Sama dilema da li oprostiti ili ne, iskušenje prilikom donošenja odluke koja
može da dovede od nepopravljive greške, vrlo često postoji, čak i u slučajevima kada imamo nedvosmislene kriterijume koji upućuju na jasno ponašanje u konkretnim situacijama. Nekada su bol i bes toliko snažni da nemamo dovoljnu širinu u razmišljanju prilikom procene da li ćemo se ogrešiti o nekoga ako ne oprostimo i tako ga nepovratno eliminisati. Jer, druga strana čak iako je svesna greške često očekuje razumevanje, opravdano ili ne, ali smatra da i mi treba da napravimo ustupak, zarad lepih sećanja i tako oprostimo. S druge strane ako bi se sam našao u takvoj situaciji, usled trenutne dekoncentracije nesređenosti ili bilo čega drugog moj stav je jasan ....ako nisam zaslužio svojim dosadašnjim ponašanjem oproštaj ili priliku za iskupljenje onda je došao kraj...bez žaljenja.
Mada, može da se desi da vreme prevaziđe nesuglasice, da se problem sagleda iz dugog ugla...Tako da odgovor na kraju najćešće zavisi od procene da li kod osobe koja je prema nama bila nepravedna preovlađuju osobine koje će nadjačati grešku. Ako su te osobine dovoljno snažne da vredi ići dalje nema razloga da se ne oprosti ali tu onda dolazi do više puta pominjanog "opraštam ali pamtim".
Sama ova konstrukcija mi nije logična jer je normalno da momenat koji nam je uzbudio pažnju bude zapamćen. Zbog toga je u ovakvim slučajevima ključno pitanje da li je do oproštaja uopšte došlo i koliko smo iskreni i pravedni prema drugome. Ali tako se samo pravimo da je sve u redu a u stvari osećamo i doživljavamo da nam je neko dužan. Zbog toga mislim da je ispravniji otvreniji pristup, kojim jasno stavljamo do znanja da idemo dalje ali da problem nije prevaziđen i da eventualno izvinjenje ma koliko izgledalo duboko i potresno nije ništa bez realnog iskupljenja. Osvetu samu po sebi ne smatram činom slabosti jer postoje razni motivi koji dovode do nje...možemo pretrpeti manju ili veću nepravdu, da budemo manje ili više besni, pod većim ili manjim pritiskom...moguće su razne situacije i premišljanja kao i u slučaju oproštaja samo što se ovde makar na prvi pogled osveta nameće kao ispravnija opcija. Dilema je "Kakvu sliku dajem o sebi ako postupim ovako....da li je to jasna poruka svima onima koji se budu našli u situaciji da prema meni isto postupe"....
Bilo kako bilo na svom primeru znam da ma kakvu odluku budem doneo, a naročito ako je u pitanju osveta, u bilo kom obliku, to će biti po kratkom postupku...nikakva razbijanja glave u smislu planiranja detalja u pravcu efektnijeg realizovanja ne dolaze u obzir....
morao sam ovako da ne bio odgovarao sa po rečenicom-dve na svaki pojedinačan post