Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Logika nam govori da prije velikog praska nije bilo ništa. Problem je, međutim, što naš razum to ne može pojmiti. Isto kao što ne može pojmiti ni beskonačnost. Mi teoretski možemo raspravljati o tim fenomenima, možemo ih čak i matematički izraziti, ali ne možemo pojimiti i sebi predočiti njihovu sliku.

E vidis, razlika izmedju pravog vjernika i ateiste ili gnostika jeste u tome sto vjernik vjeruje da je Bog Kreator, da je Veliki prasak nastao iz Njegove Energije (On je Svemoguc!), i tu bi trebala biti sva razlika izmedju vjernika i nevjernika.
I zaista si u pravu, nasim ogranicenim mozgom i znanjima mi ne mozemo "dohvatiti" Pocetak.
Zato ne zamjeram mnogo ljudima koji zive slicno zivotinjama (koji uzimaju stvari zdravo za gotovo) ali zamjeram ljudima koji izjavljuju da promisljaju zasto dozvoljavaju da te ljude vode ljudski, krvolocni pojedinci, kojima religije svakako ne oskudijevaju.

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
@Gardian, obicno postujem na strucnim forumima vezanim za kompjutere, pa proverim sa vremena na vreme da li je neko nesto pisao, da bi mogao dalje da mu pomognem, ako je potrebno. A kad vidim da ima jos postova na drugim temama na kojima sam postovao, procitam i to i onda odgovorim i tu. :D

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Kako ateisti objašnjavaju nastanak Hrišćanstva kao religije?
Kako se može objasniti da od jednog, u onom vremenu neuglednog i nepoznatog čoveka, koji nije učio nikakve nauke svetskih mudraca, nastane toliki uticaj na celokupnu ljudsku istoriju i čovečanstvo?

Ateisti ipak priznaju da Hrist, iako nije pohađao nikakve svetske škole, nadilazi sve čuvene filozofe i moraliste, koji su jedva dostojni da se ubroje medu zaslužne za napredak sveta.

Objavljivanje svetu ove nove religije bilo je povezano sa velikim opasnostima. Za mnoge Jevreje hrišćanstvo je bilo ne samo suprotno verovanju njihovih otaca, nego je bilo protivno njihovom shvatanju i njihovoj nadi. Oni su očekivali Mesiju koji će ih osloboditi od rimskog jarma. Sama pomisao da nikad neće biti oslobođeni i da se ta njihova nada neće ostvariti, jako ih je gnevila.
Hrišćanska nauka bila im je nova, strašna i neshvatljiva.

Hrišćanstvo je došlo u sukob i sa Rimom, koji je poštovao sve religije, osim hrišćanstva. Od samog početka hrišćanstvo je odbacilo neznabožačku religiju kao i sve njihove bogove. Dakle, hrišćanstvo se nije moglo smatrati samo još jednom novom religijom, ili dodatkom hiljadama već postojećih religija, jer je ono otkrilo sve laži i zablude na verskom području i osudilo obožavanje svih drugih bogova kao prevaru.

Druga nepobitna činjenica je ta da se u stara vremena religija smatrala kao državna stvar. Štaviše, smatralo se da je religija ne samo povezana sa državom, nego da je i njen sastavni deo. Tako se svaki pokušaj promene religije smatrao direktnim udarom na državu i njeno ustrojstvo, i kažnjavan je smrću za veleizdaju. Ovo je bilo vrlo dobro poznato prvim hrišćanima.
Istorijski izveštaji Plinija i Martiala svedoče kako su hrišćani umirali mučeničkom smrću. To znači da su oni mogli da spasu svoje živote da su samo bili voljni da prihvate neznabožačke običaje.

Sve ove okolnosti otežavale su širenje hrišćanstva.

Osim toga, svi izveštaji o poreklu hrišćanstva potpuno se slažu. I svetovni i duhovni pisci govore isto, to jest da je Hrist za vreme vlasti Pontija Pilata osuđen na smrt i razapet. Nijedan savremeni istoričar ne poriče ovu činjenicu.
Ni istoričar Plinije u prvom veku, ni Celzije u drugom, ni Porfirije u trećem, ni Julijan u četvrtom veku nisu ni najmanje sumnjali u istinitost Novog Zaveta. U njihovim zapisima ne nalazimo ni najmanju slutnju o tome da su hrišćani sumnjali u pisce novozavetnih knjiga.

Kako su pastiri, ribari, pustinjaci i siromasi sa jednom haljinom i parom cipela na sebi, uspeli da prošire svoju novu veru hrišćanstvo, čak i na najveće tada nepobedivo Rimsko carstvo, i pored svih navedenih teškoća i istorijskih činjenica?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
ni meni nije jasno kako ljudi mogu da veruju u pricajuce zmije majke mi :)
ali uvek su ljudi verovali u nesto i mora jedna religija da vodi, mada islam najbrze raste trenutno i vec ih ima preko milijardu i po, tako da vas stizu :)

Član
Učlanjen(a)
27.07.2009
Poruka
2
Jesam ateista,ali za razliku od mnogih vernika,procitao sam bibliju,kuran i jos druge knjige na tu temu.Svako ima pravo da veruje i to postujem.Ali mnogo stvari mi nisu jasne:Milioni ljudi umiru od gladi(bez onoga da idu u raj),najveci vernici ubijaju neduzne ljude u ime neke vere,svi najveci ratovi su vodjeni u ime Boga,Alaha itd,pa se pitam zasto taj stvoritelj ne reaguje.Nisam bas pristalica Darvinove teorije o evoluciji( i to je nedoreceno) ali ne razumem da sada u 21 veku ljudi jos veruju u bozja cuda.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jesam ateista,ali za razliku od mnogih vernika,procitao sam bibliju,kuran i jos druge knjige na tu temu.Svako ima pravo da veruje i to postujem.Ali mnogo stvari mi nisu jasne:Milioni ljudi umiru od gladi(bez onoga da idu u raj),najveci vernici ubijaju neduzne ljude u ime neke vere,svi najveci ratovi su vodjeni u ime Boga,Alaha itd,pa se pitam zasto taj stvoritelj ne reaguje.Nisam bas pristalica Darvinove teorije o evoluciji( i to je nedoreceno) ali ne razumem da sada u 21 veku ljudi jos veruju u bozja cuda.

Ni ja ne razumijem Boga koji (nakon svih ratova i nesreća u ovih 20 stoljeća) još vjeruje u čovjeka da ovaj svijet može učiniti boljim. Stvarno ne razumijem, a vjernik sam.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ni ja ne razumijem Boga koji (nakon svih ratova i nesreća u ovih 20 stoljeća) još vjeruje u čovjeka da ovaj svijet može učiniti boljim. Stvarno ne razumijem, a vjernik sam.
To je zato što je Bog Čovjek! Ne, nemojte odmah dizati galamu:), na istom smo fonu. I vi teisti kažete da je Bog u čovjeku, zar ne? Razlika u definiciji te hipoteze između ateista i teista je samo u tome što se razlikuju o porijeklu Boga u čovjeku. Teisti su to mistifikovali - Svetim duhom, anđelima..., jednom riječju, nekim posebnim entitetom koji se na neki čudesan način integriše sa čovjekom i upravlja njegovim postupcima. Ateisti smatraju da se ne radi ni o kakvom posebnom entitetu, nego da je sve u čovjeku, njegovom razumu i njegovoj svijesti. Dakle, pravo je pitanje: ko je koga stvorio - Bog čovjeka, ili čovjek Boga?

Natrag