Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Sve sto sam ja rekao je tacno, i ni jedan hriscanin ne moze da pobije, koliko god ti zeleo da se ropstvo ne nalazi u bibliji, nalazi se, zajedno sa uputsvima za fizicko nasilje nad robovima, sam si i priznao to, rekavsi da ruzno zvuci, zamisli kako je zvucalo ljudima koji su bili robovi nad kojima se to nasilje izvrsavalo.
Da bi izbegli boga iz starog zaveta, hriscani se hvataju za dobrog Hrista, ali u bibliji mozemo naci mnoge pasuse koji pokazuju da ni on nije bio bas dusa od coveka, kad je govorio da ko njega ne prati ide u vecni oganj ili kada je podsecao fariseje da su zaboravili stare zakone u kojima se napominje da neposlusnu decu treba ubiti, i da je on dosao da ispuni stare zakone a ne da ih unisti.
Nikada nece cuti ni jednog vernika koji govori o tome, niti popa koji govori realno o svemu tome, jer kad bi u crkvi krenuli da spominju i losu stranu Mojsija na primer, ljudi bi mozda dobili drugaciji utisak.

Ti bar kazes da se nece suditi ljudima koji nisu znali ( mislimani budisti i kompanija ), sto te bar stavlja ispred vecine koja govori suprotno.

Imam jos jedno pitanje za tebe, mogu da odgovore i ostali, da se nadjes u Avramovoj situaciji, da ti bog naredi da zrtvujes svoje dete za njega, naravno u tom trenutku ne bi mogao da znas da li je ozbiljan ili ne, da li bi ga poslusao ?

Ti ne shvatas da ja ne pobijam nista, jednostavno govorim ono sto i sama biblija kaze. Da si u pravu i da tumacis te stihove ispravno ja bi se slozio sa tobom, ali to sto pricas jednostavno nije tacno u kontekstu biblije.. Bilo bi ti jasno kada bi zaista proucio bibliju. Biblija se ne cita kao roman, vec se proucava..
To sto u SZ postoje uputstva za ophodjenje prema robovima, je iz razloga da se to ublazi pre nego sto dodje Isus Hrist i donese punu istinu o Bogu, to se u bibliji svo vreme napominje, da ce se tek kasnije otkriti puna istina. Njima nije bilo moguce da prihvate sve u tom trenutku, zbog tvrdoce srca.. To za vecni oganj, ne mogu reci definitivno jer jos to istrazujem, ali evo Laodikeja ce ti reci da pakao u bibliji ne postoji, mozda je i u pravu, on ce ti reci vise o tome.. Gde je Hristos rekao da neposlusnu decu treba ubiti, gde??? To sto je rekao da je dosao da ispuni zakon, odnosi se na prorocanstva, jel su jevreji delili bibliju na tri dela ''zakon,pisma i proroke'' on je dosao da ispuni prorocanstva iz ta tri dela biblije, a ne da ispuni zakon tj. izvrsi u tom smislu da treba nekog ubijati. Stari zavet isto tako stavlja ''milost'' ispred zakona, i svako kamenovanje i osuda je prvo razmatrano na sudu posteno. To za muslimane i budiste i dr. ne tvrdim ja vec biblija...

A za Avrama, kaze se da je Avram znao sta je Bog zeleo, ''I Avram verujuci da je Bog spreman i iz mrtvih vaskrsnuti, prinosase svog sina na zrtvu'' . Avram je verovao da Bog to ipak ne misli ozbiljno, i da ce vaskrsnuti njegovog sina ,zato je i poslusao.. A to je jedan jedini slucaj kada Bog trazi nesto takvo, sto je ustvari slika zrtvovanja Isusa Hrista(biblija nam to kaze jasno na drugom mestu), i Bog je zeleo da Avram a i svi ljudi na ovoj planeti shvate, koliko je to strasno i tesko bilo i za samog Boga.. kada je nameravao da preda svog jedinog sina da bude ubijen zaradi spasenja citavog covecanstva.. On je zeleo da Avram shvati koliko je to strasno i da mu objasni sta je sam nameravao da ucini u buducnosti..

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Laodikeja moze slobodno da prica da se u bibliji prica da pakao ne postoji, ali Isus jasno spominje vecni oganj u par situacija, morao bi da izvrne njegove reci da bi to pobio.

Stari zavet ne stavlja milost ispred zakona, a cak i da stavlja zakon je bio krajnje bolestan ( legalizacija ubijanja neposlusne dece , homoseksualaca, ljudi koji rade na zabranjene dane, proroka i tako dalje ).

Sto se tice Hristovog podsecanja na bolestan zakon masakriranja dece, i ja sam se iskreno zacudio kad sam naisao na to dok sam citao novi zavet.

Mozes naci ovo i u svojoj kopiji novog zaveta. Isus kritikuje fariseje zbog zaboravljanja tog zakona, da su zamenili boziju rec svojom tradicijom.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Laodikeja moze slobodno da prica da se u bibliji prica da pakao ne postoji, ali Isus jasno spominje vecni oganj u par situacija, morao bi da izvrne njegove reci da bi to pobio.

Stari zavet ne stavlja milost ispred zakona, a cak i da stavlja zakon je bio krajnje bolestan ( legalizacija ubijanja neposlusne dece , homoseksualaca, ljudi koji rade na zabranjene dane, proroka i tako dalje ).

Sto se tice Hristovog podsecanja na bolestan zakon masakriranja dece, i ja sam se iskreno zacudio kad sam naisao na to dok sam citao novi zavet.

http://www.biblegateway.com/passage/?search=matthew 15:1-9

Mozes naci ovo i u svojoj kopiji novog zaveta. Isus kritikuje fariseje zbog zaboravljanja tog zakona, da su zamenili boziju rec svojom tradicijom.

Znam za to. To su bili gradjanski zakoni jedne drzave Izrael, koja je imala teokratsko uredjenje, u kojoj Bog ima pravo da pogubi nekog ako smatra da se takva osoba nece promeniti i da za nju ne postoji nada u buducnosti da se promeni..
Stavise to je opravdano ako ce se time sacuvati zdravlje vecine i svetost naroda u globalu..
Problem sa savremenim drustvom je upravo taj sto se takvi prestupi ne kaznjavaju uopste. Evo ti primer sta se desava kada popustis takvim degradirajucim postupcima:
U savremenom drustvu imas narkomane, u pocetku su na njih gledali sa prezirom, proganjali su ih maltretirali i sl. ali onda su oni rekli ''nemojte da nas dirate mi smo dobri , mi nikog ne ugrozavamo, evo mi cemo sedeti ovde u ovom cosku i drogirati se i nikog necemo dirati''..
Problem je nastao kada su se ti narkomani osilili zbog sve vecih prava, i poceli su nasu decu da nagovaraju da rade to isto, da se drogiraju, da prodaju drogu i sl..
I sta se vremenom desilo, eto kad dozvolis takvima da setaju ulicama, danas imas da se svi mladi sve do jednog drogiraju, puse marihuanu, alkoholisu se i spricaju u ruku. Mi danas imamo jedno bolesno drustvo..
Da ne govorim o prostitutkama, i drugim zalosnim stvarima..

Razlog zasto su ovakvi zakoni postojali u Izraelu je da se sacuva zdravlje nacije.. Nije to neki sadisticki Bog kakvog ga ti predtavljas. On zeli svetu naciju, cistu drzavu bez greha , bez bolesti, ispunjenu normalnim zdravim ljudima, koji ce voleti jedni druge..
Ako nesto ugrozava taj poredak i preti da zatruje celu naciju, on je dozvoljavao da se ta osoba ukloni..

A to sto pricas o kaznjavanju dece, nije onako kako tvrdis jer nisi citao kompletan stari zavet:
Kada je u starom zavetu neko ''opsovao majku ili oca'' oni bi ga prvo doveli pred staresine i tom prilikom prvo bi mu dali sansu da se promeni,ako se dete ne bi pokajalo i promenilo svoje postupke, tek posle dugo vremena ako bi on ustrajao u svojim zlim postupcima, oni bi ga kamenovali sto je bio cin smrtne kazne..
Problem sa tobom i sa onima koji slicno razmisljaju je sto vi na zivot gledate kao na nesto gde sve treba da bude dozvoljeno i da se svako moze ponasati kako zeli, gde za zlo ponasanje neci biti kazne.. E pa zato imas bolesno drustvo danas..

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Ne znam ko je bolesniji, onaj koji zeli takve zakone i pravda ih ili onaj koji ih se gnusa.
Bog nas stvori gresne, a onda ko zgresi bude masakriran, za smesne stvari, na primer supljanje grancica na zabranjen dan ili ovo sto sam naveo.
Drugo, u zakonu ne pise ( niti je Hrist naveo ) da toj deci treba dati sansu pokajanja, nego je jasno sta pise, sta vise to nije ni cudno, jer svi znamo kako su provorodjencad egipt zavrsila, ili celi narodi nad kojima je vrsen genocid, a samo nevine zenske osobe su postedjene, i to samo zenske ( svi znamo zbog cega ).
Svemoguci bog nije trebao da stvara gresan narod ako je za to kazna masakr.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne znam ko je bolesniji, onaj koji zeli takve zakone i pravda ih ili onaj koji ih se gnusa.
Bog nas stvori gresne, a onda ko zgresi bude masakriran, za smesne stvari, na primer supljanje grancica na zabranjen dan ili ovo sto sam naveo.
Drugo, u zakonu ne pise ( niti je Hrist naveo ) da toj deci treba dati sansu pokajanja, nego je jasno sta pise, sta vise to nije ni cudno, jer svi znamo kako su provorodjencad egipt zavrsila, ili celi narodi nad kojima je vrsen genocid, a samo nevine zenske osobe su postedjene, i to samo zenske ( svi znamo zbog cega ).
Svemoguci bog nije trebao da stvara gresan narod ako je za to kazna masakr.

Prvo Bog nas nije stvorio gresne, vec savrsene, to znas i sam, ne znam kako mozes tako ocigledno da izokreces stvari.. zasto to radis???
Drugo u tom istom tekstu tog zakona u starom zavetu, koji je Hristos citirao se kaze da im treba dati sansu pokajanja, pa ako se dete pokaje i promeni postupke onda mu oprostiti, sve je onako kako sam napisao..jel sad treba da ti citiram tekst, zato sto ti ne zelis da prihvatis cinjenice?
A sto se tice tog zakona o kaznjavanju dece, on se retko prienjivao doslovno u istoriji. Isto tako i zakon o preljubi. Eto imas primer Josifa koji je posumnjao da je Marija trudna sa drugim muskarcem, pa je odlucio da je ne prijavi jer ju je voleo... To se retko desavalo, a ako se desavalo prvo je sve islo na sud, i bez suda se nista nije desavalo, i bez dokaza..

I danas imas zakone u americi koje prestupnike salju u smrt na elektricnu stolicu, pa niko za njih ne kaze da su varvari ili ubice a jos manje da su nedemokratska zemlja...

To sto pricas za zene da su ih sacuvali u zivotu zbog toga, ako su ih uopste sacuvali, jer je poznato da su sve potirali pred sobom, su stvarno gluposti, ako su nekog ostavili u zivotu ostavili su zene i decu, jer su majke trebale da odhrane tu decu i da ih doje, ako nece one ko ce, a deca nisu bila kriva..
Ako su neke gradove unistili sve sa decom i zenama, to su opet bili slucajevi kada je Bog procenio da takav narod nema sanse da postane bolji, pa cak ni deca kada bi odrasla, jer geni su ipak geni i prenose se s generacije na generaciju i mozda neki narodi prirodno imaju tendenciju da cine zlo...
A kada je Izrael prolazio kroz neku teritoriju prvo je ponudio mir tom narodu, ako nisu prihvatili, onda im je Bog dozvolio da ih napadnu. Sad treba da ti pricam istoriju....

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Kako nadjes nacin da opravdas svaku strahotu, kad bog ubija decu to je jer su nasledili lose gene svojih roditelja, pa jel su deca tu kriva ?
Drugo, cak i ako odbacimo naucno objasnjenje i prihvatimo bajku o adamu i evi, zar nije samo njih stvorio savrsene, svi koji su dosli posle su nasledili greh valjda, ili se varam ?
I trece, jasno pise u bibliji da su ostavili u zivotu samo zenske device za sebe.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa sta vredi da ja odgovaram kad ces ti uvek naci izgovor, tvrdis da ja nalazim nacin da opravdam Boga, ali ti neprestano pokusavas da opravdas sebe i svoje neverovanje..
Kada sam govorio za tu decu, nisam stigao da zavrsim konkretno o tome. Deca mogu biti i mala, nesvesna, a mogu biti i odrasla 7-18 god, stvar je u tome sto deca vec tada u tom periodu poprimaju karakteristike svojih roditelja, ako su roditelji bili zli, onda ce i ona to postati, pogotovo ako ih neko usvoji, ona ce znati sta su jevreji ucinili njihovim roditeljima i iz revolta ona namerno nece hteti da slusaju i ponasaju se ispravno. To se i danas desava sa decom koju usvoje. Po mom misljenju zato ih i nisu ostavljali u zivotu.. A to bi bila i patnja po samu decu.. U zivotu su eventualno ostavljali decu koja su jos sisala, jer za njih je jos bilo sanse..
Ti ocigledno ne mozes ni da zamislis kakavi su ljudi varvari bili u ono vreme i kakva su sve zla dela cinili.. Ubijali, silovali, prinosili svoju decu na zrtvu, pili krv, vadili srce svojoj deci prilikom zrtvovanja. Kad bi to mogao da zamislis, onda bi mogao i da razumes zasto je Bog naredio da se ti narodi uniste.. I postupci koje je Bog ucinio, bi bile zaista male stvari u poredjenju sa strasnim stvarima koje su ti narodi cinili..
A jevreji ako su i cinili neka zlodela, rekao sam da su i oni bili zlog srca, ali Bog je njih odabrao, jer su bili najmanje iskvareni.. I sad ako hoces da im nadjes manu , hoces pronaci ces im 1000 mana, ali to nije nista u poredjenju sa tim sta su drugi narodi cinili u to vreme..
Bog je verovatno i zazmurio na neke njihove propuste, jer je imao svoje planove, to sto si rekao da su ostavili neke zenske device za sebe, nisi mi naveo citat pa da proverim, mozda i nije bilo tako.. Gde si to procitao?
Svejedno njih je odabrao, i vaspitavao ih polako. Ne mozes ti od zlog coveka naciniti dobrog tako lako, za to treba vremena..
Pa eto i Noje se u bibliji opio, iako to ponasanje nije dozvoljeno Bozjem coveku, Bog mu nista nije rekao, ali kasnije je to zabranio.. Bog je svoj narod postupno ucio tokom vekova, to se vidi u celoj bibliji. I ne mozes ti onda optuzivati Boga za njihova zlodela..
A vidimo da je i njih kaznjavao, jer svi koji su napustili egipat nisu usli u obecanu zemlju, jer su bili zli, nego tek njihova deca su usla..

To sto kazes, jeste ljudi su nasledili greh od Adama i Eve, ali Bog je coveka stvorio savrsenim. Buduci da poznaje njihovu konstrukciju i ljudsko srce, on tacno zna do koje mere moze da ih kaznjava, i sta su oni kao gresnici u stanju da ispune, a sta ne. Nece ih kaznjavati za nesto sto nisu u stanju da ispune.. To sto pricas za sitnice i nekakvo skuplanje grancica je verovatno zakon o suboti, koji su jevreji pogresno razumeli, i onda fanatizam dovodi do toga da ljude kaznjavaju prakticno ni za sta. A to je slucaj kroz celu bibliju, sa svim zakonima, pa i tim ratovima koje spominjes, zloupotreba i nerazumevanja onoga sta je Bog rekao i njegovih zakona, je bilo na sve strane, ali za to nemozes kriviti Boga, vec ljude koji su te zakone primenjivali pogresno..

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Ja ne pravdam sebe, jer nemam potrebu da se pravdam, nista nisam skrivio niti bilo kome cinim zlo.
Nisam nigde procitao da su ostavljali prvorodjencan egipta ili decu od bilo koge drugog plemena koje su masakrirali dok su jos sisala, a i nemoguce je da bi svako dete u plemenu odraslo u ubice.

\biblegateway.com/passage/?search=Numbers+31%3A7-18&version=NLT

Znaci kada je covek uhvacen da skuplja grancice subotom, i odveden pred mojsija, nakon cega je ovaj naredio da se odma kamenuje do smrti, tu mojsije nije primenjivao zakon kako treba, iako u zakonu pise da treba to da uradi?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

U bibliji se spominje večni oganj, ali ne kao mesto u kome će se grešni večno mučiti, već je oganj nazvan večan jer donosi rezultate večnog uništenja greha, greh će biti uništen za večnost i neće se više nikada pojaviti.

Izraz večan u bibliji nema tu formu da bi pokazao trajanje nečega, već posledice samog čina.
Tako se u bibliji spominje VEČNI SUD, VEČNI OKOVI..itd.
Ovo ne znači da će nešto večno trajati - sudjenje ili okivanje ili držanje u okovima, već je u pitanju funkcija koja donosi večne rezultate, a to je osuda greha i njehovo iskorenjivanje kroz čitavu večnost.

To je odgovor.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Ja ne znam dal vi primecujete da svemu sto zvuci cudno u bibliji, vi morate da bacite ogromno objasnjenje, zasto bog nije milslio tako nego ovako i slicno. Da ta knjiga ima veze sa bogom, ne bi joj trebala posebna tumacenja, ja kad procitam da je odobreno cak i zatrazeno drzanje robova meni je tu sve jasno, ali vi morate da napisete celu knjigu da bi objasnili da nije bog bas tako mislio.
I jos nesto, mene nista vise ne ubedjuje u to da su hriscanstvo i judaizam ljudski izmisljene religije nego citanje biblije, nista ne moze ni da pridje bibliji u ubedjivanju da te stvari nisu tacne. Tvorac stotina milijardi galaksija staje na strane u ratovima malih plemena obicnih sisara, uz to je i ljubomoran i trazi da mu se prinose zrtve ( bikovi koze i tako dalje ), nista ne moze biti smesnije i neverovatnije od toga, i jasnije izmisljeno.

Natrag