Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
mire: Naravno da me je briga, bas zato sto nema boga i zato sto mozemo samo jedni na druge da racunamo, to sto su prirodne katastrofe prirodne ne mora da znaci da treba da ih volimo.

Laodikeja: Taj bog bi za promenu trebao da kazni gresnike, a ne da izazove tajfun u kojem pogine 10 000 ljudi, od tih 10 000 ko zna koliko neduzne dece, voleo bi da si se nasao u jednoj od tih situacija, i da si video kako se dete davi u vodi, i prestravljeno umre, dal bi i dalje pricao takve gluposti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To je istina, on to iskljucivo radi u tim situacijama...koje su vec pocele u danasnjem vremenu.

Sve van toga je ljudski faktor koji pravi poremecaje u prirodi - nuklearne probe, emisija izduvnih gasova sto dovodi do efekta staklene baste, globalno zagrevanje..itd., i naravno sotona koji deluje na stvaranju prirodnih katastrofa.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Cekaj, malopre govoris da bog izaziva prirodne katastrofe, sad sotona ?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
mire: Naravno da me je briga, bas zato sto nema boga i zato sto mozemo samo jedni na druge da racunamo, to sto su prirodne katastrofe prirodne ne mora da znaci da treba da ih volimo.

Laodikeja: Taj bog bi za promenu trebao da kazni gresnike, a ne da izazove tajfun u kojem pogine 10 000 ljudi, od tih 10 000 ko zna koliko neduzne dece, voleo bi da si se nasao u jednoj od tih situacija, i da si video kako se dete davi u vodi, i prestravljeno umre, dal bi i dalje pricao takve gluposti.

Pa vidis namerno sam to rekao, jer tu nastaje problem, ako si ti kao covek nastao evolucijom i prirodnom selekcijom u kojoj jaci i prilagodljiviji opstaju, ne bi trebalo da osecas ni grizu savesti a kamo li zelju da nekom pomognes ko je slabiji od tebe, vec da gledas samo sebe i svoj opstanak kao jedinke..
Postavlja se pitanje, ako je evolucija tacna, odakle u covekovom srcu postoji osecaj za pravdu moralnost i ljubav prema slabijima? To je nespojivo sa evolucijom, da ja pomognem slabijem, zasto da mu pomognem, ako samo jaci i sposobniji opstaju, onda nek umre ako je nesposoban za zivot, sto bi mu ja pomogao?
Ako je covek nastao evolucijom, trebalo bi da je nemilosrdan, da gazi preko mrtvih da dodje do cilja, trebalo bi da je bez osecaja, a ne da ima potrebu da nekom pomogne.. Pitanje je odakle covek u svom srcu ima osecaj za moralnost, pravdu i nesebicnu ljubav, to nije mogao steci evolucijom?
A ta dobra dela, pomoci bliznjem, uciniti nesto nesebicno, bez koristi za sebe, pa cak i umreti zbog druge osobe koja je slabija, nisu svojstvena evoluciji(koja se zasniva na samoodrzanju)..

Taj tajfun sto spominjes, ja sam rekao da takve katastrofe ne uzrokuje Bog vec satana, a neke su cisto prirodne pojave, koje se desavaju jer Bog nije prisutan na ovoj zemlji da bi upravljao prirodnim uslovima, vec je naprotiv, ostavio sve, i dao svu vlast nad ovom zemljom satani, koji njom vlada, rekao sam i razlog zasto je to ucinio. Zato se i molimo ''da dodje carstvo tvoje'', zato sto Bog ne vlada ovom zemljom uopste..
Kada Bog kaznjava on to ne cini sam, nego jednostavno ukloni svoju zastitu sa nekog grada ili neke osobe i dopusti satani da iskaze svoju rusilacku moc(jer jos uvek koliko toliko on stiti ovu planetu). Ako se desi da neduzni tom prilikom stradaju, Bog nije nepravedan da takve ljude ostavi bez nagrade i zaboravi u buducem zivotu..

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Evolucija savrseno objasnjava moralno ponasanje ljudi i ostalih zivotinja. Kada je nasa vrsta nastala, pre otrpilike 200 000 godina, svi smo ziveli u malim plemenima, i svi ljudi na koje bi naisli bi bili rodjaci sa kojima delimo vecinu nasih gena, ili neko koga mozemo da iskoristimo da posaljemo te gene dalje niz generacije. Bilo je od izuzetne vaznosti saosecati se sa drugima, to i objasnjava zasto bi vecina ljudi bez problema dala svoj zivot za brata, sestru ili rodjeno dete. Problem za vernike nastaje kada nadjemo druge vrste sisara (a i drugih zivotinja ) koje se ponasaju mnogo bolje od nas, na primer Bonobo, sa kojim delimo skoro 100% genetskog materijala, nikada nije zabelezeno agresivno ponasanje ili ubistvo izmedju sebe kod ove vrste, sve se resava na miran nacin, ispade da je taj primitivni majmun sa drveta moralnije bice od bozije dece.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Cekaj, malopre govoris da bog izaziva prirodne katastrofe, sad sotona ?

Sotona moze da izaziva prirodne katastrofe, i u velikoj meri on to cini.

Bog ih izaziva samo u situacijama kada na zemlju pusta svoje sudove.

Ove katastrofe se mogu podeliti u tri kategorije:

1. Ljudski faktor koji pravi poremecaje u prirodi - nuklearne probe, emisija izduvnih gasova sto dovodi do efekta staklene baste, globalno zagrevanje..itd..

2.
sotonsko delovanje na izazivanju prirodne katastrofe.

3. Bozji sudovi - kao posledica poslednjeg vremena i Bozje osude greha i bezakonja

Ove dve prve kategorije kataklizmi uvek dolaze nenajavljene ili iznenada.

Za razliku od toga, Bog svoje sudove uvek najavljuje, bilo putem reci Bozje u kojoj je jasno zapisano da greh povlaci osudu, da ce ovakvih sudova biti ako covecanstvo ostane u grehu, i da ce na kraju morati da snosi posledice svog ostajanja u bezakonju.
S tim u vezi, biblija je prepuna poziva da se ne ostane u grehu, vec da se ljudi obrate Bogu i njemu odaju slavu i izbegnu Bozje sudove, jer ostajanje u grehu u svakom slucaju pre ili kasnije donosi smrt onome koji gresi.

Takodje, ovi sudovi danas mogu biti najavljeni preko proroka koje Bog podize da obaveste covecanstvo o njihovom nastupanju, ali i da pozovu covecanstvo da napuste greh kako bi ove sudove izbegli.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
1.Slazem se

2.Opet taj bog sedi skrsenih ruku dok sotona radi sta hoce.

3.Iako je znao da ce ljudi zgresiti (ako je sveznajuci bog )i takve nas je stvorio kaznjava nas cak i neduzne ubija zbog tudjih grehova.

Kako god da okrenes, po tvojoj veri mi smo deo okrutnog eksperimenta koji izvrsava tvoj bog.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne, nego vekovna borba izmedju dobra i zla, izmedju Boga i sotone, gde se pred coveka svakoga trenutka stavlja mogucnost izbora, da odabere ili sluzbu Bogu sto bi ga stavilo pod njegovu zastitu, ili sluzbu sotoni, gde su covekov zivot i njegov opstanak kako na ovom svetu tako i sto se tice vecnosti - pod znakom pitanja.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Ne postoji borba izmedju svemoguceg bica i nekoga drugog, ako je bog svemoguc on moze da resi taj problem u sekundi.
E sad se postavlja pitanje zasto to ne radi, zasto dopusta da sotona i dalje deluje na ljude i da njihov opstanak dovodi pod znak pitanja.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Evolucija savrseno objasnjava moralno ponasanje ljudi i ostalih zivotinja. Kada je nasa vrsta nastala, pre otrpilike 200 000 godina, svi smo ziveli u malim plemenima, i svi ljudi na koje bi naisli bi bili rodjaci sa kojima delimo vecinu nasih gena, ili neko koga mozemo da iskoristimo da posaljemo te gene dalje niz generacije. Bilo je od izuzetne vaznosti saosecati se sa drugima, to i objasnjava zasto bi vecina ljudi bez problema dala svoj zivot za brata, sestru ili rodjeno dete. Problem za vernike nastaje kada nadjemo druge vrste sisara (a i drugih zivotinja ) koje se ponasaju mnogo bolje od nas, na primer Bonobo, sa kojim delimo skoro 100% genetskog materijala, nikada nije zabelezeno agresivno ponasanje ili ubistvo izmedju sebe kod ove vrste, sve se resava na miran nacin, ispade da je taj primitivni majmun sa drveta moralnije bice od bozije dece.

Ne slazem se iz prostog razloga sto sam ja recimo spreman da dam svoj zivot za majku da je odbranim, koja je recimo stara i ne moze vise da ima potomstvo, o kakvom produzetku gena i nasledja onda govorimo ako cu ja u tom slucaju da umrem i necu produziti vrstu, a jedini sam potomak. Skroz nelogicno ponasanje ako se posmatra u primeru evolucije?

Natrag