> 1. Da li nauku o Sotonskim darovima nalazimo u Bibliji?
--------------------------------------------------------
ODGOVOR. Ovo je sa rasprave na FB, moga prijatelja i brata u Hristu Miloša Bogdanovića. Imam dozvolu da ovo dajem bez pozivanja na njega, što možete i provjeriti.
Imaš lažne darove opisane u bibliji u rukama sotone i njegovih demona, na primer, lažni dar apostolstva, Božjih poslanika, proroka, andjela, isterivača đavola, i na kraju samog lažnog Hrista, koji će činiti čuda tako velika da će u iskušenju biti i izabrani:
"Jer takvi lažni apostoli i prevarljivi poslenici pretvaraju se u apostole Hristove. I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svetla. Nije dakle ništa veliko ako se i sluge njegove pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po delima njihovim." (2.Korinćanima 11,13-15)
"Tada ako vam ko reče: evo ovde je Hristos, ili onde, ne verujte. Jer će izići lažni hristosi i lažni proroci, i pokazaće znake velike i čudesa da bi prevarili, ako bude moguće i izabrane." (Matej 24,23-24)
I demoni mogu da proriču događaje koji će se ispuniti:
"Ako ustane među vama prorok ili koji sne sanja, i kaže ti znak ili čudo, Pa se zbude taj znak ili čudo koje ti reče, i on ti kaže: Hajde da idemo za drugim bogovima kojih ne znaš, i njima da služimo, Nemoj poslušati šta ti kaže taj prorok ili sanjač, jer vas kuša Gospod Bog vaš da bi se znalo ljubite li Gospoda Boga svog iz sveg srca svog i sve duše svoje. Za Gospodom Bogom svojim idite, i Njega se bojte; Njegove zapovesti čuvajte, i glas Njegov slušajte, i Njemu služite i Njega se držite. A onaj prorok ili sanjač da se pogubi," (5.Mojsijeva 13,1-5)
Demoni mogu da iznose biblijske istine:
"A dogodi se kad iđasmo na molitvu da nas srete jedna robinja koja imaše duh pogađački i vračajući donošaše veliki dobitak svojim gospodarima. Ova pođe za Pavlom i za nama, i vikaše govoreći: Ovi su ljudi sluge Boga Najvišeg, koji javljaju nama put spasenja. I ovako činjaše mnogo dana. A kad se Pavlu dosadi, okrenu se i reče duhu: Zapovedam ti imenom Isusa Hrista, iziđi iz nje. I iziđe u taj čas." (Dela 16,16-18)
Lažni dar jezika ne dolazi od Boga:
"A sad, braćo, ako dođem k vama jezike govoreći, kakvu ću korist učiniti ako vam ne govorim ili u otkrivenju, ili u razumu, ili u proroštvu, ili u nauci? Kao neke stvari bezdušne koje daju glas, bila svirala ili gusle, ako različan glas ne daju, kako će se razumeti šta se svira ili gudi? Jer ako truba da nerazgovetan glas, ko će se pripraviti na boj? Tako i vi ako nerazumljivu reč kažete jezikom, kako će se razumeti šta govorite? Jer ćete govoriti u vetar. Ima na svetu Bog zna koliko različnih glasova, ali nijedan nije bez značenja. Ako dakle ne znam silu glasa, biću nemac onom kome govorim, i onaj koji govori biće meni nemac. Tako i vi, budući da se starate za duhovne darove, gledajte da budete onima bogati koji su na popravljanje crkve. ... Ako se dakle skupi crkva sva na jedno mesto, i svi uzgovorite jezicima, a dođu i prostaci, ili nevernici, neće li reći da ste poludeli?" (1.Korinćanima 14,6-12.23)
Biće prevareni oni koji su odbacili istinu, kada sada sotona zato polaže pravo na njih:
"Pojavljenje tog bezdušnika biće po moći sotoninoj, sa svakojakim čudesima, znacima i čudima lažnim, i sa svakim zlobnim zavođenjem za one koji propadaju, jer ljubavi istine ne primiše da bi se spasli. Zato će im Bog poslati silu prevare da veruju laži, da se osude svi koji ne verovaše istini, već zavoleše nepravdu." (2.Solunjanima 2,10-12)
Sotonine sluge čine čudesa u ime Isusa Hrista pa čak i lažno demone isteruju, ali ih odaje to što krše zapovesti Božje:
"Mnogi će mi reći u onaj dan: Gospode! Gospode! Nismo li u ime tvoje prorokovali, i tvojim imenom đavole izgonili, i tvojim imenom čudesa mnoga tvorili?
I tada ću im ja kazati:
Nikad vas nisam znao, idite od mene koji činite bezakonje." (Matej 7,22-23)