Primer nemačkih varvarizama u našem jeziku koji sam upotrebio jeste lupetanje, to je zapravo sprdnja, koja je trebala da pokaže kako olaka tumačenja izraza sličnog izgovora može dovesti do apsurdnog zaključivanja . To zašto sam otišao jedan korak dalje u lupetanju tj. zašto sam koristio varvarizme, a ne izraze sličnog korena stoji želja da stvari učinim još očiglednijim, pa svima je jasno da su to tuđice iz nemačkog jezika.Premda se slazem s tvojim stavovima, ovo sto si naveo je tipicno lupanje. Ovde uopste nije rec o srodnim recima, vec o recima direktno preuzetim iz germanskih jezika - varvarizmima ili germanizmima. Ali, postoje takve reci o kojima pricas: udovica / rus. vdova / eng. widow / nem. witwe. U pitanju je zajednicki koren (indoevropski) - vithava. Medjutim, ponavljam fonoloska slicnost reci u savremenom stanju jezika (koji su se medjusobno razdvojili i odvojeno razvijali vekovima, pri tome trpeli uticaje od jezika u svom najblizem okruzenju i uticali na iste) cista je besmislica sa naucnog gledista.
U svakom slučaju niko ne negira zajedničke odlike (korene) indoevropskih jezika ali na osnovu toga donositi dalekosežne zaključke o poreku Srba, zapravo poistovećivati Srbe sa Indoevropskom grupom naroda (što radi gospodin Jovan Đeretić) ne samo da je pogrešno, nego ne vodi ničemu. Mi smo deo indoevropskog korpusa naroda, koji je ogroman i obuhvata narode cele Evrope, Indije , takozvane prednje Azije pa posle i Amerike, Australije i čega sve ne. Srbi su Slovensko pleme koje je nastalo diferencijacijom istih (Slovena), teško je reći kad se to desilo jer ne postoje materijalni tragovi a pisani još manje.
A što se tiče sadašnjih Srba jasno da njih etnički ne treba poistovećivati sa izvornim slovenskim Srbima , to pokazuju i najnovija genetska ispitivanja.
Zadnjih godina radjeni su neki eksperimenti u kojima je pomocu genetickih markera ispitivan genotip ljudi iz razlicitih drzava. Navodno su rađena ispitivanja na uzorku od hiljadu ljudi iz preko 20 zemalja .Podaci su prikazani u casopisu Science i sad ću da prilepim navodne rezultate koje sam našao na jednom forumu.
" Podaci su najvecu zabunu doneli u Madjarskom narodu (jer je madjarima pronadjeno da imaju cak 60% slovenskog genotipa tj. Eu19). Naime, za hrvate je ustanovljeno da je njihov najcesci genotip Eu7 sto je ustvari genotip Ilira, i da ga ima oko 44.8% hrvata. S druge strane, srbima je otkriveno da imaju samo oko 16% slovenskog genotipa Eu19, a medju preostalih 84% najvise su dominirali genotipi Eu 9, Eu10 i Eu11, sa oko 49% , (to su inace genotipovi jugozapadne Azije-npr. podrucja Turske i upravo nekadasnjeg Persijskog carstva)."
Evo linka na kome su detaljno izneseni podaci:http://hpgl.stanford.edu/publications/Science_2000_v290_p1155.pdf
Iz svega iznetog može se zaključiti da su nas Turci genetski pokvarili. U nekom delovima Srbije (Kosova) , Crne Gore i Hercegovine za vreme Turske okupacije gde su živeli Srbi postojao je "lep običaj da se prvo dete ubija. No ovaj običaj se nije svuda primenjivao pa zato su danas takvi rezultati.
Svakako ovo tumačenje važi ako su rezultati validni u šta sumljam, uzorak je tako mali pa bilo kakve zaključke treba izbeći (upravo ono čega se nisam pridržavao). Posebno se plašim da cela priča nema neku političku pozadinu.
Na kraju , mene zabrinjava i teško mi je objašnjiva ta megalomanska težnja dobrog dela našeg naroda da pošto poto nađe korene u drevnom Egiptu , Mesopotamiji ili indiji . Mi smo sasvim dovoljno star narod , stariji od mnogih evropskih naroda recimo Francuza , Italijana, Španaca, Holanđana, itd . Znači nije potrebno tražiti korene onde gde ih nema.
Poslednja izmena: