Ja sam se druzio sa jednim Pastorom u to vreme, bilo je to 2010. , veoma fin mladi covek, zajedno smo svirali u crkvi, i ja sam jos tada zeleo da upisem teologiju, zapravo on je predlozio, a imam papire i dan danas. Trebalo je da se polaze prijemni, poznavanje Velike Borbe, i jos nesto. Pastor je trebalo da da preporuku, a ja sam razumeo da moras biti krsten (kako da da preporuku ako nisi clan crkve? Sad ne znam jel to tako). Buduci da je za mesec dana kretala godina, ja nisam imao para, i nisam otisao.
Svakako bi zeleo da upisem jednom..
Zato pitam.
Da, to znam, Miroslav Pujic je zavrsio protestantski fakultet, ali mi nije poznato da li pravoslavac moze studirati kod vas..
Evo sad si mi rekao, ali ipak mislim da je tada bila neka navala, i da mozda i nije moglo..
A rekao sam ti i u privatnoj poruci, cini mi se, da su moji bili pioniri na ovim prostorima i da je crkva u NS izgradjena na mestu kuce mog rodjaka koju je on poklonio crkvi. Mnogi su i dan danas tamo, u australiji mi je rodjak koji je adv. pesnik, mnogi su i teolozi..
Elem, bez obzira na nase neslaganje ovde, i sto neki misle da ja imam nesto protiv adventista, posebno Tripo to misli, ili da ja ne poznajem adventizam, to nije tacno.
Ja nemam nista protiv adventista, niti ovde pisem zato da se njima suprotstavljam. Upravo je suprotno, adventisti su dobri ljudi, i ja ih cenim. Kao sto i tebe postujem, i zelim to da znas..
Nego, prosto ne mogu da cutim na neke neistine, jer mi savest to ne dozvoljava, zato i pisem, jer me svaka nepravda boli, a tako je i u privatnom zivotu..
Volim pravdu, istinu i postenje..
Cak i da sam adventista, i da se neisnovano pise protiv pravoslavlja, ja bi opet ustao protiv toga..
Voleo bih zaista da mi dokazete da ja gresim kada je u pitanju doktrina, jer ja svaki vas dokaz uzimam u obzir, i tako ce uvek biti..
Mire, evo mene ponovo,
Kao sto sam ti obecao da cu razgovarati sa sinom koji je na univerzitetu, i on mi je doa neke detalje u kloje ranije nisma bio sioguran, jer se ne bavim skolstvom.
Evo kako, na Univerzitetima ne studira se smao teologija, nego i ostale grane, filozofija, medicina i ostale grane koje su pristupacne svima podjednako, adventistima i neadventistima.
Medjutim, ako ne bi bilo mesta da doticni fakultet primi sve, u tom slucaju adventisti imaju prednost ali ceosto ni oni svi ne mogu biti primljeni, jer je mnogo zahteva a malo prostora.
Slican je slucaj i sa teologijom, svakako mogu da studiraju i oni koji nisu adventisti, ali skola ce uvek primiti adventiste, pa tek onda ako ima mesta i ostale.
Nase skole su otvorene za publiku. Hiljade studenata u svetu pohadaju nase skole i na taj nacin upoznaju se sa ucenjem crkve i mnogi postanu adventisti.
Ranije sam rekoa da imamo mnoge bolnice, klinike i sanatorijume. I u tim ustanovama kao i u skolama, nastojimo da adventisti imaju vodece uloge, ne zato sto ne volimo druge ljude, nego zato sto sve ustanove Crkve imaju svoja pravila, a nasa moraju biti u skladu sa Biblijom i Bozjinm zakonom, a to ne mogu da sprovode oni koji to ne znaju ili ne postuju. Medjutim, ako nemamo advenmtista za neke pozicije, to mesto moze da zauzme i drugi hriscanin pa cak i Jevrejin, musliman ili budista.
Sve skole su zatviorene subotom, cak ni biblioteke nisu otvorene. medjutim zdravstvene institucije su otvorene i subotim, posebno one koje imaju hitnu pomoc. To je ono sto je Isus rekao "Dozvoljeno je u subotu dobro ciniti".
Oko Loma Linde imamo nekoliko bolnica, od kojih glavna ima 950 kreveta. neprestano u nju donose helikopteri i ambulante povredjene u Juzjoj Kaliforniji. Na poslednjem spratu nalazi se hirurgija a na krovu helikopteri donose ranjenika. Desava se ponekad da po tri helikoptera dodju u isto vreme, tako da je bolnic morala otvoriti jos jedno sletiste za hilikoptere.
I u bolnicama glavne pozicije namenjene su adventistima, ali to nije imperativa, ako nema dovoljno njih, mogu to mestyo da zauzmu i drugi.
Eto Mire, mislim da sam ovim odgovorio na tvoje pitanje.
Sve najbolje