Promašaji Adventne crkve

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Lepo ali to je kontradiktorno.
Nije stvoren, ali nije ni vecni Bog, kako to moze biti?
A ako kazes da je 'Bog po nasledju' onda je morao da 'nasledi nesto' a onaj ko nasledjuje je 'Sin' ,ali on je to po ''rodjenju'' ili ''stvaranju'', nikako drugacije...
Ako je oduvek postojao, i ako je u nekom smislu Bog, onda ti verujes u ''Dva Boga'' , a to je politeizam, a biblija nije politeisticka vec monoteisticka knjiga...
Isto tako ako verujes da su to ''dve osobe'' razdvojene i da zajedno ne cine jednog Boga, opet si politeista, jer imas ''dva Boga''...

Ja sam ti adventista koji je nekada vjerovao u trojstvo, ali proucavanjem Biblije, spisa EGW i pionira odbacio isto....mozda nisi u toku, ali u posljednje vrijeme sve vise i vise adventista to cini, tako da je na nasim prostorima uzburkano po tom pitanju...Vodstvo crkve je u strahu i stoga propovijedaju na temu trojstva, pisu skripte, postavljaju videa...tako da znas ko sam ja sada....

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Adventista koji odbaci ucenje Adventizma nije nikada bio ozbiljan Adventista, jer ako za vreme provedeno u Adventistickoj crkvi nije doziveo licno iskustvo sa Bogom i osvedocenje od njega da je istina koju je primio u toj crkvi potpuna i jedina i da je ta crkva od Boga podignuta onda je on samo formalno prisutan u crkvi.

To je problem vecine danasnjih Adventista - sto postaju samo formalni clanovi crkve koji nikada nisu doziveli stvarno zivo iskustvo sa Bogom, ne zato sto im ga Bog ne zeli dati - vec zato sto ga ne traze i nisu potpuno spremni da se predaju Bogu i da ceo svoj zivot i svaku misao predaju njemu da ih on promeni i vodi i izgrdjuje duhovno na putu ka vecnosti.

Oni su tu cisto radi toga da bi formalno pripadali clanstvu crkve iz samo njima poznatih razloga.

Zato je Adventistickoj crkvi danas upucen poziv za izlazak iz formalizma, poziv na potpunu duhovnu reformu i trazenje dubljeg iskustva sa Bogom gde ce svaki vernik vernik kroz potpuno predanje Bogu primiti silu Svetoga Duha koji ce mu omoguciti duhovni rast i spremnost za poslednje dogadjaje i Hristov dolazak u slavi.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Kako mislis formalno....od svih istina u adventistickoj crkvi jedino je istina o Bogu progresivna - znaci zapocela 1844 i trajala sve do 1980 kad je trojstvo oficijalno prihvaceno.....i marsovac vidi da tu nesto nije stimalo.....

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tacno, istina o Bogu je progresivna i Bog je od 1844 godine postepeno svojoj crkvi otkrivao zaboravljene istine u koje spada i istina o trojstvu.

Da napomenem - da je Elen Vajt verovala i pisala o Bogu u kome su tri nezavisne licnosti koje su jenake, o Isusu koji je Bog jednak Ocu, o Duhu Svetome koji je linost jednaka Ocu i o Ocu kao Bogu.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
EGW i pioniri nisu vjerovali u trojstvo...vidi sto kaze Waggoner

Hrist 'jedinorodni Božji Sin.' On je rođen, nije stvoren. Kada je rođen, nije na nama da istražujemo, niti bi naš um mogao to da pojmi da nam je rečeno. Prorok Mihej nam govori sve što možemo znati o tome u ovim rečima, 'A ti,
Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među tisućama Judinijem, iz tebe će mi izaći koji
će biti gospodar u Izrailju, kojemu su izlasci od početka, od vječnijeh vremena.' Mihej
5:2. Postoji vreme kada je Hrist proizišao od Boga, iz Očevih nedara (Jovan 8:42;
1:18), ali to vreme je bilo toliko daleko u večnosti da je SKORO bez početka.
Poenta je da je Hrist rođeni Sin, a ne stvoreno biće."

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Znači Isus nije stvoren već je proizišao iz Božjih nedara..pa ma šta to značilo.

To znači da Isus nema početka.

Evo nekoliko citata Elen Vajt po pitanju Isusovog Božanstva.

“Hrist nije prestao biti Bog kada je postao čovek. Iako se ponizio u ljudskost, božanstvo je još uvek bilo Njegovo. Samo Hrist je mogao predstaviti Oca čovečanstvu, i ovo predstavljanje su učenici imali privilegiju da gledaju preko tri godine.” (Čežnja Vekova 663.5)

„Princ sila zla može biti zadržan jedino silom Božijom u Njegovoj trećoj ličnosti božanstva, silom Svetog Duha. — Special Testimonies, Series A, No. 10, p. 37. (1897)” {Evangelism, p. 617}

“Utešitelj koga je Hrist obećao poslati nakon što se On uznese na nebo,
je Duh u svoj punini božanske prirode, koji ispoljava silu božanske blagodati svima koji prime i veruju u Isusa kao ličnog Spasitelja. Postoje tri žive osobe nebeskog trija. U ime ove tri sile, — Oca, Sina i Svetog Duha, oni koji prime Hrista živom verom, bivaju kršteni, i ove sile će sarađivati sa poslušnim podanicima neba u njihovom trudu da žive novi život u Hristu.” (Biblijska Škola, 1. Mart, 1906, par. 2)

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Izjave i tvrdnje nekih naših propovednika, u njihovim nastojanjima da dokažu da je
Sveti Duh individua kao Bog Otac i Hrist, večni Sin, me zbunjuju, a ponekad i
rastužuju. Jedan popularni učitelj je rekao 'Možemo Ga smatrati, kao kolegu koji je
ovde dole da sređuje stvari.' Moja zbunjenost je smanjena kada sam naučio iz rečnika
da jedno od značenja reči ličnost, je, KARAKTERISTIKE. Opisano je na taj način da sam
zaključio da može postojati ličnost bez telesne forme koju poseduju Otac i Sin.
Postoje mnogi stihovi koji govore o Ocu i Sinu, a nedostatak stihova koji opisuju
zajednički rad Oca i Svetog Duha, ili Hrista i Svetog Duha, me je navelo da verujem
da je Duh bez individualnosti bio predstavnik Oca i Sina kroz univerzum, i da oni
kroz Svetog Duha obitavaju u našim srcima i čine nas jednim sa Ocem i Sinom.”
{Pismo, V. K. Vajta H.V. Karu, 30. April, 1935}

Laodikeja, ovo je pisao treci sin EGW i to 1935 godine....on kaze da Sveti Duh nije bice ili individuao kao sto su Otac i Sin. A isto vidi ovo pismo koje je napisao brat Vasburn koji je bio saradnik EGW, a pismo je pisano 1939....znaci nasa crkva jos 1939 nije vjerovala u trojstvo....evo pisma

Vošburnovo pismo

“Doktrina trojstva je okrutna paganska monstruoznost, koja lišava Isusa njegove istinske pozicije božanskog Spasitelja i posrednika. Istina je da ne možemo izmeriti ili definisati božanstvo. Ono je van našeg ograničenog shvatanja, a ipak na temu Božje ličnosti, Biblija je veoma jasna i jednostavna. Otac, Starac od davnina, je od večnosti. Isus je rođen od Boga. Isus govoreći kroz psalmistu kaže: 'Kazaću naredbu
Gospodnju; on reče meni, Ti si moj Sin, ja te sad rodih.' Psalam 2:7.
I ponovo u Pričama (gde se o Isusu priča pod titulom mudri, pogledajte 1 Kor. 1:24) čitamo 'Gospod (Jehova) imaše me u početku svojih putova.' Stih 22. 'Pre nego što planine postaše, ja sam postao.” Stih 24
Sin kaže da je postao, proistekao, rođen od Oca (Jehove).
Sotona je uzeo neki paganski koncept troglavog čudovišta i sa namerom bacio prezir na božanstvo, uveo ga u rimokatoličanstvo kao našeg preslavnog Boga, taj nemoguć apsurdni izum. Ova monstruozna doktrina koja se preselila iz paganstva u Rimsku papsku crkvu, pokušava da nametne svoje zlo prisustvo u učenje poruke trećeg anđela....

Činjenica da Hrist nije posrednik u Rimskoj crkvi demonstrira da trojstvo uništava da je Hrist jedan, jedini posrednik. Takozvana hrišćanska crkva, papstvo, koja je iznedrila trojstvo, ne prepoznaje Ga kao jedinog posrednika, već Ga zamenjuje mnoštvom duhova mrtvih žena i muškaraca kao posrednicima. Ako zaista držite trojstvo, Hrist nije više Vaš posrednik... Doktrina trojstva je u potpunosti strana Bibliji i učenju Duha proroštva. U otkrivenju nema ni najmanje naznake trojstva. Ovaj monstruozni paganski koncept ne nalazi mesta u celom slobodnom univerzumu našeg blagoslovenog nebeskog Oca i Njegovog Sina, našeg Gospoda i
Spasioca, Isusa Hrista... Katolička paganska doktrina o nedelji kao sedmom danu je takođe jednako nesveta kao i katolička paganska doktrina trojstva...

Adventisti sedmog dana tvrde da uzimaju Gospodnju reč kao vrhovni autoritet i da su 'izašli iz Vavilona', da su zauvek odbacili zaludne tradicije Rima. Ako bi smo se vratili besmrtnosti duše, čistilištu, večnom mučenju i nedelji kao sedmom danu, ne bi li to bilo ništa manje od otpadništva? Ako, ipak, pređemo preko ovih malih, sekundarnih doktrina i prihvatimo centralnu doktrinu Rimske crkve, trojstva, i da učimo da Božji Sin nije umro, iako naše reči imaju duhovnog prizvuka, zar i to nije ništa manje od otpadništva, i samo Omega otpadništvo?

Koliko god lepo i naizgled smisleno zvuče njegova služba ili članci, kada čovek dođe u poziciju da uči pagansku katoličku doktrinu trojstva, i poriče da je Božji Sin umro za nas, da li je iskreni Adventista Sedmog Dana? Da li je uopšte iskreni propovednik jevanđelja? I kada ga mnogi drže za velikog učitelja i prihvataju njegove nebiblijske teorije, potpuno kontradiktorne Duhu proroštva, došlo je vreme da stražar dune u trubu upozorenja? {Delovi pisma koje je napisao Dž. S. Vošburn 1939.}

(Ovo pismo se toliko dopalo predsedniku konferencije da ga je distribuirao trideset dvojici svojih propovednika.)

Vilkoks dugogodisnji urednik casopisa Znaci vremena kaze ovo:

“Pitanje 187: Koja je razlika između Svetog Duha i duhova pomoćnika (anđeli), ili su
isto?
Odgovor: Sveti Duh je moćna energija božanstva, život i sila Božja koja teče iz Njega
u sve delove univerzuma, i tako čini živu vezu između Njegovog trona i svega
stvorenog. I kako je to još neko objasnio: 'Sveti Duha je dah duhovnog života u duši.
Dodeljivanje Svetog Duha je dodeljivanje Hristovog života.' Tako je Hrist
sveprisutan. Da iznesemo grubu ilustraciju, kao što telefon prenosi ljudski glas, i tako
je taj glas prisutan kilometrima daleko, tako Sveti Duh nosi sa sobom Hristovu moć,
čineći Ga tako sveprisutnim sa svojom Silom i otkriva Ga onima koji su u harmoniji
sa Njegovim zakonom.
Tako je Duh personifikovan u Hristu i Bogu, ali nikada nije otkriven kao posebna
osoba. Nikada nam nije rečeno da se molimo Duhu, već Bogu da dobijemo Duha.

Nikada u Svetom pismu ne nalazimo molitve upućenu Svetom Duhu, već za Duh.” {M.
Č. Vilkoks, Pitanja i Odgovori Sakupljeni iz Kutak za Pitanja iz Znaci Vremena, str.
181, 182. 1911

Zapazi da on kaze da je to mocna energija bozanstva i da je Duh personifikovan u Kristu ili Bogu. Kako ne kuzis da je Isus pristuan svojim duhom ovdje na zemlji dok je tjelesno u Svetinji nad svetinjama...vidi ovaj biblijski tekst

DJELA 20,28: Pazite na sebe i na sve stado, u kojem
vas DUH SVETIi postavi predstojnicima, da upravljate crkvom Božjom,
KOJU JE STEKAO krvlju svojom

Vidis da je ovdje subjekt Duh Sveti, a znamo da je Isus prolio svoju krvi...ili Otkrivenje 22,17 Duh i zarucnica zovu dodji....zarucnik je Krist a ne Duh kao neka treca zasebna osoba. 2. Kor 3,17 kaze Gospodin je Duh misleci na Isusa.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
tako je
upravo i ja to govorim da su pioniri adventizma vjerovali i naučavali samo Jednog Jedinog Boga
Duh Sveti je sila Božja, unutarnja energija kojom Bog radi što ga volja

danas tvrditi da je Duh Sveti osoba preveliki je promašaj, to nije nauk Bibilje nego rimokatolika
a oni su to preuzeli od prastarih idolopoklonika
isto kao i YHS oznake koje nose na svojim službenim odorama
te oznake tumače kao Isus Hristos Spasitelj,
a ustvari to znaći izis horus i seb
tri glavna kamena boga prastarih idolopoklonika kojima su se klanjali

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja sam ti adventista koji je nekada vjerovao u trojstvo, ali proucavanjem Biblije, spisa EGW i pionira odbacio isto....

Adventista koji odbaci ucenje Adventizma nije nikada bio ozbiljan Adventista, jer ako za vreme provedeno u Adventistickoj crkvi nije doziveo licno iskustvo sa Bogom i osvedocenje od njega da je istina koju je primio u toj crkvi potpuna i jedina i da je ta crkva od Boga podignuta onda je on samo formalno prisutan u crkvi.

Kako mislis formalno....od svih istina u adventistickoj crkvi jedino je istina o Bogu progresivna - znaci zapocela 1844 i trajala sve do 1980 kad je trojstvo oficijalno prihvaceno.....i marsovac vidi da tu nesto nije stimalo.....

Tacno, istina o Bogu je progresivna i Bog je od 1844 godine postepeno svojoj crkvi otkrivao zaboravljene istine u koje spada i istina o trojstvu.

EGW i pioniri nisu vjerovali u trojstvo...vidi sto kaze Waggoner

Evo nekoliko citata Elen Vajt po pitanju Isusovog Božanstva.

Izjave i tvrdnje nekih naših propovednika, u njihovim nastojanjima da dokažu da je
Sveti Duh individua kao Bog Otac i Hrist, večni Sin, me zbunjuju, a ponekad i
rastužuju.

Laodikeja, ovo je pisao treci sin EGW i to 1935 godine....on kaze da Sveti Duh nije bice ili individuao kao sto su Otac i Sin.

Vošburnovo pismo

“Doktrina trojstva je okrutna paganska monstruoznost, ....
Sotona je uzeo neki paganski koncept troglavog čudovišta i sa namerom bacio prezir na božanstvo, .......
Ova monstruozna doktrina koja se preselila iz paganstva u Rimsku papsku crkvu, ....
Takozvana hrišćanska crkva, papstvo, koja je iznedrila trojstvo, .....
Doktrina trojstva je u potpunosti strana Bibliji i učenju Duha proroštva.
Ovaj monstruozni paganski koncept ne
Katolička paganska doktrina o nedelji kao sedmom danu je takođe jednako nesveta kao i katolička paganska doktrina trojstva...

Ako bi smo se vratili besmrtnosti duše, čistilištu, večnom mučenju i nedelji kao sedmom danu, ne bi li to bilo ništa manje od otpadništva?

došlo je vreme da stražar dune u trubu upozorenja? {Delovi pisma koje je napisao Dž. S. Vošburn 1939.}

Vilkoks dugogodisnji urednik casopisa Znaci vremena kaze ovo:

“Pitanje 187: Koja je razlika između Svetog Duha i duhova pomoćnika (anđeli), ili su isto?
Odgovor: Sveti Duh je moćna energija božanstva, život i sila Božja koja teče iz Njega
Da iznesemo grubu ilustraciju, kao što telefon prenosi ljudski glas, i tako
je taj glas prisutan kilometrima daleko, tako Sveti Duh nosi sa sobom Hristovu moć,
(M.Č. Vilkoks, Pitanja i Odgovori Sakupljeni iz Kutak za Pitanja iz Znaci Vremena, str. 181, 182. 1911)

tako je
upravo i ja to govorim da su pioniri adventizma vjerovali i naučavali samo Jednog Jedinog Boga
Duh Sveti je sila Božja, unutarnja energija kojom Bog radi što ga volja

danas tvrditi da je Duh Sveti osoba preveliki je promašaj, to nije nauk Bibilje nego rimokatolika
a oni su to preuzeli od prastarih idolopoklonika
isto kao i YHS oznake koje nose na svojim službenim odorama
te oznake tumače kao Isus Hristos Spasitelj,
a ustvari to znaći izis horus i seb
tri glavna kamena boga prastarih idolopoklonika kojima su se klanjali

Ostade ja bez posla! Ali, nije mi žao. Satisfakcija mi je ipak da vidite da sam vam govorio istinu. Pogledajte što je sve izišlo iz Ellen-inih skuta. Jednako su učeni, na istu učiteljicu se pozivaju, i ovako zbore.

Poslednja izmena:
Natrag