Pitanja za ateiste???

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
@ Jurivaka

:dghyog:

Znam da ti ne znači mnogo ili ništa, ali pokušaj opet zamisliti da je ovaj cvijet moja molitva Bogorodici
za tebe!
Zato što pametno razmišljaš i zaključuješ. Znaš, mislim da bi ti strašan vjernik da si vjernik, poput apostola Pavla i drugih velikih ljudi. Nije da ti laskam, samo mi je drago što se potvđuje da je razum dan čovjeku da ga upotrebljava.

Joker, i tebi, hvala na odgovoru. Baš mi je to drago čuti, ali...kako to objasniti protestantima?

Isabeleta , pitaš ateiste da bi ti odgovorili onako kako se tebi sviđa, pa ne može tako ... što nisi pitala mene ? Interesuje li te šta bi ti ja rekao za Mariju. Nađi mi jedno mesto u bibliji gde se kaže da treba da se molimo Mariji kao ti sada. Tvoja molitva bogorodici ! Zar Bog ima majku i to običnu ženu bez ikakvih posebnih moći ? Nađi mi i jedno mesto gde je Isus oslovio Mariju sa Majko ? I još važnije gde piše da treba da se molimo Mariji ? Je li Isus negde rekao : Molite se mojoj majci Mariji. Kako ga je rodila kad je rekao da je živeo i pre Avrama kako ga je onda rodila Marija ? Ta žena je verovatno umrla mučeničkom smrću i nalazi se među onim koji idu onde gde je Isus. Poštovanje sigurno zaslužuje ali obožavanje ne , obrati pažnju na to. Nemoj posle kad dođe Isus da kažeš nisam znala. A on bi ti rekao : Govorih li ja tebi preko Peka u vezi toga ?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
haha i da jesam ne bi se secao :D
al eto ja sam se osigurao za ovo carstvo nebesko, jel si ti krsten ?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ma i mene su krstili. Ni ne znam sta je sakrament ali mi je bilo smesno. Zamisli scenu u kojoj Jovan krstitelj krsti Isusa i kaze mu -stani, zaboravio si sakrament- ili -daje se koliko ko moze ali uglavnom daju 50evra-.:D

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ne mogu tacno da se setim ali ima situacija u kojoj je Isus prilicno bezobrazan prema njoj. Tako da biblijski argumenti mogu da idu na obe strane. Sto se tice primera koji daje zenama, mislim da nije pozitivan jer predstavlja zenu kakvu su muskarci dozivljavali pre vise milenijuma odnosno predstavlja zenu koja je poslusna i pokorna i koja ne postavlja nikakva pitanja nego bez pogovora radi sta joj se kaze. Da ne komentarisem represiju seksualne zelje kod zena (u katolicanstvu je to i dalje prilicno izrazeno i ne samo kod zena). I dalje mislim da je Hipatija mnogo bolji uzor za zene nego Marija.

Ako upotrijebiš ono što imaš - zdrav razum (slobodan od predrasuda) onda će ti biti jasno da Isus nije mogao ni smio potupiti drugačije. Nije mogao na silu mijenjati odnos prema ženama. Da je to pokušao, kamenovali bi ga odmah i on bi bi umro kao borac za ženska prava. NE! Nije to bila Njegova misija. On je s neba sišao da spasi ljudski rod, umro je da nam se oproste grijesi - SVIMA koji povjeruju u Njega.

Druga stvar, ti sudiš i prosuđuješ povijest i Isusovo djelovanje (što je već samo po sebi krivo) ali ti to činiš s vremenske distance od 20 stoljeća i svoje percepcije. To je isto kao da kažeš da su ljudi tada bili glupi jer nisu bili na Mjescu, nisu izmislili komjutore, mobitele, i sl.
Isus je jedini imao pravilan odnos prema ženama, ono što danas nema večina muške populacije, ali to je druga tema.
Ne radi se o represiji seksualnih želja ljudi i žena u Katoličkoj crkvi, već o jasno formiranom stavu dostojanstva djece Božje.
Nema komparacije niti jedne žene s Isusovom Majkom, jer je Marija jedinstvena.
A što se tiče Hipatije... ok, umjesto Hipatije ja bih radije sv. Katarinu Aleksandrijsku.

ali ima situacija u kojoj je Isus prilicno bezobrazan prema njoj.

Pravit ću se da nisam vidjela ovu riječ bezobrazan....Isus to nije, ne može biti, pazi da ti ne budeš
:)
Ali, razumijem što si htio reći. Jednom prilikom, na svadbi u Kani Galiejskoj kad Marija kaže Isusu: "Vina nemaju." (Naša draga Gospa je imala brižno oko i zamjetila je ono što drugi nisu, sažalila se da se mladenci ne obrukaju, zato se obratila Isusu. On joj reče: "Ženo, što ja imam s tobom?" Zvuči tvrdo...nama, ali ne i Mariji. Sad uoči ono što je veliko kod Marije. Ona je u prvom redu vjernica i ponizna službenica Božja. Ona zna tko je Isus i zna da ona, iako mu je majka, ne može utjecati na Božjag Sina kojem je "hrana vršiti volju Očevu."Ali, ona je smiona, pazi, ponizni ljudi su smioni i hrabri, (dok su oholi bezobrazni i drski) ona nakon Isusovog odgovora govori slugama: Učinte sve što vam Isus kaže...Vjerovala je, intuitivno znala da će je Isus poslušati. Ovo je važno jer je na svadbi u Kani Galilejskoj Isus učinio prvo čudo, znači počelo je njegovo javno djelovanje.
Ali, ne znam zašto ovo pišem. Bojim se da ti to nećeš razumjeti, a to je vrlo važno kada se govori o ulozi Blažene Djevice Marije. Ona je i posrednica milosti.

peko71: Isabeleta, pitaš ateiste da bi ti odgovorili onako kako se tebi sviđa... Zar Bog ima majku i to običnu ženu bez ikakvih posebnih moći? Nađi mi i jedno mesto gde je Isus oslovio Mariju sa Majko? I još važnije gde piše da treba da se molimo Mariji ? Kako ga je rodila kad je rekao da je živeo i pre Avrama kako ga je onda rodila Marija ? Ta žena je verovatno umrla mučeničkom smrću i nalazi se među onim koji idu onde gde je Isus.

Da, pitala sam ateiste jer su ravnodušniji za vjerska pitanja, pa prema tome mogu biti objektivniji.
Ja vjerujem da su pošteno i iskreno odgovorili kao ljudi. Ako kažu da ne vjeruju, onda nemaju iskrivljenu vjeru kao recimo protestanti u odnosu na Mariju (i druge zablude.)
Mi vjernici smo često puta vruće glave, što je donekle shvatljivo budući da ne samo što vjerujemo u Boga, nego Ga i ljubimo ili barem nastojimo ljubiti, pa emocije često puta prevladaju razum.

Ovo što se odnosi na Bogorodicu i što su naši oci u Efezu (Vi st.) definirali - ja vjerujem, ponavljam - vjerujem, ne samo jer me tako uči Katolička vjera, nego je to i moje uvjerenje. I nemamo što diskutirati o tome. Ako pravoslavac ne vjeruje da je Marija Bogorodica, onda nije pravoslavac nego protestant.
Isus je majku u javnosti oslovljavao s "ženo" i to je sasvim u redu. Kad je Isusu bio dijete, govorio je kao dijete, a kad je je počeo vršiti svoje javno djelovanje da izvrši Očevu volju, Marija je ostala u sjeni, kao vjernica i prva učenica i kao majka pod križem i prva osoba kojoj se ukazao nakon Uskrsnuća, prema predaji.

Čudi me da me pitaš kako ga je Marija rodila ako je živio prije Abrahama...
Da, Isus je Bog, naravno da je odvijeka, ali kao čovjek rađa se u vremenu po Mariji. Što je tu čudno?
Bogočovjek! Kako su se u njegovoj svijesti ispreplitale božanska i ljudska narav, e, pa to zna samo Isus.
Zašto i kako je On, Vječni Bog kojeg Svemir ne može obuhvatiti, htio utjeloviti se u Mariji i postati malo dijete, učiti jesti i govoriti...nama ostaje nesvatljivo. To nadilazi čovjekovo poimanje, ali vjerujemo , kao što vjerujemo da je prisutan u prilikama kruha i vina.
Već sam rekla, ne obožavamo Mariju nego je častimo.

Natrag