Promašaji Adventne crkve

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
daleko si ti kolega dragi od istine
baš
kao što je Nebo o Zemlje

tvoj jedini spas je Isus Krist
samo On ti može dati snage da progledaš, oslobodiš se grijeha i spasiš
Njegov poziv upučen je svima:
dođite k meni i ja ču vas osloboditi
u ljubavi našeg Gospodina Isusa Krista mi smo već pomireni s Bogom

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja sam ti adventista koji je nekada vjerovao u trojstvo, ali proucavanjem Biblije, spisa EGW i pionira odbacio isto....mozda nisi u toku, ali u posljednje vrijeme sve vise i vise adventista to cini, tako da je na nasim prostorima uzburkano po tom pitanju...Vodstvo crkve je u strahu i stoga propovijedaju na temu trojstva, pisu skripte, postavljaju videa...tako da znas ko sam ja sada....

Pa u redu je sto si ti tako zakljucio od pionira.
Ali da budem iskren ja jos nisam video pouzdane dokaze da je E.G.White ucila anti-trinitarizmu.
Tu i tamo neki problematican tekst, ali nista konkretno..
Ako imas njene izjave gde se to tvrdi slobodno postavi..

A opet ako je ucila protiv Trojstva, pa onda to porekla, ona je lazni prorok..
A da li je Elen White po tebi prorok ili ne?

Bez obzira na sve ovo, moras pogledati sta biblija kaze po tom pitanju a ne slusati pogresive ljude..
Dakle, ako u bibliji imas dokaza za to onda slobodno i dokazi, ali ovo tvoje mi se cini skroz zbrkano, cak i J.S. imaju logicnije tumacenje..
Pozdrav.

@Laodikeja

Hrist nije prestao biti Bog kada je postao čovek. Iako se ponizio u ljudskost, božanstvo je još uvek bilo Njegovo. Samo Hrist je mogao predstaviti Oca čovečanstvu, i ovo predstavljanje su učenici imali privilegiju da gledaju preko tri godine.” (Čežnja Vekova 663.5)

Ovo je suprotno njenim ranijim recima, da Hristos dok je bio ''utelovljen'' na zemlji ''nije istovremeno bio Bog''.
A sada tvrdi nesto drugo, a to je da je ''on bio Bog i kada je ziveo na zemlji''.
Kako ovo objasnjavas?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Evo mire00 samo o Bogu jedinome prvo...

Suverenitet Boga Oca

Šta nam Biblija govori o suverenitetu Boga Oca?
Evo nekoliko činjenica o Bogu Ocu, koje će nam dodatno rasvetliti ovu
tematiku.
1. Otac je vrhovni Izvor svih stvari:

"Ali mi imamo samo jednoga Boga Oca, od kojega je sve, i mi u njemu,
i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz kojega je sve, i mi kroza Njega."
(1.Korinćanima 8.6.)
"Ali je sve od Boga, koji pomiri nas sa sobom kroz Isusa Hrista, i dade
nam službu pomirenja." (2.Korinćanima 5,18.)
"Jer je od Njega i kroz Njega i u Njemu sve. Njemu slava vavijek.
Amin." (Rimljanima 11,36.)
"Toga radi preklanjam kolena svoja pred Ocem Gospoda našega Isusa
Hrista, po kome se sva čeljad i na nebesima i na zemlji zovu."
(Efescima 3,14.15.)

2. Otac je Bog Hristu:

a) Za vreme Hristovog života, utelovljenog u ljudskom obličju,
prilikom raspeća;
"A oko devetoga sahata povika Isus iza glasa govoreći: Ili! Ili!
lama savahtani? to jest: Bože moj! Bože moj! zašto si me
ostavio?" (Matej 27,46.)
b) Nakon Hristovog vaskrsenja;
"Reče joj Isus: ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k
Ocu svojemu; nego idi k braći mojoj, i kaži im: vraćam se k Ocu
svojemu i Ocu vašemu, i Bogu svojemu i Bogu vašemu. (Jovan
20,17.)
"Blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas
je blagoslovio svakim blagoslovom duhovnim na nebesima kroz
Hrista." (Efescima 1,3.)
"Koji pobedi učinicu ga stub u crkvi Boga svojega, i više neće
izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svojega, i ime
novoga Jerusalima, grada Boga mojega, koji silazi s neba od
Boga mojega, i ime moje novo." (Otkrivenje 3,12.)
"Omiljela ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi
pomaza te, Bože, Bog tvoj uljem radosti većma od drugova
tvojih." (Jevrejima 1,9.)
"Blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas
po velikoj milosti svojoj prerodi za živ nad vaskrsenjem Isusa
Hrista iz mrtvih." (1.Petrova 1,3.) - Vidis mire00 Isus ima svoga Boga, ovo nisu mnogi znali...kako to?

3. Isključivo Otac je nazvan - Višnji (Najviši):
Uporedite sledeće stihove;

"Ali oni još jednako grešiše Njemu, i gnjeviše Višnjega u pustinji."
(Psalam 78,17.)
"Jer reče: doista su moj narod, sinovi koji neće izneveriti. I bi im
Spasitelj. U svakoj tuzi njihovoj on beše tužan, i anđeo, koji je pred
Njim, spase ih. Ljubavi svoje radi i milosti svoje radi On ih izbavi, i
podiže ih i nosi ih sve vreme. Ali se odmetaše i žalostiše Sveti Duh
Njegov; zato im osta neprijatelj, i ratova na njih." (Isaija 63,8-10.)
Zapazimo da je Bog Otac onaj subjekat, koji se pominje u ovim
stihovima. Dva Bića su pomenuta u stihovima; Bog Otac koji je
nazvan "Višnji", kao i "njihov Spasitelj" i Hrist koji je nazvan
"anđeo, koji je pred Njim" ili "anđeo Njegove (Očeve)
prisutnosti"(prevod King James)

Isus je, međutim, nazvan "Sin Višnjega"
"I povikavši iza glasa reče: šta je tebi do mene, Isuse Sine Boga
Višnjega? Zaklinjem te Bogom, ne muči me." (Marko 5,7.)
"A kad vide Isusa, zavapi i pade pred njega, pa reče glasno: što je tebi
do mene, Isuse, Sine Boga Najvišega? Molim te, ne muči me." (Luka
8,28.)
Gore navedeni stihovi jasno prave razliku između Oca i Sina. Otac je
nazvan "Višnjim" ili "Najvišim" dok je Isus nazvan "Sinom Najvišeg
Boga" .

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne postavljajte uzastopne postove! To nije dozvoljeno Pravilnikom foruma.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Kako misli uzastopne postove, to su samo citati iz Biblije koji objasnjavaju, jer je clan mire00 rekao da mu objasnim Biblijom neke stvari, a ne mogu samo sa par stihova nista objasniti...dva posta sam postavio da prvi ne bude predugacak....nisam dugo na forumu pa ne znam pravila....svako dobro....

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kako misli uzastopne postove, to su samo citati iz Biblije koji objasnjavaju, jer je clan mire00 rekao da mu objasnim Biblijom neke stvari, a ne mogu samo sa par stihova nista objasniti...dva posta sam postavio da prvi ne bude predugacak....nisam dugo na forumu pa ne znam pravila....svako dobro....
To su pravila. Postavi citate u jedan post, bez obzira na veličinu. Ali, imaj na umu da predugačke postove malo ko čita.:)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Na jednom mestu Elen Vajt pise o tome da je Isusovo Bozanstvo bilo zaodenuto ljudskim telom i da je njegova Bozanska slava bila prigusena da bi je covek mogao gledati.
U kontekstu ovih reci mogu shvatiti da je ona govorila o dve Isusove prirode - Bozanskoj koja na zemlji nije dosla do izrazaja zbog tela koje je Isus preuzeo rodjenjem i cinjenice da je on ipak i u takvom poretku stvari on bio vecni Bog.

Dakle

“Hrist nije prestao biti Bog kada je postao čovek" GOVORI DA JE TO NEOSPORIVA CINJENICA DA JE ON IMAO BOZANSKU PRIRODU I AKO ONA NIJE NA ZEMLJI DOSLA DO IZRAZAJA ZBOG TELA KOJIM JE BILA ZAODENUTA

Hristos dok je bio ''utelovljen'' na zemlji ''nije istovremeno bio Bog"' GOVORI U PRILOG OVE PRVE TVRDNJE, DA ON NIJE BIO BOG - VEC BOG U LJUDSKOM PONIZENOM TELU.

Sto se tice Svetyog Duha - biblija jasno govori da je Sveti Duh licnost sa svim atributima licnosti.

OBECANJE SVETOG DUHA KAO DRUGOG UTESITELJA:

`Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti. ( Jevandjelje po Jovanu 14. 16 - 17 ).

SVETI DUH UCI LJUDE ISTINI I NAPOMINJE ISUSOVE RECI - IMA MOC GOVORA:

`A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh.
( Jevandjelje po Jovanu 14. 25 - 26 ).

SVEDOCI ZA HRISTA - IMA MOC GOVORA:

`A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene.
( jevandjelje po Jovanu 15. 26 ).

UKORAVA SVET ZBOG GREHA, UPUCUJE NA ISTINU, GOVORI STO CUJE I JAVLJA LJUDIMA, PROSLAVLJA HRISTA - IMA MOC GOVORA i SLUHA:

`Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem; jer ako ja ne idem, utešitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću Ga k vama.
I kad On dođe pokaraće svet za greh, i za pravdu, i za sud;
Za greh, dakle, što ne veruju mene;
A za pravdu što idem k Ocu svom; i više me nećete videti;
A za sud što je knez ovog sveta osuđen.
Još vam mnogo imam kazati; ali sad ne možete nositi.
A kad dođe On, Duh istine, uputiće vas na svaku istinu; jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti šta čuje, i javiće vam šta će biti unapred.
On će me proslaviti, jer će od mog uzeti, i javiće vam:
Sve što ima Otac moje je; zato rekoh da će od mog uzeti, i javiti vam. ( Jevandjelje po Jovanu 16. 7 - 15 ).

DUH RAZGOVARA SA LJUDIMA - IMA MOC GOVORA:

`I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.
I njemu beše Sveti Duh kazao da neće videti smrti dok ne vidi Hrista Gospodnjeg.
I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dete Isusa da svrše za Njega zakon po običaju,
I on Ga uze na ruke svoje, i hvali Boga i reče: Sad otpuštaš s mirom slugu svog, Gospode, po reči svojoj; Jer videše oči moje spasenje Tvoje, ( Jevandjelje po Luki 2. 25 - 30 ).

`I gle, čovek Arapin, uškopljenik, vlastelin Kandakije carice arapske, što beše nad svim njenim riznicama, koji beše došao u Jerusalim da se moli Bogu,
Pa se vraćaše, i sedeći na kolima svojim čitaše proroka Isaiju.
A Duh reče Filipu: Pristupi i prilepi se tim kolima.
A Filip pritrčavši ču ga gde čita proroka Isaiju, i reče: A razumeš li šta čitaš?
A on reče: Kako bih mogao razumeti ako me ko ne uputi? I umoli Filipa te se pope i sede s njim.
( Dela apostolska 8. 27 - 31 ).

POSLANI OD DUHA SVETOGA:

`A kad oni služahu Gospodu i pošćahu, reče Duh Sveti: Odvojte mi Varnavu i Savla na delo na koje ih pozvah.
Tada postivši i pomolivši se Bogu metnuše ruke na njih, i otpustiše ih.
Ovi dakle poslani od Duha Svetog siđoše u Seleukiju, i odande otploviše u Kipar. ( dela Apostolska 13. 2 - 4 ).

DUH IMA VLAST DA ZABRANJUJE I DOPUSTA OBJAVLJIVANJE JEVANDJELJA MEDJU LJUDIMA:

`A kad prođoše Frigiju i galatijsku zemlju, zabrani im Duh Sveti govoriti reč u Aziji.
A kad dođoše u Misiju hteše da idu u Vitiniju, i Duh ne dade. ( dela Apostolska 16. 6 - 7 ).

LJUBAV SVETOG DUHA - ON POSEDUJE OSECANJA I EMOCIJE:

`Ali vas molim, braćo, zaradi Gospoda našeg Isusa Hrista, i zaradi ljubavi Duha, pomozite mi u molitvama za me k Bogu; ( Rimljanima poslanica 15. 30 ).

DUH SVETI POSREDUJE ZA COVEKA SVOJIM MILITVAMA:

`A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.
A Onaj što ispituje srca zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete.
( Rimljanima poslanica 8. 26 - 27 ).

DUH SVETI RAZDELJUJE DUHOVNE DAROVE PO SVOJOJ VLASTI KAKO HOCE:

`A u svakome se pojavljuje Duh na korist;
Jer jednom se daje Duhom reč premudrosti; a drugom reč razuma po istom Duhu;
A drugom vera, tim istim Duhom; a drugom dar isceljivanja, po tom istom Duhu;
A drugom da čini čudesa, a drugom proroštvo, a drugom da razlikuje duhove, a drugom različni jezici, a drugom da kazuje jezike.
A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.
( 1 poslanica Korincanima 12. 7 - 11 ).

NE ZALOSTITE DUHA - ON POSEDUJE OSECANJA I EMOCIJE:

`I ne ožalošćavajte Svetog Duha Božijeg, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja. ( Efescima poslanica 4. 30 ).

SLAGATI DUHU SVETOME ZNACI SLAGATI BOGU JER JE DUH SVETI JEDNA OD BOZANSKIH LICNOSTI:

`A Petar reče: Ananija! Zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu Svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu?
Kad je bila u tebe ne beše li tvoja? I kad je prodade ne beše li u tvojoj vlasti? Zašto si dakle takvu stvar metnuo u srce svoje? Ljudima nisi slagao nego Bogu. ( dela Apostolska 5. 3 - 4 ).

DUH SVETI POSTAVLJA STARESINE:

`Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom; ( dela Apostolska 20. 28 ).

DUH SVETI NEZAVISNA LICNOST U ODNOSU NA BOGA, KO POHULI NA BOGA OPROSTICE MU SE, A KO POHULI NA DUHA SVETOGA NECE MU SE OPROSTITI:

`Zaista vam kažem: svi gresi oprostiće se sinovima čovečjim, i huljenja na Boga, makar kakva bila:
A koji pohuli na Duha Svetog nema oproštenja vavek, nego je kriv večnom sudu. ( Jevandjelje po Marku 3. 28 - 29 ).

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
druže laodikeja
ti još uvijek nisi svjestan što pišeš
kada bi Duh Sveti bio treća osoba, onda ispada da je Marija imala odnos sa osobom
a
cijeli svijet vjeruje da je bezgrešno začela, bez odnosa

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ona nije imala odnos, vec je Duh Sveti osenio Mariju svojom silom i Hristos se spustio u utrobu Marije, sto se naziva CUDOM UTELOVLJENJA.

Natrag