Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Ti citas ono sta zelis da citas, ja ne pravdam nicija dela, nudjenje svojih cerki za silovanje nije resenje ni za sta, samo je bolesno.

Cekaj, prvo napises da su gresi nasledjeni i da se radjamo sa urodjenim grehom a onda samo sklonost ka grehu, ne znas ni sam u sta verujes.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ti citas ono sta zelis da citas, ja ne pravdam nicija dela, nudjenje svojih cerki za silovanje nije resenje ni za sta, samo je bolesno.

Cekaj, prvo napises da su gresi nasledjeni i da se radjamo sa urodjenim grehom a onda samo sklonost ka grehu, ne znas ni sam u sta verujes.

Ne, ti istices ono sto ti se svidja da bi osudio Boga i njegove sluge a ne greh, jer tebi nije prioritet da osudis greh vec Boga, i spreman si da negiras sve dobro, a ono sto nije lose da prikazes kao lose.
To sto je ucinio Lot je bilo iz pravih pobuda.
U sustini to moze biti nesto lose da je ostvareno, ali Bog to nije dopustio jer je drzao sve konce u svojim rukama i sve je znao sta ce se desiti.

Radjamo se sa sklonoscu ka grehu, pa prema tome u trenutku rodjenja i ako nismo ucinili ni jedno gresno delo klica greha pa time i smrti je u nama.
Greh je vise od gresnog dela, on je stanje coveka, i prema tome mi se radjamo sa sklonoscu ka krehu, sto znaci gresni, i tu gresnost povecavamo tokom zivota konkretnim gresnim delima.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Pa mozda je bog znao, ali Lot nije, a i sam kazes da je to lose da je ostvareno, a Lot nije znao da ce bog da ih spasi, znaci on nije pravednik, nego covek koji nudi svoje cerke za silovanje.

Mora da bog mnogo mrzi taj greh kada dopusta da se svi radjamo sa tim, umesto da sredi situaciju on dopusta da se to nastavlja, samim tim mi nismo ni krivi za to sto radimo, takvi smo rodjeni, u startu gresni.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Veliki prasak nije dokazan, postoje neke indicije da je to bio pocetak, ali crveni pomak koji je i dokaz da se planete udaljavaju se takodje desava i kada objekat kruzi ili prolazi pored drugog objekta, dokazano. Sve se zasniva na posmatranju tog crvenog pomaka uz pomoc teleskopa, medjutim posmatrano sa zemlje svi objekti se udaljavaju od nje, nijedan se ne udaljava paralelno sa njom(ispada da je ona centar od koga se sve udaljava).. Problem je sledeci: ako postoje dva automobila koja se krecu u paralelnim pravcima u istom smeru, jednakim brzinama, a pored puta stoji covek u stanju mirovanja, onda ce taj covek reci da se automobili krecu, a on sam miruje, dok ce posmatraci iz automobila smatrajuci da su u stanju mirovanja reci da se drugi automobil pored njih ne krece a covek da.. Tako da sve je to nesigurno, dok mozda eksperimentalno ne uspeju da dokazu. A da ne pricam o tome kako ti infracrveni teleskopi funkcionisu, i da boje koje dobijamo sa njih su proizvoljne, onako kako ih tumaci softver u kompjuteru(sve te predivne boje i galaksije koje vidimo su samo zamisljene)..
Stephen Hawking moze samo da teoretise o vremenu, mozda jeste najpametniji naucnik danas, ali vreme je konstanta koja se nemoze dokazati, ne zna se zapravo ni sta je vreme(ne postoji formula), da li je to nesto imaginarno sto ljudi zamisljaju, ili je povezano sa brzinom kretanja objekata i medjusobnim rastojanjem, vreme nije jednako za svakog posmatraca niti je jednako u svim delovima svemira, vreme je relativno u zavisnosti gde se nalazis, kao sto je tvrdio Ajnstajn..
Kako god, on sve i da hoce ne moze izbeci cinjenicu da je nesto moralo oduvek postojati, a da to nesto nema uzrok svog nastanka, odnosno da nije stvoreno.. Nesto je oduvek moralo postojati, da li je to vecno bice, vecna materija, ili kao sto danas teoretisu da je univerzum poceo beskrajno gust u singularnosti velikog praska... Sve jedno, nesto je oduvek postojalo i bilo zacetak, bilo da je to kosmicko jaje ili nesto drugo...

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa mozda je bog znao, ali Lot nije, a i sam kazes da je to lose da je ostvareno, a Lot nije znao da ce bog da ih spasi, znaci on nije pravednik, nego covek koji nudi svoje cerke za silovanje.

Mora da bog mnogo mrzi taj greh kada dopusta da se svi radjamo sa tim, umesto da sredi situaciju on dopusta da se to nastavlja, samim tim mi nismo ni krivi za to sto radimo, takvi smo rodjeni, u startu gresni.

U pitanju su pobude iz kojih se nesto cini, svaki komentar je u tom slucaju suvisan.
U suprotnom primenjuju se Hristove reci koje je izreao o sitnicarenju u odnosu na sustinu:

"Fariseji i licemeri..vodje slepih koji ocedjujete komarca a kamilu prozdirete" ( Matej 23. 24 )

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
mire To o cemu pricas je doplerov efekat, i to jeste dokazano, ali to ide u prilog velikom prasku, ne ide protiv njega.
Sto se tice zemlje kao centra, odakle god da u svemiru pogledas, videces da se grupe galaksija odaljavaju jedne od drugih sve vecom brzinom, tako da odakle god da pogledas, ti si centar svog horizonta, znaci ili je svako mesto centar, ili nijedno.
Spominjes da su boje koje dodaju nebuilama i galaksijama izmisljene, to su boje koje oznacavaju odredjene hemijske elemente, nase golo oko ne moze da prepozna razliku, na primer helijum smo prvo otkrili u suncu pa tek onda na zemlji.

Drugi deo posta je cisto nagadjanje, najbolji fizicari trenutno rade na tim problemima ( a i oni sami priznaju da kvantnu fiziku niko ne moze skroz da razume ) i niko ne moze da bude siguran u odgovor, mozda ga nikada necemo ni dobiti.
Jedno je sigurno, ljudi koji kazu da znaju odgovor, ispadaju iz price odmah.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
mire To o cemu pricas je doplerov efekat, i to jeste dokazano, ali to ide u prilog velikom prasku, ne ide protiv njega.
Sto se tice zemlje kao centra, odakle god da u svemiru pogledas, videces da se grupe galaksija odaljavaju jedne od drugih sve vecom brzinom, tako da odakle god da pogledas, ti si centar svog horizonta, znaci ili je svako mesto centar, ili nijedno.
Spominjes da su boje koje dodaju nebuilama i galaksijama izmisljene, to su boje koje oznacavaju odredjene hemijske elemente, nase golo oko ne moze da prepozna razliku, na primer helijum smo prvo otkrili u suncu pa tek onda na zemlji.

Drugi deo posta je cisto nagadjanje, najbolji fizicari trenutno rade na tim problemima ( a i oni sami priznaju da kvantnu fiziku niko ne moze skroz da razume ) i niko ne moze da bude siguran u odgovor, mozda ga nikada necemo ni dobiti.
Jedno je sigurno, ljudi koji kazu da znaju odgovor, ispadaju iz price odmah.

Nisam rekao da je zemlja centar svemira, to pricaju kreacionisti, ali problem je, i dao sam ti primer, sto mi ceo svemir posmatramo iz jedne tacke, tako da nas pogled uopste ne mora biti ispravan, jer odakle god da gledas videces drugacije, a mi smo samo jedna tacka u univerzumu. Dokazano je da crveni pomak nastaje i ako planete kruze, znamo da galaksije kruze oko svog sredisnjeg dela. Sta ako sve galaksije i ceo univerzum kruzi oko nekog sredisnjeg dela u svemiru i onda se samo cini da se udaljavaju?? Upravo zato taj ''crveni pomak'' sto primamo ne mora biti tacan. A da ne pricam o tome da mi ustvari ne gledamo svemir u sadasnjosti vec u proslosti, kakav je bio pre milijardu godina. Jel svetlost ne stize na zemlju trenutno.. Problem i nije skroz u tome, nego sto se udaljavaju samo galaksije, ne udaljavaju se pojedinacne planete, jedna od druge.
Neko je dao primer sa balonom, ako nacrtas na njemu galaksije i planete, onda bi se pri naduvavanju balona te galaksije izduzivale, a svemir funkcionise slicno, medjutim to se ne desava.. I trebalo bi po toj teoriji planete da se udaljavaju jedna od druge, jer svemir se siri u svim pravcima, ili nikako?

I jos nesto, zar bi zaista bilo neobicno da mi normalno kruzenje galaksija oko njenog centra, detektujemo kao ''udaljavanje'', pa mi ne posmatramo svemir iz iste tacke, sve je moguce.. Mi smo negde na kraju mlecnog puta..
Razmisli malo, planeta zemlja se okrece, nasa galaksija se okrece ko zna koliko kilometara u sekundi, ako se neka galaksija koju posmatramo okrece u suprotnom pravcu ko zna koliko brzo, zar mi njeno okretanje necemo videti kao udaljavanje?

To o bojama, pa ti stvarno mislis da je svemir toliko saren? :)
Te boje nastaju onako kako ih softver analizira, ako su oni rekli softveru da plava boja znaci hladno i da je to voda, on ce je i interpretirati tako. Mi ne mozemo biti sigurni da zakoni na zemlji vaze i u dubokom svemiru, i da je sve sto taj racunar interpretira tacno, zato ja na to gledam kao na crtani film a ne realan snimak :)
Slicno ti je i sa ultrazvukom, dok on zaista moze otkriti i ''videti'' prave probleme u organizmu, isto tako ponekad moze da ne pronadje nista, jer to nije prava i realna slika..

O zadnjem delu posta, ja samo kazem, To sto Stephen Hawking kaze da ''ne mozemo pitati sta je bilo pre velikog praska'', je samo bezanje od odgovora.. Jer po mom misljenju vreme je imaginaran pojam i ne verujem da je ikako povezan sa materijom i kretanjem.. A i da jeste, on ne moze rekao sam, pobeci od cinjenice da je nesto oduvek postojalo, pa bila to i beskonacno zgusnuta tacka ..

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Tema je: Pakao! Imate temu "Naše mesto u galaksiji" za ovakve rasprave.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Jos nesto, opet sam citao novi zavet danas i naisao sam na delove u kojima Hrist jasno govori o vecnom paklu, ne ognju, nego paklu. Ako te ruka sablaznjava bolje je odseci i baci od sebe jer bolje da zivis bez ruke nego da provedes vecnost u paklu, i slicno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Jos nesto, opet sam citao novi zavet danas i naisao sam na delove u kojima Hrist jasno govori o vecnom paklu, ne ognju, nego paklu. Ako te ruka sablaznjava bolje je odseci i baci od sebe jer bolje da zivis bez ruke nego da provedes vecnost u paklu, i slicno.
Pogresno interpretiran tekst, rec pakao se ne pojavljuje u izvornom grckom na ovom mestu a niti na jednom mestu gde je u nasem prevodu izraz ''pakao'', da sad ne ulazim u detalje. Al aj recimo da postoji pakao, i da je Isus Hristos govorio o njemu. Ti zaboravljas da postoji i cistiliste i oni koji budu neko vreme tamo ce preci u raj?
Isus Hristos je po toj teoriji(i to pise u bibliji) nakon smrti otisao u pakao i propovedao im vest spasenja, da i oni mogu biti spaseni ako to zele..... Ali ja sam sve vise ubedjen da pakla u bibliji nema..

Natrag