- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Jeste. Nesto od njihove teologije smatram prihvatljivo(ali ne sve) jer biblija opravdava ta ucenja..
Jedno od njih je i subota..
Elen White ne smatram prorokom uopste, i nikad nisam...
Smatrao ti Ellen White prorokom ili ne ona to je, ona je proročica, samo što ja tvrdim da nije od Boga i da je lažna proročica. Kako Ellen White osporiti proroštvo (iako lažno i protubožje) kad su crkvu utemeljili na njenom naučavanju i proroštvu. Desetine milijuna ljudi do danas pripadalo je i pripada crkvi ASD koja je utemeljena na njenom naučavanju. Znam, bilo je to s tvoje strane nesvjesno, nesmotreno i nepromišljeno, ali sam si priznao i potvrdio upravo ovo što ja kažem. Evo što si u tom trenutku, nepromišljenosti ali i iskrenosti, napisao:
Ja sam dobro odgovorio, i moje reci stoje, A to jeste: da Elen White jeste ucila Trojstvu i da je Isus Hristos Bog, da u ono vreme i u takvoj klimi(ako su adventisti arijevci) nikako ne bi bila prihvacena za proroka, jer je verovala u Hrista Boga.
I ti ne mozes dokazati da nije verovala!
Ti mozes manipulisati, izmisljati, izvrtati tekstove.. Ali sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White, nije to ni Loughborough ni Andrews ni James White. Bila je to Elen White koja je formirala ucenje crkve.
Zato ovo sto su drugi ucili ili pisali je irelevantno...
Da rezimiramo. Ne može se biti "polovan" prorok. Prorok je Božji ili lažni. Ellen, kažeš, za tebe nije Božji prorok. Onda mora biti lažni. S druge strane, opet sam kažeš, "sva teologija adventista se temelji na ucenjima Elen White" i "Bila je to Elen White koja je formirala ucenje crkve", pa te ja moram pitati. Kako možeš prihvatiti naučavanja koja dolaze od lažnog proroka. Kako vjerovati bilo što od onoga tko je u samo jednoj stvari grdno obmanuo ljude. Kako uopće crkvom smatrati ono što je utemeljio lažni prorok i ono što svoju teologiju temelji na učenjima lažnog proroka. Još je mnoštvo pitanja, ali za početak probaj bar razmišljati o ovima.