Mire, ne vredi da se raspravljaš. Svojim ponašanjem ljude tačno teraju u ateizam. Gori su od komunista, sa kojima je barem bilo kaše raspraviti bilo šta, jer nisu mlatarali manifestom komunističke partije,
Istraživanje koje je obelodanio Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koje je rađeno u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu,
među pripadnicima pravoslavne, katoličke i islamske religije, otkrilo je da su pripadnici sve tri religije skloniji sukobima i manje spremni na praštanje i pomirenje u odnosu na ateiste i agnostike. Najgore rezultate su pokazali “oni koji se deklarišu kao ´ubeđeni vernici koji prihvataju sva učenja svoje religije i po njima se ponašaju´. Potom slede vernici koji ne prihvataju baš sve zahteve svoje vere, a najspremniji praštanju i pomirenju jesu ateisti i agnostici.” (N. Petrović, Psihološke osnove pomirenja, 265, 2005)
Dakle, najskloniji sukobima i nepraštanju jesu oni vernici koji zastupaju da se drže učenja svoje crkve, a manje oni koji ne prihvataju sve što crkva uči, a najmanje oni koji ne veruju i koji su neopredeljeni po pitanju da li veruju u Boga ili ne.
Psiholog prof. dr. Nebojša Petrović
koji je vodio istraživanje, iznosi zaprepašćujuće saznanje da oni koji visoko vrednuju religiju, jesu manje spremni da u protivniku vide ljudsko biće i da mu oproste, nego oni koji se deklarišu kao ateisti ili agnostici. Takođe, istraživanje koje je radio dr. Radovan Čokorilo u Hercegovini (Trebinju i Mostaru), otkrilo je viši nivo autoritarnosti kod pripadnika sve tri religije nego kod ateista. Najautoritarniji su vernici pravoslavne vere, zatim islamske, i potom katoličke, dok su najmanje autoritarni oni koji ne veruju.
vi nas klevetom, a mi vas Biblijom.
> Stari zavjet je Isus Ispunio, mi ne moramo.
-----------------------------------------------------
OSPORAVANJE.
I mi treba da ispunjavamo jer kaže apostol Pavle:
"Da se pravda zakona
ISPUNI u nama koji ne živimo po telu nego po duhu; Jer koji su po telu telesno misle, a koji su po duhu duhovno misle. Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje život je i mir. Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijem niti može. A koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi. A vi niste u telu nego u duhu; jer Duh Božji u vama živi. A ako ko nema Duh Hristov, on nije Njegov." (Rimljanima 8,4-9)
Mi treba da ispunjavamo zakon više nego Jevreji, jer sam Isus kaže:
"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: Nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. ... Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša od književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko." (Matej 5,17-20)