Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Postovanje Mire,
Tarammana nije slucajno upotrebio los izraz, nego je namerno, zamotano, izneo cistu laz o advnetistima i sa punim pravom od njega trazi ili da to dokaze ili da se izvine.
Ako ti uporedjujes Taramanu sa prorocima onda se pitam sta se sa tobom desilo?
Ne smatram Taramanu prorokom
Vec te pitam, da li bi se ti sablaznio da ti Bozji prorok kaze: "sine preljubnicki.. prevarntu i lazovu.. grobe okreceni"!
A da je to istina..
Zar bi ti rekao: "ti nisi Bozji covek", samo zato sto ti se ne svidja obracanje i ukor za greh koji primas???
Hocu reci, takve reci mogu doci..
Umilne reci ne dolaze uvek.
Nego da te nesto drugo pitam:
Kad sam pregledao komentare ove teme ba bih ustanovio koliko je puta Taramana upotrebio istui tekst, naisao sam na tvoj komentar koji je privuklao moju paznju, a u to vreme kada si ti to napisao ja nisam ucestvovao na forumu:
Rekao si otprilike ovako: "Adventisti nisu crkva, nego sekta. Crkvu je osnovao Hristos i ona ima svoj kontinuitet."
Dali se secas te svoje izjave?
Ako je tako, ja nemam problema ako ces moju Crkvu nazivati sektom, dokazao sam a i ti si se s tim slozio da je Hristova Crkva u pocetku bila sekta.
Dragi Marko..
Secam se izjave, i ne zanm zasto sam bas upotrebio taj izraz "sekta". Inace, ja taj izraz ne koristim, vec koristim izraz "zajednica" ili "protestant" (verovatno sam hteo da istaknem i naglasim razliku, izmedju "glavne religije" i onih koji su se "odvojili") .
Rekao sam tamo i ponavljam ovde, da ja taj izraz ne smatram "podrugljivim", vec
koristim tu rec iskljucivo da oznacim "religioznu stranku", kao sto i zvanicno tumacenje te reci navodi..
Taj izraz nije negativan, vec je u danasnje doba poprimio sasvim jedno iskrivljeno znacenje, te se koristi da se oznaci "destruktivna grupacija", "kult" ili cak nesto sto je "opasno po zdravlje".
U izvornom tumacenju tog termina (a koji ja smatram ispravnim), nesto takvo ne postoji.
Dakle, adventisti jesu "sekta" (izdvojena grupacija) , istorijski se moze cak i dokazati da je do izdvajanja doslo, jer su oni sami pozivali, i sirili sledecu poruku: "odvojte se od njih" (sto je inace Biblijski termin)..
Rekao sam, moja upotreba tog termina nije zlonamerna, niti sluzi da adventiste izvrgne ruglu..
I ja zaista ne vidim zasto bi se vi stideli tog naziva i od njega se toliko branili, jer je i samo Hriscanstvo (kako si izjavio) u pocetku bilo sekta.
Da sam ja adventista, ja bih se izrazom "sekta" hvalio, a ne bih se branio od tog izraz..
Mislim "sekta" smo pa sta.
To u Bozjim ocima ne mora biti, vec u ocima ljudi...
Prema mom misljenju (a mislim da je to i zvanican stav), kada neka sekta po brojnosti postane "veca" ili "jednaka" religiji iz koje je potekla, ona prestaje da bude sekta i postaje "zasebna religija".
Hriscanstvo je steklo status zasebne religije jer je ispunilo taj uslov, (nas ne mozes zvati sektom), dok adventiste mozes, jer nisu..
Nego mozes li nam objasniti sta je to kontinuitet?
Mislim da i sam znas.
Kontinuitet, je "neprekinuti niz", i on se posmatra iskljucivo kao "nastavljanje necega" ili "odrzivost necega"!
U ovom slucaju odrzivost "ustrojstva"..
U slucaju Hriscanstva, apostoli su bili postavljeni od Boga kao oni koji "odlucuju" i odluke o tackama vere su se donosile na saboru, naravno uz Bozji blagoslov i uticaj Svetoga Duha..
Ja znam da ces ti meni kazati, da "ne postoji kontinuitet", jer se ne moze istorijski dokazati i sl.. Ili da se "Papski primat" ne moze dokazati. Svejedno..
Papu Pravoslavna crkva ne priznaje, i on je sve do 1054. bio jedan od "patrijarha". Ali je pozeleo da bude prvi, i zapoceo spor, te rascep nastaje.
Zapadna crkva "izopstava istocnu" a da na to nije imala nikakvo pravo, jer Papa u jednini nema vlast da ikoga izopstava, vec se takvo nesto radi na saboru uz prisustvo "svih patrijarha". I zato istocna sa punim pravom izopstava Rimokatolicku, i zato je jedino Pravoslavna odluka validna i opravdana.
Ti bi meni sad rekao: "ako ste se vi podelili medju sobom, koja je od vas sekta a koja crkva (i koja nastavlja kontinuitet)" ?
Odhovor je: Rimokatolicka je sekta, jer jer je prisilno izazvala rascep, ne postujuci procedure i nacin odlucivanja i crkvi.
Pravoslavna u ovom slucaju ostaje cista i nastavlja kontinuitet apostolske crkve..
Sto se tice protestanata, oni uopste nemaju nikakav kontinuitet.
Jer oni nastaju i dele se medju sobom, i to od vec odeljene rimokatolicke sekte. Dakle ne od Pravoslavne.
Da su bar nastale iz Pravoslavne, pa da o necemu imamo i pricati, a ovako nemamo o cemu razgovarati, oni su sekta - sekte...
Jednostavno, nacin odlucivanja, nacin na koji su prvi apostoli donosili vazne odluke u pogledu vere, te crkveno ustrojstvo, je zapravo taj kontinuitet koji je kod nas odrzan, a kod vas niti ne postoji..
Ps. - sada ce se katolici naljutiti sto i za njih koristim termin "sekta", ali rekoh, to je u svrhu jasnijeg objasnjenja..
Mire, nije lose da si ustao u odbranu Taramane. Medjutim, meni se cini da ti nisi razumeo sta je Taramana izjavio zato sto je on to malo zamotao da bi neuki lakse progutali.
Evo sta je Taramana izjavio o adventistima: "SVI što nude bilo kakvo pomagalo uzBibliju kao veću svetlost od Božje reči čine zlo."
Mire sta si ti iz ove recenice razumeo?
Ovim je Taramana hteo da kaze da Adventisti nude pomagalo uz Bibliju kao VECU SVETLOST OD BOZIJE RECI. Taramana ovde aludira na spise Elene Vajt i tvrdi da advenbtisti nude njene spise uz Bibliju KAO VECE SVETLO OD BOZJE RECI.
Ti dobro poznajes adventiste, da li si ti cuo ijednog adventistu da je ikad rekao da su spisi Elene Vajt svetlost iznad Bozje reci? TO JE TARAMANINA CISTA LAZ.
Jos dok je zivela Elen Vajt neki vernici trazili od nje da im objasni da li su njeni spisi dodatak Bibliji, ravni biblijskim prorockim spisima ili su iznad Biblije?
U odgopvoru vernicima na ovo pitanje, Elen Vajt je jasno odgovorila da su njeni spisi MANJE SVETLO OD BIBLIJE. Evo sta je ona rekla: "Bibliji se poklanja malo paznje, PA JE ZATO GOSPOD DAO MANJE VIDELO DA LJUDE I ZENE VODI KA VECEM." Evangelizam str. 258.
Taramani je dobro poznata ova izjava kao i ucenje Adventisticke crkve po ovom pitanju, ali je iz pakosti izopacio tu izjavu i prikazao je potpuno u drugom smislu, od onoga kao je EGW izjavila i kako Adventisti uce, zato je Taramanina izjava otvorena laz.
Zato od Taramane trazim dokaze da je njegova izjava istinitsa ili da se izvine za ovakav bezobrazluk.
Niti sam ja procitao sta je on pisao, niti sam procitao sta si ti njemu odgovorio, sad vidim..
Egw, nije govorila da je ona "vece svetlo od biblije", vec da je ona "manje svetlo koje potvrdjuje bibliju". Ali ipak smatram Taramaninu izjavu preuvelicanu i ne zlonamernu ( on nekad pretera)..
Niko ne bi namerno lagao..
On je verovatno hteo reci : "da iako ona za sebe kaze da je manje svetlo, to u praksi kod adv. i nije tako, jer oni vise vrednuju njene spise nego bibliju - odnosno tumace bibliju na osnovu spisa Egw, a ne obrnuto"..
Mislim da on ovde nije aludirao na "izjave" vec na "cinjenicno stanje"..
A on ce sam reci sta je time mislio..
Ps. - to nije i moje misljenje, ja smatram da vecina adventista vrednuje bibliju iznad njenih spisa, ali postoji i manjina koja radi ovo drugo, zavisi sa kim se susretnes...
Poslednja izmena: