Vidi brate moj, rukopolaze Sveti Duh, tako je i Biblijski. Ne moze iskljuceni vladika da prenosi kontinuitet. Taj kontinuitet je u okviru crkve. Jer Duh je u crkvi, i cim se neko odvoji od crkve, ili ga crkva iskljuci, on vise nema pravo u njeno ime delovati, odnosno u ime Hrista.
Znas da je Juda bio jedan od apostola, i on je otpao, izdao je Hrista.. To je kao da me sad pitas, da li bi juda koji je izdao Hrista, mogao da prenosi kontinuitet.
Pa svasta!
Tako i ovi, koje pominjes, nemaju prava ista prenositi, jer su iz raznoraznih razloga otpali..
Crkva deluje kao "telo", a ne nikako pojedinacno, kao da svaki pojedinac moze nezavisno da prenosi kontinuitet, to tako ne moze..
Zato je i moj odgovor tebi tacan, kontinuitet se prenosi samo preko onih koji su clanovi crkve, a koji su u njoj ostali, a ne od onih koji su iskljuceni ili je napustili..
To sto ste vi zamislili, je "otpad", da neko moze van crkve prenositi kontinuitet, toga nema...
Ja znam da bi vi voleli da je to moguce..
Mire, brate, jako cenim ovaj tvoj odgovor kao i druge.
Ja se slazem sa tobom, da iskljuceni ne bi mogao da prenosi kontinuitet ni hirotoniju, ali eto dokazao sam ti da ipak i to postoj, ali to nije tako vazno. Otpada ima u svim crkvama.
Nego molim te obrati paznju na ovo sto cu ti sada izneti:
1. Vatikanska delegacija 1054 u Carigradu, na celu sa kardinalom Humbertom i ostalim biskupima i teolozima. koji su dosli da naprave red u Pravoslavnoj crkvi, ISKLJUCILI SU CELU PRAVOSLAVNU CRKVU. Secas se da su dekret o iskljucenju stavili na trpezu u katedrali Sveta Sofija. Znaci da je cela istocna Crkva tada iskljucena.
Sada se vrati gore pa procitaj sta si rekao a sto ja mislim da je ispravno, da iskljuceni ne moze da nosi kontinuitet ni hirotoniju, jer njegovo prenosenje nije zakonito, jer je isklljucen.
Mozes li nam objasniti, sta se u Pravoslavnoj crkvi tada desilo sa hirotonijom i kontinuitetom?
2. Kada je Mihajlo Kirularije Patirijar u Carigradu, primio dekret o iskljucenju, ne samo on nego i svi drugi episkopi zakljucili su da to jeste bilo ISKLJUCENJE CELE CRKVE.
3. Zbog toga sto su shvatili da su iskljuceni, patrijar je skupio svoje saradnike episkope i oni su iskljucili Katolicku crkvu. Tako vidis, da su obe Crkve reciprocno iskljucile jedna drugu i obe su reagovale kao da su ta iskljucenja punovazna.
4. Sta se tada deslilo sa hirotonijom i kontinuitetom posto su obe crkve bile iskljucene? Zar to nije logicno da kontinuitet i hirotonija , ako ne pre, onda makar tada bili su isgubljeni?