VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bibliji ne treba ljudsko proizvoljno tumacenje ubaceno spolja, vec biblija samu sebe tumaci u kontekstu.
Takodje, u tumacenju biblije mora se koristiti literarni i istorijski kontekst, odnosno poznavanje Jevrejskog i Grcki originala, i istorijskih cinjenica i prilika i zakona koji su vladali u vreme kada se odredjeni dogadjaj zapisan u bibliji dogodio.
Isto tako - ko je, za koga i zasto napisao odredjeni tekst ili dao izjavu.

Ako se sve ovo ne primeni u tumacenju, onda tumacenje postaje proizvoljno, i ne moze se uzeti u obzir, i nevalidnost takvog tumacenja se lako raspoznaje i ne prolazi test gore pomenutih filtera provere.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
OK, znaci kad mojsije naredi da se poubija ceo narod zajedno sa svom muskom i zenskom decom, samo da se zenske device ostave u zivotu za potrebe njegovih vojnika, ja znam sta je on tu mislio, i to nije moje tumacenje, nego logika.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja ne pravdam sebe, jer nemam potrebu da se pravdam, nista nisam skrivio niti bilo kome cinim zlo.
Nisam nigde procitao da su ostavljali prvorodjencan egipta ili decu od bilo koge drugog plemena koje su masakrirali dok su jos sisala, a i nemoguce je da bi svako dete u plemenu odraslo u ubice.

\biblegateway.com/passage/?search=Numbers+31%3A7-18&version=NLT

Znaci kada je covek uhvacen da skuplja grancice subotom, i odveden pred mojsija, nakon cega je ovaj naredio da se odma kamenuje do smrti, tu mojsije nije primenjivao zakon kako treba, iako u zakonu pise da treba to da uradi?

Ha, pa ja mislio da je nesto nerazumljivo u pitanju :) , pa ako tebi ovo nije jasno, stvarno me mrzi da pisem, odgovor ti je u tekstu :)

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Jeste, zene su najvise krive, tako da masakrirajte i decake i muskarce i SVE zene sem nevinih, njih zadrzite za sebe.
Nije ni cudo sto se ova strana Mojsija ne spominje u crkvama ili u crtanim filmovima za decu :D

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jeste, zene su najvise krive, tako da masakrirajte i decake i muskarce i SVE zene sem nevinih, njih zadrzite za sebe.
Nije ni cudo sto se ova strana Mojsija ne spominje u crkvama ili u crtanim filmovima za decu :D

Sta ti tu nije jasno. Oni su sacuvali u zivotu starije zene sa decom. Medjutim te zene su bile prostitutke koje su ih odvratile od pravog Boga i naterale ih da postuju njihove Bogove. I zato je na njih i doslo zlo od Boga.. Zato se Mojsije razgnevio i rekao da pobiju sve te zene i musku decu, jer kao sto sam i rekao za musku decu: ''kakav otac takav i sin'', nije im bilo pomoci.
A te starije zene bi svakako ostavili za sebe, to im je bila namera kada su ih postedeli, jer su bili zlog srca.. Hteli su da bludnice sa njima, zato se Mojsije razgnevio na njih. I rekao da ako ce ostaviti neke zene u zivotu, onda neka ostave samo nevine device. Jer u ono vreme zena je bila pod vlascu muskarca, i tim nevinim devojkama se moglo vladati i nauciti ih da postuju muza, jer jos nisu poznale muskarca, i nisu bile toliko iskvarene da ih odvracaju od Boga.. Dok sa starijim zenama to nije bilo moguce jer su bile prostitutke..
Sve ovo ne znaci da je Mojsije ili Bog to odobravao. Jednostavno, stvar je bila u tome da ih te zene ne odvracaju od pravog Boga, i na to se u tom trenutku najvise obracala paznja...

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Objasnjenje "kakav otac takav sin " je nebulozno, jer ne moze da se odnosi na svakoga, i to svi znamo, a oni nisu pravili izuzetke. Sto se tice nevinih devojaka, znaci masakriras im rodbinu svu pred njima i onda ih zadrzis za sebe, ja ne mogu da zamislim nesto okrutnije i bolesnije od tog primera.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Objasnjenje "kakav otac takav sin " je nebulozno, jer ne moze da se odnosi na svakoga, i to svi znamo, a oni nisu pravili izuzetke. Sto se tice nevinih devojaka, znaci masakriras im rodbinu svu pred njima i onda ih zadrzis za sebe, ja ne mogu da zamislim nesto okrutnije i bolesnije od tog primera.

Ne mozes da zamislis zato sto nisi ziveo u ono vreme, i nisi svestan sta su se ta deca svega nagedala u svom narodu i kako su tu decu i nevine devojke prinosili na zrtvu svojim bogovima. Pa za njih je to bilo spasenje.
A to za izraz ''kakav otac takav sin'', verovatno se ni ja ne slazem sa tim, ali tako su onda verovali i mislili da je najbolje...

I jos nesto to za musku decu, kada bi odrasla ona bi se podigla protiv izraelaca jer bi znali svoje poreklo, a zene to nisu mogle...

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
I ja i ti znamo da je ta prica mogla da se zavrsi mnogo civilizovanije, postedeti sve nevine, i ako budu pravili probleme onda ih kaznjavati, a ne odma masakrirati sve sto se krece, i naravno devojke ne zadrzati za sebe. Mada dok pisem ovo ne mogu da verujem da neko moze da veruje da cela ova prica ima bilo kakve veze sa tvorcem svemira, zakona fizike i matematike, takvo bice sigurno ne bi obracalo paznju na ratove izmedju plemena sisara na ovoj jadnoj planetici.
Tu i dolazi hriscansko odbacivanje nauke, jer ona dokazuje da nase mesto u svemiru nije ni malo posebno, pa cak ni galaksija u kojoj smo, da ne pricam o delicima ove nebitne planete oko koje su se ta plemena borila.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
I ja i ti znamo da je ta prica mogla da se zavrsi mnogo civilizovanije, postedeti sve nevine, i ako budu pravili probleme onda ih kaznjavati, a ne odma masakrirati sve sto se krece, i naravno devojke ne zadrzati za sebe. Mada dok pisem ovo ne mogu da verujem da neko moze da veruje da cela ova prica ima bilo kakve veze sa tvorcem svemira, zakona fizike i matematike, takvo bice sigurno ne bi obracalo paznju na ratove izmedju plemena sisara na ovoj jadnoj planetici.
Tu i dolazi hriscansko odbacivanje nauke, jer ona dokazuje da nase mesto u svemiru nije ni malo posebno, pa cak ni galaksija u kojoj smo, da ne pricam o delicima ove nebitne planete oko koje su se ta plemena borila.

Mislim da nije moglo da se resi civilizovanije. Jednostavno oni su bili narod koji je u tom trenutku bio u prolazu, nisu imali vremena(niti su imali svoju teritoriju,drzavu i utvrdjene zakone), a nisu ni znali za nesto civilizovanije, jel su odrasli u takvom okruzenju.. Bili su nacija u stvaranju i naravno zlog srca i gresni, iako nesto bolji od drugih.
Naravno da ovo moze imati veze sa Bogom svemira. Jer da sam ja Bog, sada ovog trenutka bi pobio sve zle ljude na svetu i ostavio samo dobre.. Kada pomislim na sve strahote koje su takvi zli ljudi ucinili, mislim da ne bih imao milosti, niti bih se trudio da tamo nekog ubicu koji je pocinio stravicne zlocine, naucim da bude dobar, al eto Bog se trudio da nas necemu naci, i trpeo je neke stvari, sto opet pokazuje da je Bolji od nas.. Da li Bog ako postoji obraca paznju na ratove plemena i sisara , naravno da obraca paznju, jer u tim ratovima oni mogu da uniste jedno drugo, ali i citavu ovu planetu koju je on stvorio, i bas zato se i mesa...

A to sto kazes hriscanstvo ne odbacuje nauku, mozda je to cinilo ranije..
O planeti zemlji i njenom jedinstvenom polozaju u suncevom sistemu i preciznoj uskladjenosti u odnosu na daljinu sunca, nagib, te sve precizno podesene zakone termodinamike i zakone koji joj omogucavaju da podrzava zivot, mislim da verovatno znas i vise od mene... A sve to pokazuje da je bar za sada planeta zemlja jedinstvena u nasoj galaksiji..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Objasnjavao sam na nebitnost nase planete u svemiru, ratovi grupa sisara su jos nebitniji.

Sto se tice nase planete, samo u nasem solarnom sistemu postoji jos par mesta na kojem je zivot moguc, na primer Europa, jedan od jupiterovih meseca, ima tecnu vodu ispod zaledjene povrsine koju omogucuje gravitaciomna sila jupitera. Nije toliko potrebno da budes na jednistvenom polozaju od sunca na kojem smo mi. Drugo, samo u nasoj galaksiji postoji oko 300 milijaredi zvezda, nase sunce je samo jedno, tako da mozemo pretpostaviti da postoji jos mnogo slicnih planeta u nasoj galaksiji ( naravno nisam ni uracunao da sama galaksija je jedna od 100 milijardi u svemiru ).

Natrag