Aj da se prosipam - doko(b)na sam - napokon
Kao što naslov kaže - hajd da se ''smirenih'' hormona priključim na ovu nadasve vazda aktuelnu temu...
Hajdmo s'mojim rečima i sa ispovestima...
Ne računajući povremeni polupušački staž tokom osnovne škole -
(na stranu što su mi prvu dali da degustiram sa 3 godine i to što sam se kao dete sama sebi zaricala na svakojake ispravne životne ciljeve koje potom nisam uspevala da ispoštujem time ne poštujući ni esencijalnost vlastitog bića...)
- aktivni pušač sam postala daleke 1994. godine početkom avgusta meseca...
Vrlo ubrzo me je mama nahvatala, izašla iz sobe i vratila se sa 2 paklice cigareta i kintom uz opasku - nemoj da se kriješ - zapalićeš nešto i evo ti pare za cigare i kad ti zatreba traži još - nemoj da bi žicala cigare...
Eto, od tada je krenuo moj pušački staž koji je trajao skoro 15 godina s'tim što sam pušila makar 2 a kadkada i 3 paklice dnevno...
Tek 2008. godine se njigov iznos smanjio na paklo i pol...
18. marta 2009. sam napravila pakt sama sa sobom i od tada sam pstala uspešni bivši pušač...
Da se razumemo - volim sve što vole mladi - ali to više i ne praktikujem...
Uostalom - ima ljudi - vole i da ubijaju pa se suzdržavaju...
Pušenje je upravo to...
Moja majka nakon 43 godine pušenja je pre operacije štitne žlezde (na kojoj su joj se pojavili čvorići) 2004. godine nekako uspela da nagovori samu sebe da ostavi cigare - i - uspela je...
Međutim - ja sam i dalje pušila...
2007. su joj otkrili rak dojke i operisali ga...
Ja sam i dalje pušila mada sam - počela da primećujem kako se manje u kući pušilo - da je smrad od cigara u kući nakon pušenja - nepodnošljiv čak i meni - strastvenom pušaču..
2009. - padne mi na pamet da odvedem psa veterinaru jer ima po dojkama nekakve čvorugice za koje sam do tad mislila da su zadebljanja od sisanja štenaca...
Ispostavi se da su - KANCERI.
Poenta je - pas i mama su živeli samnom kao pasivni pušači - ishod - hm - za sad 2 od tri mada - ko zna - ni za mene nije još uvek kasno da se raskancerim...
Međutim - ta opcija mi uopšte nije bila razlog i uslov za prestanak...
To je već poduža priča...
Nakon laganog izlaska iz burnog puberteta - negde sa oko 23 godine - počela sam da budem sve više i više samosvesna ali i uopšte istino-svsna...
Valjda to tako sa sazrevanjem ide - jedan dan se probudiš i mozak ti radi na sasvim drugačijim zrelijim i razumnijim frekvencijama... (mada primećujem da ima humanoidnih jedinki - nikad se ni ne probude...)
Tada sam počela da uviđam čemu sve kao čovek robujem... - mislim - loše navike, kako po druge tako i po mene samu.
Zarad ''mira u kući'' izostaviću sve verski definisane aspekte i fokusiraću se čistu logiku..
Idemo -
ko nije za sebe nije ni za druge - u ovu stavku mi je život nebrojeno mnogo puta pokazao kao tačnu - uprkos svim mojim sklonostima ka požrtvovanju u neku ruku čak i mazohističkom radi kakvog ''tuđeg'' dobra...
Mnogo puta čujem ljudi nešto ''baljezgaju'' o nekoj ljubavi, kao: volim mamu, tatu, sina, ćeru --- A ha - važi samo...
Ako je čovek svestan, to jest - polusvestan zla koje mu nešto nanosi - u ovom slučaju cigareta - i nastavlja sa samodestruktivnošću, kako onda izjava da nekog voliš može biti tačna?
Nikako - to je samo jedna laž upakovana u divan san...
Idemo dalje - kako - ukoliko znamo da je cigareta štetnija po latentne pušače tj. ljude iz naše (kao pušača) okoline - možemo reći, dok ih bahato i nemilosrdno trujemo, da ih volimo? - Nikako - opet jasna laž...
E, sad - pošto smo utvrdili da se ljudska vrsta vrlo lako uljuljkuje u divan san a ipak nadasve nažalost - laž - to jest fikciju ljubavi - nađimo upotrebljiviji termi od tog.
Ako se ja pitam (makar i retorički) - termin koji je za međuljudske odnose daleko prihvatljiviji od fikcije ljubavi je -
poštovanje.
Insistiraću na poistovećivanju pri terminskoj zameni:
ko ne poštuje sebe ne poštuje ni druge,
Men sana in corpore sano - ili ti -
u zdravom telu zdrav duh.
Danas zaista retko ko u slovo se pridržava one takođe stare -
poštuj telo svoje kao dom duha svog.
Kao što već negde rekoh - trpamo u sebe razne otrove u vidu aditiva, emulgatora i td. - onako - bahato...
To činimo do te mere da se sasvim pušteno može reći da jedemo svakakva go'na koja su pri tom i kancerogena - a zašto - jer nam tako lakše jer nam se čine ukusna...
Eee - nije zlato sve što sija - zna da bude iluzija...
Uglavnom - takođe na osnovu životnog iskustva - imam stav iza kog ću vazda stati - da su deca nižih uzrasta (do 5 godine npr.) daleko mudrija od nas matorih po pitanju iskonski valjanoh stvari - i nepomućene moći zdravorazumskog razmišljanja - sklonija da uvide logički valjane istine...
Eto, tako - napokon na legalizovanoj drogi a pri tom i po zdravlje štetnoj - mora da stoji i upozorenje... o toj štetnosti...
I... svašta nešto tamo piše...
Trogodišnje dete sklono radoznalosti i ljubopitivo po sili prirode - pita okolinu - primetivši da mu odrasli stalno govore:
Sad ću, čekaj da popušim cigaru; Skloni se, pušim! Idi mi donesi cigare, upaljač, pikslu...
~ da je taj ritualni običaj u životu humanoida jako bitan pa u nekom momentu zapitaju - A šta tu piše (na paklici).
Kada mu se na to odgovori - trogodišnjaci ostaju - odgovorom
zapanjeni .
Eto, tako se jednom meni desilo da - dok sam se napolju igrala sa nekakvom meni dragom dečicom (koju nemam baš često prilike da viđam) - morala da napravim pauzu da bih udovoljila svojoj zavisnosti usled spopadanja ''neizdržive'' krize.
I tako - em što mi bilo krivo što moram da pravim pauzu u predivno provedenom vremenu sa njima kako bih uradila konkretno ništa do - uzela dozu, fix za svoju ovisnost - em mi se trogodišnja devojčica (mali genije
) i njen 2ogodišnji bratac uprkos činjenici da smo bili van na otvorenom - stanu pripijati uz mene i stajati tačno na pravac dima...
To su - naravno - radili ispoljavajući čistu, esencijalnu ljubav tj. naklonost (kojoj se mi odrasli šatro divimo...)...
A ja - kojoj je navodno do njih stalo - sam morala zarad njihove dobrobiti da im govorim da se od mene sklone jer pušim - time uskraćujući i sebe i njih predivnog retkog osećaja razmene naklonosti i nežnosti tokom neumitno potrošnog i dragocenog pojma - nama zemnim običnim smrtnicima uskraćenih večnosti - vremena...
I to nije bilo sve - sa onim mudrim okicama me gledajući tako da sam naslućivala dubokoumno razmišljanje iza njih - stiže me pitanje od strane jedinke ljudske vrste 3 godine stare:
- Jel znaš ti šta piše na toj paklici?
Onako uljuljkana u dejstvo cigarete, bezobzira na sve intelektualne kapacitete kojima navodno raspolažem ne shvatih svrhu tog pitanja i odgovorih ipak donekle podsvesno postiđeno -
da, znam!
-
Pa zašto onda pušiš? - automatski me dodatno upita to maleno razumno biće.
Sva mudrost sveta po ovom pitanju potrebna me je tada pukla po tintari -
Ja sam ovisnik, zavisnik, rob - ne samo rob navike već rob duvanske korporacije koja zarađuje na primitivnom zadovoljenju ljudske sklonosti ka ovisnošću, ka potrebi za bežanjem od bola stvarnosti, od realnosti i teskoba koje realno suočavanje i sučeljavanje sa problemima u životu svaki dan donosi, ja sam rob nečeg tako primitivnog...
Da ne pominjem što činim sve ono što oni koji žele da smanje populaciju planete i da ljudski smisao svedu na besmisao upravo i žele od mene od svih nas...
One što se ne poubijamo sami u svojoj slabosti - pobiće oni već nekako - na ovaj ili onaj način...
I rekoh si tad sebi - upravo tom detetu gledajući u oči - naći ću u sebi snagu da se oslobodim okova u koje sam bila zamršena svojebvoljno ih čak ljubeći. I mada nisam Crnogorka - vazda mi u glavi titraše - Crnogorci ne ljube lance...
Potrebno je prebroditi tri dana efektivne krize... i - za mene je vazda treći dan bio najteži...
Pa ipak - kad god bi me spopao životinjski nagon da zadovoljim svoju ovisnost i umirim poriv svoje roboljubive krize - predočavala bih sebi dikaze o štetnosti pušenja prvenstveno - kao preduslov za to da zapalim cigaretu...
Naravno - zdrav razum je uvek pobeđivao...
Ono u šta se čovek pretvara tokom ovisničke krize je upravo jedan od dokaza postojanja dobra i zla iako su nevidljivi...
Obuzetost pri kojoj zdrav razum na jedvite jade uspeva da prevlada - a najčešće i ne uspeva - je dokaz da je čovek kao trska na vetru slab i lakolomljiv...
Imam da se prosipam na ovu i slične joj teme - jer su meni sve one jedna te ista tema - sve je povezano i sve je isto - jedna te ista tema... - vazda, no...
Noćas sam prvi put gledala odličan film koji mi je čučnuo ko kec na 11.
Takođe - glava mi je ''mirnija'' jutros te se mogu bez srdžbe i besa upuštati u polemisanje čak i sa satanistima...
Uglavnom - taman kad sam i planirala da se upustim u ''smiren'' odgovor pojedinima koji piranišu na moj račun ovih dana - pojavi se dotični film...
Jedna od stvari u koje slepo verujem je leptirov efekat kao i to da slučajnosti ne postoje.. Eto - upravo s'toga - ovaj film dolazi ovde na tapet.
Zove se The Genius Club i iz 2006. je i glume Stiven Boldvin i Tom Sizmor.
http://serbianforum.org/strani-filmovi/14091-genius-club-2006-a.html
Dopao mi se neizrecivo jer se tokom 119 minuta bavi najintrigantnijim pitanjima kojima se svakodnevno ili pitamo ili ih kao teška - zaobilazimo - i to na tako jednostavan, pitak način (makar meni) pri tom ne uključujući mnogo emocije već se zadržavajući isključivo na golicanju sivih ganglija...
Na tom golicanju - kad onako ''pobesnim'' upravo i insistiram - a ne zato što bih koga spaljivala na lomači...
Uglavnom - dopao mi se način na koji je prikazano sve ono na čemu i sama insistiram pri davanju sebi ikakvih intelektualnih prava kao ne humanoidu već samoprozivanju kao razumnom čoveku uopšte...
Eto - za početak - ''meno'' - mojih i to trenutnih reči...
A za ostalo - tek ću tj. već ću - nastaviti se...
P.S.: - imam stvarno još dosta toga reći na Šiljino:
''Volim da pušim, hoću da pušim, pušenje je moj hobi..''
P.P.S.: - S'obzirom na gore obećano, prozvano i šta već sve ne - evo na sledećem linku mali mojih razmišljanja koje preporučujem i vezano za ovu temu, a pogotovu nevernicima i lažnovercima... uz napomenu - u mojim razmišLjanjima su reči lišene ikakve religije i bazirane na iskustvenoj logičkoj spoznaji...
http://serbianforum.org/religija/92489-porok-pusenja-grehovna-navika-3.html
tj. na dnu je te teme - kao razmišljanje prikladno njoj ...