Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U pravu si, nemam argument za tebe ako bi dao svoj zivot za vanzemaljca, mozda ocekujes neku nagradu koja ne postoji ( kao sto i jeste slucaj ).

Niko ne moze da izokrene sopstvenu svetu knjigu kao vi :D Detaljna uputsva se nalaze u bibliji u kojima se daju instrukcije za kaznjavanje robova fizickim nasiljem, i ti meni ovde kucas da je bog bio protiv toga. I ne samo da se ne zabranjuje, nego se preporucuje.
SVao ko je ikada drzao robove je mogao za to da nadje opravdanje u bibliji, i ne samo za to, nego i za genocide i ostalo, i posle kazete da odatle izvlacimo nas moral, neverovatno. Cak i da su naredjivali da se lepo ophode prema robovima, ropstvo je ropstvo.

Opet pricas bez veze. Ne ocekujem nikakvu nagradu, uopste, da je to bice ruzno i da ima pipke i 20 prstiju i sta god, ja bi ga spasao, jel mi je drago da spasem nesto sto je vredno i nesto sto je plemenito u sustini, i ima ljubav u srcu, i ako ce to bice nastaviti svoje potomstvo, a ljudi nestati sa lica zemlje opet bi to ucinio, jer je to nesto dragoceno da jedan takav plemenit zivot postoji..
Bas me briga da li cu ja preziveti, makar umro zauvek to bi ucinio..

U vezi ropstva. I ti si rob premda toga nisi svestan. I savremeno drustvo je ropstvo, kada odes na posao pa radis za ''gazdu'' , ti nisi slobodan uopste.. Ne izvrcem ja bibliju nego je ti nisi citao, ondnosno citao si argumente na evolucionistickim i sl. sajtovima, koji nastoje da omalovaze bibliju i opisu je kao knjigu punu genocida, krvoprolica i sl. pa sad imas predrasude. Da li si ikada pokusao da je citas , a da zanemaris te unapred stvorene ideje i predrasude koje vec imas? Da stvarno pokusas da proniknes u sustinu njene poruke? Nista te ne kosta da pokusas?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Evolucionistici sajtovi ? Mislis na naucne sajtove verovatno, oni se ne bave religijom ,nego o stvarima koje mogu da se dokazu.
Sto se tice vanzemaljaca, nije bitno dal bi ga spasao, ti kazes da bi dao zivot za njega, sto nije normalno, ali suprotnosti postoje, ako postoje psihopate, moze da postoji i totalna suprotnost.

Mene niko ne moze da bije ako mu ne odradim nesto, kao sto je dozvoljeno u bibliji, a citao sam bibliju, i kad procitam uputstva za fizicko nasilje nad robovima to i citam, ne izvrcem onako kako mi se svidja.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Evolucionistici sajtovi ? Mislis na naucne sajtove verovatno, oni se ne bave religijom ,nego o stvarima koje mogu da se dokazu.
Sto se tice vanzemaljaca, nije bitno dal bi ga spasao, ti kazes da bi dao zivot za njega, sto nije normalno, ali suprotnosti postoje, ako postoje psihopate, moze da postoji i totalna suprotnost.

Mene niko ne moze da bije ako mu ne odradim nesto, kao sto je dozvoljeno u bibliji, a citao sam bibliju, i kad procitam uputstva za fizicko nasilje nad robovima to i citam, ne izvrcem onako kako mi se svidja.

Nisu to suprotnosti to su osecaji za pravudu, milost i ljubav koji ljudi imaju i ne mogu se objasniti...

Da to sam i mislio, citao si evolucionisticke sajtove i odatle si zakljucio da Boga nema, pored toga citao si i neke sajtove koji kritikuju bibliju i onda si uzeo da biblijom to potvrdis, to je tvoja namera kada citas bibliju. Da vec nadjes podrsku za ono u sta verujes. To se tako ne radi.. Kada ti neko soli pamet svo vreme ti polako pocinjes da verujes da je to tako, u tvom umu se formira odredjena slika, i ti pocinjes da razmisljas kako ti je receno. To se isto desava i sa nekim sektama a i u ovom slucaju.

Koje fizicko nasilje nad robovima, navedi mi stihove?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Ne postoje evolucionisticki sajtovi, evolucija se spominje na naucnim sajtovima, na kojima se ne spominje religija.

When a man strikes his male or female slave with a rod so hard that the slave dies under his hand, he shall be punished. If, however, the slave survives for a day or two, he is not to be punished, since the slave is his own property. (Exodus 21:20-21 NAB)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne postoje evolucionisticki sajtovi, evolucija se spominje na naucnim sajtovima, na kojima se ne spominje religija.

When a man strikes his male or female slave with a rod so hard that the slave dies under his hand, he shall be punished. If, however, the slave survives for a day or two, he is not to be punished, since the slave is his own property. (Exodus 21:20-21 NAB)

Da naucni sajtovi, ja ih zovem evolucionisticki, zato sto svi oni propagiraju evoluciju, neces naci ni jedan naucni sajt da je protiv evolucije ili da ima neku drugu teoriju o postanku..

Dobro jeste, ruzno zvuci. Ali po mom misljenju, i sto je u skladu sa biblijom, ljudi onog vremena su bili, blago receno varvari. Bog je nastojao da im da smernice u ovom stihu, da ne smeju da zloupotrebljavaju svoju moc. Pokusavao je to da ublazi.

Kaznjavanje bicevanjem je u ono vreme bio uobicajen metod kaznjavanja, i na to se gledalo kao na nesto normalno. E sad ti ces reci zasto Bog to nije zabranio odmah, nemozes ti zlog coveka pretvoriti u dobrog tako lako, to je proces. I mi vidimo kroz celu bibliju, da je Bog coveka postepeno ucio kako treba da se ponasa.. Kada su pitali Isusa ''a zasto nam je Mojsije rekao da to radimo'' , on je odgovorio: ''To vam je bilo dozvoljeno zbog okorelosti vasega srca'' , odnosno njihovo srce nije jos bilo spremno na takvu promenu , zato su im neke stvari bile dozvoljene neko vreme, sto ne znaci da je Bog to podrzavao. Vec im je u pocetku dao samo smernice kako to da ublaze.

Isti ti je slucaj i sa recimo incestom, u pocetku Bog je to dozvoljavao, da bi nakon nekog vremena to zabranio. Citaj malo bibliju redom..

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Problem je u tome sto bog iz biblije nikada nije ni zabranio ropstvo, niti promenio zakon napomenuvsi da se od sada zabranjuje nasilje nad robovima, i svako ko zeli da pratikuje ropstvo, moze da nadje opravdanje u bibliji. Za sve dobre pasuse iz biblije, moze da se nadje isto toliko losih , tako da je apsurdno pricati da su to moralne knjige.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Problem je u tome sto bog iz biblije nikada nije ni zabranio ropstvo, niti promenio zakon napomenuvsi da se od sada zabranjuje nasilje nad robovima, i svako ko zeli da pratikuje ropstvo, moze da nadje opravdanje u bibliji. Za sve dobre pasuse iz biblije, moze da se nadje isto toliko losih , tako da je apsurdno pricati da su to moralne knjige.

Ja sam ti naveo stihove iz novog zaveta iz poslanice filimonu gde apostol Pavle moli svog prijatelja da svog roba primi kao ''Brata u Hristu'' : ''Ne vise kao roba,nego vise od roba, brata ljubaznog,..i po telu i u Gospodu. Ako dakle drzis mene za svog drugara, primi njega kao mene, ako li ti u cemu skrivi, ili je duzan to na mene zapisi...'' (filimonu 16-18).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Upravo o tome ti pricam, ti nadjes pozitivan citat, ja naidjem na ovaj

Ako se ne varam, ovo je sam Hrist izjavio

Luke 12:47-48 NLT - “And a servant who knows what the - Bible Gateway

Ne mozes ovaj stih upotrebljavati u istom kontekstu, kao kada ga primenjujes na ljudske robove. Isus ovde ne govori o robovima, vec o ljudima koji ce biti kaznjeni prema svojim delima i kojima ce biti pravedno sudjeno. I upotrebio je pricu koja je ljudima onog drustva bila poznata, jer je jos vladao robovlasnicki sistem, da bi im opisao nebesku stvarnost. To ne znaci da to tako jeste zapravo u stvarnosti.. Rec ''rob'' u kontekstu sluzenja Bogu nema isto znacenje kao ''rob'' na zemlji. Mi smo slobodna bica i Bog zeli da mu sluzimo iz ljubavi, zapravo to je pogresan izraz ''rob'' jer mi mu ne sluzimo, ne postoji nesto kao ''robovati Bogu'', zapravo mi mu samo odajemo hvalu i slavu zato sto nas je stvorio. Njemu nisu potrebne sluge da ga posluzuju.. Mi smo prema bibliji ''njegova deca'' a ne ''robovi''.

Ta rec koja se ovde upotrebljava u nasem prevodu za ''bice bijen'' i u grckom i u engleskom se prevodi kao bice ''kaznjen''.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Ocigledno je da pocinjes da pricas kao Laodikeja, jasne stihove menjas onao kako ti odgovara, u datom citatu se spominje kaznjavanje cak i onih koji nisu ni znali da rade nesto pogresno, jel to pravda ? I to spominje cak sam Isus.
To nije ni cudno, jer po Hriscanstvu, kaznjavanje onih koji ne rade nista lose je OBAVEZNO, ako uzmemo u obzir da vecina ljudi nece biti spasena zato sto su verovali u drugu religiju, ili nisu imali prilike da se lepo upoznaju sa hriscanstvom.
I pored svega toga vi pricate da on zeli da mu sluzimo iz ljubavi, ali ako odbijemo to ceka nas vecna propast, ne znam kako ne vidite da to sto pricate nema ni malo smisla.

Natrag