Promašaji Adventne crkve

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jeste. Nesto od njihove teologije smatram prihvatljivo(ali ne sve) jer biblija opravdava ta ucenja..
Jedno od njih je i subota..
Elen White ne smatram prorokom uopste, i nikad nisam...

Smatrao ti Ellen White prorokom ili ne ona to je, ona je proročica, samo što ja tvrdim da nije od Boga i da je lažna proročica. Kako Ellen White osporiti proroštvo (iako lažno i protubožje) kad su crkvu utemeljili na njenom naučavanju i proroštvu. Desetine milijuna ljudi do danas pripadalo je i pripada crkvi ASD koja je utemeljena na njenom naučavanju. Znam, bilo je to s tvoje strane nesvjesno, nesmotreno i nepromišljeno, ali sam si priznao i potvrdio upravo ovo što ja kažem. Evo što si u tom trenutku, nepromišljenosti ali i iskrenosti, napisao:

Ja sam dobro odgovorio, i moje reci stoje, A to jeste: da Elen White jeste ucila Trojstvu i da je Isus Hristos Bog, da u ono vreme i u takvoj klimi(ako su adventisti arijevci) nikako ne bi bila prihvacena za proroka, jer je verovala u Hrista Boga.
I ti ne mozes dokazati da nije verovala!

Ti mozes manipulisati, izmisljati, izvrtati tekstove.. Ali sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White, nije to ni Loughborough ni Andrews ni James White. Bila je to Elen White koja je formirala ucenje crkve.
Zato ovo sto su drugi ucili ili pisali je irelevantno...

Da rezimiramo. Ne može se biti "polovan" prorok. Prorok je Božji ili lažni. Ellen, kažeš, za tebe nije Božji prorok. Onda mora biti lažni. S druge strane, opet sam kažeš, "sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White" i "Bila je to Elen White koja je formirala ucenje crkve", pa te ja moram pitati. Kako možeš prihvatiti naučavanja koja dolaze od lažnog proroka. Kako vjerovati bilo što od onoga tko je u samo jednoj stvari grdno obmanuo ljude. Kako uopće crkvom smatrati ono što je utemeljio lažni prorok i ono što svoju teologiju temelji na učenjima lažnog proroka. Još je mnoštvo pitanja, ali za početak probaj bar razmišljati o ovima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Neistina kao i svaka druga.

Ucenje Adventisticke crkve se u potpunosti zasniva na bibliji na osnovu koje je i Elen Vajt pisala i ona nije formirala ucenje crkve vec Bog i njegova rec, a Elen Vajt je samo pisala o onome sto je crkva vec imala kao zvanicni stav - istinu jednom predanu svetu preko proroka i apostola.
To priznaju cak i protivnici Elen Vajt, tako da ovakve gore primedbe ne stoje na istini.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Smatrao ti Ellen White prorokom ili ne ona to je, ona je proročica, samo što ja tvrdim da nije od Boga i da je lažna proročica. Kako Ellen White osporiti proroštvo (iako lažno i protubožje) kad su crkvu utemeljili na njenom naučavanju i proroštvu. Desetine milijuna ljudi do danas pripadalo je i pripada crkvi ASD koja je utemeljena na njenom naučavanju. Znam, bilo je to s tvoje strane nesvjesno, nesmotreno i nepromišljeno, ali sam si priznao i potvrdio upravo ovo što ja kažem. Evo što si u tom trenutku, nepromišljenosti ali i iskrenosti, napisao:

Nikada nisam tvrdio da adventisticka crkva ''jedina ima istinu''.
Ona ima neke dobre stvari, a to sto E.G.White nije prorok ne dokazuje da su ostale stvari ili da je deo stvari koje ona i adventisti iznose nesitinite...
To je tako kod J.S. i kod svih drugih, postoji odredjen broj stvari koje se biblijom mogu potvrditi, a Bozja rec je test za svaku nauku, iako je koj J.S. samo 1% istine, kod adventista je mnogo vise...

Da rezimiramo. Ne može se biti "polovan" prorok. Prorok je Božji ili lažni. Ellen, kažeš, za tebe nije Božji prorok. Onda mora biti lažni. S druge strane, opet sam kažeš, "sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White" i "Bila je to Elen White koja je formirala ucenje crkve", pa te ja moram pitati. Kako možeš prihvatiti naučavanja koja dolaze od lažnog proroka. Kako vjerovati bilo što od onoga tko je u samo jednoj stvari grdno obmanuo ljude. Kako uopće crkvom smatrati ono što je utemeljio lažni prorok i ono što svoju teologiju temelji na učenjima lažnog proroka. Još je mnoštvo pitanja, ali za početak probaj bar razmišljati o ovima.

Tako lepo, mogu prihvatiti sve ono sto se slaze sa Bozjom Recju, a ono sto se ne slaze odbaciti.
Isto kao sto ces ti i Taramana meni pokusati nametnuti neka svoja tumacenja biblije, ali ja to necu prihvatiti sem ako se ne uverim da je ono sto vi tvrdite sadrzano u tekstu.
Neke stvari cu mozda i prihvatiti a neke odbaciti, a sta to znaci?
Taramana tvrdi da je subota dan odmora, ja se s njim mogu sloziti u tome, ali u vezi ostalih pitanja kao sto je Trojstvo ne mogu nikako, jer on Trojstvo odbacuje, a ja sam licno u bibliji nasao to ucenje.
Da li sad ja Taramanu treba da odbacim u potpunosti, kao nekog laznog proroka?
Ne, on ima odredjen deo istine, koji ja da nisam ranije saznao, cuo bih od njega..
To sto on ima povezano lazno+ istinito = ne znaci da je on sam djavo!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Neistina kao i svaka druga.

Ucenje Adventisticke crkve se u potpunosti zasniva na bibliji na osnovu koje je i Elen Vajt pisala i ona nije formirala ucenje crkve vec Bog i njegova rec,

Reci onda miri da laže, i zamoli ga da prestane lagati o vama adventistima sedmog dana. Vidio si, mire je još prije ustvrdio, "sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White" i "Bila je to Elen White koja je formirala ucenje crkve". Nije lijepo da vas ovako blati i u krivom svjetlu prikazuje.

a Elen Vajt je samo pisala o onome sto je crkva vec imala kao zvanicni stav - istinu jednom predanu svetu preko proroka i apostola.
To priznaju cak i protivnici Elen Vajt, tako da ovakve gore primedbe ne stoje na istini.

Samo što je Ellen White onako malo "kroz svoje šake" propustila istinu koju je Crkva baštinila još od apostola. Tako će Trojstvo, koje je Crkva vjerovala i ispovijedala još od apostola, zajedno sa zborom pionira proglasiti poganskim i suprotnim zdravom razumu. ASD će vjerovanje o Trojstvu uvrstiti u svoja vjerovanja tek 65 godina nakon smrti Ellen White. Tako će naučavanje i vjerovanje Crkve da je Bog svoga Sina žrtvovao za otkupljenje svih grešnika, zamijeniti najbogohulnijim usklikom kako je Bog 22.10.1844. odbacio sve grešnike i kako je vrijeme milosti tada završilo. Mogli bismo još štošta nabrojati, ali i ovo je dovoljno da se vidi kako stvari izgledaju kada ih Ellen White propusti kroz svoje šake.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jeste moja izjava je opet izvucena iz konteksta i pogresno protumacena, jer adventisti smatraju da je Jelena pisala na temelju biblije, pa onda proizilazi da je temelj biblija a ne Jelena jer se na bibliji sve zasniva...

E sad uzmi to pa izvrni i dobijes ovo tvoje: ''Elen White je propustila malo kroz svoje sake'' , da jeste, kao sto su i crkveni oci ''propustili kroz svoje sake'' nauku crkve...

A ovo drugo..
Ne mogu verovati da nekom kome citiras toliko tekstova gde je E.G.White ucila Trojstvu on i dalje tvrdi suprotno, ''da je ona to poricala''. Treba biti namerno gluv i slep...

Odoh kasno je, a ti pisi, lepo je slusati te bajke... :)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jeste moja izjava je opet izvucena iz konteksta i pogresno protumacena, jer adventisti smatraju da je Jelena pisala na temelju biblije, pa onda proizilazi da je temelj biblija a ne Jelena jer se na bibliji sve zasniva...

Opet vrijeđaš adventiste sedmog dana i iskrivljuješ im naučavanje. ASD vjeruju i naučavaju da je Ellen White pisala i naučavala ono što joj je Bog pokazao u viđenjima. Pitaj prijatelja ako meni ne vjeruješ.

E sad uzmi to pa izvrni i dobijes ovo tvoje: ''Elen White je propustila malo kroz svoje sake'' , da jeste, kao sto su i crkveni oci ''propustili kroz svoje sake'' nauku crkve...

Fantastično, pravoslavac koji tvrdi da je Ellen White naučavala po Bibliji, a da su crkveni oci krivotvoritelji Biblije. Dobit ćeš od ASD orden "zatvorena vrata" sa likom Ellen, Jamesa i Batesa. A ušao si i u Guinness-ovu knjigu rekorda. Evo, postao si pravoslavac koji neprekidno 14 sati na forumu brani naučavanje adventista sedmog dana. Oborio si rekord jednog Paraćinca koji ih branio 2 sekunde.

A ovo drugo..
Ne mogu verovati da nekom kome citiras toliko tekstova gde je E.G.White ucila Trojstvu on i dalje tvrdi suprotno, ''da je ona to poricala''. Treba biti namerno gluv i slep...

Netko tko napiše preko stotinu tisuća stranica, i uopće ne spomene riječ Trojstvo (Trinity) uči o Trojstvu!? Kakvih gljiva si se ti najeo?

Odoh kasno je, a ti pisi, lepo je slusati te bajke... :)

Samo ti slatko spavaj, ni Paraćinac te ne može skinuti s trona.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Pogresno, Adventisti ne govore kako ce svi drugi ljudi osim njih propasti - ali u svakom slucaju se njihova vera zasniva na tome da je Adventni pokret podigao sam Bog i to nema veze sa obecanjem Elen Vajt koja je takodje podignuta od Boga za svetu sluzbu vesnika Bozjeg, vec stvarnim iskustvom pionira Adventnog pokreta koje je Bog licno vodio, davao otkrivenja kroz dar prorostva i upute i savete za rad crkve.

Cudi da to sto Adventisti imaju cvrst stav gnevi pripadnike drugih crkava.
To znaci da je i Hristos trebalo da pravi kompromis sa farisejima zato sto je njih gnevilo sto on Isus nije prihvatao njihov autoritet.

Ja mogu da kazem samo AMIN na Adventistickom cvrstom stavu jer na to upucuje i rec Bozja da verni treba da se drze svoje vere makar se i nebo srusilo.

Ja se ne gnevim sto Taramana i Stvarnoslap imaju drugacija gledista, ali ona ta gledista zele silom da nametnu drugima napadajuci na jedan ruzan nacin sve one koji ta gledista ne prihvataju.

Hrist je rekao da ce se verni poznati po ljubavi.
Da li bi ja sada trebao da napustim svoje stanoviste ljubavi i da krenem putem otvorene mrznje i neprijateljstva koje ovde pomenuti javno ispoljavaju.
Neka hvala.
Pre cu se zrtvovati za ljubav Hristovu ngo prihvatiti drugacije principe..

Pozdrav!

Ilija pa ti si sentimentalan...izvini a pišeš li stihove?
Pazi Draganče, niko od tebe ne traži da budeš grub ili nežan već da odgovoriš na pitanja koja su proizvod tvojih tvrdnji iz kojih želimo doznati nejasne stvari tako da ti umesto odgovoriš uvek ali baš uvek ideš okolo i pišeš kako smo zli i bezobrazni i šta sve ne a da si umesto toga fino odgovarao sve bi bilo KRISTALNO JASNO kao oni kristalni zubi.

Ti si SVESTAN da bi odgovaranjem upao u ćorsokak i sve bi bilo otkriveno ali lukavstvo ti ne dozvoljava da pokažeš nogice i onda ide osuda drugih i vređanje. Ja tbi nisam nikad rekao to što si ti meni niti ću jer nebih toliko nisko silazio.Samo odgpovore tražim ili da ćutiš jer nema ništa gore od TIRANISANJA SAGOVORNIKA a to ti činiš tako što nama namećeš tvoju istinu koja se nesme proveriti već samo zinuti i progutati a mi nismo tvog kova već malo kaljeni i čvršći i to ovde ne može proći zato kad pišeš moraš odgovoriti ili NE PISATI nema treće.

Što se tiče tvog posta iznad prvo kažeš da ja izmišljam kad kažem da je Jelena učila kao i ti da će na kraju satana nositi grehe sveta i Adrijan ti je postavio taj stih i ti onda daješ tvoj ISPORAVAN STAV gde ponavljaš sve što ja pre toga rekoh a nazvao si me kako netreba...šta ti radiš...da li ti uopšte odgovaraš za svoje postupke?
Pitao sam te kako da su OBA jarca BEZ MANE nisi odgovorio?
Pitao sam po tvojoj tipologiji kad jarac odlazi u pustinju na kušanje k satani-azazelu kome će satana sa gresima na sebi otići po tvojoj tipologiji ...naravno sam sebe da kuša vidiš li ti šta učiš?
Pitao sam te zašto Isaija napisa da će JAGNJE uzeti grehe sveta a ne satana i nisi odgovorio.

Gde ti u Bibliji nalaziš da će na kraju Isus donete sa neba grehe i položiti na satanu daj ta stih ČOVEČE!
A ako se igraš tipovanj onda ga teraj do kraja i vidi svo bezmlje tih igara gde satana nisi grehe sveta i sam sebi ide na kušanje i bez mane je...izvini Ilija ali ti si LAŽNI PROROK i LAŽNI UČITELJ jer tako usta Božja rekoše i Božji proroci potvrdiše. AMIN.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Opet vrijeđaš adventiste sedmog dana i iskrivljuješ im naučavanje. ASD vjeruju i naučavaju da je Ellen White pisala i naučavala ono što joj je Bog pokazao u viđenjima. Pitaj prijatelja ako meni ne vjeruješ.

Fantastično, pravoslavac koji tvrdi da je Ellen White naučavala po Bibliji, a da su crkveni oci krivotvoritelji Biblije. Dobit ćeš od ASD orden "zatvorena vrata" sa likom Ellen, Jamesa i Batesa. A ušao si i u Guinness-ovu knjigu rekorda. Evo, postao si pravoslavac koji neprekidno 14 sati na forumu brani naučavanje adventista sedmog dana. Oborio si rekord jednog Paraćinca koji ih branio 2 sekunde.

Netko tko napiše preko stotinu tisuća stranica, i uopće ne spomene riječ Trojstvo (Trinity) uči o Trojstvu!? Kakvih gljiva si se ti najeo?

Samo ti slatko spavaj, ni Paraćinac te ne može skinuti s trona.

A sta vredi tebi pisati kada ti volis da lazes mnogo..
Jako si smesan!
Evo ti :p :)

@Taramana
Druze, pa hocu li ja dobiti odgovor na onaj post?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tarmana, naravno da sam odgovorio na tvoja pitanja a ti samo insinuiras da nije tako.
Takodje, iznosis neistine da sam ja nekoga vredjao - to je zamena teze, jer ja sam upravo ukazao na tvoje ponasanje na forumu i uvrede i omalovazavanja koja upucujes prema Adventistima i Elen vajt.
Prema tome - nije lepo svoje grehe pripisivati lazno drugima.

Sto se tice tiranisanja, ti si ovde na forumu dosadio i Bogu i ljudima svojim terorom koji vrsis nad savescu drugih, a ujedno svoj teror pripisujes drugima.

Dokazi da ja ikoga terorisem,vredjam, omalovazavam..itd, osim sto sam u par navrata ukazao na upravo tvoje ovakvo ponasanje.

Sto se tice zrtava u hramu - sve zrtve koje su se prinosile u hramu su morale biti ciste i to je upravo tipologija ili simbolika duhovnih realnosti, da je Bog na nebu stvorio sve savrsene stvari i andjele koji su se nazalost pokvarili i uneli u ovaj svet greh, patnju i smrt.

Jagnje na zrtvi predstavlja Isusa Hrista koji na sebe uzima grehe sveta, a jarac predstavlja Lucifera koji je u pocetku stvoren kao savrseno bice i bio zbacen sa neba u pustinju ovoga sveta sa svojim gresima.
Na njega ce na kraju biti baceni svi gresi da on sa njima bude uklonjen u vatri Bozje osude.

Greh na kraju mora biti uklonjen sa lica zemlje iz ovog dela svemira, a Bog ce uciniti suprotan efekat od prvog kada je greh potekao od sotone, odnosno svi gresi ce pasti na njegovu glavu da on sa njima umre u vatri Bozje osude.

To ne znaci da toboze sotona umire za grehe sveta, to je pogresno zakljucivanje.
Isus je umro za grehe sveta na krstu i omogucio spasenje svakome ko poveruje u njega kao spasitelja i prihvati njegovu zrtvu kao otkup za svoje grehe.

Ovde se radi o tome da ce na sotonu na kraju kada se zavrsi sud nad bezboznima - biti baceni svi gresi da on kao zacetnik greha sa njima zajedno bude uklonjen u vatri Bozje osude - cime ce greh i njegov zacetnik zauvek nestati sa lica zemlje.

Ako sam ne poznajes starozavetnu tipologiju elemenata koji se ispunjavaju u novom zavetu - to je problem sto si slab u proucavanju biblije, ali ne trebas da osudjujes druge sto imaju ucenja koja su suprotna tvom ogranicenom gledistu.

Pozdrav i ne uzmi nista za zlojer sve ovo sto se iznosi, jer sve ima svoju svrhu.

Poslednja izmena:
Natrag