Promašaji Adventne crkve

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Vidjet ćemo tko nema pojma, a vidjet ćemo i tko se gubi.

To je toliko ocito da se ti ne gubis, znas ti dobro sta si pricao, i gde si podmetao noge.
Ali u lazi su kratke noge!

Točno, rekao sam da ono što piše Nehemija nema veze sa dekretom o povratku Židova i dozvoli za obnovu Jeruzalema, to sam stalno tvrdio, i to i dalje tvrdim. Dakle, niti manipuliram niti izvrćem.

Da sada se vadi, a svo vreme pricas da im propade 1844 god. na osnovu toga sto si tvrdio!

Ako znas da Nemija nema veze sa dekretom o povratku Jevreja u domovinu, kako onda mozes da kazes da ''Adventistima nedostaje 13 god''?
Nego je ocigledna tvoja namera da nadjes nesto bilo sta, samo da ih pobijes, i onda se jos i smejes u sebi ''uh sto sam im pokazao''?
To ne radi pravi Hriscanin, a mislim da ti to i nisi!

Bravo! Upravo ja čitavo vrijeme tvrdim da 20. godina (koju spominje Nehemija) nema nikakve veze sa dozvolom Židovima da se vrate i da obnavljaju Jeruzalem. Ova 20. godina iz Nehemije Adventistima treba, i Adventisti su zajašili na nju, inače im pada 1844.

Ti ne znas ni sta pricas!
Laodikeja je mozda pogresio. Ali ti ocigledno znajuci njegov promasaj, pokusavas podmuklo da mu podmetnes nogu.
Svaka cast tebi!

Čovječe šuti! Ubit će te Laodikeja i adventisti. Njima treba baš Nehemija i 20. godina. Inače, pade 1844.

Ne treba nijma Nemija i 20. godina, nego tebi treba da bi dokazao da im fali 13 godina.
Sramota!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To je toliko ocito da se ti ne gubis, znas ti dobro sta si pricao, i gde si podmetao noge.
Ali u lazi su kratke noge!

Da sada se vadi, a svo vreme pricas da im propade 1844 god. na osnovu toga sto si tvrdio!

Sad ćemo mi provjeriti i duljinu tvojih i mojih nogu. Idemo redom (kronološki) vidjeti što sam ja napisao vezano za ono što piše Nehemija:

Tko to "vi" uzimate 457. god. kao početak??? Citiraj Nehemiju i pokaži gdje se to spominje dekret (edikt, ukaz) o ponovnom zidanju Jerusalema. Kad to pokažaš idemo dalje.

Nisam tražio što se uzima, što vi uzimate, što ti uzimaš, nego sam tražio da citiraš Nehemiju (ti si ga spomenuo, sjeti se) pa da vidimo gdje je taj dekret (edikt, ukaz) o ponovnom zidanju Jerusalema. ..... Dakle, kada nađeš i citiraš o tom dekretu kod Nehemije (može i neko drugo mjesto iz Biblije) idemo dalje.

I??? Gdje je ovdje u Nehemiji Artakserksov dekret (edikt, ukaz, pisana riječ) "da se Jeruzalem ponovo sazida"??? Nema ga! Ovdje Nehemija, kao službenik na Artakserksovu dvoru, samo traži kraljevo dopuštenje da na neko vrijeme ode u Judeju i pomogne u obnovi Jeruzalema.

To što u ovom Nehemijinu tekstu nema nikakva Artakserksova dekreta o dozvoli početka obnove Jeruzalema, najlogičnija je stvar. Naime, već godinama Židovi (povratnici iz Babilona) su u Judeji i grade srušeni Hram i obnavljaju Jeruzalem. Provjerimo:

Ezr 4,4-13: Tada je narod one zemlje plašio ljude Judeje i smetao im u gradnji. Podmitili su savjetnike da im ometaju naum: tako je bilo za vrijeme perzijskoga kralja Kira sve do perzijskoga kralja Darija. Samarijanske smetnje za Kserksove i Artakserksove vladavine. Za Kserksova kraljevanja, na početku njegove vladavine, sastaviše tužbu protiv stanovnika Judeje i Jeruzalema. I za vremena Artakserksova pisali su Bišlam, Mitredat, Tabel i ostali njihovi drugovi protiv Jeruzalema perzijskom kralju Artakserksu. Podnesak je bio pisan aramejskim pismom i jezikom. Zatim su upravitelj Rehum i tajnik Šimšaj napisali kralju Artakserksu slijedeće pismo protiv Jeruzalema - upravitelj Rehum, tajnik Šimšaj i ostali drugovi njihovi: perzijski suci, poslanici, činovnici; Arkevajci, Babilonci, Suzanci - to jest Elamci. ........ Evo prijepisa pisma koje su mu poslali: "Kralju Artakserksu, tvoje sluge, ljudi s onu stranu Rijeke. Sada, dakle, neka zna kralj da su Judejci stigli k nama od tebe; došavši u Jeruzalem, žele ponovo sagraditi odmetnički i opaki grad; podižu zidine, a temelje su već postavili. Neka zna kralj: ako ovaj grad bude sagrađen i zidovi podignuti, neće se više plaćati porez, ni danak, ni carina, i ovaj će grad biti na štetu kraljevske riznice.

Pogledajmo, sve ovo ovdje opisano događa se prije Nehemijine molbe (Neh 2,1-8) da ga Artakserkso na određeno vrijeme pusti da otputuje u Judeju. Godinama prije, i za Kira i za Darija i za Kserksa i za Artakserksa), kako nam svjedoči Ezra, Židovi povratnici su u Judeji i grade Hram i obnavljaju Jeruzalem.

Ne! Ono što si ti priložio pokazuje samo kako Artakserks, na molbu Nehemije, dopušta Nehemiji odlazak u Judeju na neko vrijeme. Ja sa citirao Ezru gdje se vidi da su Židovi u Jeruzalemu i da obnavljaju Jeruzalem još puno prije ove epizode koju nalazimo u Nehemiji. Židovi obnavljaju Jeruzalem, a neki koji su im neskloni "cinkaju" ih kraljevima, od Kira, Darija pa sve do Artakserksa. Uostalom, piše ti u Bibliji, čitaj.

Daj, molim te, citiraj još jednom Nehemiju (valjda 11 put) i boldaj točno riječ, sintagmu ili rečenicu iz koje se vidi da je Artakserks nešto zapovjedio.

Točno, rekao sam da ono što piše Nehemija nema veze sa dekretom o povratku Židova i dozvoli za obnovu Jeruzalema, to sam stalno tvrdio, i to i dalje tvrdim. Dakle, niti manipuliram niti izvrćem.

Bravo
! Upravo ja čitavo vrijeme tvrdim da 20. godina (koju spominje Nehemija) nema nikakve veze sa dozvolom Židovima da se vrate i da obnavljaju Jeruzalem. Ova 20. godina iz Nehemije Adventistima treba, i Adventisti su zajašili na nju, inače im pada 1844.

Čovječe šuti! Ubit će te Laodikeja i adventisti. Njima treba baš Nehemija i 20. godina. Inače, pade 1844.

I???? Je li ti sada jasno da ja od prvog do posljednjeg posta zastupam istu tezu, a ona je:

Ono što opisuje Nehemija - datirano u 20. godinu kraljevanja Artakserksa - nema nikakve veze niti sa dopuštenjem Židovima da se vrate niti sa dopuštenjem da obnavljaju Jeruzalem. Židovi su još puno prije toga u Judeji i Jeruzalemu i obnavljaju i Hram i grad.

Ako znas da Nemija nema veze sa dekretom o povratku Jevreja u domovinu, kako onda mozes da kazes da ''Adventistima nedostaje 13 god''?

Vrlo lako i lijepo!

Adventistima, da bi došli do 1844. godine, treba 457. pr. Kr., pogledaj:

Međutim, 457. godine pre Hrista, jedan Jevrejin, činovnik persijskog dvora, koji se zvao Nemija, isposlovao je posebnu dozvolu. I on je sa posebnom dozvolom došao iz Vavilona u Palestinu. Tada su Jevreji dobili administrativnu samostalnost i administrativnu dozvolu da grade svoj grad. Zbog toga mi u istoriji uzimamo 457. godinu, to jest treći dekret kao početni datum velikog proročanstva o 2300 dana i noći.

kada se na ovaj periodod 70 sedmica doda na ostatak od 1810 ( što čini celinu 2300 dana i noći - proročkih godina ), i kada se ceo ovaj period računa od 457 godine kada je otpočelo zidanje Jerusalima, dolazi se u 1844 godinu kao početak očišćenja nebeske svetinje ( 1844 - 2300 = 457 )

Je li ti sada jasno što zastupaju Adventisti? Oni tvrde da je dozvolu (dekret) za povratak Židova i obnovu Jeruzalema izdao Artakserks 20. godine svoga kraljevanja posredstvom Nehemije. (to bi bila prema njima 457. god. pr. Kr.)

A što ti zastupaš? Evo:

Pa naravno da zatice Jevreje, jer gradnja je pocela 7. godine Kralja Artakserksa, a on odlazi tek 20. godine.
Ne lupaj tu nego se uozbilji!

Nemija odlazi u Jerusalim u drugo vreme i to nema veze sa ovim o cemu mi pricamo.
I sami ste rekli da Nemija odlazi u grad u kome je vec bilo Jevreja. Zasto sada okrecete pricu???

Nikako ne moze biti da je 20. godine Kralja Artakserksa pocela obnova grada..

Vidiš li sada gdje si došao? Došao si na moje - povratak Židova i obnova počeli su puno prije 20. godine kraljevanja Artakserksa. Ti Adventistima pomažeš dokazujući 7. godinu kraljevanja Artakserksa (iz Ezre), a Adventistima treba 20. godina kraljevanja Artakserksa (iz Nehemije) da bi došli do 1844. Vidiš li kako si ih zaribao baš za 13 godina (20-7=13)

Ne treba nijma Nemija i 20. godina, nego tebi treba da bi dokazao da im fali 13 godina.
Sramota!

Sada konačno možemo konstatirati kako stvari stoje sa duljinom tvojih i mojih nogu.
Upravo suprotno tvoj tvrdnji, Adventistima baš treba Nehemija i 20. god. kraljevanja Artakserksa. Inače, pade 1844.
Lako što bih ih ja zaribao za 13 godina, ali evo sruši im i ti 1844. sa ovih 13 godina.

Pogledah iz istorije ovo o Albigenzima, oni su u stvari Katari a poticu od Bogumila.
Evo sta zvanicna istorija kaze o verovanju Bogumila:
''Glavni problem sa rekonstrukcijom Bogumilskog učenja je što skoro svi sačuvani podaci dolaze od njihovih progonitelja.''

Uguglaj ovu svoju rečenicu - ''Glavni problem sa rekonstrukcijom Bogumilskog učenja je što skoro svi sačuvani podaci dolaze od njihovih progonitelja.'' - pa ćeš vidjeti da i tebe svrstaše u "zvanične istoričare" (na 6. mjestu).

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Sustina prorocanstva iz Danila 8 i 9 poglavlje je ta - da je njime data polazna tacka za odredjivanje buducih dogadjaja a to su pojava Mesije i ociscenje nebeske Svetinje nad Svetinjama koje je trebalo da se dogodi na kraju ovog prorockog lanca.

Polazna tacka je zapovest cara Artakserksa ( kao sto smo videli u ovim prilozenim tekstovima u Neniji 2 i 3 poglavlju ) da se Jerusalim ponovo sazida, koja je izdata 457 godine pre Hrista.

Racunajuci 70 sedmica ili 490 prorockih godina od tog perioda - dolazi se u tcno vreme pojave Mesije Isusa Hrista, Mire je to lepo objasnio u svom odgovoru.

Neće biti, ono podvučeno ti je RECIDIV OD JELENE metlice i toga nema u Bibliji.
Baki se učinilo ono što joj milo za bajku ali na žalost ona je metlica i to ostaje.
Kad budeš i ako budeš želeo čuti šta piše znaćeš da se očistio HRAM NA ZEMLJI jer se to tiče Jevreja a ne korzo po sobi.
Ne može to kolo da se igra i opis proroštva o prestanku greha i da se gazi svetinja nad svetinjama od papstva a onda prebaci jedan deo iz toga na nebo...iole ozbiljan čovek tako nešto nebi ni pomislio da kaže.

Ako je opis o nebu onda SVE ide u opisu neba pa i očišćenje od greha na nebu i papa gore na nebu gazi svetinju i vojsku nebesku gazi papa i to ni manje ni više nego 2300 godina.Kako je papstvo moglo gaziti svetinju NA NEBU vekovima pre Hrista....od kad postoji rimski graditelj mostova kao poglavar?
Zar ne vidiš apsurd papstvo dole na zemlji pogani nebo....i onda papstvo dole na zemlji gazi svetinju nad svetinjama na nebu...kako?
I Isus čisti svetinju gore od papstva i tako je 1844 očistio a papstvo i dalje vrši istu službu u jotu...šta je onda očišćeno?

Krvlju Isusovom se očistila svetinja jer se krvlju sve očišća kao što piše i to se ispunilo kao što i piše u 2300 večernjih i jutarnjih žrtvi iliti večeri i jutara a ne godina.
Naravno da se SEDAMDESET SEDMICA ispunilo a ne 2300 godina. posle 62 sedmice je Mesija ubijen i potom ide radnja zadnje 7'-te sedmice koja je u krupnom planu data u danima kao 2300 jer je trebala trajati 2520 ali kao što je prorečeno da će se ti dani SKRATITI ili niko nebi ostao od vernih u Judejskom ratu koji je trajao tačno 2300 DANA, bi veče i bi jutro dan jedan i tako 2300 puta.

Koja polazna tačka kod Artarkserksa govori da od tad počinje povratak i gradnja?

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taramana, vidi se da ne pozsnajes pismo.

Danilo gopvori o ociscenju nebeske Svetinje nad Svetinjama Hristovom krvlju, po modelu zemaljske sluzbe u Svetinji nad Svetinjama jednom godisnje.
O toj simbolici upravo govori apostol Pavle upravo upucujuci na ociscenje nebeske Svetinje ne krvlju zemaljskog jagnjeta - vec krvlju Hristovom.

Dakle, imamo potpunu celinu.
Danilo govori o ociscenju nebeske Svetinje nad Svetinjama koje je trebalo da otpocne na kraju prorockog lanca od 2300 dana i noci - prorockih godina koji pocinje ediktom cara Artakserksa da se Jerusalim ponovo sazida 457 godine pre nove ere.

Racunajuci od 2300 godina od 457 pre Hrista - dolazi se u 1844 godinu kao pocetka ociscenja nebeske Svetinje nad Svetinjama.

APOSTOL PAVLE GOVORI O OCISCENJU NEBESKE SVETINJE NAD SVETINJAMA HRISTOVOM KRVLJU:

Tako i prvi zavet imaše pravdu bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
9:2 Jer skinija beše načinjena prva, u kojoj beše svećnjak i trpeza i postavljeni hlebovi, što se zove svetinja.
9:3 A za drugim zavesom beše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
9:4 Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zaveta okovan svuda zlatom, u kome beše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se beše omladila, i ploče zaveta.
9:5 A više njega behu heruvimi slave, koji osenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
9:6 A kad ovo beše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
9:7 A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički, ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
9:8 Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;
9:9 Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi.
9:10 Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.
9:11 Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
9:12 Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
9:13 Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu;
9:14 A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
9:15 I zato je novom zavetu posrednik, da kroz smrt, koja bi za otkup od prestupaka u prvom zavetu, obećanje večnog nasledstva prime zvani.
9:16 Jer gde je zavet valja da bude i smrt onog koji čini zavet.
9:17 Jer je zavet po smrti potvrđen: budući da nema nikakve sile dok je živ onaj koji ga je načinio.
9:18 Jer ni prvi nije utvrđen bez krvi.
9:19 Jer kad Mojsije izgovori sve zapovesti po zakonu svom narodu, onda uze krvi jarčije i teleće, s vodom i vunom crvenom i isopom, te pokropi i knjigu i sav narod.
9:20 Govoreći: Ovo je krv zaveta koji Bog načini s vama.
9:21 A tako i skiniju i sve sudove službene pokropi krvlju.
------------------------------------------------
9:22 I gotovo sve se krvlju čisti po zakonu, i bez prolivanja krvi ne biva oproštenje.
9:23 Tako je trebalo da se obličja nebeskih ovima čiste, a sama nebeska boljim žrtvama od ovih.
9:24 Jer Hristos ne uđe u rukotvorenu svetinju, koja je prilika prave, nego u samo nebo, da se pokaže sad pred licem Božijim za nas;
9:25 Niti da mnogo puta prinosi sebe, kao što poglavar sveštenički ulazi u svetinju svake godine s krvlju tuđom:
9:26 Inače bi On morao mnogo puta stradati od postanja sveta; a sad jednom na svršetku veka javi se da svojom žrtvom satre greh.
9:27 I kao što je ljudima određeno jednom umreti, a potom sud:
9:28 Tako se i Hristos jednom prinese, da uzme mnogih grehe; a drugom će se javiti bez greha na spasenje onima koji Ga čekaju" ( Jevrejima poslanica 9 poglavlje )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ODGOVOR ZA STVARNOSLAP:

Vec je dat odgovor da je car Artakserks dao i napismeno da Jevreji odpocnu zidanje Jerusalima, i tek tada - ne pre, Jevreji odpocinju zidanje Jerusalima opisano u 3 poglavlju Nemije.
Dakle, nakon zapovesti cara Artakserksa.

Evo tog mog odgovora:

Lepo pise da je Nemija trazio KNJIGE.
Izraz KNJIGA u bibliji oznacava dokument koji nesto potvrdjuje.

U bibliji postoji tekst koji govori naprimer o razvodu, da ako se muz razvede od zene da joj da KNJIGU RASPUSNU - odnosno pisani dokument da se od nje razveo.

Dakle, u slucaju dekreta cara Artyakserksa sve je jasno.

CAR IZDAJE ZAPOVEST DA SE ZIDA JERUSALIM:

2:5 I rekoh caru: Ako je ugodno caru i ako ti je mio sluga tvoj, pošlji me u Judeju u grad gde su grobovi otaca mojih da ga sagradim.
2:6 A car mi reče, a žena njegova seđaše do njega: Koliko ti vremena treba na put, i kad ćeš se vratiti? I bi ugodno caru, i pusti me kad mu kazah vreme.
2:7 Potom rekoh caru: Ako je ugodno caru, DA MI SE DA KNJIGA na knezove preko reke da me prate dokle ne dođem u Judeju,
2:8 I knjiga na Asafa, čuvara šume careve da mi da drva za brvna na vrata od dvora uz dom Božji i za zid gradski i za kuću u koju ću ući. I dade mi car, jer dobra ruka Boga mog beše nada mnom.
2:9 I tako dođoh sa knezovima preko reke, I DADOH IM KNJI. A car posla sa mnom vojvode i konjike.
2:10 A kad to ču Sanavalat Oronjanin i Tovija, sluga Amonac, bi im vrlo mrsko što dođe čovek da se postara za dobro sinovima Izrailjevim.
2:11 Potom dođoh u Jerusalim, i bih onde tri dana'' ( Nemija 2 poglavlje )

JEVREJI TEK TADA POSLE ZAPOVESTI CARA ARTAKSERKSA POCINJU ZIDANJE JERUSALIMA:

"I usta Elijasiv, poglavar sveštenički i braća njegova sveštenici i zidaše vrata ovčija, i osvetiše ih i metnuše im krila, i osvetiše ih do kule Meje, do kule Ananilove.
3:2 A do njega zidaše Jerihonjani, a do njih zida Zahur, sin Imrijev;
3:3 A vrata riblja zidaše sinovi Asenajini, oni ih pobrvnaše i metnuše krila i brave i prevornice.
3:4 A do njih popravlja Merimot, sin Urije sina Akosovog; a do njih popravlja Mesulam, sin Varahije sina Mesizaveilovog; a do njih popravlja Sadok, sin Vanin.
3:5 A do njih popravljaše Tekujani, ali poglavice njihove ne saviše vrat svoj na službu Gospodu svom.
3:6 A stara vrata popravlja Jodaj, sin Fasejin i Mesulam, sin Vesodijin, oni ih pobrvnaše i metnuše krila i brave i prevornice.
3:7 A do njih popravljaše Melatija Gavaonjanin i Jadon Meronjanin, ljudi iz Gavaona i iz Mispe do stolice kneza s ove strane reke.
3:8 Do njih popravlja Uzilo, sin Arahijin, zlatar; a do njega popravlja Ananija, sin apotekarski. I ostaviše Jerusalim do širokog zida.
3:9 A do njih popravlja Refaja, sin Orov poglavar nad polovinom kraja jerusalimskog.
3:10 A do njih popravlja Jedaja, sin Arumafov prema svojoj kući, a do njega popravlja Hatus, sin Asavnijin" ( Nemija 3 poglavlje )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Оно што адвентисти говоре директно противречи ономе што је свети Лука записао у Делима апостолским (9. глава):

11. Али дошавши Христос, поглавар свештенички добара која ће доћи, кроз бољу и савршенију скинију, која није руком грађена, то јест, није овог створења,
12. Ни с крвљу јарчијом, нити телећом, него кроз своју крв уђе једном у светињу, и нађе вечни откуп.
13. Јер ако крв јунчија и јарчија, и пепео јуничин, покропивши њом опогањене, освећује на телесну чистоту;
14. А камоли неће крв Христа, који Духом Светим себе принесе без кривице Богу, очистити савест нашу од мртвих дела, да служимо Богу Живом и Истинитом?
15. И зато је новом завету посредник, да кроз смрт, која би за откуп од преступака у првом завету, обећање вечног наследства приме звани.

Дакле, не уђе 1884. или било које друге године. Ту нема места за манипулацилје или нагађање. "Очишћење" је завршио наш Првосвештеник давно. Зашто адвентисти стално занемарују 12. стих никада ми неће бити јасно. Могуће је да стварно не виде, јер прихвтају лажног пророка и лажно сведочанство.

Шта је "очишћено" говори 14. стих, само не може се очистити савест људи који свесно занемарују истину без покајања.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
12. Ни с крвљу јарчијом, нити телећом, него кроз своју крв уђе једном у светињу, и нађе вечни откуп.
13. Јер ако крв јунчија и јарчија, и пепео јуничин, покропивши њом опогањене, освећује на телесну чистоту;
14. А камоли неће крв Христа, који Духом Светим себе принесе без кривице Богу, очистити савест нашу од мртвих дела, да служимо Богу Живом и Истинитом?
15. И зато је новом завету посредник, да кроз смрт, која би за откуп од преступака у првом завету, обећање вечног наследства приме звани.
Дакле, не уђе 1884. или било које друге године. Ту нема места за манипулацилје или нагађање.

Naravno Adrijan je u pravu kao i uvek, a to je ono sto sam i ja hteo reci, dakle teologija i biblija jedino. A ne price o Jeleni..

I opet StvarnoSlap se tamo gore toliko nalupetao gluposti, da me stvarno mrzi da sve to pobijam, ali evo ukratko:

Naime, već godinama Židovi (povratnici iz Babilona) su u Judeji i grade srušeni Hram i obnavljaju Jeruzalem.

To nije tacno, tacno je da grade Hram, ali ne obnavljaju Jerusalim.
Evo tekst koji si postavio:

Ezr 4,4-13: ''Tada je narod one zemlje plašio ljude Judeje i smetao im u gradnji. Podmitili su savjetnike da im ometaju naum: tako je bilo za vrijeme perzijskoga kralja Kira sve do perzijskoga kralja Darija.

Normalno, za vreme kralja Kira Jevreji odlaze u Jerusalim, nastanjuju se tamo i rade na obnovi Hrama.
Tekst nigde ne govori da oni u to vreme grade ''ulice i puteve'' , vec su imali drugi zadatak, izgradnju Hrama.
I o tome se ovde govori.
Ovo je u potpunosti u skladu sa Kirovim dekretom i ranijim tekstovima...

...za Kserksove i Artakserksove vladavine. Za Kserksova kraljevanja, na početku njegove vladavine, sastaviše tužbu protiv stanovnika Judeje i Jeruzalema.

Normalno, postojali su Jevreji koji su otisli u Jerusalim radi gradnje Hrama, jos u periodu vladavine Kira i zadrzali se tamo sve do perioda Artakserksove vladavine, ove optuzbe su na njihov racun..
U cemu je problem?

I za vremena Artakserksova pisali su Bišlam, Mitredat, Tabel i ostali njihovi drugovi protiv Jeruzalema perzijskom kralju Artakserksu. Podnesak je bio pisan aramejskim pismom i jezikom. Zatim su upravitelj Rehum i tajnik Šimšaj napisali ''kralju Artakserksu, tvoje sluge, ljudi s onu stranu Rijeke. Sada, dakle, neka zna kralj da su Judejci stigli k nama od tebe; došavši u Jeruzalem, žele ponovo sagraditi odmetnički i opaki grad; podižu zidine, a temelje su već postavili. Neka zna kralj: ako ovaj grad bude sagrađen i zidovi podignuti, neće se više plaćati porez, ni danak, ni carina, i ovaj će grad biti na štetu kraljevske riznice.

I ovde ide potvrda za sve ono sto ja pricam, da je tek u vreme Artakserksa pocela GRADNJA GRADA: ''žele ponovo sagraditi odmetnički i opaki grad'' , znaci pre toga nije bio gradjen(jer sta bi se oni zaliti tek sada ako je svo vreme trajala gradnja), dakle ocigledno je , pocetak gradnje samog grada pocinje tek u vreme Artakserksa I.
I o tome govori ovaj tekst, to je jasno ko dan!
Ovo se slaze i sa istorijom i sa onim sto pricaju Adventisti...

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne razumete sustinu.

Isus jeste neposredno nakon svog odlaska na nebo usao u prvi odeljak - takozvanu "SVETINJU" ( sa naglaskom ), dakle u prvi odeljak Svetinje da obavlja sluzbu koju je zemaljski svestenik obavljao svakoga dana prinoseci krv jagnjeta za grehe naroda i svakodnevno unoseci tu krv unutar SVETINJE i prskajuci zavesu koja je delila SVETINJU od SVETINJE NAD SVETINJAMA.

Po toj slici Hristos je od vremena svog odlaska na nebo usao u prvi odeljak odnosno SVETINJU gde prinosi svoju krv za ljudske grehe kao novozavetni prvosvestenik u nebeskoj SVETINJI.

Jednom godisnje na praznik Jom Kipur - zemaljski svestenik je ulazio u drugi odeljak ili SVETINJU NAD SVETINJAMA i tamo je vrsio ociscenje od greha koji su se simbolicno gomilali tokom godine na zavesi koja je delila ova dva odeljenja.

Po toj slici - Isus je u odredjenom trenutku usao u ovaj drugi odeljak ili SVETINJU NAD SVETINJAMA da obavi ociscenje, a posto je Jom Kipur ili dan ociscenja za Izrailjce bio dan isttraznog suda - po toj slici mi od 1844 godine zivimo u vremenu istraznog suda kada ce zivot svakog pojedinca biti ispitan i zapisan u knjigu zivota ili smrti - nakon cega ce nastupiti Hristov drugi dolazak u slavi.

Ovo nema veze sa Elen Vajt - vec je ovo u potpunosti biblijska nauka, a ko je iskren i ko proucava i moli se Bogu on ce istinu o ovoom pitanju spoznati.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Normalno, za vreme kralja Kira Jevreji odlaze u Jerusalim, nastanjuju se tamo i rade na obnovi Hrama.
Tekst nigde ne govori da oni u to vreme grade ''ulice i puteve'' , vec su imali drugi zadatak, izgradnju Hrama.

A govori li tekst da ne grade "ulice i puteve"?

I ovde ide potvrda za sve ono sto ja pricam, da je tek u vreme Artakserksa pocela GRADNJA GRADA: ''žele ponovo sagraditi odmetnički i opaki grad'' , znaci pre toga nije bio gradjen(jer sta bi se oni zaliti tek sada ako je svo vreme trajala gradnja), dakle ocigledno je , pocetak gradnje samog grada pocinje tek u vreme Artakserksa I.

Opet previđaš. Ne žale se oni tek Artakserksu. Vidi što piše Ezra:

Ezr 4,5-8: Podmitili su savjetnike da im ometaju naum: tako je bilo za vrijeme perzijskoga kralja Kira sve do perzijskoga kralja Darija. Samarijanske smetnje za Kserksove i Artakserksove vladavine Za Kserksova kraljevanja, na početku njegove vladavine, sastaviše tužbu protiv stanovnika Judeje i Jeruzalema.

Vidi sad. Ispade da si lagao kada si tvrdio da je prva žalba (tužba) upućena Artakserksu. Vidi, ne žale se tek Artakserksu, pismeno su se žalili još prije i njegovu prethodniku Kserksu. S obzirom da si početak gradnje povezao sa žalbom, lako ćeš ti sada ponovo odrediti početak gradnje.

I o tome govori ovaj tekst, to je jasno ko dan!
Ovo se slaze i sa istorijom i sa onim sto pricaju Adventisti...

Što pričaju Adventisti probat ćemo saznati od njih. Dakle, Laodikeja, paše li Adventistima računica i tumačenje kojom vas mire svom silom zastupa i brani? Da ukratko rezimiram ono što mire zastupa. Kirov dekret se ne može uzeti kao odobrenje i početak gradnje Jeruzalema, jer taj dekret dopušta samo gradnju Hrama. Tako se, tvrdi mire, mora uzeti "Artakserksovu zapovijed" koju je mire našao kod Ezre, evo je:

Ezr 7,12-13: Artakserkso, kralj kraljeva, svećeniku Ezri, pisaru Zakona Boga nebeskoga, potpuni mir. Evo mojih zapovijedi: Tko god u mome kraljevstvu od naroda izraelskog, njegovih svećenika ili od njegovih levita želi poći u Jeruzalem, može ići s tobom.[/QUOTE]

Iz Ezre (Ezr 7,8) saznajemo kako se ovo dogodilo 7. godine kraljevanja Artakserksa. Dakle, paše li vama adventistima i slaže li se s vašim adventističkim tumačenjem ovo mirino tumačenje. Dovodi li vas ovo mirino tumačenje do 1884. godine.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laodikeja....
Ti uporno ne želiš čuti jer imaš Jeleninu koprenu.
Vidi ovako:
SVE ovo što si gubio vreme pišući ni po lule duvana ne vredi.
Zašto?
Zato što nema ccitata koji govori da se čisti NEBESKA svetinja.
To šo si mi ponudio opis ZEMALJSKI UREĐENE svetinje i svetinje nad svetinjama (Hrama) znamo svi ovde ali ja zamolih da daš gde piše da se NEBESKA SVETINJA čisti i gde čujemo da po nebeskoj svetinji gazi papstvo 2300 godina i šta je prestalo posle te 1843 ili 44?

To sam ti gore tražio da odgovoriš a ti bežeći tvrdiš i dalje da stvarno papstvo gore šeta po prestolu Božjem i gazi ga 2300 god, i da gazi vojsku nebesku papstvo i niko mu 2300 god. to nije mogao zabraniti gore i onda eto pade na zemlju sa neba sve sa kandilom....
Ta pitanja te čekaju i zato je bolje da Mire čuje Jeleninu ,istinu, i odluči šta stoji a šta ne. Niko ne može uticati na nikoga valjda ima razum pa će videti i razumeti.

Ja se neću upuštati parcijalno objašnjavati nešto sve dok ne odgovoriš na gornja pitanja da bi u CELINI imali sliku o čemu se zapravo radi.
Skoro deceniju i po vodim borbu vere sa Adv. i umorih se zato molim da me razumete što ne nudim citate od one nesretnice niti pokušavam dokazivati da je Biblija Božja reč jer to pametan čovek zna.
Slap voli ...valjda, Jelenine spise pa prepustam njemu citate moj želudac nije za to on vari samo čistu htranu ona iz kontejnera mi nije nešto primamljiva.

Slap gura ruke u kontejner radi nekih tu da bi izvadio to iz smeća i pokazao nekima tu da je to zaslužilo da bude u kontekneru jer mu je rok istekao a sadržaj je veoma otrovan. Umesto da pažljivo oslušnete i proverite neki tvrdoglavo viču to je odlična hrana dok istovremeno gaze nogama svež hleb od celog zrna pšenice.

Mire, hajde budi do kraja iskren i reci pred BOGOM i nama da li si Adv. ili samo simpatizer? Dosad me osećaj nije prevario a po tvom nastupu i pisanju pišeš i razmišljaš kao Adv. i ne slušaš niti proveravaš a to su odlike jednog klasičnog ubeđenog Adv.
Možda grešim ili se sve idealno poklopilo...ipak osećaj mi kaže da jesi.I simpatizer zna biti sa svim tim osobinama jer taj duh deluje isto kroz sve koji mu se pokore.

Ovo što sad ovde radimo je za Adv. crkvu VEOMA VAŽNA STVAR, zašto?
Zato što je 2300 tzv. temeljac vere i ako im padne temeljac ode cela građevina.
Kako može cela građevina pasti?
Jednostavno što je to kula od karata i sve se oslanja jedno na drugo.
Ako recimo imamo samo pogrešnu početnu godinu za lanac 2300 onda je i proroštvo i učenje o 2300 stiglo do druge neke godine i sve se srušilo i očišćenje i papstvo i troanđeoska vest a ona povlači propvedanje i pečaćenje te i subotu povlači kao pečat dole i tako redom do dna.

Onda bi se Jelena pokazala u punom sjaju, gola i siromašna i bez imalo znanja a kolona iza nje kao slabo razumna gomila koja se odlikuje neverstvom.

,,Ne razumete sustinu.

Isus jeste neposredno nakon svog odlaska na nebo usao u prvi odeljak - takozvanu "SVETINJU" ( sa naglaskom ), dakle u prvi odeljak Svetinje da obavlja sluzbu koju je zemaljski svestenik obavljao svakoga dana prinoseci krv jagnjeta za grehe naroda i svakodnevno unoseci tu krv unutar SVETINJE i prskajuci zavesu koja je delila SVETINJU od SVETINJE NAD SVETINJAMA.

Po toj slici Hristos je od vremena svog odlaska na nebo usao u prvi odeljak odnosno SVETINJU gde prinosi svoju krv za ljudske grehe kao novozavetni prvosvestenik u nebeskoj SVETINJI.

Jednom godisnje na praznik Jom Kipur - zemaljski svestenik je ulazio u drugi odeljak ili SVETINJU NAD SVETINJAMA i tamo je vrsio ociscenje od greha koji su se simbolicno gomilali tokom godine na zavesi koja je delila ova dva odeljenja.

Po toj slici - Isus je u odredjenom trenutku usao u ovaj drugi odeljak ili SVETINJU NAD SVETINJAMA da obavi ociscenje, a posto je Jom Kipur ili dan ociscenja za Izrailjce bio dan isttraznog suda - po toj slici mi od 1844 godine zivimo u vremenu istraznog suda kada ce zivot svakog pojedinca biti ispitan i zapisan u knjigu zivota ili smrti - nakon cega ce nastupiti Hristov drugi dolazak u slavi.

Ovo nema veze sa Elen Vajt - vec je ovo u potpunosti biblijska nauka, a ko je iskren i ko proucava i moli se Bogu on ce istinu o ovoom pitanju spoznati.,,

Tako Laodikeja piše u postu iznad a ja bih PONOVO ZAMOLIO da se ne gubi vreme na zamajavanje jer ovo ni frtalj lule lošeg duvana ne vredi.
Hajde ti prvo odgovori na ona tri pitanja po učenju Jelene da to rasčivijamo pa onda nastavljamo sa svakom tačkom iz ovog što nudiš.
A evo unapred pred svima ovde na forumu obećavam ti da SVAKU TAČKU te bajke Biblijom mogu porušiti na taj način da to svima bude očigledno a ako ne uspem priznaću da je Jelena Božji prorok i da je istinu i samo istinu govorila...znaš li šta to znači za mene...kao da satanu moram priznati za dobricu a eto ponudio sam ti i ono najteže što mi pada pa ti izvoli:

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sam si presudio - Bog ce te na nebeskom sudu meriti ne manje nego frtalj loseg duvana, jer si ti nebesku istinu tako procenio.

Sto se tice tvog pitanja gde pise da se cisti nebeska Svetinja - na to sam vec dao odgovor:

APOSTOL PAVLE GOVORI O OCISCENJU NEBESKE SVETINJE NAD SVETINJAMA HRISTOVOM KRVLJU:

Tako i prvi zavet imaše pravdu bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
9:2 Jer skinija beše načinjena prva, u kojoj beše svećnjak i trpeza i postavljeni hlebovi, što se zove svetinja.
9:3 A za drugim zavesom beše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
9:4 Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zaveta okovan svuda zlatom, u kome beše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se beše omladila, i ploče zaveta.
9:5 A više njega behu heruvimi slave, koji osenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
9:6 A kad ovo beše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
9:7 A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički, ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
9:8 Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;
9:9 Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi.
9:10 Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.
9:11 Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
9:12 Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
9:13 Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu;
9:14 A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
9:15 I zato je novom zavetu posrednik, da kroz smrt, koja bi za otkup od prestupaka u prvom zavetu, obećanje večnog nasledstva prime zvani.
9:16 Jer gde je zavet valja da bude i smrt onog koji čini zavet.
9:17 Jer je zavet po smrti potvrđen: budući da nema nikakve sile dok je živ onaj koji ga je načinio.
9:18 Jer ni prvi nije utvrđen bez krvi.
9:19 Jer kad Mojsije izgovori sve zapovesti po zakonu svom narodu, onda uze krvi jarčije i teleće, s vodom i vunom crvenom i isopom, te pokropi i knjigu i sav narod.
9:20 Govoreći: Ovo je krv zaveta koji Bog načini s vama.
9:21 A tako i skiniju i sve sudove službene pokropi krvlju.
9:22 I gotovo sve se krvlju čisti po zakonu, i bez prolivanja krvi ne biva oproštenje.
9:23 Tako je trebalo da se obličja nebeskih ovima CISTE, a sama nebeska boljim žrtvama od ovih.
9:24 Jer Hristos ne uđe u rukotvorenu svetinju, koja je prilika prave, nego u samo nebo, da se pokaže sad pred licem Božijim za nas;
9:25 Niti da mnogo puta prinosi sebe, kao što poglavar sveštenički ulazi u svetinju svake godine s krvlju tuđom:
9:26 Inače bi On morao mnogo puta stradati od postanja sveta; a sad jednom na svršetku veka javi se da svojom žrtvom satre greh.
9:27 I kao što je ljudima određeno jednom umreti, a potom sud:
9:28 Tako se i Hristos jednom prinese, da uzme mnogih grehe; a drugom će se javiti bez greha na spasenje onima koji Ga čekaju" ( Jevrejima poslanica 9 poglavlje )

Sto se tice gazenja Jerusalima, postoje dubine koje ti ne shvatas.

Stvarno gazenje zemaljske Svetinje ili Jerusalima je u stvari gazenje nebeske Svetinje i novog nebeskog Jerusalima.

Natrag