Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Srpska gibanica-gužvara

Srpska gibanica-gužvara

2542525570086219738S425x425Q85.jpg


Potrebno je:

  • 1/2 kg kora za gibanicu
  • 300 gr masnijeg sira
  • 150 gr kajmaka
  • 4 jaja
  • 200 ml kisele vode
  • 200 ml ulja
  • 1/2 kesece praška za pecivo
  • so
Sir dobro izgnječiti,dodati kajmak i dobro umućena jaja. Posoliti po potrebi.Dodati kiselu vodu,ulje,prašak za pecivo i sve dobro promešati. Podmazati tepsiju i na dno staviti jednu koru. Svaku koru umakati u fil, gužvati, malo ocediti i ređati u tepsiju. Tako potrošiti sve kore, a jednu ostaviti za vrh. Dve kašike od fila (koje smo odvojili) pomešati sa 2 kašike ulja i sa time premazati gibanicu pre pečenja. U slučaju da vam je ostalo višak fila,prelijte gibanicu pre nego što ste stavili poslednju koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C. Pri kraju, isključiti rernu, izvadite gibanicu, poprskajte je vodom i vratite još malo u rernu. Gotovu gibanicu, izvaditi iz tepsije i pokrijte čistom krpom da malo odstoji i omekša.

Minja

 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Ražana pita sa šampinjonima

Ražana pita sa šampinjonima
-Coolinarika-

2008_10120066.jpg


Potrebno je:
300 gr šampinjona
1 glavica crnog luka
50 gr slanine
4 jaja
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo
10 kašika ražanog brašna
ulje
so i biber
1 vezica peršuna


Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk. Dodati sitno seckane šampinjone i pržiti dok ne ispari sva tečnost koju su šampinjoni pustili. Dodati sitno seckani peršun,so i biber i ostaviti malo da se ohladi a u međuvremenu spremiti testo.
Umutiti jaja , jogurt,prašak za pecivo i brašno. Dodati šampinjone i sitno seckanu slaninu. Sve dobro izmešati i onda preručiti u podmazanu okruglu tepsiju. Peći na 180 °C dok ne porumeni.
Servirati uz jogurt,kiselo mleko.....Slaninu možete i izostaviti,ja sam je stavila malo da zamiriše.

Minja

 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Neobična pita

Neobična pita

IMG_0552.jpg


Potebno je:

250 gr mlevene junetine
200 gr šampinjona
3 struka mladog crnog luka
4 jaja
1 čaša kisele pavlake
200 gr testenine(rezanac "čipka")
začin
biber

Staviti testeninu da se skuva. Luk sitno iseckati i propržiti. Dodati mleveno meso, šampinjone koje smo isekli na listiće i sve zajedno propržiti. Kada smo dovoljno propržili,dodamo začin i malo bibera. Kuvanu i proceđenu testeninu sjediniti sa ovom smesom,dodati jaja i pavlaku i dobro promešati. Sipati u okrugli (28cm) podmazani pleh i peći dok ne porumeni.

Minja
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pita sa prazilukom i kus-kusom na moj način

Pita sa prazilukom i kus-kusom na moj način

Potreban materijal: 1 pakovanje kora za pitu, oko ½ kg praziluka, 200 gr. kus-kusa, oko 1dl ulja, oko 1 dl kisele vode, malo vegete, bibera, po želji, pola kašičice kima, za pikantniji ukus.

Priprema: praziluk očistiti, sitno iseckati, pa staviti da se dinsta na malo ulja (koliko da prekrije dno posude). Kus-kus sipati u činiju, pa naliti hladnom vodom koliko da se potopi, pa još malo više. Ispržiti praziluk, pa skinuti sa vatre, dodati natopljeni kus-kus i začine, i sve dobro izmešati.
Filovati kore, uvijati u rolne, pa poslagati u podmazan (ili pleh obložen papirom za pečenje – ja tako radim). Premazati pitu uljem, pa poprskati kiselom vodom i staviti u rernu zagrejanu na 200C da se peče.
Pečenu pitu poprskati vodom, pa prekriti krpom da malo omekša, a onda seći na parčad i služiti kao predjelo ili za večeru, uz jogurt ili kiselo mleko.

Prijatno! :)


pitaodprazilukaikuskusa.jpg
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Moja pita sa pečurkama i prazilukom

Moja pita sa pečurkama i prazilukom

Potreban materijal:
1 pakovanje kora, ½ kg pečuraka (šampinjona), 300gr. praziluka, 2 kašike ovsenih ili pšeničnih mekinja, 1dl ulja, 1 dl kisele vode, začini (vegeta, biber, kari).

Priprema:
Sitno iseckati praziluk pa ga staviti da se prži na malo ulja (koliko da pokrije dno posude). Pečurke oprati, iseckati na listiće, pa dodati praziluku, začiniti i pržiti dok sasvim ne omekšaju. Pošto pečurke puste puno soka, pred kraj prženja, dodati mekinje, sve dobro izmešati i skinuti sa vatre.
Filovati kore, uvijati u rolne pa slagati u podmazan ili papirom za pečenje obložen pleh. Premazati pitu uljem i poprskati kiselom vodom, pa peći u rerni zagrejanoj na 200C.
Pečenu pitu poprskati vodom, prekriti krpom i ostaviti da stoji oko pola sata, a onda seći na parčad i služiti.

Prijatno! :)

slika1083.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Niska gibanica

NIŠKA GIBANICA

pite-gibanica.jpg


1 kg kora za gibanicu
1/2 kg masnog ovčijeg sira
250 gr kajmaka
8 jaja
1 kašika masti
so i biber
3-4 dl mleka
2,5 dl ulja

Preliv:
2 jaja
2 dl mleka

Izdrobite sir, umešajte u njega kajmak i jaja, te kašiku masti, malo soli i bibera, pa sve razmutite mlekom, tako da dobijete masnu mlečnu masu. Ređajte po tri kore a svaku namažite sa malo ulja, na sve tri kore nalijte kutlaču mlečne mase, i tako dok na kraju ne ostanu tri kore kojima ćete završiti slaganje gibanice. Sad umutite dva jaja i dva decilitra mleka pa time prelijte gibanicu. Zagrejte preostalo ulje pa njime poprskajte gibanicu odozgo. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni a tokom pečenja gibanicu više puta probušite da bi se preliv slio u nju. Gibanicu služite toplu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šarena pita

Šarena pita

sarena_pita_v.jpg


Potreban materijal:

500gr kora za pitu
6 kašika senfa
6 kašika majoneza
8 fileta pečenih paprika
5-6 većih listova blitve200gr mekšeg kravljeg sira
3 jaja + žumance za premazivanje
ulje
susam, lan, mak, golica za posipanje.


Priprema:
Prve dve kore poprskati uljem, staviti jednu na drugu i premazati sa dve kašike senfa. Staviti treću koru i premazati sa dve kašike majoneza. Staviti četvrtu koru, poprskati uljem i prekriti filetima paprike, pa urolovati i skloniti sa strane. Opet dve kore poprskati uljem, staviti jednu na drugi i premazati senfom. Staviti sledeću koru i premazati majonezom. Staviti četvrtu koru, poprskati uljem i staviti listove blitve (ne moraju da se obare predhodno). Preko blitve staviti predhodno složen rolat i onda sve zajedno urolovati opet i staviti sa strane. Opet dve kore poprskati uljem, staviti jednu na drugu i premazati senfom. Staviti preko treću koru i premazati majonezom. Posebno umutiti jaja i sir, začiniti ako je potrebo po ukusu, ako sir nije slan i premazati preko kore. Staviti predhodno pripremljeni rolat i onda sve zajedno urolovati. Pleh za pečenje obložiti pek papirom, staviti rolat i premazati razmućenim žumancetom i posuti semenkama po želji. Peći u rerni zagrejanoj na 200C dok lepo ne porumeni, jedno pola sata, ako ne i malo više.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Grcka pita sa mlevenim mesom i prazilukom

Grcka pita sa mlevenim mesom i prazilukom

U Grckoj se mnogo prave pite, na razne nacine. Da bi jedna pita uspela ne mora se razvuci testo preko celog stola. Za one koji to ne umeju evo jednog drugacijeg nacina, a pita ce biti odlicna, gornja korica i rub hrskavi, a sredisnji deo socan i ukusan.










Sastojci
- za testo
7 casa brasna (oko 900 grama)
2 case vode
2 kasike margarina
so

1/2 kg. mlevenog svinjskog ili juneceg mesa
5 kom. praziluka
1 glavica luka
3 jaja
pola soljice ulja
persunov list
so, biber

Priprema
Zamesiti tvrdje testo i podeliti ga na dva dela. Od svakog dela napraviti 6 malih i jednu vecu lopticu testa. Ako ste dobro izradili testo nece biti potrebno da stavljate brasno na podlogu dok ih budete razvlacili oklagijom. Od veceg dela rastanjite krug precnika oko 25 cm. Od manjih delova krugove precnika oko 17 cm. Premazati najveci krug otopljenim margarinom, staviti jedan po jedan svih sest manjih, takodje svaki premazujuci margarinom. Onda saviti rubove velikog testa preko manjih i tako sve zajedno rastanjiti, jednu koru u velicini tepsije a drugu tako da ostane rub kojim ce se na kraju prekriti gornja gora i napraviti obod pite.

Pripremiti mleveno meso tako sto se na malo ulju izdinsta luk, doda meso, so, biber i malo vode. Dinstati desetak minuta, dodati praziluk secen na kolutove i sitno seckan persunov list. Dinstati jos minut, dva, skinuti sa vatre i dodati jaja, jedno po jedno i dobro izmesati.

U podmazanu tepsiju staviti vecu koru, preko izdinstano mleveno meso, prekriti drugom korom, uviti krajeve, premazati celu pitu margarinom i peci na 180 stepeni oko 1 sat.


Izvor: Mamina jela



 
Natrag
Top