"AKO NE ZNAMO KUDA IDEMO - STICI CE MO TAMO GDE SE NISMO NADALI" glasi jedna izjava koju je neko dao.
Korisno je vrijedne izjave i napamet naučiti, ali jedino vrijedi ako čovjek iz vrijednih izjava
nešto nauči. Evo najslikovitije kako Laodikeja i mire "znaju kuda idu"
Ovi tekstovi u Nemiji jasno kazu da je Nemija molio cara Artaksersa da mu dozvoli da ode da sagradi Jerusalim i da mu car daje knjige - odnosno pismeni dopust da to i ucini.
CAR ARTAKSERKS DOPUSTA NEMIJI DA ODE I OBNOVI JERUSALIM:
'''A meseca Nisana godine dvadesete Artakserksa cara beše vino pred njim, i ja uzevši vino dadoh ga caru. A pre ne bijah neveseo pred njim. .....
Artakserks je u Nemiji dao napismeno da Jevreji odpocnu zidanje Jerusalima, i tek tada - ne pre, Jevreji odpocinju zidanje Jerusalima opisano u 3 poglavlju Nemije.
Dakle, nakon zapovesti cara Artakserksa.
Evo tog mog odgovora:
Lepo pise da je Nemija trazio KNJIGE.
Izraz KNJIGA u bibliji oznacava dokument koji nesto potvrdjuje.
Evo ga, Laodikeja ima svoj stav i svoju tezu -
Dvadesete godine svoje vladavine
Artakserks dopušta da se
sagradi Jeruzalem, te delegira Nehemiju da ide i sagradi Jeruzalem. A onda nastupa njegov prijatelj mire i deklarira:
Nikako ne moze biti da je 20. godine Kralja Artakserksa pocela obnova grada..
Iako se Laodikeja i mire ovdje
ne slažu, Za Laodikeju je u pitanju
20. godina vladavine Artakserksa a za miru
7. godina, mire nastupa po onoj poznatoj - "nema veće ljubavi od ove,
lagati za prijatelja". Mire će, iako se njegovo i Laodikejino datiranje
razlikuju za 13 godina tvrditi da je Laodikeja u pravu. A onda će miri Laodikeja uzvratiti po isto tako "velikoj ljubavi", ovako:
Tacno, u sedmoj godini crevanja Artakserksova a to je 457 godina jer je on poceo d vlada 464 godine.
457 je Artakserks izdao zapovest o zidanju Jerusalima i o tome govori i Jezdra i Nemija, nema ikakve greske..Amin!
Pogledajte ovo!
Odriče se Laodikeja 20. godine i dopuštenja koje je
Artakserks dao Nehemiji kao polazne točke. Evo, Laodikeja sada prihvaća mirinu elaboraciju i mirinu
7. godinu Artakserksove vladavine. Sada su se
konačno uskladili.
Različito su tvrdili, a svaki put kad bih ih ja upozorio da im "duet" ne funkcionira najbolje, optuživali su mene kako sam nerazuman i kako ja izvrćem ono što oni pišu i tvrde.
Kako bilo da bilo, sada kada su
obojica (Laodikeja i mire) konačno zajašili na
7. godinu vladavine Artakserksa, analizirajmo čitavu priču
od početka i u miru. Dakle, složiše se konačno Laodikeja i mire i tvrde:
Dva su dekreta.
Kirov iz
1. godine Kirove vladavine, i
Artakserksov iz
7. godine Artakserksove vladavine. Tvrde dalje Laodikeja i mire: Ono što
tražimo iz Danijela, početak proročanstva,
ne može nikako biti Kirov dekret, to samo
može biti Artakserksov dekret iz 7. godine njegove vladavine. Da bismo
provjerili kako stvari stvarno stoje, citirajmo ponovo sve relevantno za ovu priču i našu diskusiju:
Dn 9,1-2:
Prve godine Darija, sina Artakserksova, iz roda Medijaca, koji vladaše kraljevstvom kaldejskim, prve dakle godine njegova kraljevanja, ja, Daniel, istraživah u Pismima broj godina koje se - prema riječi koju Jahve uputi proroku Jeremiji - imaju ispuniti nad ruševinama Jeruzalema: sedamdeset godina.
Dn 9,24-25:
Sedamdeset je sedmica određeno tvom narodu i tvom svetom gradu ...... Znaj i razumij: Od časa kad izađe riječ 'Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem' pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme.
Evo
Kirova dekreta:
Ezr 1,1-3:
Prve godine perzijskoga kralja Kira, da bi se ispunila riječ Jahvina objavljena na Jeremijina usta, nadahnu Jahve perzijskoga kralja Kira te on objavi po svemu svojem kraljevstvu, usmeno i pismeno: "Ovako veli perzijski kralj Kir: 'Sva zemaljska ..... Tko je god među vama od svega njegova naroda, Bog njegov bio s njim! Neka ide u Jeruzalem u Judeji i neka gradi Dom Jahvi, Bogu Izraelovu, Bogu koji stoluje u Jeruzalemu.
Evo onoga što vi zovete
Artakserksovim dekretom iz
7. godine Artakserksove vladavine:
Ezr 7,1-13:
Poslije tih događaja, za kraljevanja Artakserksa, kralja perzijskoga, Ezra - sin Seraje, ....... sina vrhovnog svećenika Arona - taj Ezra vrati se iz Babilona. Bio je književnik vješt Mojsijevu Zakonu, koji je dao Jahve, Bog Izraelov. Kako je ruka Jahve, Boga njegova, bila nad njim, kralj mu je dao sve što je tražio. Stanovit broj Izraelaca, svećenika, levita, pjevača, vratara i sluga krenuše u Jeruzalem sedme godine kralja Artakserksa. A Ezra je došao u Jeruzalem petoga mjeseca: bilo je to sedme godine kraljeve. Evo prijepisa isprave koju je kralj Artakserkso dao svećeniku Ezri, ..... "Artakserkso, kralj kraljeva, svećeniku Ezri, ...... Evo mojih zapovijedi: Tko god u mome kraljevstvu od naroda izraelskog, njegovih svećenika ili od njegovih levita želi poći u Jeruzalem, može ići s tobom.
Evo
mojih pitanja za Laodikeju i miru:
1. Što to
nedostaje Kirovu dekretu (Ezr 1,1-3) pa
on ne može biti ono o čemu govori
Dn 9,1-2 i Dn 9,24-25, a to ima Artakserksov dekret (Ezr 7,1-13) pa je
upravo on ono o čemu piše Danijel???
2. Ne kaže li Danijel kako je u Pismima
istraživao broj godina iz proročanstva koje je Bog uputio
proroku Jeremiji?
3. Nalazimo li u Kirovu dekretu (Ezr 1,1-3) napomenu kako se radi baš o onome što je Bog objavio preko
Jeremije? Nalazimo! Nalazimo li u Artakserksovu dekretu (Ezr 7,1-13) bilo kakav spomen proroka
Jeremije? Ne nalazimo!
4. Nalazimo li u Kirovu dekretu riječi kojima Gabriel
tumači Danijelu:
"Neka se vrate"? Nalazimo najdirektnije! Kir kaže: "
Tko je god među vama od svega njegova naroda, .... Neka ide u Jeruzalem....." A što imamo u ispravi koju je Artakserks dao Ezri? Dopuštenje Židovima da zajedno s Ezrom mogu poći u Jeruzalem. Je li ovo dekret kojim se
Židove oslobađa iz babilonskog ropstva i kojim im se
dopušta povratak?
Nije! Nije jer smo vidjeli da je
Židove od babilonskog ropstva oslobodio i povratak im dopustio Kir svojim dekretom, još puno prije. Sam Ezra piše i svjedoči koliko je već Židova u Jeruzalemu i Judeji kada on tamo stiže 7. godine vladavine Artakserksa.
5. Jeste li slijepi, drski ili je nešto treće u pitanju kada kažete: Kirov dekret
ne može biti ono što tražimo, jer u Kirovu dekretu
nema zapovijedi ili dopuštenja Židovima da zidaju Jeruzalem. Točno -
nema! Ali
gdje vam je u Artakserksovu dekretu
zapovijed ili dopuštenje Židovima da zidaju Jeruzalem??? Možda sam
ja slijepac, eno gore citata Ezr 7,1-13, (Artakserksov dekret prema vama),
uprite prstom i pokažite gdje je zapovijed ili dopuštenje Židovima da
zidaju Jeruzalem.
Adventisti
nemaju odgovore na gornja pitanja. Međutim, kako oni ne mogu protiv proročice Ellen nikada vam to neće priznati. Proročica je tu glupost prihvatila od onih koji su
Yom Kippur za 28 dana fulali, i onda to još
Bogu poturila. Kao što rekoh, nikada vam adventisti neće odgovoriti na gornja pitanja, nego će vas navlačiti pričom kako
457. godina
naprosto mora biti početak od kojeg se kreće. Mora biti, kažu adventisti, jer tako se slažu sve "biblijske računice". Samo tako se dolazi do
godina Mesije, njegova javnog djelovanja i smrti, kažu adventisti. Nema veze što nas Sveto Pismo vodi
jedino do Kirova dekreta, kad se brani
proročica i ono što je ona napisala,
dopušteno je čak i Bibliju "pendrečiti" dok ne prizna da je to ipak Artakserksov dekret.
Pendrečit Bibliju zaista nije lijepo, ali tko im to može zabraniti. Ja tražim, zapravo molim ih, da ne pozivaju i mene da pendrečim Bibliju.