Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Jesam ateista,ali za razliku od mnogih vernika,procitao sam bibliju,kuran i jos druge knjige na tu temu.Svako ima pravo da veruje i to postujem.Ali mnogo stvari mi nisu jasne:Milioni ljudi umiru od gladi(bez onoga da idu u raj),najveci vernici ubijaju neduzne ljude u ime neke vere,svi najveci ratovi su vodjeni u ime Boga,Alaha itd,pa se pitam zasto taj stvoritelj ne reaguje.Nisam bas pristalica Darvinove teorije o evoluciji( i to je nedoreceno) ali ne razumem da sada u 21 veku ljudi jos veruju u bozja cuda.

Vrlo dobro. Procitao si i onda imas moralno pravo da diskutujes.

Tvoje pitanje pokazuje da si ipak ostao ateista.

Da si vjernik sjetio bi se da je Bog rekao Adamu i Evi da ce na Zemlji: boraviti, bolovati, tesko raditi, u mukama radjati, da ce biti iskusavani zivotima, imanjima, bolestima....
Zato
tvoje pitanje s tog stanovista zvuci kao da kada upanes u bazen vode pa se pitas zasto je mokro.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Dakle, moje pitanje za ateiste.
Kad biste kojim slučajem bili vjernici, pokušajte to zamisliti, kakvo bi značenje za vas imala Marija, Isusova majka?
Znači, vi vjerujete da je Isus Sin Vječnog Oca koji je u određenom vremenskom trenutku rođen od Djevice Marije. Da li bi ona po vama bila obična žena ili Bogorodica? Opet kažem, pokušajte se staviti u položaj vjernika. Da li bi vam bilo logično da vjernik koji slavi Isusa - Bogočovjeka ne časti i Njegovu majku?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kad biste kojim slučajem bili vjernici, pokušajte to zamisliti, kakvo bi značenje za vas imala Marija, Isusova majka?
Znači, vi vjerujete da je Isus Sin Vječnog Oca koji je u određenom vremenskom trenutku rođen od Djevice Marije. Da li bi ona po vama bila obična žena ili Bogorodica? Opet kažem, pokušajte se staviti u položaj vjernika. Da li bi vam bilo logično da vjernik koji slavi Isusa - Bogočovjeka ne časti i Njegovu majku?
Evo, stavljam se u ulogu vjernika i razmišljam: ako je Bog odabrao tu ženu da preko nje, ili sa njom, podari čovječanstvu Isusa, svoga sina, onda i ona zaslužuje svako poštovanje. Apsurdno je prihvatati Isusa, a odbacivati onu koja ga je rodila!

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
@ Jurivaka

:dghyog:

Znam da ti ne znači mnogo ili ništa, ali pokušaj opet zamisliti da je ovaj cvijet moja molitva Bogorodici
za tebe!
Zato što pametno razmišljaš i zaključuješ. Znaš, mislim da bi ti strašan vjernik da si vjernik, poput apostola Pavla i drugih velikih ljudi. Nije da ti laskam, samo mi je drago što se potvđuje da je razum dan čovjeku da ga upotrebljava.

Joker, i tebi, hvala na odgovoru. Baš mi je to drago čuti, ali...kako to objasniti protestantima?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746

Tesko pitanje.:) A dedu i babu? Ujne i striceve? Sta bi sa zapovestima?

"Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi"

Nemoj pogresno da me razumes, ja sam za ravnopravnost medju polovima ali Marija je medju katolocima prakticno izjednacena sa Isusom. Pominje su bibliji otprilike tri puta, scenaristi joj i nisu bas dali neke dijaloge a vremenom je postala nedostizan i nerealan uzor za zene sirom sveta i mislim da je zbog toga ona jedan od simbola represije nad zenama od strane religijskih institucija.
Uostalom, odnos prema zenama u bibliji je za svaku osudu.
Eto pokusao sam da sagledam situaciju iz ugla vernika ali sam vec posle 5 sekundi poceo opet da razmisljam.
:D (nemoj da se ljutis).sorry

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
@ Jurivaka

:dghyog:

Znam da ti ne znači mnogo ili ništa, ali pokušaj opet zamisliti da je ovaj cvijet moja molitva Bogorodici
za tebe!
Zato što pametno razmišljaš i zaključuješ. Znaš, mislim da bi ti strašan vjernik da si vjernik, poput apostola Pavla i drugih velikih ljudi. Nije da ti laskam, samo mi je drago što se potvđuje da je razum dan čovjeku da ga upotrebljava.

Joker, i tebi, hvala na odgovoru. Baš mi je to drago čuti, ali...kako to objasniti protestantima?

Ja sam tvoje pitanje shvatio na pravi način. Tražila si da se uživimo u ulogu vjernika, a taj vjernik je, pretpostavio sam, sobzirom na kontekst pitanja, normalni hrišćanin. Zbog toga ti se moj odgovor i dopao, jer sam pokušao da odgovorim kao hrišćanin.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
pa ako je rodila boga onda je bogorodica, mislim logicno axaxaxa sad ako isus nije bog, onda je rodila isusa, ali opet mora da se postuje ta zena i sve zene da budu jednake sa muskarcima, pazi hriscanska jevrejska i islamska religija su nastale na istom prostoru ili geografskom podrucju, i tipicno je da je kuvana u istoj kuhinji, gde se zena posmatra kao nize bice od muskarca i samim tim tako se i tretira, koliko god danas hriscani hteli da pricaju da to nije tako, oni samo izmisljaju neke njihove price koje nisu vezane za religije sa tog podrucja.
zena mora da se uvede kao drugo lice bozanstva, zato sto je to jedino pravedno

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jurivaka: Ja sam tvoje pitanje shvatio na pravi način. Tražila si da se uživimo u ulogu vjernika, a taj vjernik je, pretpostavio sam, s obzirom na kontekst pitanja, normalni hrišćanin. Zbog toga ti se moj odgovor i dopao, jer sam pokušao da odgovorim kao hrišćanin.

Da, i cijenim upravo to. Mene je zanimala logičnost u razmišljanju, jer logično je ako se slavi Isusa da se poštiva i Njegova majka, zar ne? Kako muškarci reagiraju ako im netko vrijeđa i psuje majku? Kako se Isusu može svidjeti ako se njegovu majku naziva običnom ženom i što više želi umanjiti njezina uloga, a protestanti to pokušavaju stoljećima.

Sta bi sa zapovestima? "Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega..."

Nemoj pogresno da me razumes, ja sam za ravnopravnost medju polovima ali Marija je medju katolocima prakticno izjednacena sa Isusom. Pominje su bibliji otprilike tri puta, scenaristi joj i nisu bas dali neke dijaloge a vremenom je postala nedostizan i nerealan uzor za zene sirom sveta i mislim da je zbog toga ona jedan od simbola represije nad zenama od strane religijskih institucija.
Uostalom, odnos prema zenama u bibliji je za svaku osudu.
Eto pokusao sam da sagledam situaciju iz ugla vernika ali sam vec posle 5 sekundi poceo opet da razmisljam.
:D
(nemoj da se ljutis).sorry

Hajde sada, opet uključi mozak.
Kao prvo, sa zapovjedima sve štima. Marija nije božica, već Bogorodica.
Da su Mariju spomenuli u Evanđelju samo tri puta (a mnogo više puta je spomenuta) no, i tri put bi bilo dovoljno za ono što je rekla i učinila. Samo ukratko: svadba u Kani, prvo Isusovo čudo, Marija je posrednica da je isusu učinio prvo čudo. Rekla je:"Učinite sve što vam (Isus) kaže..." Ta poruka vrijedi i za nas.
Dakle, poučava nas da budemo učenici Isusuovi, jer je to i ona bila. Da, majka Isusuova, ali i učenica u vjeri.
"Pod Isusovim križem je stajala njegova majka.. pobožne žene." Ne apostoli, hrabri muškarci, nego žene. Isuu reče učeniku kojeg je ljubio: "Evo, to majke!" Koji je smisao toga? Što će apostolu Ivanu Marija ako je već imao svoju mamu? Ali, Isus je znao što čovjeku znači majka i svoju majku je dao za majku svima nama.
To se potvrđuje na Duhove kad je Marija zajedno s apostolima bila okupljena na molitvi.
Marija nije nedostižan primjer, naprotiv, Marija je uzor u nasljedovanju i životu vjere. Marija je u prvom redu bila vjernica. Samo je ona mogla imati takvu jaku vjeru gledajući Isusa raspetog na križu i vjerovati i dalje u Njega, da će On uskrsnuti.
Mogla bih još o ovome, ali predpostavljam da te ne zanima previše, jel tako?
Imam jedan primjer iz Lurda, ali bojim se da ti se neće svidjeti.:)

Katolici štuju Mariju, znaju da je Marija više majka nego kraljica...ima i pretjerivanja kako to već biva kod nepoučenog svijeta, ali Crkva je jasna i katekizam jasno govori o štovanju Majke Božje.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ne mogu tacno da se setim ali ima situacija u kojoj je Isus prilicno bezobrazan prema njoj. Tako da biblijski argumenti mogu da idu na obe strane. Sto se tice primera koji daje zenama, mislim da nije pozitivan jer predstavlja zenu kakvu su muskarci dozivljavali pre vise milenijuma odnosno predstavlja zenu koja je poslusna i pokorna i koja ne postavlja nikakva pitanja nego bez pogovora radi sta joj se kaze. Da ne komentarisem represiju seksualne zelje kod zena (u katolicanstvu je to i dalje prilicno izrazeno i ne samo kod zena). I dalje mislim da je Hipatija mnogo bolji uzor za zene nego Marija.

Natrag