Nisu uvek predavali vlastima, nekad su oni na licu mesta izvrsili kaznu.
Na jugu Francuske postoji muzej "Crkve u putinji" a to je bilo kad su katolici progonili citaoce Biblije. Tamo sam nasao podatke da je jedna zena sa malim detetom prisustvovala na sastanku u sumi gde su proucavali Bobliju. Inkvizicija ju je saslusala i pred njenom kucom obesila. Pitali su je koju poslednju zelju ima i ona je rekla: da jos jednom podojim dete i dozvolili su joj i posle toga obesili.
Naravno, ali poenta nije u tome samo pregledati pisma, jer je i apostol Filip morao da "objasni", arapinu , koji je dosao u jerusalim da se pomoli Bogu (bio je iskren, al nije razumeo).
Filip ga pita: "razumes li to sto citas" , a citao je proroka Isaiju, bas mesto koje upucuje na Hrista.
A on kaze: "kako bi mogao ako me ko ne uputi"? I onda mu - Filip kao "clan crkve" -"objasnjava"..
Zar mu nije mogao "sam Bog objasniti"???
Problem je sto, "Bog deluje preko crkve"!
A to znaci da je potrebno da crkva tumaci pismo, i razumevanje Biblije licnim citanjem, sticemo jedino u "izuzetnim slucajevima" kada nema ko drugi da nam pojasni.
E moj Mire, smesan je ovaj tvoj komentar.
Sto si rekao za Filipa, slazem se. Pa onda reci nam dali je Filip tumacio Bibliju Etiopljaninu ili Crkva?
Drugo ti kazes da Bog deluje preko Crkve. A sta mislis, zar Bog ne deluje sa ljudima sa Crkvom i bez nje?
Reci nam ko je objavio vest o Hristovom rodjenju? Starozavetna Crkva, prvosvestenik, svestenici...? Niko od njih. Bili su to neprosveceni patiri, bez Crkve.
Drugo, ko je tu vest doneo u Jerusalim? Prvosvestenik, svestenici, Crkva? Nazalost nijedno od njih. Tu radosnu vest doneli su mudraci sa istoka koji nisu bili ni Jevreji a kamoli da su pripadali Crkvi.
Da li si citao knjigu o Jovu? Nadam se da ti je poznato njegovo bolno iskustvo. Da li ti je poznato da ni on nije bio Jevrejin, nego je pripadao mnogoboscima? I njemu se Bog licno javlja i objasnjava mu sve, bez Crkve i bez proroka.
Zar Bog nije caru Navuhodonosoru u snu licno objavio snove koje je video, a ti znas da on nikad nije pripadao Crkvi, cak je progonio one koji su verovali u pravog Boga.
Crkva jeste odredjena da vernika uci putu Gospodnjemu i da im propoveda Rec Bozju. Vernici treba da slusaju Crkvu, dotle dok Crkva slusa Hrista i uci u skladu sa Njegovom Reci. Ako pak Crkav skrene sa pravoga puta, kao sto se to desavalo u prosklosti, vernik je duzan da je ne slusa nego da ostane veran Bogu i da slede Hristova uputstva. Ja to kazem i Adventistima.
Tako moj brate Mire, svako ce za sebe odgovarati kako je tumacio Bibliju i kako je njene savet sproveo u zivotu. Svaki vernik zasebe bira put kojim ce ici. Ako mu Crkva pomaze utim naporoma treba da je slusa, ako ne, on je odgovoran za put koji bira a od njegovog izbiora i zavisi gde ce stici,