Promašaji Adventne crkve

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Oni koji posteno citaju svaki odgovor mogu videti da se ovde ili lazno iznose primedbe kako ubibliji ne postoje dokazi da postoji nebesko ciscenje Svetinje i da u da u knjizi Nemijinoj nema dokaza da je car Artakserks dao Nemiji zapovest da se Jerusalim sazida i da od TOG TRENUTKA pocinje zidanje samog grada Jerusdlima, dok knjiga Jezdrina govori SAMO o zidanju Jerusalimskog hrama, sto su dve razlicite stvari..ili se moji odgovori uopste ne citaju i ne uzimaju uobzir vec je protivnicima iskljucivo cilj da dokazu SVOJE SUBJEKTIVNE TEORIJE.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ODGOVOR O OCISCENJU NEBESKE SVETINJE

Danilo gopvori o ociscenju nebeske Svetinje nad Svetinjama Hristovom krvlju, po modelu zemaljske sluzbe u Svetinji nad Svetinjama jednom godisnje.
O toj simbolici upravo govori apostol Pavle upravo upucujuci na ociscenje nebeske Svetinje ne krvlju zemaljskog jagnjeta - vec krvlju Hristovom.

Dakle, imamo potpunu celinu.
Danilo govori o ociscenju nebeske Svetinje nad Svetinjama koje je trebalo da otpocne na kraju prorockog lanca od 2300 dana i noci - prorockih godina koji pocinje ediktom cara Artakserksa da se Jerusalim ponovo sazida 457 godine pre nove ere.

Racunajuci od 2300 godina od 457 pre Hrista - dolazi se u 1844 godinu kao pocetka ociscenja nebeske Svetinje nad Svetinjama.

APOSTOL PAVLE GOVORI O OCISCENJU NEBESKE SVETINJE NAD SVETINJAMA HRISTOVOM KRVLJU:

Tako i prvi zavet imaše pravdu bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
9:2 Jer skinija beše načinjena prva, u kojoj beše svećnjak i trpeza i postavljeni hlebovi, što se zove svetinja.
9:3 A za drugim zavesom beše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
9:4 Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zaveta okovan svuda zlatom, u kome beše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se beše omladila, i ploče zaveta.
9:5 A više njega behu heruvimi slave, koji osenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
9:6 A kad ovo beše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
9:7 A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički, ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
9:8 Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;
9:9 Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi.
9:10 Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.
9:11 Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
9:12 Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
9:13 Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu;
9:14 A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
9:15 I zato je novom zavetu posrednik, da kroz smrt, koja bi za otkup od prestupaka u prvom zavetu, obećanje večnog nasledstva prime zvani.
9:16 Jer gde je zavet valja da bude i smrt onog koji čini zavet.
9:17 Jer je zavet po smrti potvrđen: budući da nema nikakve sile dok je živ onaj koji ga je načinio.
9:18 Jer ni prvi nije utvrđen bez krvi.
9:19 Jer kad Mojsije izgovori sve zapovesti po zakonu svom narodu, onda uze krvi jarčije i teleće, s vodom i vunom crvenom i isopom, te pokropi i knjigu i sav narod.
9:20 Govoreći: Ovo je krv zaveta koji Bog načini s vama.
9:21 A tako i skiniju i sve sudove službene pokropi krvlju.
------------------------------------------------
9:22 I gotovo sve se krvlju čisti po zakonu, i bez prolivanja krvi ne biva oproštenje.
9:23 Tako je trebalo da se obličja nebeskih ovima čiste, a sama nebeska boljim žrtvama od ovih.
9:24 Jer Hristos ne uđe u rukotvorenu svetinju, koja je prilika prave, nego u samo nebo, da se pokaže sad pred licem Božijim za nas;
9:25 Niti da mnogo puta prinosi sebe, kao što poglavar sveštenički ulazi u svetinju svake godine s krvlju tuđom:
9:26 Inače bi On morao mnogo puta stradati od postanja sveta; a sad jednom na svršetku veka javi se da svojom žrtvom satre greh.
9:27 I kao što je ljudima određeno jednom umreti, a potom sud:
9:28 Tako se i Hristos jednom prinese, da uzme mnogih grehe; a drugom će se javiti bez greha na spasenje onima koji Ga čekaju" ( Jevrejima poslanica 9 poglavlje )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Artakserks je u Nemiji dao napismeno da Jevreji odpocnu zidanje Jerusalima, i tek tada - ne pre, Jevreji odpocinju zidanje Jerusalima opisano u 3 poglavlju Nemije.
Dakle, nakon zapovesti cara Artakserksa.

Evo tog mog odgovora:

Lepo pise da je Nemija trazio KNJIGE.
Izraz KNJIGA u bibliji oznacava dokument koji nesto potvrdjuje.

U bibliji postoji tekst koji govori naprimer o razvodu, da ako se muz razvede od zene da joj da KNJIGU RASPUSNU - odnosno pisani dokument da se od nje razveo.

Dakle, u slucaju dekreta cara Artyakserksa sve je jasno.

CAR IZDAJE ZAPOVEST DA SE ZIDA JERUSALIM:

2:5 I rekoh caru: Ako je ugodno caru i ako ti je mio sluga tvoj, pošlji me u Judeju u grad gde su grobovi otaca mojih da ga sagradim.
2:6 A car mi reče, a žena njegova seđaše do njega: Koliko ti vremena treba na put, i kad ćeš se vratiti? I bi ugodno caru, i pusti me kad mu kazah vreme.
2:7 Potom rekoh caru: Ako je ugodno caru, DA MI SE DA KNJIGA na knezove preko reke da me prate dokle ne dođem u Judeju,
2:8 I knjiga na Asafa, čuvara šume careve da mi da drva za brvna na vrata od dvora uz dom Božji i za zid gradski i za kuću u koju ću ući. I dade mi car, jer dobra ruka Boga mog beše nada mnom.
2:9 I tako dođoh sa knezovima preko reke, I DADOH IM KNJI. A car posla sa mnom vojvode i konjike.
2:10 A kad to ču Sanavalat Oronjanin i Tovija, sluga Amonac, bi im vrlo mrsko što dođe čovek da se postara za dobro sinovima Izrailjevim.
2:11 Potom dođoh u Jerusalim, i bih onde tri dana'' ( Nemija 2 poglavlje )

JEVREJI TEK TADA POSLE ZAPOVESTI CARA ARTAKSERKSA POCINJU ZIDANJE JERUSALIMA:

"I usta Elijasiv, poglavar sveštenički i braća njegova sveštenici i zidaše vrata ovčija, i osvetiše ih i metnuše im krila, i osvetiše ih do kule Meje, do kule Ananilove.
3:2 A do njega zidaše Jerihonjani, a do njih zida Zahur, sin Imrijev;
3:3 A vrata riblja zidaše sinovi Asenajini, oni ih pobrvnaše i metnuše krila i brave i prevornice.
3:4 A do njih popravlja Merimot, sin Urije sina Akosovog; a do njih popravlja Mesulam, sin Varahije sina Mesizaveilovog; a do njih popravlja Sadok, sin Vanin.
3:5 A do njih popravljaše Tekujani, ali poglavice njihove ne saviše vrat svoj na službu Gospodu svom.
3:6 A stara vrata popravlja Jodaj, sin Fasejin i Mesulam, sin Vesodijin, oni ih pobrvnaše i metnuše krila i brave i prevornice.
3:7 A do njih popravljaše Melatija Gavaonjanin i Jadon Meronjanin, ljudi iz Gavaona i iz Mispe do stolice kneza s ove strane reke.
3:8 Do njih popravlja Uzilo, sin Arahijin, zlatar; a do njega popravlja Ananija, sin apotekarski. I ostaviše Jerusalim do širokog zida.
3:9 A do njih popravlja Refaja, sin Orov poglavar nad polovinom kraja jerusalimskog.
3:10 A do njih popravlja Jedaja, sin Arumafov prema svojoj kući, a do njega popravlja Hatus, sin Asavnijin" ( Nemija 3 poglavlje )

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pavle kaze: ''A za drugim zavesom beše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama''
A zatim kaze za Isusa: ''Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.''
Ispada da nije usao u ''Svetinju nad Svetinjama'' nego samo u prvi deo, ili ja gresim?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Oni koji posteno citaju svaki odgovor mogu videti da se ovde ili lazno iznose primedbe kako ubibliji ne postoje dokazi da postoji nebesko ciscenje Svetinje i da u da u knjizi Nemijinoj nema dokaza da je car Artakserks dao Nemiji zapovest da se Jerusalim sazida i da od TOG TRENUTKA pocinje zidanje samog grada Jerusdlima,

Ja sam očekivao da ćeš ti "u pravom kontekstu" pojasniti one citate (J. White, E. White i J. Bates), a ne po peti put kopirati jedan od svojih starih postova. OK, nemaš objašnjenja, idemo dalje.

Nehemija??? Kažeš kako se u 2. poglavlju Nehemije nalazi zapovijed "da se Jerusalem sazida". Vidim da nas dvojica koristimo različite prijevode Biblije, pa ću citirati Nehemiju iz prijevoda koji ti koristiš, evo:

2:5 I rekoh caru: Ako je ugodno caru i ako ti je mio sluga tvoj, pošlji me u Judeju u grad gde su grobovi otaca mojih da ga sagradim.
2:6 A car mi reče, a žena njegova seđaše do njega: Koliko ti vremena treba na put, i kad ćeš se vratiti? I bi ugodno caru, i pusti me kad mu kazah vreme.
2:7 Potom rekoh caru: Ako je ugodno caru, DA MI SE DA KNJIGA na knezove preko reke da me prate dokle ne dođem u Judeju,
2:8 I knjiga na Asafa, čuvara šume careve da mi da drva za brvna na vrata od dvora uz dom Božji i za zid gradski i za kuću u koju ću ući. I dade mi car, jer dobra ruka Boga mog beše nada mnom.
2:9 I tako dođoh sa knezovima preko reke, I DADOH IM KNJI. A car posla sa mnom vojvode i konjike.
2:10 A kad to ču Sanavalat Oronjanin i Tovija, sluga Amonac, bi im vrlo mrsko što dođe čovek da se postara za dobro sinovima Izrailjevim.

Evo, nađi i pokaži u gornjem tekstu Neh 2,5-11 gdje je ta zapovijed. Da se podsjetimo, Gabriel pojašnjava Danijelu: "Od časa kad izađe riječ 'Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem ...", pa nam ti sada "upri prstom" u Nehemijinu tekstu gdje je to - "Neka se vrate", gdje je to - "neka opet sagrade Jeruzalem". Nema, nema ni jednog ni drugog. Ne može ni biti jer je ovdje riječ o Artakserksovu dopuštenju samo Nehemiji, Artakserks Nehemiji "odobrava" svojevrsni "nagradni dopust".

A Svetinja??? Adventistička priča o 22.10.1844. i Isusovu "preseljavanju", do koje se došlo apsurdnom, smiješnom i nažalost tragičnom računicom, ne može ni biti drugačija do apsurdna, smiješna i tragična. Već je ranije pokazan apsurd te priče - račundžije su profulali Yom Kippur 1844. za 28 dana, i po hebrejskom i po karaitskom kalendaru. Na njihovu žalost, nisu profulali samo zbog toga što nisu poznavali kalendare, profulali su i zbog toga što je njihovo poznavanje i razumijevanje Svetog Pisma također bilo na nivou poznavanja kalendara, dakle, potpuno nepoznavanje. Naime, da su razumijeli Sveto Pismo nikada im na pamet ne bi pala nebuloza o "Isusovu preseljavanju". Prema Svetom Pismu, niti je Isus kamo preseljavao, niti za to postoji potreba. Isus "jednom zauvijek uđe u Svetinju" (Heb 9,12), što potvrđuje da je adventistička priča o "Isusovu preseljavanju" zaista apsurdna smiješna i tragična. Ako nam sveti Pavao svjedoči: (Heb 10,12-13) "A ovaj, pošto je prinio jednu jedincatu žrtvu za grijehe, zauvijek sjede zdesna Bogu čekajući otad dok se neprijatelji ne podlože za podnožje nogama njegovim.", tko su onda oni koji uče da Isus ipak nije, po prinošenju jedincate žrtve, zauvijek sjeo zdesna Bogu? Tko su oni koji uvjeravaju da je Isus ipak "preseljavao"?

Osim toga, kamo bi to Isus i imao preseljavati? Postoje li na Nebu zaista zasebne prostorije čiji zidovi ili zavjese razdvajaju Oca i Sina? Zar je Bog razdijeljen sam u sebi? Zaista smiješno kada ne bi bilo tragično i bogohulno. Što kaže sveti Pavao:

Heb 9,1-4: I onaj prvi je, svakako, imao bogoštovne uredbe i Svetinju, ali ovosvjetsku. Šator je uistinu bio uređen: prvi, u kojem bijaše svijećnjak, stol i prinos kruhova, a zove se Svetinja; iza druge pak zavjese bio je Šator zvan Svetinja nad svetinjama - u njoj zlatni kadionik i Kovčeg saveza, .......

Heb 9,6-10: Pošto je to tako uređeno, u prvi Šator stalno ulaze svećenici obavljati bogoslužje, a u drugi jednom godišnje samo veliki svećenik, i to ne bez krvi koju prinosi za sebe i za nepažnje naroda. Time Duh Sveti očituje da još nije otkriven put u Svetinju dok još postoji prvi Šator. To je slika za sadašnje vrijeme: prinose se darovi i žrtve koje ne mogu u savjesti usavršiti bogoslužnika - sve same na ićima i pićima i raznim pranjima utemeljene tjelesne uredbe, nametnute do časa ispravka.

Pogledajte, zemaljska Svetinja, kaže sveti Pavao, ima dva šatora (σκηνὴ). Prvi (Svetinja - ἅγιον), u koji svakodnevno ulaze svećenici obavljati bogoslužje, i drugi (Svetinja nad svetinjama - ἅγια ἁγίων), u koji samo jednom godišnje ulazi veliki svećenik. Duh Sveti očituje, kaže Pavao, prvi Šator postoji samo zato što još nije otkriven put u Svetinju. Židovsko (starozavjetno) prinošenje žrtava nije moglo usavršiti bogoslužnika, i zato je zemaljsaka svetinja uređena kao prvi i drugi Šator. Krist, savršeni bogoslužnik, Veliki svećenik, po svojoj krvi uđe jednom zauvijek u Svetinju i nađe vječno otkupljenje. Savršeni bogoslužnik, Veliki svećenik, dakle Isus Krist, ne samo da otkriva put u Svetinju, On "pošto je prinio jednu jedincatu žrtvu za grijehe, zauvijek sjede zdesna Bogu u nebeskoj Svetinji" Zbog svega ovoga naučavanje o "razdvojenosti Oca i Sina" (1810 godina) i naučavanje o "preseljavanju Sina" je zaista apsurdno, smiješno, tragično i bogohulno.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Pre svega želim da izrazim radost što se ovde na forumu mogu čuti i glasovi razuma i vere u Božju reč a tu spada Adrijan.Na žalost postoje tu i oni što su spremni zastupati laž po svaku cenu kao Laodikeja i oni što se povode i nemogu izvagati šta je šta kao Mire.Slap nema potrebu da u temi o Adv. iznosi svoju veru već samo upoređuje Božju reč sa rečju Adventizma i koga zanima može da prati.

Slap je ovde izneo samo mrvicu iz jedne teme a već rekoh da toga toliko ima i d bih mogao zatrpati forum sa mnoštvom da ne kažem hiljadama srt. tekstova i krivih tačaka učenja sa dokazima i činio sam to godinama ali više ne mogu dosadilo mi.Potvrđujem da su citati izvorni koje Slap koristi.Ne može se očekivati od nekog ko nije niti poseduje sve Jelenine naslove da potvrdi validnost njenih citata zato Laodikeja nije kompetentan da to učini već može samo da nagađa.

Laodikeja ponovo ti kažem da možeš pisati koliko god želiš svoje mišljenje ili Jelenino svejedno tu nema dokaza istine.To što ti kažeš da se čistila nebeska svetinja je isto kao kad bih ja tvrdio da se čistila sinagoga od žaba jer tog teksta NEMA.
Kad pominješ proročki lanac od 2300 i pominješ čišćenje onda dokaz za to moraš dati iz proroštva odakle uzimaš i taj lanac a to je Danilo.Daj iz Danilovog teksta gde piše da se čisti NEBESKA svetinja i sve si odradio ja ću onda ćutati.

Ponovo nisi odgovorio na ona tri pitanja jer ne želiš da se vidi laž koju zastupaš jer si uveren da to niko ne vidi kao što noj gurnuvši glavu u pesak misli da ga ne vide.Nisam pitao da o meni pišeš već da odgovoriš na samo tri pitanja pa onda da tas kaže koliko je tu laži u učenju Jelene.

Evo citata koji nudiš kao dokaz da se čisti nebeska svetinja:

,,APOSTOL PAVLE GOVORI O OCISCENJU NEBESKE SVETINJE NAD SVETINJAMA HRISTOVOM KRVLJU:

Tako i prvi zavet imaše pravdu bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
9:2 Jer skinija beše načinjena prva, u kojoj beše svećnjak i trpeza i postavljeni hlebovi, što se zove svetinja.
9:3 A za drugim zavesom beše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
9:4 Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zaveta okovan svuda zlatom, u kome beše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se beše omladila, i ploče zaveta.
9:5 A više njega behu heruvimi slave, koji osenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
9:6 A kad ovo beše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
9:7 A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički, ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
9:8 Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;
9:9 Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi.
9:10 Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.
9:11 Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
9:12 Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
9:13 Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu;
9:14 A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
9:15 I zato je novom zavetu posrednik, da kroz smrt, koja bi za otkup od prestupaka u prvom zavetu, obećanje večnog nasledstva prime zvani.
9:16 Jer gde je zavet valja da bude i smrt onog koji čini zavet.
9:17 Jer je zavet po smrti potvrđen: budući da nema nikakve sile dok je živ onaj koji ga je načinio.
9:18 Jer ni prvi nije utvrđen bez krvi.
9:19 Jer kad Mojsije izgovori sve zapovesti po zakonu svom narodu, onda uze krvi jarčije i teleće, s vodom i vunom crvenom i isopom, te pokropi i knjigu i sav narod.
9:20 Govoreći: Ovo je krv zaveta koji Bog načini s vama.
9:21 A tako i skiniju i sve sudove službene pokropi krvlju.
9:22 I gotovo sve se krvlju čisti po zakonu, i bez prolivanja krvi ne biva oproštenje.
9:23 Tako je trebalo da se obličja nebeskih ovima čiste, a sama nebeska boljim žrtvama od ovih.
9:24 Jer Hristos ne uđe u rukotvorenu svetinju, koja je prilika prave, nego u samo nebo, da se pokaže sad pred licem Božijim za nas;
9:25 Niti da mnogo puta prinosi sebe, kao što poglavar sveštenički ulazi u svetinju svake godine s krvlju tuđom:
9:26 Inače bi On morao mnogo puta stradati od postanja sveta; a sad jednom na svršetku veka javi se da svojom žrtvom satre greh.
9:27 I kao što je ljudima određeno jednom umreti, a potom sud:
9:28 Tako se i Hristos jednom prinese, da uzme mnogih grehe; a drugom će se javiti bez greha na spasenje onima koji Ga čekaju" ( Jevrejima poslanica 9 poglavlje ),,

Ovo je opis ZEMALJSKOG HRAMA koji u sebi ima podeoke svetinje i svetinje nad svetinjama!!!
Tu sliku apostol koristi da pokaže smisao žrtvenog sistema u hramu koja odslikava smisao tog i Isusovog dolaska.Isus je NA ZEMLJI postradao i očistio GREH LJUDI NA ZEMLJI.Poređenje PRVOSVEŠTENIKA u HRAMU ZEMALJSKOM je prikaz SLUŽBE i SMISLA očišćenja. Nije Isus rođen u telu NA ZEMLJI da bi postradao i konačno očistio NEBO...šta ti je?

Gde tu piše da je Isus došao da umre da bi nebo očistio...?
Nemoj pokušavati recidive od Jeleninog obolenja ubacivati među zdravo telo jer to ne prolazi.

Laki, problem je tu što si prvo poverovao Jeleni i sve gledaš kroz njenohg duha pobune.Ona uči po pitanju SPASENJA da Satana nosi neše grehe da li si to čitao?
Da li znaš kako ta metlica lukavo pretvara satanu u Spasitelja i time degradira Isusa i kvalifikuje ga kao običnog smrtnog čoveka što i Js čine jer element duhovnosti nemaju niti razumeju.

Ta nesretnica piše da onaj primer iz treće Moj. 16.glave gde se nude DVA jarca i OBA BEZ MANE da je jedan jarac Isus a drugi satana i Isus strada kao žrtva a satana nosi grehe naše u pustinju....kukala joj majka.
Ona ne vidi tu dvostruku službu Isusa jer On ide sa gresima u pustinju i On strada nema tu satana udela u očišćenju naroda od greha...bolesno skros.
Tako je Isus nas DELIMIČNO očistio i sad gore nosi na leđima naše grehe a satana ih uzeo na leđa po istoj Jeleni pa ko je onda na nebu Isus ili satana ...i pazi dalje šta sledi:
Isus svojim silaskom i ogromnim grehom na leđima hvata satanu i njemu polaže na leđa te grehe i od tad imamo drugog koji nosi naše grehe...BOŽE OPROSTI TOJ NEUKOJ BAKI.Nije Bogu verovala pa se satana igrao sa njom kao što sad Laodikeji nudi datume i čaše zala.

Zbog tog ne razumevanja ni podelu hrama u dva dela ne razume i onda jedan deo uzima da je zemaljski a drugi nebeski...vidiš kad se ima samo tri razreda osnovne koliko zna biti problema....možeš li to videti?
Ona baš NIŠTA iz Biblije nije ispravno razmela ali BAŠ NIŠTA i otuda prepisuje tuđe reči i pravi đus koji opija one što neće istinu. Ko neće istinu dobiće Jelenu.

Pomenuo si u temi Pravoslavlje ikonu zveri to veze nema sa onim što si citirao Jelenu ona NIJE VEROVALA REČI zato i ti neznaš istinu.Hajde prvo odgovori na ona tri pitanja pa ćemo onda i ikonu zveri raditi da već jednom progledaš.
Ako ponovo izostaviš odgovor na ona tri pitanja ja ću umesto tebe to učiniti a onda ima da ćutiš i slušaš bez ubacivanja zato ako imaš šta reći kao odgovore na pitanja sad ih daj:

Taramana je napisao(la):
Laodikeja reci nam od kad počinje taj lančić od 2300 i zašto od tad?
Onda nam reci šta se čistilo i šta se gazilo 2300 godina?
I za prvu turu pitanja bi bilo dosta sa ovim trećim koje glasi: šta je prestalo da gazi svetinju posle 1843 pardon 1844 a do tad je 2300 god. gazilo?(ilida uprostim kO JE GAZIO 2300 god, nebesku svetinju a od te nesretne 1844 prestao to činiti?)
Izvoli eto sam se sav pretvorio u uho kao slonče a verujem i Pravoslavni Mire.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kako je uopće došlo do naučavanja Adventista o "Isusovu preseljenju 1844.", "zatvaranju vrata" i "čišćenju nebeske Svetinje nad svetinjama"?

Svi koji su bili u mileritskom pokretu, 1844. godine podupirali su tvrdnju da će kraj svijeta doći 22. listopada 1844. godine. Naravno, i vrijeme kušnje s tim će završiti. U to vrijeme oni koriste prispodobu o deset djevica (Mt 25,1-13). Deset djevica iziđe u susret zaručniku. Kako je zaručnik ostao dulje nego što se očekivalo, sve su zaspale. Kad je zaručnik došao, samo pet ih je bilo spremno poći s njim na svadbu. Ove uđoše, i "zatvore se vrata". Kasnije je došlo i ostalih pet i kucale su na vrata, ali bilo je prekasno. Značenje je lako razumjeti. Kada Krist dođe, svi koji su spremni bit će spašeni. Ostali će biti odbačeni, bit će izgubljeni, vrijeme kušnje bit će završeno.

Svi rani adventisti, s Millerom na čelu, tumačili su ovu prispodobu upravo na ovaj način. I bili su u pravu što se tiče tumačenja Isusove prispodobe iz Mt 25,1-13). Međutim, kad je predviđeno vrijeme (22.10.1844.) prošlo, a Krist se nije pojavio, ostali su ošamućeni. Grupa oko James-a White-a, Joseph-a Bates-a i ostalih i dalje je inzistirala na tome kako je njihova poruka bila točna, i kako je vrijeme kušnje završeno. Oni su se još uvijek nadali da će Krist doći, i iščekivali ga svaki dan. Prestali su opominjati grešnike, prestali su moliti se za njih, i govorili su: "Vrata su zatvorena."

Ovo je, dakle, pravo podrijetlo teorije "zatvorenih vrata". Ona seže do Millera-a, ali nije tada imala nikakve veze sa Svetištem, niti s onim na zemlji niti na Nebu. Nakon 1844., punih sedam godina, pojam "zatvorena vrata" pojavljuje se iznova i iznova u svim člancima iz pera svih adventista u tom razdoblju - člancima Ellen White, James-a White-a, Holt-a, Arnold-a, Bates-a i drugih (vidjeli smo citate koje sam prije iznio). To je središte njihovih argumenta. To je bilo toliko istaknuto, da su ih drugi zvali "Door Shutters" (zatvarači vrata). Kao takvi, oni su bili žigosani i od samog Miller-a i drugih iz adventnog pokreta. No, nakon što su teoriju zatvorenih vrata napustili, taj termin nestaje, te ga do danas ne koriste više u svojim člancima i publikacijama uopće. Ta činjenica sama dokazuje da su napustili svoju teoriju "zatvorenih vrata" koju su naučavali od početka, i koju je Ellen White tako snažno podržavala.

U kakvoj su vezi „zatvorena vrata“ i „nebesko Svetište“? Adventisti okupljeni oko James-a i Ellen White, Joseph-a Bates-a i drugih odmah su prisvojili "teoriju o Svetištu", koju je izložio O.R.L. Crosier, kako bi dokazali da su vrata milosti bila zatvorena 1844. godine, teoriju koju su Ellen White i svi od njih naučavali u to vrijeme. Kako nije došlo do „zatvaranja vrata“ na zemlji, iz prispodobe o deset djevica, Crosier-ova teorija učinila im se kao bogomdana za krpanje i prikrivanje vlastitih zabluda i obmana. Iskoristili su je da "zatvorena vrata", iz prispodobe o deset djevica koju su propovijedali 1844. godine , zamijene sa "zatvaranjem vrata" Svetinje u nebeskom svetištu, kada je Isus prešao u Svetinju nad svetinjama. Ovo će im trebati samo do 1849. godine, kada će izmisliti teoriju „otvorenih vrata“, koja su se otvorila samo za svete - stare Adventne vjernike. Eto, vrata su se najprije zatvarala, pa otvarala, na kraju su ostala, valjda, odškrinuta, ali to ne razumije nitko drugi osim adventista. Evo što kaže Ellen White:

"Oni nemaju daljnju spoznaju o promjeni na nebu, ili prelasku u Svetinju nad svetinjama, i oni ne mogu uživati Isusov zagovor tamo... Oni upućuju gore svoje beskorisne molitve u Svetinju koju je Isus napustio."
(Rani spisi, izdanje 1907.)

Evo kako to objašnjava Uriah-a Smith:

"Spoznaja o Kristovoj službi i radu neophodna je za uživanje blagodati njegova posredovanja... Opće predodžba o njegovu radu tada (prije 1844.) bila je dovoljna da omogući ljudima pristup k Bogu po njemu... Ali kad je premjestio svoju službu (1844.) u Svetinju nad svetinjama... da spoznaja o njegovoj službi koju su do tada imali i koja je bila dovoljna, više nije dovoljna... Tko može pronaći spasenje sada? Oni koji idu Spasitelju tamo gdje on je, i gledaju ga vjerom u Svetinji nad svetinjama... Ta su vrata sada otvorena za spasenje. Ali nitko ne može razumijeti ovu promjenu bez konačne spoznaje po pitanju svetišta i odnosa lika i pralika. Sada mogu tražiti Spasitelja kao što su ga prije tražili, ali bez drugačije predodžbe o njegovu položaju i službi od one koju su imali dok je bio u Svetinji, to im neće pomoći. Neće ga pronaći tamo. Vrata su zatvorena.“
(Objections to the Visions Answered, 1868.)

Vratimo se i pojasnimo sam nastanak i početak priče o Svetištu (Isusovu preseljenju). Već je spomenut izvjesni O.R.L. Crosier. On je 1846. godine iznio "teoriju o Svetištu", i to objavio u listu "The Day Star, Cincinnati", otprilike onako kako to zastupaju i ASD i danas. Više od godinu dana trebalo je proći da Ellen White napiše:

"Gospodin mi je pokazao u viđenju, prije više od godinu dana, da je brat Crosier imao istinsko svjetlo o čišćenju svetišta, ..... i da je bila Njegova volja da brat Crosier treba napisati prikaz koji nam je dat u Day Star (dodatak), 7. veljače 1846. Ja se u potpunosti osjećam ovlaštena od Gospodina da preporučim taj dodatak svim svetima." (A Word to the Little Flock, 21. travanj 1847. str 11, 12)

Primjetite nekoliko stvari. O.R.L. Crosier objavljuje svoju "teoriju o Svetištu" u veljači 1846. god. Ellen White će tek 14 mjeseci kasnije (travanj 1847.) objaviti svoje "viđenje" kako joj je "Gospodin pokazao (prije više od godinu dana) da je brat Crosier imao istinsko svjetlo o čišćenju Svetišta". Gospodin joj je čak pokazao u tom "viđenju" i kako je to bila njegova volja da brat Crosier to objavi u Day Star-u. Čudan neki "Gospodin", nije li mu bilo lakše da 14 mjeseci ranije doturi primjerak Day Star-a Ellen White?

Kako bilo da bilo, Adventisti sedmog dana i dan danas ne naučavaju ono što je objavljeno u Svetom Pismu, nego naučavaju ono što je objavljeno u Day Star-u.

A kako završi O.R.L. Crosier? Sam Crosier kasnije je odbacio svoju vlastitu teoriju, sa slijedećim objašnjenjem:

O.R.L. Crosier: "1846. godine objasnio sam ideju Svetišta u jednom članku u posebnom izdanju The Day Star, Cincinnati. Cilj tog članka bio je da podrži teoriju da su vrata milosti bila zatvorena, teoriju koju sam ja i skoro svi adventisti koji su usvojili poglede William-a Miller-a naučavali od 1844. do 1848. godine."

Evo ga! Cilj "teorije Svetišta" bio je podržati "teoriju zatvorenih vrata". Teoriju zatvorenih vrata odbacili su svi, čak i Adventisti sedmog dana, a ono što je jedino imalo za cilj poduprijeti odbačenu teoriju, kao svoje važno vjerovanje zadržaše Adventisti sedmog dana do dana današnjega. Rekli bismo - Pismo ala "The day Star"!

Što na kraju reći o naučavanju o "čišćenju nebeske Svetinje nad svetinjama"? Kada se sve zajedno sagleda nije se ni čuditi. Zabluda je zamjenjivana zabludom, glupost glupošću, bogohulnost bogohulnošću, pa krajnji ishod i nije mogao biti drugačiji. "Bankrot pozicije" ASD i nisu mogle iznjedriti ništa drugo doli "teološku crnu rupu".

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jasno je da onosto vi iznosite nema veze sa tumacenjem biblije i njenog konteksta - vec je sve to cista ljudska mudrost.

Najzalosnije je sto mi jos uvek niste odgovorili na pitanje koje sam vam postavio u jednom od ranijih komentara, da mi posvedocite da li ste imali licno iskustvo da vam je sam Gospod posvedocio i osvedocio vas svojim Duhom u istinitost vasih tvrdnji.
Bez toga sva kilometarska pisanja i prilaganja navodnih dokaza - nemaju neki veliki znacaj, jer ako covek nije osvedocen licno od Boga u istinitost onoga sto iznosi, tada to predstavlja cista subjektivna misljenja koja se lako razotkriju biblijskim kontekstom.

Sto se tice mojih odgovor - oni su sadrzani u prthodnom komentaru i ja tu nemam stada dodam i mozete se vratiti i pogledati klikom na link prethodnog komentara.

Pozdrav!

http://serbianforum.org/threads/promasaji-adventne-crkve.521320/page-18#post-1449353

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laodikeja ne brini ovi ovde što nisu saglasni sa onim pogađačima iz 19 veka nemaju pojma kome se moli.Vidiš svi oni misle da da molitva Isusu stiže kad mu se molitva upućuje...vidiš koliko malo znaju o Jeleni i sve im je čudno....evo, pokušaću Jeleninom metodom objasniti ovo zbrku koja u njihovim glavama nastaje čitajući to što Slap postavlja:
Kako vi očekujete da neko čuje vašu molitvu i primi je a niste je precizno adresirali?
Kad se moli Isusu onda se kaže:,,Isuse koji se sad nalaziš u prvom odeljku svetinje na nebu tebi upućujem ovu molitvu...,, itd. A ne pratiti kretanje Isusovo dovodi do zbrke i poštar nezna kome da dostavi molitvu kad Isus više nije na toj adresi već je u drugom pretincu?

Neka Slap pokuša bar onima koji vide i čuju objasniti da je Jelena plagijator i prevarant kao i svaki pogađač.Kad se utvrdi da je početna godina pogrešna a to vidi svako ko zna da broji do dvadeset onda ću pisati odgovor na ona tri pitanja i ponuditi demant tog učenja.
Laki ti bracika tad malo odmaraj kad budem pisao jer vidim da te umorila Jelenina fiskultura.
Ne mislim stati posle te tri tačke zato će mi trebati malo više vremena pa se čitamo.

,,Jasno je da onosto vi iznosite nema veze sa tumacenjem biblije i njenog konteksta - vec je sve to cista ljudska mudrost.,,

Laki ova ti je ISTINITA, tu se u slovo slažemo jedini je problem što su to sve citati Jeleninih reči pa ti zato tako i zvuči.
Svima koji zastupaju Božju reč ma gde god bili želim Božji mir i blagoslov.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Evo, kako bi što zornije mogli pratiti čitavu ovu priču, ja sam se potrudio i sve relevantne citate iz Biblije stavio na jedno mjesto, lakše ih je pratiti, a onda uspoređivati i analizirati.

2h5qwwm.jpg

Pratimo sada tekst iz Danijela, Dn 9,1-2 i Dn 9,24-25. Kao orjentir (trag) u Dn 9,1-2 nalazimo kako je riječ o Jeremijinu proročanstvu, o onda u Dn 9,24-25 nalazimo Gabrielovo objašnjenje tog proročanstva Danijelu. Ovdje pak kao orijentir (trag) nalazimo Gabrielove riječi koje je zapisao Danijel: "Neka se vrate i neka opet sazidaju Jeruzalem".

Upravo tragom ovih orjentira analizirajmo i usporedimo tekstove Ezre iz 1. i 2. poglavlja, zatim 7. poglavlje Ezre i na kraju 2. poglavlje Nehemije.

Kako stoji Ezr 1 i Ezr 2 (Kirov dekret) s obzirom na ono što slijedimo iz Danijela 9? Nalazimo da je povezano upravo s proročanstvom koje je Bog uputio Jeremiji. Nalazimo također riječi i dopuštenje: "Neka idu u Jeruzalem", što je upravo parafraza Danijelova, "Neka se vrate". Osim toga, u Ezr 2,1 potpuno jasno nalazimo kako su se Židovi nakon Kirova dekreta "vratili u Jeruzalem i u Judeju". Ne nalazimo ovdje kod Ezre, "neka sagrade Jeruzalem".

Kako stoje događaji iz 7. poglavlja Ezre? Ne nalazimo ni spomen Jeremije i njegova proročanstva. Nalazimo dopuštenje Ezri i još nekim Židovima da se vrate u Jeruzalem. Kao što gore (u Ezr 1 i Ezr 2) ne nalazimo dopuštenje ili zapovijed, "neka sagrade Jeruzalem", tako ni ovdje - ni riječi o tome.

Na kraju, kako stoje događaji iz 2. poglavlja Nehemije? Jeremije i njegova proročanstva - nigdje. "Neka se vrate" - nigdje. "Neka opet sazidaju Jeruzalem - nigdje. Ovdje je naprosto riječ o Artakserksovu dopuštenju Nehemiji da otputuje u Judeju i da se nakon određenog vremena vrati.

Meni je jasno da postoje različite želje. Tebi paše 7. godina kraljevanja Artakserksa, Adventistima paše 20. godina kraljevanja Artakserksa, ali stvari naprosto stoje po sebi, neovisno o našim željama.

Da si pristran sam si priznao. Priznaješ simpatije prema njima i braniš nebulozna i kriva učenja bez ikakvih argumenata.

Adventisti sedmog dana bez Ellen White nemaju ništa.

Ako si s ovim iskren, veseli se. Nikad te ASD neće onda primiti u svoje redove.

Tacno je da u tekstovima koje si tamo gore postavio nigde ne pise: ''Neka se vrate i sagrade Jerusalim'' , ali si namerno sakrio tekst koji o tome govori, a tamo se precizno navodi da je gradnja Jerusalima pocela tek za vreme kralja Artakserksa I.
Evo tekst koji si u svojoj analizi ignorisao:

Ezr 4,4-13: Tada je narod one zemlje plašio ljude Judeje i smetao im u gradnji. Podmitili su savjetnike da im ometaju naum: tako je bilo za vrijeme perzijskoga kralja Kira sve do perzijskoga kralja Darija. Samarijanske smetnje za Kserksove i Artakserksove vladavine. Za Kserksova kraljevanja, na početku njegove vladavine, sastaviše tužbu protiv stanovnika Judeje i Jeruzalema. I za vremena Artakserksova pisali su Bišlam, Mitredat, Tabel i ostali njihovi drugovi protiv Jeruzalema perzijskom kralju Artakserksu. Podnesak je bio pisan aramejskim pismom i jezikom. Zatim su upravitelj Rehum i tajnik Šimšaj napisali kralju Artakserksu slijedeće pismo protiv Jeruzalema - upravitelj Rehum, tajnik Šimšaj i ostali drugovi njihovi: perzijski suci, poslanici, činovnici; Arkevajci, Babilonci, Suzanci - to jest Elamci. ........ Evo prijepisa pisma koje su mu poslali: "Kralju Artakserksu, tvoje sluge, ljudi s onu stranu Rijeke. Sada, dakle, neka zna kralj da su Judejci stigli k nama od tebe; došavši u Jeruzalem, žele ponovo sagraditi odmetnički i opaki grad; podižu zidine, a temelje su već postavili. Neka zna kralj: ako ovaj grad bude sagrađen i zidovi podignuti, neće se više plaćati porez, ni danak, ni carina, i ovaj će grad biti na štetu kraljevske riznice.

Ovaj tekst dakle, jasno kaze da tek u vreme kralja Artakserksa pocinje gradnja Jerusalima, iako su pre toga bili nastanjeni u Jerusalimu(ostali su radi gradnje Hrama), ali tek kasnije pocinju sa gradnjom samog grada.
Stvarno je nemoguce preci preko ovog teksta, on je jasan kao dan, a ti ga sakrivas.
Ne vredi ti tvoj trud, jer si namerno sakrio i izvrnuo...

Ako lepo uklopis sve, jasno je da Artakserks 7. godine kraljevanja daje zapovest da se ponovo sagradi Jerusalim, ali ne pre toga, niti je to bilo u vreme Kira ni u vreme Darija, jer u njihovo vreme se gradio Hram.
Stvarno mi je dosta tih manipulacija.. Vase izmisljotine se ne slazu ni sa biblijom ni sa istorijom...

I opet vi, samo o Elen Wajt, Adventisticki Pioniri i sl..
Niti ja mogu biti siguran da to nije izvuceno iz konteksta..
A niti jednom niste uzeli biblijom da ispitate njihove navode, nego ja ovde samo citam zutu stampu.
Cini mi se da kako si izvrnuo pocetak gradnje Jerusalima, tako izvrces i sve ostalo..

Inace, sta je sa mojim gornjim pitanjem, niko ne odgovara?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tramana, ti sam ne razumes o cemu govoris.

U biblijskom kontekstu vernik se moli Bogu u ime Isusovo, ali po bibliji mozemo upucivati molitve i Isusu i oni cuju molitve bez obzira gde se u tom trenutku nalazili.

Po biliji - Isus se danas nalazi u nebeskoj Svetinji nad Svetinjama gde prilaze zasluge svoje prolivene krvi pred kovcegom zaveta u kome se cuvaju ploce sa deset zapovesti.
Kada se molimo Bogu ili pak Isusu - te molitve se uznose u Svetinju i Bog ih prihvata kao iskreni odraz duse koja cezne za Bozjim blagoslovima.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sada bih dao jos jedno dodatno objasnjenje teme o kojoj je bilo reci - a to je pocetak prorockog lanca od 2300 godina i ociscenje nebeske Svtinje nad Svetinjama.

Posto su neki trazili dokaz da je Car Atraksers izdao zapvest o povratku Jevreja u Jerusalim i njegovom zidanju - biblijski i istorijski kontekst upravo govori da su postojala dva dekreta.

1. DEKRET CAREVA KIRA I DARIJA DA SE SAZIDA JERUSALIMSKI HRAM.
2. DEKRET DA SE SAZIDA SAM GRAD JERUSALIM I ZIDOVI OKO NJEGA

To pokazuju jasni biblijski dokazi, da su Kir i Darije izdali dekret da se sagradi i posveti Jerusalimski hram:

-------------------------------------------------

5:13 Ali prve godine Kira, cara vavilonskog, car Kir zapovedi da se sazida ovaj dom Božji.
5:14 Još i sudove doma Božijeg zlatne i srebrne koje nam Navuhodonosor beše uzeo iz crkve jerusalimske i odneo u crkvu vavilonsku, iznese ih car Kir iz crkve vavilonske, i biše dani po imenu Sasavasaru, kog postavi upraviteljem,
5:15 I reče mu: Uzmi ove sudove pa idi i odnesi ih u crkvu koja je u Jerusalimu, i dom Božji neka se sazida na svom mestu.
5:16 Onda taj Sasavasar dođe i postavi temelj domu Božijem u Jerusalimu; i od tog vremena dosad zida se i još nije dovršen.
5:17 Ako je dakle ugodno caru, neka se potraži u riznici carskoj u Vavilonu je li car Kir zapovedio da se sazida ovaj dom Božji u Jerusalimu, i volju svoju o tom neka nam car pošalje''' ( knjiga Jezdrina 5. 13 - 17 )

4:24 Tada stade posao oko doma Božijeg u Jerusalimu, i staja do druge godine carovanja Darija, cara persijskog''' ( Jezdra 4. 24 )

----------------------------------------------------

Nasuprot ovome, u bibliji jasno stoji da je car Artakserks izdao dekret da se Jevreji vrate u Jerusalim sedme godine njegove vladavine i da je tada pocelo zidanje grada Jerusalima.

Ovo potvrdjuje i istorijski kontekst po kome je car Artakserks poceo da vlada 464 godine pre nove ere, a sedma godina njegove vladavine kada je izda dekret o povratku Jevreja i zidanju grada Jerusalima je upravo 457 pre nove ere.

U knjizi proroka Nemije 1 i 2 glavi se upravo govori o zidanju Jerusalima i podizanju zidova upravo za vreme carevanja Artakserksa sa pocetkom 457 godine kada je on i izdao svoj dekret.

Jos jedna bitna pojedinost je ta - da jedino racunajuci od 457 godine i Artakserksovog dekreta, mi dolazimo u tacno vreme pojave Mesije odnosno njegovog rodjenja izmedju 2 i 3 godine pre nove ere.

Danilovo prorocanstvo iz 8 i 9 poglavlja o 2300 dana i noci u biblijskom i istorijskom kontekstu je zapanjujuce tacno predvidelo ove pojedinosti..Amin!

A posle ovih stvari za carovanja Artakserksa, cara persijskog, Jezdra, sin Seraje sina Azarije, sina Helkije,
7:2 Sina Saluma, sina Sadoka, sina Ahitova,
7:3 Sina Amarije, sina Azarije, sina Merajota,
7:4 Sina Zeraje, sina Ozije, sina Vukija,
7:5 Sina Avuzije, sina Finesa, sina Eleazara, sina Arona poglavara svešteničkog,
7:6 Taj Jezdra vrati se iz vavilonske, a beše književnik vešt zakonu Mojsijevom, koji dade Gospod Bog Izrailjev, i car mu dade sve što zaiska, jer ruka Gospoda Boga njegovog beše nad njim,
7:7 I vratiše se u Jerusalim neki sinovi Izrailjevi i sveštenici i Leviti i pevači i vratari i Netineji sedme godine cara Artakserksa.
7:8 A dođe u Jerusalim petog meseca sedme godine tog cara.
7:9 Jer prvog dana prvog meseca pođe iz vavilonske, a prvog dana petog meseca dođe u Jerusalim, jer dobra ruka Boga njegovog beše nad njim.
7:10 Jer Jezdra beše upravio srce svoje da istražuje zakon Gospodnji i da ga izvršuje i da uči Izrailja uredbama i zakonima.
7:11 A ovo je prepis od knjige koju dade car Artakserkso Jezdri svešteniku književniku veštom stvarima što je zapovedio Gospod i uredbama Njegovim u Izrailju:
7:12 Artakserkso car nad carevima Jezdri svešteniku, književniku veštom u zakonu Boga nebeskog, svako dobro; tada i tada.
7:13 Ja zapovedam: Ko god u mom carstvu od naroda Izrailjevog i od sveštenika njegovih i Levita hoće od svoje volje da ide s tobom u Jerusalim, nek ide.
7:14 Jer se šalješ od cara i od sedam savetnika njegovih da nadgledaš Judeju i Jerusalim po zakonu Boga svog koji ti je u rukama,
7:15 I da odneseš srebro i zlato što car i savetnici njegovi dragovoljno prinose Bogu Izrailjevom, kome je stan u Jerusalimu,
7:16 I sve srebro i zlato što nakupiš u svojoj zemlji vavilonskoj s dragovoljnim prilozima koje narod i sveštenici dragovoljno prilože na dom Boga svog u Jerusalimu.
7:17 Pa odmah za te novce kupi junce i ovnove i jaganjce s darovima njihovim i nalivima njihovim, i prinesi ih na oltaru doma Boga našeg u Jerusalimu.
7:18 I šta se tebi i braći tvojoj svidi učiniti s ostalim srebrom i zlatom, učinite po volji Boga svog.
7:19 I sudovi koji su ti dati za službu u domu Boga tvog, ostavi pred Bogom u Jerusalimu.
7:20 I šta bi još trebalo domu Boga tvog, te bi valjalo dati, podaj iz carske riznice.
7:21 I još zapovedam ja, car Artakserkso svim rizničarima s one strane reke, da šta god zaište od vas Jezdra sveštenik, književnik vešti zakonu Boga nebeskog, odmah da se učini,
7:22 Do sto talanata srebra i do sto kora pšenice i do sto vata vina i do sto vata ulja, a soli bez mere,
7:23 Šta god zapovedi Bog nebeski, odmah da se učini za dom Boga nebeskog, da ne dođe gnev na carstvo, na cara i na sinove njegove.
7:24 I još vam javljamo da se ni od jednog između sveštenika i Levita i pevača i vratara i Netineja i drugih sluga tog doma Božijeg ne sme uzimati danak ni porez ni carina.
7:25 A ti, Jezdra, po mudrosti Boga svog koja ti je data postavi upravitelje i sudije da sude svemu narodu što je s one strane reke između svih koji znaju zakon Boga tvog, i ko ne zna, učite ga.
7:26 A ko ne bi izvršavao zakon Boga tvog i zakon carev, odmah da mu se sudi, bilo da se pogubi ili da se progna ili da se oglobi ili da se baci u tamnicu.
7:27 Blagosloven da je Gospod Bog otaca naših, koji dade to caru u srce da ukrasi dom Gospodnji u Jerusalimu,
7:28 I dade mi, te nađoh milost pred carem i savetnicima njegovim i pred svim silnim knezovima carevim. I ja se oslobodih, jer ruka Gospoda Boga mog beše nada mnom, i skupih glavare iz Izrailja da idu sa mnom" ( knjiga Jezdrina 7 poglavlje )

JEVREJI TEK ZA VREME CARA ARTAKSERKSA ZIDAJU JERUSALIM I NJEGOVE ZIDOVE:

"I usta Elijasiv, poglavar sveštenički i braća njegova sveštenici i zidaše vrata ovčija, i osvetiše ih i metnuše im krila, i osvetiše ih do kule Meje, do kule Ananilove.
3:2 A do njega zidaše Jerihonjani, a do njih zida Zahur, sin Imrijev;
3:3 A vrata riblja zidaše sinovi Asenajini, oni ih pobrvnaše i metnuše krila i brave i prevornice.
3:4 A do njih popravlja Merimot, sin Urije sina Akosovog; a do njih popravlja Mesulam, sin Varahije sina Mesizaveilovog; a do njih popravlja Sadok, sin Vanin.
3:5 A do njih popravljaše Tekujani, ali poglavice njihove ne saviše vrat svoj na službu Gospodu svom.
3:6 A stara vrata popravlja Jodaj, sin Fasejin i Mesulam, sin Vesodijin, oni ih pobrvnaše i metnuše krila i brave i prevornice.
3:7 A do njih popravljaše Melatija Gavaonjanin i Jadon Meronjanin, ljudi iz Gavaona i iz Mispe do stolice kneza s ove strane reke.
3:8 Do njih popravlja Uzilo, sin Arahijin, zlatar; a do njega popravlja Ananija, sin apotekarski. I ostaviše Jerusalim do širokog zida.
3:9 A do njih popravlja Refaja, sin Orov poglavar nad polovinom kraja jerusalimskog.
3:10 A do njih popravlja Jedaja, sin Arumafov prema svojoj kući, a do njega popravlja Hatus, sin Asavnijin" ( Nemija 3 poglavlje )

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Na pitanja ćeš dobiti odgovore ne brini nismo mi Laodikeja.
Što se tiče gradnje grada i hrama evo neću ti ništa tvrditi već ću te zamoliti jer znaš čitati i SLUŠATI šta čitaš pa sam vidi šta je šta.
Ovako, uzmi redom i čitaj glavu za glavom i prati godine i videćeš da je početak gradnje bio daleko pre od onog što je plagijatorica nudila.
Prati kako je hram bio građen i u kojoj godini. Prati kad se sve pominje grad da je zidan i zapiši.
Kad to isčitaš u oba zapisa shvatićeš da je gradnja trajala dugo i da se samo NASTAVLJALO sa već započetim.

To što je Laki pokušao poturiti detalj jednog opisa zidova koji se dižu nije pokazatelj da je to ceo grad već jedan deo kako se i kad dizao i videćeš da je u sedmoj godini nastavljena gradnja a ne u 20-oj.
Kad to sve shvatiš onda pada Lakijevo igranje i Jelenino pogađanje. Predlažem ti da SAM slušaš šta čitaš to je najbolji način a ako ima neko pitanje slobodno pitaj pa ćemo podeliti razumevanje.

Čitajući čućeš kako Jezdra ide u Jerusalim gde je VEĆ narod i HRAM i on treba da pomogne u obredu.
Čućeš da se daje zlato i sve potrebe za PRINOS u hramu koji je već postojao a ne da ga tad grade. Leviti odlaze na službu. I pored svega tog narod se polako vraća i gradnja traje sa manjim ili većim prekidima u kontinuitetu.Čućeš da je sedme godine VEĆ bio podignut temelj gradu.

Odgovor neće stići na Jelenino učenje još neko vreme ali na tvoje pitanje može.

Pozdrav.

PS.

Laki reče:

,,Ti sam ne razumes o cemu govoris.
U biblijskom kontekstu vernik se moli Bogu u ime Isusovo, ali po bibliji mozemo upucivati molitve i Isusu i oni cuju molitve bez obzira gde se u tom trenutku nalazili.,,

Ma slažem se ja te reči moraš uputiti Jeleni jer je ona napisala da nije svejedno.Hajde za promenu pokušaj bar nešto zapamtiti ko šta govori jel važi?

Laodikeja:

,,Sada bih dao jos jedno dodatno objasnjenje teme o kojoj je bilo reci - a to je pocetak prorockog lanca od 2300 godina i ociscenje nebeske Svtinje nad Svetinjama.

Posto su neki trazili dokaz da je Car Atraksers izdao zapvest o povratku Jevreja u Jerusalim i njegovom zidanju - biblijski i istorijski kontekst upravo govori da su postojala dva dekreta.

1. DEKRET CAREVA KIRA I DARIJA DA SE SAZIDA JERUSALIMSKI HRAM.
2. DEKRET DA SE SAZIDA SAM GRAD JERUSALIM I ZIDOVI OKO NJEGA

To pokazuju jasni biblijski dokazi, da su Kir i Darije izdali dekret da se sagradi i posveti Jerusalimski hram:,,

Kao prvo Kir je izdao dekret o POVRATKU a kad se vraćahu nisu sedeli već su gradili i hram i grad. Prvo su hram završili ali i temelji gradu su bili postavljeni i to kreće 537 p.n.e. što je početna godina oslobođenja i gradnje.

Drugo,lanac od 2300 večeri i jutara nema veze sa proročkim lancem od 70 nedelja ni po broju ni značenju.

Treće,gde ti piše da početak lanca od 2300 kreće od one tačke od koje kreće 70 sedmica?
I ponovo pitanje gde piše u Danilu da se čisti NEBESKA svetinja?

Poslednja izmena:
Natrag