Promašaji Adventne crkve

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prijatelju, tvoje insinuacije me ne doticu - jer je upravo suprotno, ti si u jednom teskom stanju slepila jer svoju rec stavljas nasuprot Bozje i sto je najzalosnije upravo se ti ne molis Bogu da te on osvedoci u istinu, a i da ne bi biblija jasno govori sama za sebe.

Ponavljam ono sto sam vec napisao u vise navrata na forumu.
Moja vera nije zasnovana na subjektivnom misljenju da je nesto tako ako predpostavimo da kojim slucajem nije, vec je moja vera zasnovana na licnom osvedocenju u istinitost svake tacke vere koja je zastupljena u Adventistickoj crkvi.
Dakle, sve sto Adventizam propoveda - je zasnovano na jasnim otkrivenjima Bozje reci i ja sam proucavajuci ove istine osvedocen u svaku tacku ovih istina.
Ove istine kada ih covek primi srcem donose Bozansko prosvetljenje, kada kojim slucajem te istine ne bi bile od Boga ili u sebi sadrzavale laz - to ne bi bio slucaj.
Kroz ove istine covek koji ih primi i moli se Bogu da ga osvedoci u njihovu istinitost - dozivljava Bozansko prosvetljenje i dobija duhovni vid da ih potpuno razume i bude u njih osvedocen.

Zato sam vise puta postavio pitanje da mi se da dokaz da li su oni koji iznose kontraargumente sami osvedoceni od Boga u ono sto ovde iznose.
Odgovor nisam dobio do ovog trenutka, a znam da necu ni dobiti - jer Bog ne osvedocava coveka u nesto sto predstavlja laz.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da, zato ja izbegavam ovde da pricam protiv necega za sta nisam osvedocen da je laz..
Nego pazljivo ispitujem da li to moze biti istina..
Tako pristupam svakoj temi...

Zaista je neverovatno koliko su ljudi zatvoreni za svako tudje misljenje, a ja ovde ne odbacujem nicije..
Pa cak i ako vidim da su neke izjave usmerene na to da izvrnu , opet pruzam sansu da mozda ja nisam u pravu..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
"AKO NE ZNAMO KUDA IDEMO - STICI CE MO TAMO GDE SE NISMO NADALI" glasi jedna izjava koju je neko dao.

Stav Adventisticke crkve je taj - da covek mora da bude osvedocen od Boga da li je nesto istina, a ne taj da se slepo veruje organizaciji bez da dozivi zivo iskustvo sa Bogom gde on prosvetljava ljudske misli i srce da razume i primi istinu, jer covek sam mora znati sta je istina i da li je na pravom putu a ne da mu drugi to govori i razmislja umesto njega.

Iz tog razloga ja se ne stidim da kazem da sam osvedocen u istinu koju poseduje Advntisticka crkva.

Ako neko smatra da on ima istinu, njegovo je da tu istinu iznese, ali prvo da se moli Bogu da ga on osvedoci da li je istina koju poseduje od njega ili ne i ako nije da se moli Bogu da ga povede putem spoznaje istine.

Ova moja tvrdnja upucuje na Adventiste kao one koji poseduju celovitu istinu, ali ja tu istinu nemam pravo silom da nekome namecem i da omalovazavam druge koji veruju suprotno, vec da istinu iznesem sa maksimalnom tolerancijom i postovanjem drugih i da pozovem da sami povere u reci Bozjoj i da se mole Bogu da ih on osvedoci da li je ta istina od Boga ili ne.

Da li ce neko to uciniti ili ce zadrzati svoja gledista..to je stvar svacije slobodne volje, ja nemam pravo da se gnevim ili da ljude zbog toga omalovazavam, nipodastavam i sl.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nevalja bratac okrunjeno, tako je Jelena naučila svoje pionire da samo zinu i progutaju šta im ona ubaci.
Imaš oči i uši pa slušaj šta čitaš i onda se javi jer ćeš sve to lepo sam moći naći i niko ti neće trebati servirati da bi ti čaprkao po tome i čudio se kao što si gore rekao da sve ono što ti je dokaz da je već bilo gradnje ti bacaš kao nebitno.
Gde je tu onda ozbiljnost?

Ne odbacujem to vase sto ste postavili. Ali onda i dokazite i protumacite tekstove.
Dajte potvrdu u istoriji da je to tacno.
Ako te mrzi da pises, cemu onda sve?

Ako ti čuješ da piše kako PRE nego je Artarkserks odobrio već su temelji bili ozidani to znači da je neko već PRE TOGA tim bivšim robovima DOZVOLIO da idu i grade vrativši se a i to negde piše zato čitaj i kad nađeš onda više nećeš tako pisati već ćeš biti malo oprezniji pod uslovom da te Jelena nije skor uokvirila.

Gde pise?

Ne pitam te za Adv. učenje to je meni poznato već za tvoje mišljenje o tim godinama jer se praćakaš u plićaku pokušavajući braniti početak lanca od 2300 koji apsolutno nema ništa sa tim datumom i to ćeš čuti kasnije.
Daj mi onda šta Pravoslavci uče o početku zidanja i o 2300?

Nisam nigde branio tih 2300 dana, niti 1844. god. Nisam se time bavio.
Sta kaze Crkva o tome, stvarno ne znam?

,,(oni su sigurno radili na svoju ruku, jer optuzbe se ne mogu iznositi ako je kralj dozvolio gradnju, znaci nije dozvolio niko sve do Artakserksa).,,

Hoće to, znaš kakvi su robovi odu gde hoće bez pitanja i rade šta hoće te se car mora njima pokoriti i odobriti im sila je to šta će jadan car....e moj Mire.

Ma jeste, u pravu si! Znaci uzmimo onda 552. god. Kralja Kira, kao pocetak gradnje. Polazeci od te godine, ispada da je Isus rodjen 95. godine p.n.e. Zar mislis da ce se i jedan ozbiljan crkveni istoricar sloziti s tobom?
Prema istoriji i bibliji, tacno se zna da je Isus rodjen u vreme vladavine Iroda izmedju 6. i 4. godine. p.n.e. , za vreme popisa stanovnistva za "Kvirinijeva upravljanja Sirijom'' (Luka 2,2)
Svaki datum koji se tome suproti je netacan.
Dakle ajde da cujem vase datume?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
"AKO NE ZNAMO KUDA IDEMO - STICI CE MO TAMO GDE SE NISMO NADALI" glasi jedna izjava koju je neko dao.

Korisno je vrijedne izjave i napamet naučiti, ali jedino vrijedi ako čovjek iz vrijednih izjava nešto nauči. Evo najslikovitije kako Laodikeja i mire "znaju kuda idu"

Ovi tekstovi u Nemiji jasno kazu da je Nemija molio cara Artaksersa da mu dozvoli da ode da sagradi Jerusalim i da mu car daje knjige - odnosno pismeni dopust da to i ucini.

CAR ARTAKSERKS DOPUSTA NEMIJI DA ODE I OBNOVI JERUSALIM:

'''A meseca Nisana godine dvadesete Artakserksa cara beše vino pred njim, i ja uzevši vino dadoh ga caru. A pre ne bijah neveseo pred njim. .....

Artakserks je u Nemiji dao napismeno da Jevreji odpocnu zidanje Jerusalima, i tek tada - ne pre, Jevreji odpocinju zidanje Jerusalima opisano u 3 poglavlju Nemije.
Dakle, nakon zapovesti cara Artakserksa.

Evo tog mog odgovora:

Lepo pise da je Nemija trazio KNJIGE.
Izraz KNJIGA u bibliji oznacava dokument koji nesto potvrdjuje.

Evo ga, Laodikeja ima svoj stav i svoju tezu - Dvadesete godine svoje vladavine Artakserks dopušta da se sagradi Jeruzalem, te delegira Nehemiju da ide i sagradi Jeruzalem. A onda nastupa njegov prijatelj mire i deklarira:

Nikako ne moze biti da je 20. godine Kralja Artakserksa pocela obnova grada..

Iako se Laodikeja i mire ovdje ne slažu, Za Laodikeju je u pitanju 20. godina vladavine Artakserksa a za miru 7. godina, mire nastupa po onoj poznatoj - "nema veće ljubavi od ove, lagati za prijatelja". Mire će, iako se njegovo i Laodikejino datiranje razlikuju za 13 godina tvrditi da je Laodikeja u pravu. A onda će miri Laodikeja uzvratiti po isto tako "velikoj ljubavi", ovako:

Tacno, u sedmoj godini crevanja Artakserksova a to je 457 godina jer je on poceo d vlada 464 godine.
457 je Artakserks izdao zapovest o zidanju Jerusalima i o tome govori i Jezdra i Nemija, nema ikakve greske..Amin!

Pogledajte ovo! Odriče se Laodikeja 20. godine i dopuštenja koje je Artakserks dao Nehemiji kao polazne točke. Evo, Laodikeja sada prihvaća mirinu elaboraciju i mirinu 7. godinu Artakserksove vladavine. Sada su se konačno uskladili. Različito su tvrdili, a svaki put kad bih ih ja upozorio da im "duet" ne funkcionira najbolje, optuživali su mene kako sam nerazuman i kako ja izvrćem ono što oni pišu i tvrde.

Kako bilo da bilo, sada kada su obojica (Laodikeja i mire) konačno zajašili na 7. godinu vladavine Artakserksa, analizirajmo čitavu priču od početka i u miru. Dakle, složiše se konačno Laodikeja i mire i tvrde: Dva su dekreta. Kirov iz 1. godine Kirove vladavine, i Artakserksov iz 7. godine Artakserksove vladavine. Tvrde dalje Laodikeja i mire: Ono što tražimo iz Danijela, početak proročanstva, ne može nikako biti Kirov dekret, to samo može biti Artakserksov dekret iz 7. godine njegove vladavine. Da bismo provjerili kako stvari stvarno stoje, citirajmo ponovo sve relevantno za ovu priču i našu diskusiju:

Dn 9,1-2: Prve godine Darija, sina Artakserksova, iz roda Medijaca, koji vladaše kraljevstvom kaldejskim, prve dakle godine njegova kraljevanja, ja, Daniel, istraživah u Pismima broj godina koje se - prema riječi koju Jahve uputi proroku Jeremiji - imaju ispuniti nad ruševinama Jeruzalema: sedamdeset godina.

Dn 9,24-25: Sedamdeset je sedmica određeno tvom narodu i tvom svetom gradu ...... Znaj i razumij: Od časa kad izađe riječ 'Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem' pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme.

Evo Kirova dekreta:

Ezr 1,1-3: Prve godine perzijskoga kralja Kira, da bi se ispunila riječ Jahvina objavljena na Jeremijina usta, nadahnu Jahve perzijskoga kralja Kira te on objavi po svemu svojem kraljevstvu, usmeno i pismeno: "Ovako veli perzijski kralj Kir: 'Sva zemaljska ..... Tko je god među vama od svega njegova naroda, Bog njegov bio s njim! Neka ide u Jeruzalem u Judeji i neka gradi Dom Jahvi, Bogu Izraelovu, Bogu koji stoluje u Jeruzalemu.

Evo onoga što vi zovete Artakserksovim dekretom iz 7. godine Artakserksove vladavine:

Ezr 7,1-13: Poslije tih događaja, za kraljevanja Artakserksa, kralja perzijskoga, Ezra - sin Seraje, ....... sina vrhovnog svećenika Arona - taj Ezra vrati se iz Babilona. Bio je književnik vješt Mojsijevu Zakonu, koji je dao Jahve, Bog Izraelov. Kako je ruka Jahve, Boga njegova, bila nad njim, kralj mu je dao sve što je tražio. Stanovit broj Izraelaca, svećenika, levita, pjevača, vratara i sluga krenuše u Jeruzalem sedme godine kralja Artakserksa. A Ezra je došao u Jeruzalem petoga mjeseca: bilo je to sedme godine kraljeve. Evo prijepisa isprave koju je kralj Artakserkso dao svećeniku Ezri, ..... "Artakserkso, kralj kraljeva, svećeniku Ezri, ...... Evo mojih zapovijedi: Tko god u mome kraljevstvu od naroda izraelskog, njegovih svećenika ili od njegovih levita želi poći u Jeruzalem, može ići s tobom.

Evo mojih pitanja za Laodikeju i miru:

1. Što to nedostaje Kirovu dekretu (Ezr 1,1-3) pa on ne može biti ono o čemu govori Dn 9,1-2 i Dn 9,24-25, a to ima Artakserksov dekret (Ezr 7,1-13) pa je upravo on ono o čemu piše Danijel???

2. Ne kaže li Danijel kako je u Pismima istraživao broj godina iz proročanstva koje je Bog uputio proroku Jeremiji?

3. Nalazimo li u Kirovu dekretu (Ezr 1,1-3) napomenu kako se radi baš o onome što je Bog objavio preko Jeremije? Nalazimo! Nalazimo li u Artakserksovu dekretu (Ezr 7,1-13) bilo kakav spomen proroka Jeremije? Ne nalazimo!

4. Nalazimo li u Kirovu dekretu riječi kojima Gabriel tumači Danijelu: "Neka se vrate"? Nalazimo najdirektnije! Kir kaže: "Tko je god među vama od svega njegova naroda, .... Neka ide u Jeruzalem....." A što imamo u ispravi koju je Artakserks dao Ezri? Dopuštenje Židovima da zajedno s Ezrom mogu poći u Jeruzalem. Je li ovo dekret kojim se Židove oslobađa iz babilonskog ropstva i kojim im se dopušta povratak? Nije! Nije jer smo vidjeli da je Židove od babilonskog ropstva oslobodio i povratak im dopustio Kir svojim dekretom, još puno prije. Sam Ezra piše i svjedoči koliko je već Židova u Jeruzalemu i Judeji kada on tamo stiže 7. godine vladavine Artakserksa.

5. Jeste li slijepi, drski ili je nešto treće u pitanju kada kažete: Kirov dekret ne može biti ono što tražimo, jer u Kirovu dekretu nema zapovijedi ili dopuštenja Židovima da zidaju Jeruzalem. Točno - nema! Ali gdje vam je u Artakserksovu dekretu zapovijed ili dopuštenje Židovima da zidaju Jeruzalem??? Možda sam ja slijepac, eno gore citata Ezr 7,1-13, (Artakserksov dekret prema vama), uprite prstom i pokažite gdje je zapovijed ili dopuštenje Židovima da zidaju Jeruzalem.

Adventisti nemaju odgovore na gornja pitanja. Međutim, kako oni ne mogu protiv proročice Ellen nikada vam to neće priznati. Proročica je tu glupost prihvatila od onih koji su Yom Kippur za 28 dana fulali, i onda to još Bogu poturila. Kao što rekoh, nikada vam adventisti neće odgovoriti na gornja pitanja, nego će vas navlačiti pričom kako 457. godina naprosto mora biti početak od kojeg se kreće. Mora biti, kažu adventisti, jer tako se slažu sve "biblijske računice". Samo tako se dolazi do godina Mesije, njegova javnog djelovanja i smrti, kažu adventisti. Nema veze što nas Sveto Pismo vodi jedino do Kirova dekreta, kad se brani proročica i ono što je ona napisala, dopušteno je čak i Bibliju "pendrečiti" dok ne prizna da je to ipak Artakserksov dekret.

Pendrečit Bibliju zaista nije lijepo, ali tko im to može zabraniti. Ja tražim, zapravo molim ih, da ne pozivaju i mene da pendrečim Bibliju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ma svaka tebi cast kad nemas dokaza. Ja sam se ovde samo naslusao gluposti.
Na moja pitanja nikako da odgovorite..
Mrzi me i da odgovaram..
Ljudi su hvala Bogu razumni pa mogu videti tvoje izvrtanje...
A sto se tice adventista oni svoje greske imaju naravno, ali ovo sto vi pisete je iz ciste mrznje i nista drugo..
Izvrnucete i istororiju tvrdeci da je Isus rodjen 95. p.n.e. samo da bi ste udarili kontru adventistima..
Pa gde to ima? Strasno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ma svaka tebi cast kad nemas dokaza. Ja sam se ovde samo naslusao gluposti.
Na moja pitanja nikako da odgovorite..
Mrzi me i da odgovaram..
Ljudi su hvala Bogu razumni pa mogu videti tvoje izvrtanje...
A sto se tice adventista oni svoje greske imaju naravno, ali ovo sto vi pisete je iz ciste mrznje i nista drugo..
Izvrnucete i istororiju tvrdeci da je Isus rodjen 95. p.n.e. samo da bi ste udarili kontru adventistima..
Pa gde to ima? Strasno.

Evo, samo je sat vremena trebalo da se potvrdi moja tvrdnja. Adventisti vam nikada neće odgovoriti na ona moja gornja pitanja. U pravu sam bio i kada sam napisao na koji način to adventisti izbjegavaju. Pogledajte, ako se nećete složiti s njima i pridružit im se u pendrečenju Biblije, onda će vas optužiti kako krivo tvrdite o godini Isusova rođenja. Zaista sumanuto! Ja ni riječi, ma ni slova, o Isusovoj godini rođenja nisam napisao (provjerite sami), a evo, mire kaže kako ja tvrdim da je Isus rođen 95. p.n.e.

Rekao sam, vrijedilo je to i za tebe mire, ne zovi mene na pendrečenje Biblije.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarnoslap, nisi posteno uzeo u obzir moje poslednje objasnjenje, u njemu je sadrzan ceo odgovor na ovaj problem.

Sada bih dao jos jedno dodatno objasnjenje teme o kojoj je bilo reci - a to je pocetak prorockog lanca od 2300 godina i ociscenje nebeske Svtinje nad Svetinjama.

Posto su neki trazili dokaz da je Car Atraksers izdao zapvest o povratku Jevreja u Jerusalim i njegovom zidanju - biblijski i istorijski kontekst upravo govori da su postojala dva dekreta.

1. DEKRET CAREVA KIRA I DARIJA DA SE SAZIDA JERUSALIMSKI HRAM.
2. DEKRET DA SE SAZIDA SAM GRAD JERUSALIM I ZIDOVI OKO NJEGA

To pokazuju jasni biblijski dokazi, da su Kir i Darije izdali dekret da se sagradi i posveti Jerusalimski hram:

-------------------------------------------------

5:13 Ali prve godine Kira, cara vavilonskog, car Kir zapovedi da se sazida ovaj dom Božji.
5:14 Još i sudove doma Božijeg zlatne i srebrne koje nam Navuhodonosor beše uzeo iz crkve jerusalimske i odneo u crkvu vavilonsku, iznese ih car Kir iz crkve vavilonske, i biše dani po imenu Sasavasaru, kog postavi upraviteljem,
5:15 I reče mu: Uzmi ove sudove pa idi i odnesi ih u crkvu koja je u Jerusalimu, i dom Božji neka se sazida na svom mestu.
5:16 Onda taj Sasavasar dođe i postavi temelj domu Božijem u Jerusalimu; i od tog vremena dosad zida se i još nije dovršen.
5:17 Ako je dakle ugodno caru, neka se potraži u riznici carskoj u Vavilonu je li car Kir zapovedio da se sazida ovaj dom Božji u Jerusalimu, i volju svoju o tom neka nam car pošalje''' ( knjiga Jezdrina 5. 13 - 17 )

4:24 Tada stade posao oko doma Božijeg u Jerusalimu, i staja do druge godine carovanja Darija, cara persijskog''' ( Jezdra 4. 24 )

----------------------------------------------------

Nasuprot ovome, u bibliji jasno stoji da je car Artakserks izdao dekret da se Jevreji vrate u Jerusalim sedme godine njegove vladavine i da je tada pocelo zidanje grada Jerusalima.

Ovo potvrdjuje i istorijski kontekst po kome je car Artakserks poceo da vlada 464 godine pre nove ere, a sedma godina njegove vladavine kada je izda dekret o povratku Jevreja i zidanju grada Jerusalima je upravo 457 pre nove ere.

U knjizi proroka Nemije 1 i 2 glavi se upravo govori o zidanju Jerusalima i podizanju zidova upravo za vreme carevanja Artakserksa sa pocetkom 457 godine kada je on i izdao svoj dekret.

Jos jedna bitna pojedinost je ta - da jedino racunajuci od 457 godine i Artakserksovog dekreta, mi dolazimo u tacno vreme pojave Mesije odnosno njegovog rodjenja izmedju 2 i 3 godine pre nove ere.

Danilovo prorocanstvo iz 8 i 9 poglavlja o 2300 dana i noci u biblijskom i istorijskom kontekstu je zapanjujuce tacno predvidelo ove pojedinosti..Amin!

A posle ovih stvari za carovanja Artakserksa, cara persijskog, Jezdra, sin Seraje sina Azarije, sina Helkije,
7:2 Sina Saluma, sina Sadoka, sina Ahitova,
7:3 Sina Amarije, sina Azarije, sina Merajota,
7:4 Sina Zeraje, sina Ozije, sina Vukija,
7:5 Sina Avuzije, sina Finesa, sina Eleazara, sina Arona poglavara svešteničkog,
7:6 Taj Jezdra vrati se iz vavilonske, a beše književnik vešt zakonu Mojsijevom, koji dade Gospod Bog Izrailjev, i car mu dade sve što zaiska, jer ruka Gospoda Boga njegovog beše nad njim,
7:7 I vratiše se u Jerusalim neki sinovi Izrailjevi i sveštenici i Leviti i pevači i vratari i Netineji sedme godine cara Artakserksa.
7:8 A dođe u Jerusalim petog meseca sedme godine tog cara.
7:9 Jer prvog dana prvog meseca pođe iz vavilonske, a prvog dana petog meseca dođe u Jerusalim, jer dobra ruka Boga njegovog beše nad njim.
7:10 Jer Jezdra beše upravio srce svoje da istražuje zakon Gospodnji i da ga izvršuje i da uči Izrailja uredbama i zakonima.
7:11 A ovo je prepis od knjige koju dade car Artakserkso Jezdri svešteniku književniku veštom stvarima što je zapovedio Gospod i uredbama Njegovim u Izrailju:
7:12 Artakserkso car nad carevima Jezdri svešteniku, književniku veštom u zakonu Boga nebeskog, svako dobro; tada i tada.
7:13 Ja zapovedam: Ko god u mom carstvu od naroda Izrailjevog i od sveštenika njegovih i Levita hoće od svoje volje da ide s tobom u Jerusalim, nek ide.
7:14 Jer se šalješ od cara i od sedam savetnika njegovih da nadgledaš Judeju i Jerusalim po zakonu Boga svog koji ti je u rukama,
7:15 I da odneseš srebro i zlato što car i savetnici njegovi dragovoljno prinose Bogu Izrailjevom, kome je stan u Jerusalimu,
7:16 I sve srebro i zlato što nakupiš u svojoj zemlji vavilonskoj s dragovoljnim prilozima koje narod i sveštenici dragovoljno prilože na dom Boga svog u Jerusalimu.
7:17 Pa odmah za te novce kupi junce i ovnove i jaganjce s darovima njihovim i nalivima njihovim, i prinesi ih na oltaru doma Boga našeg u Jerusalimu.
7:18 I šta se tebi i braći tvojoj svidi učiniti s ostalim srebrom i zlatom, učinite po volji Boga svog.
7:19 I sudovi koji su ti dati za službu u domu Boga tvog, ostavi pred Bogom u Jerusalimu.
7:20 I šta bi još trebalo domu Boga tvog, te bi valjalo dati, podaj iz carske riznice.
7:21 I još zapovedam ja, car Artakserkso svim rizničarima s one strane reke, da šta god zaište od vas Jezdra sveštenik, književnik vešti zakonu Boga nebeskog, odmah da se učini,
7:22 Do sto talanata srebra i do sto kora pšenice i do sto vata vina i do sto vata ulja, a soli bez mere,
7:23 Šta god zapovedi Bog nebeski, odmah da se učini za dom Boga nebeskog, da ne dođe gnev na carstvo, na cara i na sinove njegove.
7:24 I još vam javljamo da se ni od jednog između sveštenika i Levita i pevača i vratara i Netineja i drugih sluga tog doma Božijeg ne sme uzimati danak ni porez ni carina.
7:25 A ti, Jezdra, po mudrosti Boga svog koja ti je data postavi upravitelje i sudije da sude svemu narodu što je s one strane reke između svih koji znaju zakon Boga tvog, i ko ne zna, učite ga.
7:26 A ko ne bi izvršavao zakon Boga tvog i zakon carev, odmah da mu se sudi, bilo da se pogubi ili da se progna ili da se oglobi ili da se baci u tamnicu.
7:27 Blagosloven da je Gospod Bog otaca naših, koji dade to caru u srce da ukrasi dom Gospodnji u Jerusalimu,
7:28 I dade mi, te nađoh milost pred carem i savetnicima njegovim i pred svim silnim knezovima carevim. I ja se oslobodih, jer ruka Gospoda Boga mog beše nada mnom, i skupih glavare iz Izrailja da idu sa mnom" ( knjiga Jezdrina 7 poglavlje )

JEVREJI TEK ZA VREME CARA ARTAKSERKSA ZIDAJU JERUSALIM I NJEGOVE ZIDOVE:

2:5 I rekoh caru: Ako je ugodno caru i ako ti je mio sluga tvoj, pošlji me u Judeju u grad gde su grobovi otaca mojih da ga sagradim.
2:6 A car mi reče, a žena njegova seđaše do njega: Koliko ti vremena treba na put, i kad ćeš se vratiti? I bi ugodno caru, i pusti me kad mu kazah vreme.
2:7 Potom rekoh caru: Ako je ugodno caru, DA MI SE DA KNJIGA na knezove preko reke da me prate dokle ne dođem u Judeju,
2:8 I knjiga na Asafa, čuvara šume careve da mi da drva za brvna na vrata od dvora uz dom Božji i za zid gradski i za kuću u koju ću ući. I dade mi car, jer dobra ruka Boga mog beše nada mnom.
2:9 I tako dođoh sa knezovima preko reke, I DADOH IM KNJI. A car posla sa mnom vojvode i konjike.
2:10 A kad to ču Sanavalat Oronjanin i Tovija, sluga Amonac, bi im vrlo mrsko što dođe čovek da se postara za dobro sinovima Izrailjevim.
2:11 Potom dođoh u Jerusalim, i bih onde tri dana'' ( Nemija 2 poglavlje )

"I usta Elijasiv, poglavar sveštenički i braća njegova sveštenici i zidaše vrata ovčija, i osvetiše ih i metnuše im krila, i osvetiše ih do kule Meje, do kule Ananilove.
3:2 A do njega zidaše Jerihonjani, a do njih zida Zahur, sin Imrijev;
3:3 A vrata riblja zidaše sinovi Asenajini, oni ih pobrvnaše i metnuše krila i brave i prevornice.
3:4 A do njih popravlja Merimot, sin Urije sina Akosovog; a do njih popravlja Mesulam, sin Varahije sina Mesizaveilovog; a do njih popravlja Sadok, sin Vanin.
3:5 A do njih popravljaše Tekujani, ali poglavice njihove ne saviše vrat svoj na službu Gospodu svom.
3:6 A stara vrata popravlja Jodaj, sin Fasejin i Mesulam, sin Vesodijin, oni ih pobrvnaše i metnuše krila i brave i prevornice.
3:7 A do njih popravljaše Melatija Gavaonjanin i Jadon Meronjanin, ljudi iz Gavaona i iz Mispe do stolice kneza s ove strane reke.
3:8 Do njih popravlja Uzilo, sin Arahijin, zlatar; a do njega popravlja Ananija, sin apotekarski. I ostaviše Jerusalim do širokog zida.
3:9 A do njih popravlja Refaja, sin Orov poglavar nad polovinom kraja jerusalimskog.
3:10 A do njih popravlja Jedaja, sin Arumafov prema svojoj kući, a do njega popravlja Hatus, sin Asavnijin" ( Nemija 3 poglavlje )

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Stvarnoslap, nisi posteno uzeo u obzir moje poslednje objasnjenje, u njemu je sadrzan ceo odgovor na ovaj problem.

Sada bih dao jos jedno dodatno objasnjenje teme o kojoj je bilo reci - a to je pocetak prorockog lanca od 2300 godina i ociscenje nebeske Svtinje nad Svetinjama.

Posto su neki trazili dokaz da je Car Atraksers izdao zapvest o povratku Jevreja u Jerusalim i njegovom zidanju - biblijski i istorijski kontekst upravo govori da su postojala dva dekreta.

1. DEKRET CAREVA KIRA I DARIJA DA SE SAZIDA JERUSALIMSKI HRAM.
2. DEKRET DA SE SAZIDA SAM GRAD JERUSALIM I ZIDOVI OKO NJEGA

To pokazuju jasni biblijski dokazi, da su Kir i Darije izdali dekret da se sagradi i posveti Jerusalimski hram:

Nasuprot ovome, u bibliji jasno stoji da je car Artakserks izdao dekret da se Jevreji vrate u Jerusalim sedme godine njegove vladavine i da je tada pocelo zidanje grada Jerusalima.

Oprosti ali, moram ti reći, lažeš. Evo Kirova dekreta:

Ezr 1,1-3: Prve godine perzijskoga kralja Kira, da bi se ispunila riječ Jahvina objavljena na Jeremijina usta, nadahnu Jahve perzijskoga kralja Kira te on objavi po svemu svojem kraljevstvu, usmeno i pismeno: "Ovako veli perzijski kralj Kir: 'Sva zemaljska ..... Tko je god među vama od svega njegova naroda, Bog njegov bio s njim! Neka ide u Jeruzalem u Judeji i neka gradi Dom Jahvi, Bogu Izraelovu, Bogu koji stoluje u Jeruzalemu.

Vidiš li ti ovo crveno povećano? Je li ovo dopuštenje Židovima za povratak? Ti tvrdiš da nije! Ali nije problem samo u tvome vidu, jednak je i tvoj problem u najelementarnijem logičkom rasuđivanju. Vrijeđaš zdrav razum. Neka idu u Jeruzalem u Judeji, za tebe nije dopuštenje za povratak, a nakon toga slijedeći tvoj biser: Kir je Židovima zapovijedio da sagrade Jeruzalemski Hram, ali im nije dopustio da se vrate u Jeruzalem. Da čujemo od tebe kako su to Židovi gradili Hram! Iz Babilona se kamenjem nabacivali i tako sazidaše Hram!?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Evo, samo je sat vremena trebalo da se potvrdi moja tvrdnja. Adventisti vam nikada neće odgovoriti na ona moja gornja pitanja. U pravu sam bio i kada sam napisao na koji način to adventisti izbjegavaju. Pogledajte, ako se nećete složiti s njima i pridružit im se u pendrečenju Biblije, onda će vas optužiti kako krivo tvrdite o godini Isusova rođenja. Zaista sumanuto! Ja ni riječi, ma ni slova, o Isusovoj godini rođenja nisam napisao (provjerite sami), a evo, mire kaže kako ja tvrdim da je Isus rođen 95. p.n.e.

Rekao sam, vrijedilo je to i za tebe mire, ne zovi mene na pendrečenje Biblije.

Naravno da tvrdis! Ako ti kazes da mi treba da uzmemo godinu 552. tj. prvu godinu Kralja Kira kao polaznu za ovaj prorocanski period, onda dolazimo do 95. ili 97. godine p.n.e , kada je po tom prorocanstvu trebao biti rodjen Isus.
Sto lazes?..
Kada te neko uhvati u lazi ti se sabijas ko kornjaca u oklop!

Evo tvoje izjave: ''Nema veze što nas Sveto Pismo vodi jedino do Kirova dekreta, kad se brani proročica i ono što je ona napisala, dopušteno je čak i Bibliju "pendrečiti"''

Evo, svo vreme tvrdis da mi trebamo uzeti Kirov dekret kao polaznu godinu, i sad lazes da nisi to tvrdio!

Treba li jos da te citiram?

I sad ako uzimamo tu godinu za polaznu(za koju ti tvrdis da jeste polazna), kada je Isus rodjen?
Jel to bilo 95. p.n.e.?
Ajde kazi?

I onda ja ''pendrecim bibliju''?
Od ovog tvog ''pendrecenja'' gore nema, navodis nas da verujemo da je Isus rodjen 95. god. p.n.e.

Natrag