonicu označenu strelicom na slici 3, da sjedinite sloj.
Ovo nije neophodno raditi, ali se tako lakše snalaziti u slojevima, naročito kada ih ima više. Sada će
Layers kartica imati izgled kao na slici 4. Duplirajte sloj "rumena", a zatim sa te kopije prevucite ikonicu
fx na sloj "jabuka" (slika 5). Posle toga, "oslijepite" sloj RUMENA copy. Dobićete istu stilizaciju slova i na riječi "jabuka", bez da ste upotrijebili radni prozor
Layer Style, - kao što vidite na slici 6. Naravno, ovo ne važi samo za natpise. Na isti način možete postupati bilo šta da radite, pri čemu koristite funkciju
Layer Style.