Promašaji Adventne crkve

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Greska. Kirov dekret je o obnovi Hrama a ne o zidanju zidova i ulica o kome govori Danilo.

Upravo je Artakserks dao zapovest da se pocnu zidati zidovi i ulice, ali ja razumem, jer u svakom slucaju se mora srusiti Adventisticko ucenje...jer tako Stvarnoslap, ako to ne ucinis onda su Adventisti u pravu a tebi to nikako nije po volji.

CAR ARTAKSERKS DOPUSTA NEMIJI DA ODE I OBNOVI JERUSALIM:

'''A meseca Nisana godine dvadesete Artakserksa cara beše vino pred njim, i ja uzevši vino dadoh ga caru. A pre ne bijah neveseo pred njim.
2:2 I reče mi car: Što si lica neveselog, kad nisi bolestan? Nije drugo nego tuga u srcu. A ja se uplaših vrlo.
2:3 I rekoh caru: Da je živ car do veka! Kako ne bih bio lica neveselog, kad je grad gde su grobovi mojih otaca opusteo i vrata mu ognjem spaljena?
2:4 A car mi reče: Šta hoćeš? Tada se pomolih Bogu nebeskom,
2:5 I rekoh caru: Ako je ugodno caru i ako ti je mio sluga tvoj, pošlji me u Judeju u grad gde su grobovi otaca mojih da ga sagradim.
2:6 A car mi reče, a žena njegova seđaše do njega: Koliko ti vremena treba na put, i kad ćeš se vratiti? I bi ugodno caru, i pusti me kad mu kazah vreme.
2:7 Potom rekoh caru: Ako je ugodno caru, da mi se da knjiga na knezove preko reke da me prate dokle ne dođem u Judeju,
2:8 I knjiga na Asafa, čuvara šume careve da mi da drva za brvna na vrata od dvora uz dom Božji i za zid gradski i za kuću u koju ću ući. I dade mi car, jer dobra ruka Boga mog beše nada mnom.
2:9 I tako dođoh sa knezovima preko reke, i dadoh im knjige careve. A car posla sa mnom vojvode i konjike.
2:10 A kad to ču Sanavalat Oronjanin i Tovija, sluga Amonac, bi im vrlo mrsko što dođe čovek da se postara za dobro sinovima Izrailjevim.
2:11 Potom dođoh u Jerusalim, i bih onde tri dana'' ( Nemija 1 poglavlje )

OBNOVA JERUSALIMA:

'''I usta Elijasiv, poglavar sveštenički i braća njegova sveštenici i zidaše vrata ovčija, i osvetiše ih i metnuše im krila, i osvetiše ih do kule Meje, do kule Ananilove.
3:2 A do njega zidaše Jerihonjani, a do njih zida Zahur, sin Imrijev;
3:3 A vrata riblja zidaše sinovi Asenajini, oni ih pobrvnaše i metnuše krila i brave i prevornice.
3:4 A do njih popravlja Merimot, sin Urije sina Akosovog; a do njih popravlja Mesulam, sin Varahije sina Mesizaveilovog; a do njih popravlja Sadok, sin Vanin" ( Nemija 2 poglavlje )

Dakle, ovi tekstovi potvrdjuju da su Izrailjci ustali da zidaju tek nakon Artakserksovog dekreta.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Greska. Kirov dekret je o obnovi Hrama a ne o zidanju zidova i ulica o kome govori Danilo.

Upravo je Artakserks dao zapovest da se pocnu zidati zidovi i ulice, ali ja razumem, jer u svakom slucaju se mora srusiti Adventisticko ucenje...jer tako Stvarnoslap, ako to ne ucinis onda su Adventisti u pravu a tebi to nikako nije po volji.

Daj, molim te, citiraj još jednom Nehemiju (valjda 11 put) i boldaj točno riječ, sintagmu ili rečenicu iz koje se vidi da je Artakserks nešto zapovjedio.

Kažeš Adventističko učenje. Može li se učenjem nazvati nešto što su iznjedrili oni koji su Isusa preselili iz jedne sobe u drugu, a onda u staru Isusovu sobu uselili sotonu i pri tome fulali Yom Kippur za 25 dana? Daj se uozbilji.

Znaš li da su Ellen White i pioniri ASD naučavali kako su molitve svih onih koji nisu prihvatili vijest prvog anđela nakon Yom Kippura 1844. odlazile ravno sotoni? Znaš li, s obzirom da su fulali Yom Kippur za 25 dana, da su se Ellen White i društvo punih 25 dana molili sotoni? Još su i dobro ispali, koliko su se sotoni molili.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U vasim odgovorima ja ne vidim dokaz da Artakserks nije izdao dekret o povratku Izraelaca u Jerusalim i njegovu gradnju.
Ja vidim upravo suprotno. Prethodno je bio donet dekret o zidanju hrama(ali ne i o vracanju Jevreja), pa tek kasnije ide dozvola za njihovo vracanje u Jerusalim.

Prvo ide Kirov dekret:

Ezr 1,1-3: Prve godine perzijskoga kralja Kira, da bi se ispunila riječ Jahvina objavljena na Jeremijina usta, nadahnu Jahve perzijskoga kralja Kira te on objavi po svemu svojem kraljevstvu, usmeno i pismeno: "Ovako veli perzijski kralj Kir: 'Sva zemaljska kraljevstva dade mi Jahve, Bog nebeski. On mi naloži da mu sagradim Dom u Jeruzalemu, u Judeji. Tko je god među vama od svega njegova naroda, Bog njegov bio s njim! Neka ide u Jeruzalem u Judeji i neka gradi Dom Jahvi, Bogu Izraelovu, Bogu koji stoluje u Jeruzalemu.

Poslednji je Artakserksov ''dekret'' ali se ovde naziva ''zapovest'':

Ezr 7,12-13: Artakserkso, kralj kraljeva, svećeniku Ezri, pisaru Zakona Boga nebeskoga, potpuni mir. Evo mojih zapovijedi: Tko god u mome kraljevstvu od naroda izraelskog, njegovih svećenika ili od njegovih levita želi poći u Jeruzalem, može ići s tobom.

U Kirovom dekretu nema zapovesti da se izgradi Jerusalim, vec se zapovest odnosi na gradnju hrama. Takodje nema reci o povratku Jevreja u svoju domovinu..
Zato se polazna tacka mora uzeti od Artakserksovog ukaza, nikako ne moze
ranije.
Ja nisam proveravao da li zvanicna istorija poznaje tekst ovog dekreta, molim da mi postavite(ja ga ne nadjoh)?
Ako on postoji, i ako je godina donosenja 457. ja ne vidim tu problem?

Nasao sam samo ovo o 457. god. iz istorije: ''Perzijski car Artakserks I određuje kako će se ponovno uspostaviti gradska uprava Jeruzalema''.

Iz svega gore iznetog Adventisticka hronologija mi za sada nije problematicna, ali jeste ovo sa Albigenzima koji su bili gnostici, zaista je nerazumljivo da ih Elen White hvali, zar nije znala sta oni veruju a pisala je o njima?

Edit:
Pogledah iz istorije ovo o Albigenzima, oni su u stvari Katari a poticu od Bogumila.
Evo sta zvanicna istorija kaze o verovanju Bogumila:
''Glavni problem sa rekonstrukcijom Bogumilskog učenja je što skoro svi sačuvani podaci dolaze od njihovih progonitelja.''

Ista stvar je i sa Katarima ili Albigenzima, njihove knjige su spaljivane, vodjeni su najsuroviji krstaski ratovi protiv njih, a recimo u jednom gradu samo za jednu noc ubijeno je 10 000 Katara.

Dakle ako je Elen White i pisala o njima a buduci da zvanicna istorija ne zna o njima puno, moguce je da je ona znala vise..
Evo recimo sta sam nasao:''Katari nisu jeli meso životinja, niti jaja, mleko, sir i mlečne proizvode.'' Sto je tipicno danas za Adventiste..

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Lepo pise da je Nemija trazio KNJIGE.
Izraz KNJIGA u bibliji oznacava dokument koji nesto potvrdjuje.

U bibliji postoji tekst koji govori naprimer o razvodu, da ako se muz razvede od zene da joj da KNJIGU RASPUSNU - odnosno pisani dokument da se od nje razveo.

Dakle, u slucaju dekreta cara Artyakserksa sve je jasno.

2:5 I rekoh caru: Ako je ugodno caru i ako ti je mio sluga tvoj, pošlji me u Judeju u grad gde su grobovi otaca mojih da ga sagradim.
2:6 A car mi reče, a žena njegova seđaše do njega: Koliko ti vremena treba na put, i kad ćeš se vratiti? I bi ugodno caru, i pusti me kad mu kazah vreme.
2:7 Potom rekoh caru: Ako je ugodno caru, DA MI SE DA KNJIGA na knezove preko reke da me prate dokle ne dođem u Judeju,
2:8 I knjiga na Asafa, čuvara šume careve da mi da drva za brvna na vrata od dvora uz dom Božji i za zid gradski i za kuću u koju ću ući. I dade mi car, jer dobra ruka Boga mog beše nada mnom.
2:9 I tako dođoh sa knezovima preko reke, I DADOH IM KNJI. A car posla sa mnom vojvode i konjike.
2:10 A kad to ču Sanavalat Oronjanin i Tovija, sluga Amonac, bi im vrlo mrsko što dođe čovek da se postara za dobro sinovima Izrailjevim.
2:11 Potom dođoh u Jerusalim, i bih onde tri dana'' ( Nemija 1 poglavlje )

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U vasim odgovorima ja ne vidim dokaz da Artakserks nije izdao dekret o povratku Izraelaca u Jerusalim i njegovu gradnju.
Ja vidim upravo suprotno. Prethodno je bio donet dekret o zidanju hrama(ali ne i o vracanju Jevreja), pa tek kasnije ide dozvola za njihovo vracanje u Jerusalim.

Prvo ide Kirov dekret:

Ezr 1,1-3: Prve godine perzijskoga kralja Kira, da bi se ispunila riječ Jahvina objavljena na Jeremijina usta, nadahnu Jahve perzijskoga kralja Kira te on objavi po svemu svojem kraljevstvu, usmeno i pismeno: "Ovako veli perzijski kralj Kir: 'Sva zemaljska kraljevstva dade mi Jahve, Bog nebeski. On mi naloži da mu sagradim Dom u Jeruzalemu, u Judeji. Tko je god među vama od svega njegova naroda, Bog njegov bio s njim! Neka ide u Jeruzalem u Judeji i neka gradi Dom Jahvi, Bogu Izraelovu, Bogu koji stoluje u Jeruzalemu.

Jesi li ti slijepac??? Što ovdje piše???

Poslednji je Artakserksov ''dekret'' ali se ovde naziva ''zapovest'':

Ezr 7,12-13: Artakserkso, kralj kraljeva, svećeniku Ezri, pisaru Zakona Boga nebeskoga, potpuni mir. Evo mojih zapovijedi: Tko god u mome kraljevstvu od naroda izraelskog, njegovih svećenika ili od njegovih levita želi poći u Jeruzalem, može ići s tobom.

Zašto si okljaštrio Ezrin tekst? Evo ga čitavog:

Ezr 7,1-13: Poslije tih događaja, za kraljevanja Artakserksa, kralja perzijskoga, Ezra – sin Seraje, sina ....... taj Ezra vrati se iz Babilona. Bio je književnik vješt Mojsijevu zakonu, koji je dao Jahve, Bog Izraelov. Kako je ruka Jahve, Boga njegova, bila nad njim, kralj mu je dao sve što je tražio. Stanovit broj Izraelaca, svećenika, levita, pjevača, vratara i sluga krenuše u Jeruzalem sedme godine kralja Artakserksa. A Ezra je došao u Jeruzalem petoga mjeseca: bilo je to sedme godine kraljeve. Pošao je iz Babilona prvoga dana prvoga mjeseca, a stigao je u Jeruzalem prvoga dana petoga mjeseca: nad njim je bila blaga ruka Boga njegova! Jer je Ezra nastojao svim srcem proniknuti Zakon Jahvin, vršiti ga i poučavati Izraela u zakonima i običajima. Evo prijepisa isprave koju je kralj Artakserkso dao svećeniku Ezri, književniku vještu naredbama i zakonima što ih je Jahve dao Izraelu: »Artakserkso, kralj kraljeva, svećeniku Ezri, pisaru Zakona Boga nebeskoga, potpuni mir. Evo mojih zapovijedi: Tko god u mome kraljevstvu od naroda izraelskog, njegovih svećenika ili od njegovih levita želi poći u Jeruzalem, može ići s tobom.

Kužiš li sada? Ovdje je riječ o sedmoj godini kralja Artakserksa, a to Adventistima nikako ne paše, j... ih 17 godina, ode 1844.

U Kirovom dekretu nema zapovesti da se izgradi Jerusalim, vec se zapovest odnosi na gradnju hrama.

A u kojem to ima zapovijed da se izgradi Jeruzalem? Nema ni u jednom.

Takodje nema reci o povratku Jevreja u svoju domovinu..

Lažeš! To sam ti pokazao onim najvećim slovima.

Zato se polazna tacka mora uzeti od Artakserksovog ukaza, nikako ne moze ranije.
Ja nisam proveravao da li zvanicna istorija poznaje tekst ovog dekreta, molim da mi postavite(ja ga ne nadjoh)?
Ako on postoji, i ako je godina donosenja 457. ja ne vidim tu problem?

Nakon šlampave analize ni zaključak ne može biti drugačiji.

Iz svega gore iznetog Adventisticka hronologija mi za sada nije problematicna,

Ali je njima tvoja. Kako će navući 17 godina. Ode im 1844.

ali jeste ovo sa Albigenzima koji su bili gnostici, zaista je nerazumljivo da ih Elen White hvali, zar nije znala sta oni veruju a pisala je o njima?

Kao da si nešto shvatio.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jesi li ti slijepac??? Što ovdje piše???

Nisam ja slepac, lepo se izrazavaj, ne prilici jednom Hriscaninu takav govor, ako si u opste Hriscanin???
Kaze se: Tko je god među vama od svega njegova naroda, Bog njegov bio s njim! Neka ide u Jeruzalem u Judeji i NEKA GRADI DOM JAHVI''

RAZLOG NJIHOVOG ODLASKA TAMO JE BILA GRADNJA HRAMA, A NIKAKO NJIHOVO NASTANJIVANJE U IZRAELU!
JERUSALIM JE TADA BIO RAZRUSEN! I NEMOGUCE JE BILO ZIVETI TAMO!
ONI NISU ISLI NA IZLET ISLI SU DA RADE POSAO!

Kužiš li sada? Ovdje je riječ o sedmoj godini kralja Artakserksa, a to Adventistima nikako ne paše, j... ih 17 godina, ode 1844.

Molim?
Jel ti uopste znas o cemu pricas?
Evo sta kaze istorija: Artakserks I ili Artakserkso I (staroperz.Artaxšacā[2], perz. ردشیر یکم „Ardašir“, grč.Ἀρταξέρξης) bio je Veliki kraljPerzijske Monarhije koji je vladao od 465. do 424. pne. (41 godinu).

Jel treba biti neki matematicar, pa oduzeti 465-7=458 ??
Adventisti kazu da se ovo odnosi na 457. god.(sa cime se i tekst biblije slaze).
Dakle mogli su pogresiti eventualno za jednu godinu!
Jel znas ti da racunas uopste?

j... ih 17 godina

Jel to bila psovka?
S kim ja to uopste pricam?

A u kojem to ima zapovijed da se izgradi Jeruzalem? Nema ni u jednom.

Ima ima, eto ga u biblijskom tekstu, svo vreme se o tome govori, samo ti neces da vidis!
''I rekoh caru: Ako je ugodno caru i ako ti je mio sluga tvoj, pošlji me u Judeju U GRAD gde su grobovi otaca mojih DA GA SAGRADIM''

Nakon šlampave analize ni zaključak ne može biti drugačiji.

Sljampava ili ne bolja je nego tvoja..

Kako će navući 17 godina. Ode im 1844.

Sad ja vidim zasto tebi nista nije jasno. Pa ti ne znas ni da saberes 1+1.
Kojih 17 godina, ajde nauci prvo da racunas, pa se onda javi..

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nisam ja slepac,

Kaze se: Tko je god među vama od svega njegova naroda, Bog njegov bio s njim! Neka ide u Jeruzalem u Judeji i NEKA GRADI DOM JAHVI''

RAZLOG NJIHOVOG ODLASKA TAMO JE BILA GRADNJA HRAMA, A NIKAKO NJIHOVO NASTANJIVANJE U IZRAELU!
JERUSALIM JE TADA BIO RAZRUSEN! I NEMOGUCE JE BILO ZIVETI TAMO!
ONI NISU ISLI NA IZLET ISLI SU DA RADE POSAO!

Židovi bi se ujutro malo ranije ustali, skoknuli do Jeruzalema obnavljati Hram i uveče bi se vraćali na konak u Babilon. Ipak si slijepac. Što ja tu mogu.

Jel ti uopste znas o cemu pricas?
Evo sta kaze istorija: Artakserks I ili Artakserkso I (staroperz.Artaxšacā[2], perz. ردشیر یکم „Ardašir“, grč.Ἀρταξέρξης) bio je Veliki kraljPerzijske Monarhije koji je vladao od 465. do 424. pne. (41 godinu).

Znam ja ali ne znaš ti. Nisi li ti citatom iz Ezre dokazivao smiješnu i glupu računicu. Evo još jednom, ako uopće ima smisla:

Ezr 7,6-13: taj Ezra vrati se iz Babilona. Bio je književnik vješt Mojsijevu Zakonu, koji je dao Jahve, Bog Izraelov. Kako je ruka Jahve, Boga njegova, bila nad njim, kralj mu je dao sve što je tražio. Stanovit broj Izraelaca, svećenika, levita, pjevača, vratara i sluga krenuše u Jeruzalem sedme godine kralja Artakserksa. A Ezra je došao u Jeruzalem petoga mjeseca: bilo je to sedme godine kraljeve. ........ Evo prijepisa isprave koju je kralj Artakserkso dao svećeniku Ezri, književniku vještu naredbama i zakonima što ih je Jahve dao Izraelu: Artakserkso, kralj kraljeva, svećeniku Ezri, pisaru Zakona Boga nebeskoga, potpuni mir. Evo mojih zapovijedi: Tko god u mome kraljevstvu od naroda izraelskog, njegovih svećenika ili od njegovih levita želi poći u Jeruzalem, može ići s tobom.

A Adventisti (pogledaj što je Laodikeja desetak puta citirao) citiraju Nehemiju, evo ga:

Neh 2,1-6: Mjeseca Nisana, dvadesete godine kraljevanja Artakserksova, stajalo je vino pred kraljem. Uzeh ga i ponudih kralju. Nikada pred njim nisam bio tužan. Tada mi kralj reče: "Što ti je tužno lice? Nisi li možda bolestan? Nije drugo nego je tuga u tvome srcu!" Ja se veoma uplaših i rekoh kralju: "Neka uvijek živi kralj! Kako mi lice ne bi bilo tužno kad je grad gdje su grobovi mojih otaca razoren, a vrata mu ognjem spaljena?" Kralj me upita: "Što, dakle, želiš?" Zazvah Boga nebeskoga i odgovorih kralju: "Ako je kralju po volji i ako ti je mio sluga tvoj, pusti me da odem u Judeju, u grad grobova mojih otaca, da ga obnovim." Kralj me upita pred kraljicom, koja je sjedila kraj njega: "Koliko bi trajao tvoj put? Kada ćeš se vratiti?" Pošto sam utvrdio vrijeme koje je odgovaralo kralju, pusti me da odem.

Vidiš li razliku? sedme godine - dvadesete godine! Laodikeja je kulturan pa ti neće reći da se gubiš i da prestaneš pomagati i njemu i Adventistima. Ne paše adventistima ovo što ti dokazuješ Ezrom, pobježe im 1844. kao što im je i Yom Kippur pobjegao za 25 dana.

Jel treba biti neki matematicar, pa oduzeti 465-7=458 ??

Tebi ne pomaže ni matematičar ni matematika, kad ne možeš tekst pročitati.

Adventisti kazu da se ovo odnosi na 457. god.(sa cime se i tekst biblije slaze).
Dakle mogli su pogresiti eventualno za jednu godinu!

Ono što si ti tvrdio (citirajući Ezru) i ovo što tvrde adventisti (citirajući Nehemiju) razlikuje se za: 20 - 7 = 13 godina.
Pade 1844., razumiješ li? Ako si im prijatelj, i ako su ti simpatični, bar im prestani odnemagati.

Ima ima, eto ga u biblijskom tekstu, svo vreme se o tome govori, samo ti neces da vidis!

Znam ja o čemu se govori, ali ti ne znaš! Cijelo vrijeme si citirao Ezru (sedma godina) pokušavajući pomoći adventistima i potvrditi im Nehemiju (dvadeseta godina). Jesi li svjestan što im činiš?

''I rekoh caru: Ako je ugodno caru i ako ti je mio sluga tvoj, pošlji me u Judeju U GRAD gde su grobovi otaca mojih DA GA SAGRADIM''

I??????????? Gdje tu Nehemija traži dopuštenje od Artakserksa da dopusti Židovima da se vrate u Judeju i Jeruzalem??? Gdje tu Artakserks nešto zapovijeda? Već rekoh, ovdje Nehemija, nakon dugo godina, traži "godišnji" i Artakserks ga pušta. Čitaj dalje Nehemiju, možda ti se otvori, evo:

Neh 2,14-16: Nastavio sam put prema Izvorskim vratima i Kraljevskom ribnjaku, ali nisam našao prolaza za životinju na kojoj sam jahao. Uspeo sam se zato noću uz Potok, i dalje razgledajući zid, i ponovo sam ušao na Dolinska vrata. Tako sam se vratio, a da savjetnici nisu primijetili kamo sam otišao i što sam učinio. Sve do sada nisam ništa rekao Židovima: ni svećenicima, ni velikašima, ni savjetnicima, ni drugima nadstojnicima.

Vidiš li koga sve Nehemija zatiče u Jeruzalemu? Kad su se oni vratili u Jeruzalem i po čijem dekretu? Vidiš li da nisu svako jutro odlazili obnavljati Hram u Jeruzalemu a uveče se vraćali na konak u Babilon? Vidiš li u što si se upetljao kad si odlučio braniti nebuloze?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Židovi bi se ujutro malo ranije ustali, skoknuli do Jeruzalema obnavljati Hram i uveče bi se vraćali na konak u Babilon. Ipak si slijepac. Što ja tu mogu.

Pa hvala ti na lepom recniku. Vidim ja da s tobom ne vredi razgovarati.

Znam ja ali ne znaš ti. Nisi li ti citatom iz Ezre dokazivao smiješnu i glupu računicu. Evo još jednom, ako uopće ima smisla:

Nista ti ne znas, ni sta ja pisem, ni sta ostali pisu, ti samo znas da manipulises i izvrces!

Vidiš li razliku? sedme godine - dvadesete godine! Laodikeja je kulturan pa ti neće reći da se gubiš i da prestaneš pomagati i njemu i Adventistima. Ne paše adventistima ovo što ti dokazuješ Ezrom, pobježe im 1844. kao što im je i Yom Kippur pobjegao za 25 dana.

Nemas ti pojma!

Znaci ja se gubim? Bice da se ti gubis, jer ja uopste Nemiju nisam spominjao.
(ako si nesto citirao to nisu moje vec Laodikejine reci).

Nemija odlazi u Jerusalim u drugo vreme i to nema veze sa ovim o cemu mi pricamo.
I sami ste rekli da Nemija odlazi u grad u kome je vec bilo Jevreja. Zasto sada okrecete pricu???
Tu se vidi vasa manipulacija!
Okrecete kako se vama svidja!

Nikako ne moze biti da je 20. godine Kralja Artakserksa pocela obnova grada..
Evo redosled:

1.) PRVE GODINE KRALJA KIRA POCINJE GRADNJA HRAMA.

Ezra 1: Prve godine perzijskoga kralja Kira, da bi se ispunila riječ Jahvina objavljena na Jeremijina usta, nadahnu Jahve perzijskoga kralja Kira te on objavi po svemu svojem kraljevstvu, usmeno i pismeno:
"Ovako veli perzijski kralj Kir: `Sva zemaljska kraljevstva dade mi Jahve, Bog nebeski. On mi naloži da mu sagradim Dom u Jeruzalemu, u Judeji.
Tko je god među vama od svega njegova naroda, Bog njegov bio s njim! Neka ide u Jeruzalem u Judeji i neka gradi Dom Jahvi, Bogu Izraelovu, Bogu koji stoluje u Jeruzalemu.

2.) SEDME GODINE KRALJA ARTAKSERSA JEVREJI SE VRACAJU U JERUSALIM.

Ezr 7,6-13: taj Ezra vrati se iz Babilona. Bio je književnik vješt Mojsijevu Zakonu, koji je dao Jahve, Bog Izraelov. Kako je ruka Jahve, Boga njegova, bila nad njim, kralj mu je dao sve što je tražio. Stanovit broj Izraelaca, svećenika, levita, pjevača, vratara i sluga krenuše u Jeruzalem sedme godine kralja Artakserksa. A Ezra je došao u Jeruzalem petoga mjeseca: bilo je to sedme godine kraljeve. ........ Evo prijepisa isprave koju je kralj Artakserkso dao svećeniku Ezri, književniku vještu naredbama i zakonima što ih je Jahve dao Izraelu: Artakserkso, kralj kraljeva, svećeniku Ezri, pisaru Zakona Boga nebeskoga, potpuni mir. Evo mojih zapovijedi: Tko god u mome kraljevstvu od naroda izraelskog, njegovih svećenika ili od njegovih levita želi poći u Jeruzalem, može ići s tobom.

3.) DVADESETE GODINE KRALJA ARTAKSERKSA NEMIJA TRAZI DOZVOLU DA IDE DA POMOGNE U GRADNJI JERUSALIMA.

Neh 2,1-6: Mjeseca Nisana, dvadesete godine kraljevanja Artakserksova, stajalo je vino pred kraljem. Uzeh ga i ponudih kralju. Nikada pred njim nisam bio tužan. Tada mi kralj reče: "Što ti je tužno lice? Nisi li možda bolestan? Nije drugo nego je tuga u tvome srcu!" Ja se veoma uplaših i rekoh kralju: "Neka uvijek živi kralj! Kako mi lice ne bi bilo tužno kad je grad gdje su grobovi mojih otaca razoren, a vrata mu ognjem spaljena?" Kralj me upita: "Što, dakle, želiš?" Zazvah Boga nebeskoga i odgovorih kralju: "Ako je kralju po volji i ako ti je mio sluga tvoj, pusti me da odem u Judeju, u grad grobova mojih otaca, da ga obnovim." Kralj me upita pred kraljicom, koja je sjedila kraj njega: "Koliko bi trajao tvoj put? Kada ćeš se vratiti?" Pošto sam utvrdio vrijeme koje je odgovaralo kralju, pusti me da odem.

ZASTO SADA KADA STE ZA NEMIJU REKLI DA IDE U JERUSALIM U KOJEM SU VEC NASTANJENI JEVREJI, MENJATE ISKAZ?
ZATO STO HOCETE DA IZVRNETE?
VIDI SE KO JE OVDE MANIPULATOR!

Ono što si ti tvrdio (citirajući Ezru) i ovo što tvrde adventisti (citirajući Nehemiju) razlikuje se za: 20 - 7 = 13 godina.
Pade 1844., razumiješ li? Ako si im prijatelj, i ako su ti simpatični, bar im prestani odnemagati.

Da razlikuje se , ali ti tekstovi jedni sa drugim nemaju veze, to su razliciti periodi..
Sami ste to i priznali gore, i sad kao razlika je 13 godina. Nemoj da lazes!

I??????????? Gdje tu Nehemija traži dopuštenje od Artakserksa da dopusti Židovima da se vrate u Judeju i Jeruzalem??? Gdje tu Artakserks nešto zapovijeda? Već rekoh, ovdje Nehemija, nakon dugo godina, traži "godišnji" i Artakserks ga pušta.

Evo sad pricas suprotno. Prvo Nemija ide da gradi Jerusalim kada tebi odgovara da napravis razliku od 13 godina.
Onda kada ti ne odgovara ''Nemija ide na godisnji''.
Pa alo, ja nisam ni tvrdio da Nemija ide da gradi Jerusalim, vec ide da se pridruzi onima koji su vec tamo. Gradnja je bila uveliko u toku.

Ajde se lepo dogovori sam sa sobom, Jel ''Nemija ide na godisnji'', ili ''ide da zapocne gradnju''?

Vidiš li koga sve Nehemija zatiče u Jeruzalemu?

Pa naravno da zatice Jevreje, jer gradnja je pocela 7. godine Kralja Artakserksa, a on odlazi tek 20. godine.
Ne lupaj tu nego se uozbilji!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Adventisti nista ne sakrivaju i oni upravo svedoce da su postojala dva dekreta - cara Kira kojim se odobrava gradjenje Jerusalimskog hrama i Artakserksova za obnovu samog grada Jerusalima..

Adventisti uzimaju ova drugi Artakserksov dekret o zidanju samog grada Jerusalima - jer prorocanstvo Danila o tome i govori a ne o zidanju Hrama i u tome se vidi koliko je biblija precizna da niko ne mora da razmislja o cemu se tu radi - vec sve jasno pise, sta se gradi i ko je izdao dekret.

Mora se uzeti u obzir da se od 457 godine kada je izdat ovaj dekret tacno poklapa sa dolaskom Mesije, sto u drugom pogledu to nije slucaj.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nemas ti pojma!

Znaci ja se gubim? Bice da se ti gubis, jer ja uopste Nemiju nisam spominjao.

Vidjet ćemo tko nema pojma, a vidjet ćemo i tko se gubi.

Nemija odlazi u Jerusalim u drugo vreme i to nema veze sa ovim o cemu mi pricamo.
I sami ste rekli da Nemija odlazi u grad u kome je vec bilo Jevreja. Zasto sada okrecete pricu???
Tu se vidi vasa manipulacija!
Okrecete kako se vama svidja!

Točno, rekao sam da ono što piše Nehemija nema veze sa dekretom o povratku Židova i dozvoli za obnovu Jeruzalema, to sam stalno tvrdio, i to i dalje tvrdim. Dakle, niti manipuliram niti izvrćem.

Nikako ne moze biti da je 20. godine Kralja Artakserksa pocela obnova grada..
Evo redosled:

1.) PRVE GODINE KRALJA KIRA POCINJE GRADNJA HRAMA.

Ezra 1: Prve godine perzijskoga kralja Kira,

2.) SEDME GODINE KRALJA ARTAKSERSA JEVREJI SE VRACAJU U JERUSALIM.

Ezr 7,6-13: taj Ezra vrati se iz Babilona. Bio je književnik vješt Mojsijevu Zakonu, koji je dao Jahve, Bog Izraelov. Kako je ruka Jahve, Boga njegova, bila nad njim, kralj mu je dao sve što je tražio. Stanovit broj Izraelaca, svećenika, levita, pjevača, vratara i sluga krenuše u Jeruzalem sedme godine kralja Artakserksa.

3.) DVADESETE GODINE KRALJA ARTAKSERKSA NEMIJA TRAZI DOZVOLU DA IDE DA POMOGNE U GRADNJI JERUSALIMA.

Bravo! Upravo ja čitavo vrijeme tvrdim da 20. godina (koju spominje Nehemija) nema nikakve veze sa dozvolom Židovima da se vrate i da obnavljaju Jeruzalem. Ova 20. godina iz Nehemije Adventistima treba, i Adventisti su zajašili na nju, inače im pada 1844.

Pa naravno da zatice Jevreje, jer gradnja je pocela 7. godine Kralja Artakserksa, a on odlazi tek 20. godine.
Ne lupaj tu nego se uozbilji!

Čovječe šuti! Ubit će te Laodikeja i adventisti. Njima treba baš Nehemija i 20. godina. Inače, pade 1844.

Natrag