Mislio sam da je ova tema apsolvirana i da tu više nema šta da se kaže - prosto sve je rečeno, sve se zna. No prevarih se.
Za mene, najveći kulturni genocid načinjen Srpskom narodu je ne postavljanje na You Tube kultne emisije od MIlje Vujanović kojom je ona o jadu zabavljala široki auditorij devedesetih godina (usput, ne mogu se setiti kako se zvala ta emisija , pa ako neko zna neka pomogne). Naime ovu činjenicu ne smatram običnim propustom, već tendecioznim uništavanjem Srpskog kulturnog nasleđa.
Da danas postoje te emisije ne bih morao ovoliko da škrabam, lepo bih pustio jednu od njih i prikazao tj. uporedio njene naučne metode sa naučnim metodama korišćene od strane gospodina Jovana Đeretića.
Zapravo osnovna metoda kojom se služi dotični gospodin je identična metodi dotične gosđpođice-gospođe ,ipak gospođe pošto se venčala za zvezdu Regulus. Ta metoda poznata je u naučnim krugovima i naziva se lupetanje.
Dok emisija od gospođe Vujanović ima nekog smisla jer služi zabavi, razbribrizi, "naučni radovi" gospodina Đeretića gube bilo kakav smisaoni karakter sem njegovim bolesnim ambicijama da se ušunja u hram nauke dokazujući kako je Adam Srbin. No portir ispred hrama ne pušta svakog unutra, jer kad bi se to dopustilo nauka bi se pretvorila u mitotvorstvo.
Kažu, izneo je dokaze pa ih obarajte. No ja ne vidoh ni jedan dokaz, samo diletantsko povezivanje sličnih termina ( izraza) . Na taj nači možemo dokazati da su recimo Nemci ili Bolivijci ili Englezi ili Amerikanci zapravo Srbi. Evo primera ,guglujući naleteo sam pa prilepljujem dokaz o srpskom poreklu Nemaca jer u nemačkom jeziku postoje mnoge srpske reči ...Gepek – Gepacktrager, Cvikcangle – Zwickzange,Malter – Mörtel,Fangla – Fangel,Mistrija – Mistel, Štangla – Stange, Vinkla – Winkel, Dizna – Düse, Nes kafa – Nescafee, Kurbla – Kurbel, Kabel – Kabel, Sajla - Seil itd. Ovo je tipičan primer korišćenja etnolingvistike na pogrešan način. Sad ću prilepiti ono što sam pisao u sličnoj temi na ovom forumu .Svi indoevropski jezici su slični međusobno a i sa sanskriptom . Zapravo svi vode isto poreklo od pretpostavlja se slične grupe naroda koji su živeli u oblasti Kavkaza. Taj narod Indoevropski (Arijevski ) počeo se širiti i kretati u više pravaca , ka Indiji, Evropi , Maloj Aziji , Persiji. Sve ovo je samo pretpostavka, ne postoje materijalni dokazi , ostali su samo mitovi i etnoligvistika koji nam bacaju malo svetlosti (nedovoljno) u ovaj senoviti deo povesti.
E onda se pojavi gospodin Đeretić i potpuno rasvetli ovaj mračni deo povesti i otkrije slepom naučnom svetu da su Arijevci zapravo Srbi ne samo Arijevci već i Etrurci i Vendi i Egipćani i Grci i kurci palci. Ovakve budalaštine teško je i čitati.
Kada pričamo o tako dalekim periodima kao što su periodi kamenog doba gde pismo nije razvijeno a materijalni dokazi ne postoje, ili su nedovoljni, možemo pričati o pretpostavkama i tu nam etnoligvistika može pomoći. Ali ona ima svojih ograničenja i sa njom treba oprezno, jer mogućnosti zloupotrebe su ogromne što se može videti na primeru Đeretić.
Naravno gospodin Đeretić nema nikakve materijalne dokaze, ne navodi nikakva relevantna iskopavanja , naučno potvrđene izvore. Izvore i citate koje koristi tumači na začuđujuć način ili koristi citate od istoričara romantičara koje je vreme odavno pregazilo , čije su teze potpuno opovrgnute. Citira i ljude koji nemaju veze sa istorijom i arheologijom ( pesnike i pisce) a nekada i ne pominje izvore već pušta mašti na volju da odradi svoje.
U ovom mom postu , dao sam samo opštu ocenu, nisam zalazio u detalje, jer toliko gluposti je taj čovek napisao da bi bila potreban ceo vek za analiziranje.
Drugo , kakav je Đeretić priznati naučnik ? I gde je on priznat ? Kakvu on međunarodnu reputaciju ima? Kakav je njegov indeks citiranosti (ne računajući Treće oko)? I da li je on uopšte istoričar ili arheolog možda? Na sva ova pitanja odgovor je lak – on nije nikakav naučnik, nema nikakvu međunarodnu reputaciju , njegov indeks citiranosti je 0 , nije čak ni istoričar ili arheolog (u ozbiljnim istorijskim krugovima on služi za sprdnju) .
Kada neko istoriju koristi za najsumanutije ideološke stavove , megalomanske ideje o Srbima kao najstarijem narodu, zanemarujući naučne metode i objektivne činjenice onda se tako nešto ne može nikako drugačije nazvati nego šarlatanstvom.